Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Σήμα ΟΠΕΚΕΠΕ για ένσταση σε αγρότες λόγω δασικών χαρτών

Να ελέγξουν τα αγροτεμάχιά τους και κατόπιν να καταθέσουν τις σχετικές αντιρρήσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, αν κι εφόσον συντρέχουν λόγοι, καλεί ο οργανισμός πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) τους παραγωγούς περιοχών, όπου αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες....

Σήμα ΟΠΕΚΕΠΕ για ένσταση σε αγρότες λόγω δασικών χαρτών

0
1

Τέτοιοι λόγοι, αναφέρουν στο AgroNews συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, μπορεί να είναι η εμφάνιση μιας εκχερσωμένης, πριν ή μετά το 1975, έκτασης που συνδέεται με το ΟΣΔΕ στους αναρτημένους χάρτες ως δάσος, ή ένα πρόδηλο λάθος, οπότε και δεν απαιτείται παράβολο.

Σημειωτέον ότι: «Για τα αγροτεμάχια που εμπλέκονται, πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ανάλογα με την κατηγορία που εντάσσονται, πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων» , αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θέτοντας θέμα ομαλής καταβολής των ενισχύσεων.

Παράλληλα σημειώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ότι: «Η τήρηση της παραπάνω διαδικασίας συντείνει στην ομαλή καταβολή των δικαιούμενων κοινοτικών ενισχύσεων για κάθε δικαιούχο».

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι στο ίδιο πνεύμα με πρόσφατες δηλώσεις του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος είχε δηλώσει στην ΕΡΤ: «ότι ένα μεγάλο ζήτημα που προκύπτει από τους δασικούς χάρτες είναι ότι αποκαλύπτονται εκχερσώσεις και καλλιέργειες σε περιοχές που επιδοτούνται, περιοχές που το 1945 ήταν κάτω από τη δασική νομοθεσία. Εδώ λοιπόν τίθεται ένα ζήτημα επιστροφής των χρημάτων των επιδοτήσεων και αναστολής της γεωργικής καλλιέργειας».

Δυνατότητα χρήσης ή εξαγοράς εκχερσωμένων με αντάλλαγμα

«Ωστόσο, με τον πρόσφατο νόμο του Απριλίου για τους δασικούς χάρτες, συνέχισε ο υπουργός: «δίνεται η δυνατότητα στους γεωργούς με έκπτωση που ξεπερνά το 80%, σε 100 δόσεις και με ελάχιστη μηνιαία καταβολή τα 30 ευρώ να νομιμοποιήσουν τη χρήση. Το μόνο που χρειάζεται είναι η βεβαίωση της επιδότησης από  τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με αυτό τον τρόπο οι αγρότες νομιμοποιούν την αγροτική χρήση, χωρίς τη διαδικασία των αντιρρήσεων. Οι αγρότες λοιπόν που στην περιοχή τους έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες θα πρέπει έως τις 12 Ιουνίου να προσέλθουν στα Δασαρχεία και να αιτηθούν την νομιμοποίηση αλλαγής χρήσης». 

«Ως προς το κόστος της αλλαγής χρήσης ένας αγρότης θα έπρεπε να καταβάλει με το προηγούμενο καθεστώς 4.000 ευρώ εφάπαξ, για έκταση 5 στρεμμάτων. Με τις νέες ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ ο ίδιος αγρότης θα πληρώσει  600 ευρώ, σε 100 δόσεις, με ελάχιστη τιμή δόσης το 30 ευρώ μηνιαίως, ποσό που μπορεί να υποστηρίξει το αγροτικό εισόδημα», εξήγησε, για να σημειώσει: «Έτσι, ανοίγει ο δρόμος ώστε οι αγρότες να τακτοποιήσουν τις εκτάσεις τους, να επιδοτούνται νόμιμα και να αναγνωριστούν ως γεωργικά εκμεταλλεύσιμες οι εκτάσεις τους στους δασικούς χάρτες».

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως εξής:

Κατόπιν της παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων  Ενιαίας  Ενίσχυσης, έως τις 15 /06/2017, ενημερώνουμε τους παραγωγούς στις περιοχές των οποίων έγινε ανάρτηση Δασικών χαρτών να ελέγξουν εάν τα αγροτεμάχια που δήλωσαν και δηλώνουν στην Αίτηση του έτους 2017 για την καταβολή κοινοτικών ενισχύσεων, εμπλέκονται χωρικά στους αναρτημένους Δασικούς χάρτες.

Για τα αγροτεμάχια που εμπλέκονται, πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ανάλογα με την κατηγορία που εντάσσονται, πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων.

Η τήρηση της παραπάνω διαδικασίας συντείνει στην ομαλή καταβολή των δικαιούμενων κοινοτικών ενισχύσεων για κάθε δικαιούχο.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

18-05-2017 13:10Μανώλης κων

Παρακαλώ πως θα ενημερωθώ αν στην περιοχή μου,το μεσολογγι αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες? Απο τον οπεκεπε Μεσολογγίου μου ειπαν μονο διαδικτυακά. Εςεις μπορείτε να μου δώσετε πληροφοριες?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire