BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σταθμοί αυτοπαραγωγής ρεύματος προηγούνται στην αδειοδότηση

Σταθµοί αυτοπαραγωγής ρεύµατος (net metering) και παραγωγής βιοµάζας φυσικών ή νοµικών προσώπων που θα λειτουργήσουν τη µονάδα δίπλα από την αγροτική τους εκµετάλλευση θα έχουν προτεραιότητα στην αξιολόγηση και χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης για σταθµούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ διαφόρων τεχνολογιών.

fotoboltaika2o

26
0

Αυτό ορίζει η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιµου Θωµά, (ΦΕΚ Β/940/20.3.2020). Στόχος των ρυθµίσεων που προβλέπει η ΥΑ είναι η αναβάθµιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, προκειµένου να αυξηθεί ο διαθέσιµος ηλεκτρικός χώρος για νέους παραγωγούς ανανεώσιµων πηγών ενέργειας.

Μετά την παραπάνω απόφαση, εντός των επόµενων ηµερών, αναµένεται η έκδοση νέας απόφασης σχετικά µε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Συγκεκριµένα, όπως ορίζεται, οι κατηγορίες επενδύσεων που θα αδειοδοτούνται κατά προτεραιότητα µεταξύ άλλων είναι:

  • Σταθµοί βιοµάζας φυσικών ή νοµικών προσώπων εγγεγραµµένων στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων του ν. 3874/2010, όπως ισχύει, εγκατεστηµένης ισχύος µικρότερης ή ίσης των 3 MW, οι οποίοι εγκαθίστανται και πρόκειται να λειτουργήσουν εντός της Περιφερειακής Ενότητας που βρίσκονται οι αγροτικές εκµεταλλεύσεις τους, όπως αυτές ορίζονται στις διατάξεις του ν. 3874/2010, όπως ισχύει.
  • Σταθµοί βιοαερίου, µε εγκατεστηµένη ηλεκτρική ισχύ µικρότερη ή ίση των 3 ΜW.
  • Σταθµοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αυτοπαραγωγούς µε εφαρµογή ενεργειακού συµψηφισµού, σύµφωνα µε το άρθρο 14Α του ν. 3468/2006, όπως ισχύει.
  • Σταθµοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αυτοπαραγωγούς µε εφαρµογή εικονικού ενεργειακού συµψηφισµού, σύµφωνα µε το άρθρο 14Α του ν. 3468/2006, όπως ισχύει.
  • Σταθµοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες µε εφαρµογή εικονικού ενεργειακού συµψηφισµού, σύµφωνα µε το άρθρο 11 του ν. 4513/2018.
  • Σταθµοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας µε χρήση γεωθερµικής ενέργειας.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές