BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ενιαίο αγροτεμάχιο με πολλά φωτοβολταϊκά από ομάδες αγροτών

Να δίνεται η δυνατότητα ανά αγροτική εκµετάλλευση να προχωρούν σε κατασκευή ξεχωριστού φωτοβολταϊκού σταθµού δύο ή και παραπάνω αγρότες µέχρι να συµπληρωθεί το όριο του 1 MW σε γη υψηλής παραγωγικότητας, εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

thumbnail_SolarFlower_1_2048x2048

234
3

Η πρόβλεψη αυτή προωθείται στην ΚΥΑ που αναµένεται και θα καθορίζει την ισχύ σε MW των φ/β σε γη υψηλής παραγωγικότητας (ΓΓΥΠ) ανά Περιφερειακή Ενότητα και θα πρέπει να εκδοθεί εντός 2 µηνών σύµφωνα µε το σχέδιο νόµου «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονοµικών δραστηριοτήτων αρµοδιότητας ΥΠΑΑΤ και άλλες διατάξεις» που βρίσκεται σε διαβούλευση. Έτσι, θα µπορεί ένας παραγωγός να εκµεταλλεύεται το αγροτεµάχιό του στο έπακρο, ωστόσο στο υπουργείο Περιβάλλοντος είναι της άποψης «να µην δούµε µεγάλα φ/β να µπαίνουν σε ΓΓΥΠ και να ενισχύσουµε την µικρή και διεσπαρµένη παραγωγή» και ως εκ τούτου µένει να φανεί η τύχη της συγκεκριµένης ρύθµισης.

Εν τω µεταξύ, πρακτικές δυσκολίες στο να αποκτήσουν όρους σύνδεσης για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκούς σταθµούς συναντούν οι κατ’ επάγγελµα αγρότες, καθώς οι γραµµές των υποσταθµών της ∆Ε∆∆ΗΕ δεσµεύονται η µία µετά την άλλη από έργα µεγάλων εταιρειών του κλάδου των ΑΠΕ και Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Ο ετήσιος στόχος για εγκατάσταση πάρκων 300-400 MW που έχει θέσει η χώρα µας έχει αυξήσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον, και ήδη από τις αρχές του χρόνου, δυνατοί παίχτες των ΑΠΕ αναζητούν να «κλείσουν» εκτάσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών µονάδων. Οι τιµές που προσφέρουν στους κατόχους αγροτεµαχίων για µίσθωση ξεκινούν από τα 100-150 ευρώ για γη χαµηλής παραγωγικότητας και φτάνει τα 300 ευρώ για γη υψηλής παραγωγικότητας, ενώ δεν λείπουν σε ορισµένες περιπτώσεις και άτυποι πλειστηριασµοί µεταξύ εκπροσώπων εταιρειών που διεκδικούν το ίδιο αγροτεµάχιο. Μόλις γίνει η συγκέντρωση των µισθωτηρίων, κατατίθενται οι αιτήσεις στη ΡΑΕ και γίνεται η δέσµευση της γραµµής του υποσταθµού.

δεδοµένη λοιπόν την υψηλή ζήτηση, οι επενδύσεις µεµονωµένων αγροτών στις περισσότερες των περιπτώσεων µένουν εκτός σύνδεσης, καθώς βρίσκονται εκτός των οµάδων προτεραιότητας που είχαν οριστεί τον περασµένο Μάρτιο (ΦΕΚ Β’/ 940/2020), µε εξαίρεση όσους προχωρούν σε net metering. Σηµειώνεται πως όταν κλείσει µία γραµµή ενός υποσταθµού δύσκολα ανοίγει κάποια νέα, εκτός και αν έρθει κάποιος µεγαλοεπενδυτής και αναλάβει να φτιάξει νέο υποσταθµό µε κόστος που ξεπερνά τα 2-3 εκατ. ευρώ.

Εφόσον σε αρκετές περιοχές έχουν κλείσει τα δίκτυα, οι αγρότες ζητάνε είτε να ενταχθούν σε οµάδα προτεραιότητας για την αδειοδότηση, είτε να οριστεί κάποια ποσόστωση για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά επί του συνόλου των ετήσιων στόχων MW που έχει θέσει η χώρα.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

06-07-2020 12:46Κωνσταντινος Γ.

Aγρότες που κοιτάζουν να διαθέσουν γη υψηλής παραγωγικότητος για φωτοβολταϊκά, δεν είναι αγρότες. Εισοδηματίες είναι. Κατά τα λοιπά θα έπρεπε να είναι σαφείς σε όλους οι λόγοι που μικρά φωτοβολταϊκά που δεν έχουν να κάνουν με ιδιοκατανάλωση (π.χ σε στέγες) δε συμφέρουν. Μόνο οι μεγάλες εγκαταστάσεις έχουν οικονομικό νόημα. Ο μόνος λόγος που οι μαριδαίοι ακόμα ζουν με το όνειρο του τζάμπα-χρήματος μέσω φωτοβολταϊκού είναι οι χαριστικές διατάξεις που επιτρέπουν σε τράπεζες να δίνουν κατ'εξαίρεσιν δάνεια (βασικά σε αγρότες) για φ/β πάρκα-παρωδίες μεγέθους 20 και 100kWh.

Απάντηση

03-07-2020 18:14Νικος Μαυρακης

Παιδιά για μένα και όλους τους μικροεπενδυτές το παιγνίδι έχει χαθεί προ πολλού Τα φωτοβολταϊκά έπρεπε να δοθούν άδειες πρώτα πρώτα στα μικρά νοικοκυριά πριν τη κρίση φωτοβολταϊκά στέγης να πάρουν ένα μικρό εισόδημα από εκεί που θα βοηθούσε τώρα και μετά να έδιναν για ένα πάρκο εκατων κιλοβάτ σε όποιον ήθελε να κάνει κάτι περισσότερο Έδωσαν το δικαίωμα να διμιουργηθουν εταιρείες μάφιες ενημερωμένοι εκ των προτέρων αφυψηλου το τι θα παίξει έβγαλαν εκατοντάδες άδειες σε χωράφια που τούς κόστισε τρία τέσσερα χιλιάρικα και μετά τις πουλούσαν ογδόντα εκατό χιλιάδες είχαν καταλάβει εδώ στη Κρήτη τις θέσεις στο δεδηε και δεν μπορούσε άλλος να βγάλει Αυτή τη στιγμη Φίλοι μου την ενέργεια την εκμεταλλεύονται λίγοι και έχει πουληθη και στις εταιρείες του εξωτερικού και απλά εμείς είμαστε θεατές ευχαριστώ ο νοων νοητω

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές