BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με πόνο για τους νέους συνεταιριστές λύση για Διεπαγγελματική Φέτας

Εκτός εκπροσώπησης στο εννεαμελές ΔΣ της Διεπαγγελματικής μένει ο Κλαδικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων,. Στο νέο σχήμα, η μεταποίηση θα έχει τον έλεγχο έξι εδρών, ενώ οι κτηνοτρόφοι τριών.

KAR_4270

Γιάννης Πανάγος

35
1

Ειδικότερα, 4 έδρες θα έχει ο ΣΕΒΓΑΠ και από 1 ο ΟΔΙΠΠΑΦ και οι Τυροκόμοι Θεσσαλίας. Από την πλευρά των κτηνοτρόφων, 1 έδρα πάει στον ΣΕΚ, 1 στον ΠΕΚ και 1 στην Ομοσπονδία Kτηνοτροφικών Συλλόγων & Κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο Κλαδικός συνεταιρισμός αιγοπροβατοτρόφων μένει εκτός ΔΣ.

Παράλληλα στο πλαίσιο της Διεπαγγελματικής ορίζεται η λειτουργία ενός ακόμη οργάνου, που ονομάζεται Συνέλευση. Εκεί 17 θέσεις προορίζονται για την μεταποίηση και 16 για τους κτηνοτρόφους.

Η πολύωρη συνάντηση των φορέων ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου και αφού όλες οι πλευρές έβαλαν νερό στο κρασί τους, ο φάκελος οριστικοποιήθηκε και αποφασίστηκε να προχωρήσει και να τύχει αναγνώρισης η Οργάνωση.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολιτικά το θέμα έχει κριθεί, η κοινή προσέγγιση επί του θέματος είναι δεδομένη και μένουν μόνο κάποιες τελευταίες πινελιές στο καταστατικό και ειδικότερα στον τρόπο κατανομής των θέσεων στην εκπροσώπηση της Διεπαγγελματικής, έτσι ώστε να πέσουν και οι πρώτες υπογραφές των συνδαιτυμόνων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

Με καθοριστική συμβολή του ΥπΑΑΤ, Μάκη Βορίδη λύθηκε ο «γόρδιος δεσμός»: Συγκροτείται η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας

 Ο ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης έπειτα από επίμονη και διαρκή προσωπική του προσπάθεια αλλά και ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου πέτυχε τη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας με σκοπό την προώθηση του εμβληματικού προϊόντος της πατρίδας μας.

 Συγκεκριμένα, έπειτα από μία μαραθώνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν προσκλήσεως του κ. Βορίδη, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Φέτας και η οποία διήρκεσε 7 και πλέον ώρες, επήλθε συμφωνία η οποία επιλύει ένα κρίσιμο ζήτημα που ταλάνιζε τον κλάδο επί σειρά πολλών ετών. 

 Με παρότρυνση του κ. Βορίδη υπήρξε σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων και συμφωνήθηκε από κοινού να συσταθεί ένα ενιαίο καταστατικό με το οποίο επιλύονται όλα τα ζητήματα που έθεταν, μέχρι σήμερα, προσκόμματα στη σύσταση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας.

 Περαιτέρω, συμφωνήθηκε η κατάθεση κοινού φακέλου για τη σύσταση και αναγνώριση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, η απόσυρση κάθε σχετικού φακέλου που έχει κατατεθεί σε πρότερο χρόνο και εκκρεμεί, καθώς επίσης και η παραίτηση όσων εκ των υπογραφόντων έχουν ασκήσει ένδικα μέσα.

 Σύμφωνα με το καταστατικό, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας απαρτίζεται από την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, τον Σύλλογο Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), την Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων τυριού Φέτας ΠΟΠ (ΟΔΙΠΑΦ) και από τον Κλαδικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Προβατοτρόφων Ελλάδας.

 Η παρούσα, πολύ σημαντική εξέλιξη, έρχεται ως επιστέγασμα του πρόσφατου νομοσχεδίου με το οποίο άνοιξε ο δρόμος για τη σύσταση Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων. 

 Υπενθυμίζεται ότι με Υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2019 καθορίστηκαν τα αναγκαία θέματα και οι λεπτομέρειες για την κατάθεση αιτήσεων αναγνώρισης Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.



Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Πιο κοντά στην Διεπαγγελματική Φέτας φέρνει τους συντελεστές η σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο υπουργείο η ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Μάκη Βορίδη για την σύσταση της Διεπαγγελματικής Φέτας, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τα πράγµατα να έχουν... µαλακώσει και όλες τις πλευρές να βάζουν νερό στο κρασί τους, προκειµένου η διεπαγγελµατική να συσταθεί και µάλιστα να τύχει άµεσης αναγνώρισης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 



Παρών στις εξελίξεις και έτοιμος να αναλάβει ακόμα και ηγετικό ρόλο στη Διεπαγγελματική της Φέτας δηλώνει ο Μιχάλης Σαράντης, την ώρα που η πρωτοβουλία του ΣΕΒΓΑΠ δείχνει να αποδίδει καρπούς.



Στην οδό της επίλυσης δείχνει να οδεύει η υπόθεση της διεπαγγελµατικής για τη Φέτα, µετά τον... κουρνιαχτό που σήκωσε η αιφνίδια επανακατάθεση του φακέλου από πλευράς ενδιαφεροµένων για την αναγνώριση της οργάνωσης.

Πώς προέκυψε ξαφνικά αυτό;

Επί της ουσίας, χρειάσθηκε να γίνει µια «τρίπλα» από τον ΣΕΒΓΑΠ, µε ευθύνη του οποίου ο χρόνος γύρισε πίσω και το θέµα επέστρεψε στις προ του 2017 και 2018 συζητήσεις των εµπλεκοµένων υπό τις τότε ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το ρεπορτάζ λέει ότι η διοίκηση του ΣΕΒΓΑΠ, βλέποντας την ασυνεννοησία και τη χρονοτριβή στις διαδικασίες διαµόρφωσης κοινής θέσης των άµεσα εµπλεκόµενων, επέλεξε να καταθέσει την πρόταση, αγνοώντας κάποιες από τις «ενδιάµεσες συµφωνίες», αφήνοντας εκτός τον Σύνδεσµο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και τον Ο∆ΙΠΠΑΦ (εδώ η µπλάλα πήρε και τον Κλαδικό Συνεταιρισµό Αιγοπροβατοτρόφων), φορείς οι οποίοι, πριν από 4 χρόνια περίπου, είχαν σπεύσει να καταθέσουν αυτόνοµα και χωρίς καµιά προηγούµενη συζήτηση δικό τους φάκελο για την αναγνώριση διεπαγγελµατικής.

Η θύελλα που προκάλεσε η πρωτοβουλία του ΣΕΒΓΑΠ παραµονές Χριστουγέννων, σε συνδυασµό µε κάποια µηνύµατα που εξέπεµψε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, φαίνεται να έφεραν αποτέλεσµα. Σήµερα, οι πληροφορίες θέλουν όλους τους ενδιαφερόµενους να προσέρχονται στο διάλογο µε... κοµµένα τα φτερά, την ώρα που ο υπουργός Μάκης Βορίδης δηλώνει αποφασισµένος να προχωρήσει µε όσους εξ αυτών δηλώσουν πίστη στο θεσµό και εµπιστοσύνη στην Πολιτεία. Λέγεται ότι η «κοινή γραµµή», που ενώνει τους περισσότερους των συνδαιτυµόνων, είναι η αναζήτηση µελών της διεπαγγελµατικής από τις τάξεις των πραγµατικών παραγωγών, δηλαδή επαγγελµατιών που αποδεδειγµένα παράγουν προϊόν (πρόβειο και αίγιο γάλα) το οποίο προορίζεται για την παραγωγή Φέτας (ΠΟΠ). Πρόκειται για µια θέση την οποία πρώτος και µετ’ επιτάσεως έφερε στο τραπέζι των συζητήσεων ο επιχειρηµατίας, διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας «Ελληνικά Γαλακτοκοµεία», Μιχάλης Σαράντης. Ο ίδιος επανέρχεται δυναµικά στις συζητήσεις για τη διεπαγγελµατική, τονίζοντας µάλιστα ότι δηλώνει παρών στις εξελίξεις και εφόσον οι περιστάσεις το απαιτούν δεν θα είχε αντίρρηση, ακόµα και να ηγηθεί της διεπαγγελµατικής, προκειµένου αυτή να φέρει αποτελεσµατικά εις πέρας την αποστολή της, προς όφελος των παραγωγών και των πραγµατικών δυνάµεων της παραγωγής.

∆εν είναι πάντως σαφής η υποδοχή της οποίας θα τύχει η... διαθεσιµότητα Σαράντη, τόσο από την πλευρά των κτηνοτρόφων (ειδικά Βόρειων και Νότιων), όσο και από τους τυροκόµους και τα ίδια τα µέλη του ΣΕΒΓΑΠ.

Οι αντιδράσεις Καχριµάνη

Σηµειωτέον ότι ένας άλλος πόλος που αντιτίθεται τόσο στις «ιδέες» Σαράντη όσο και στους χειρισµούς του ΣΕΒΓΑΠ γύρω από τη διεπαγγελµατική της Φέτας, είναι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριµάνης. Με αφορµή µάλιστα την τελευταία πρωτοβουλία επανακατάθεσης του φακέλου δήλωνε τις τελευταίες ηµέρες:

«Πρόκειται για ένα έγκληµα. Αυτοί που δεν συµµορφώνονται µε τους κανόνες και τη νοµοθεσία δεν έχουν κανένα δικαίωµα να προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες» υπογράµµιζε ο Περιφερειάρχης και τόνιζε ότι πρόκειται για µία πραξικοπηµατική ενέργεια που τορπιλίζει τη διετή προσπάθεια για τη σύσταση και λειτουργία µιας ∆ιεπαγγελµατικής οργάνωσης.

Όπως µάλιστα ανέφερε ήδη έχει ενηµερωθεί για την εξέλιξη τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και ο πρωθυπουργός και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι µε την παρέµβασή τους θα αποφευχθεί το «έγκληµα σε βάρος της φέτας και του πρωτογενούς τοµέα της χώρας».

«Πιστεύω ότι δεν θα επιτρέψουν σε εκείνους που εγκληµατούν χρόνια σε βάρος της ελληνικής υπαίθρου, να συνεχίσουν να το πράττουν. ∆εν τους ενοχλούσε κανένας... Έφερναν γάλα από το εξωτερικό. Λειτουργούν εργοστάσιο στο εξωτερικό και πουλούν το λευκό τυρί ως φέτα ΠΟΠ… Μηχανισµοί ελέγχου δεν υπάρχουν...Είναι θέµα εθνικό και πιστεύω ότι δεν θα αφήσουν να γίνει ένα έγκληµα σε βάρος του τόπου», κατέληγε ο κ. Καχριµάνης. 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

14-01-2020 13:39asavas

Μπράβο στο Υπουργείο των μεταποιητικών βιομηχανιών, μπράβο και στους κτηνοτρόφους που δέχτηκαν την διεπαγγελματική αυτή.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές