BACK TO
TOP
Θεσμικά

Επανέρχεται το θέμα συμψηφισμού νέων εισφορών ΕΛΓΑ

Πληθαίνουν οι φωνές των αγροτών που θέτουν ζήτημα συμψηφισμού των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν αυτό τον καιρό, όπως κάθε χρόνο, στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, με απαιτήσεις για αποζημιώσεις που έχουν από τον Οργανισμό και οι οποίες καθυστερούν σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο από έναν χρόνο.

Winetasting-Lake-Geneva-7-1280x720

Γιάννης Πανάγος

83
3

Σε επικοινωνία τους αλλά και με αναρτήσεις στο Agronews αγρότες απ’ όλη τη χώρα τονίζουν την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η θεσμική προσαρμογή, έτσι ώστε να είναι εφικτός αυτός ο συμψηφισμός, ο οποίος και δίκαιος είναι και πολλά προβλήματα θα λύσει.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση το ισχύον σήμερα καθεστώς, οι αγρότες, όχι μόνο καθυστερούν να πληρωθούν αλλά σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν είναι δυνατή η πληρωμή τους για παλιότερες ζημιές, επειδή ακριβώς δεν έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους (εισφορές) για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Εξ ίσου πολλές είναι οι περιπτώσεις αγροτών που χάνουν κάθε δικαίωμα απαίτησης αποζημιώσεων γιατί δεν έχουν πληρώσει τις εισφορές της τρέχουσας περιόδου την ώρα που εκδηλώνεται η ζημιά, παρά το γεγονός ότι έχουν απαιτήσεις από τον Οργανισμό, των οποίων η έγκαιρη καταβολή θα μπορούσε να έχει λύσει το πρόβλημα. Κι όλα αυτά την ώρα που ο ΕΛΓΑ, όχι μόνο δεν κάνει σωστά και στην ώρα της τη δουλειά του αλλά αυξάνει τεχνηέντως και τα ασφάλιστρα στις βασικές κατηγορίες προϊόντων ευρείας κλίμακας.

Το βαριά γραφειοκρατικό και αναχρονιστικό μοντέλο πάνω στο οποίο έχει κτίσει την πολιτική του ο Οργανισμός, τείνει να εξελιχθεί σήμερα σε μια από τις μεγάλες παθογένειες του αγροτικού τομέα στη χώρα μας. Ο αργόσυρτος τρόπος με τον οποίο παρεμβαίνει ο κύριος και μοναδικός κατ’ ουσία φορέας ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής στη χώρα, διευρύνει συστηματικά το φαύλο κύκλο, απλήρωτες ζημιές, απλήρωτες εισφορές, αδύνατες αποζημιώσεις. Αυτό με τη σειρά του μεγαλώνει αντίστοιχα την ανασφάλεια των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής, τη δυσκολία του προγραμματισμού τους για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο και την πιστωτική τους έκθεσή τους στην υπόλοιπη αγορά.

Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι αναδεικνύουν το ζήτημα της τεχνολογικής αναβάθμισης και αναδιοργάνωσης του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσδιορίσει έγκαιρα που έχουν γίνει ζημιές που γίνονται σε κάποιες περιοχές και να προβαίνει άμεσα στις επακόλουθες εξατομικευμένες εκτιμήσεις. Δεν μπορεί τονίζουν, σε μια εποχή που όλοι επικαλούνται την κλιματική αλλαγή και αναδεικνύουν την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι ασφαλιστικές δικλείδες απέναντι στα έντονα και πυκνά καιρικά φαινόμενα, ο ΕΛΓΑ να κινείται με την πελατειακή λογική και τις τεχνοκρατικές αντιλήψεις του περασμένου αιώνα.

Όπως δεν μπορεί, μια κυβέρνηση που επαίρεται για το σύγχρονο και φιλελεύθερο πνεύμα της, να παραμένει εγκλωβισμένη σε παλαιοκομματικές δομές, υπαλληλοκεντρικές προσεγγίσεις και σε διοικητικές αντιλήψεις αποτυχημένων πολιτευτών. Ούτε το άνοιγμα της ασφαλιστικής αγοράς στον ιδιωτικό τομέα θα λύσει ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα. Οι αγρότες χρειάζονται σήμερα έναν ΕΛΓΑ που να λειτουργεί με αμεσότητα και ευελιξία στα θέματα της βασικής ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και ο συμψηφισμός για τον οποίο έγινε αναφορά στην αρχή μπορεί να δώσει κάποιες ανάσες στο σύστημα και εν συνεχεία μια μελετημένη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τα θέματα της πρόσθετης ασφάλισης, εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

27-04-2020 22:55Δημ.γαλατ.

ΟΤΙ Κ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ κ.ΠΑΝΑΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΓΑ Κ ΟΣΟ ΑΒΑΝΤΑΔΟΡΙΚΑ ΣΠΡΩΧΝΕΙΣ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ κ ΨΑΓΜΕΝΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΝΕ! ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Απάντηση

27-04-2020 17:43Νικος

βάλαμε γνωστό μας πρώην βουλευτή του Λάος να πάρει τηλ τον Βοριδη για τον συμψηφισμό και του είπε ότι δεν μπορεί δεν έχουν φράγκο τα πουλάκια μου κατάλαβες; έφαγαν τα λεφτά μας στα 800ρια είπε και στις τράπεζες μας άφησαν και πασχα έτσι και ούτε πετρέλαιο το τρακτέρ με τα πόδια για αραίωμα στο χωράφι , άμα αρπάξω το όπλο όμως θα με κλείσουν μέσα αν δεν έχει το παιδί μου να φάει

Απάντηση

27-04-2020 12:29Αρης

Τα προβληματα του ΕΛΓΑ ειναι μεγαλα και περιπλοκα. Και οι ενημεροι παραγωγοι δεν μπορουν να πληρωθουν. Παραγωγος που ειναι ενημερος το 2015 εως το 2019 δεν μπορει να πληρωθει ζημια του 2017 γιατι εχει χρεος το 2014 το οποιο εχει βεβαιωθει και ειναι σε ρυθμιση. Ο ΕΛΓΑ για να πληρωσει ζητα να τακτοποιηθει το χρεος. Η εφορια λεει οτι δεν μπορει να σπασει η ρυθμιση γιατι θα διπλασιαστει το ποσο.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές