BACK TO
TOP
Θεσμικά

Λαθροχειρία στερεί βοσκότοπο και πριμ από πραγματικούς γεωργούς

Βαρύς ο φάκελος του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα κυκλώµατα που νέµονται βοσκοτόπια και Εθνικό Απόθεµα.

c-fakepath-_fs_9031

Γιάννης Πανάγος

50
0

Σε βάρος των πραγµατικών παραγωγών και των προσπαθειών τους για ενδυνάµωση της οικονοµικής δραστηριότητας στον αγροτικό χώρο, αποβαίνουν, όπως όλα δείχνουν, οι καταστρατηγήσεις στην κατανοµή των βοσκοτόπων οι οποίες βλέπουν τον τελευταίο καιρό το φως της δηµοσιότητας και το «βαθύ χέρι» επιτήδειων στο Εθνικό Απόθεµα, όπως αποδεικνύεται µε κάθε επισηµότητα από τις αναφορές του αρµόδιου φορέα πληρωµών, δηλαδή του ΟΠΕΚΕΠΕ, στη δικαιοσύνη.

Διαβάστε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ που κυκλοφόρησε στην εφημερίδα Agrenda μαζί με το περιοδικό Profi.

Οι εξελίξεις καθιστούν σαφές ότι η διαχρονική και διακοµµατική απ’ ότι φαίνεται απάτη στο συγκεκριµένο ζήτηµα, υπερβαίνει τα στενά όρια των ποινικά κολάσιµων πράξεων, καθώς έρχεται να υπονοµεύσει συστηµατικά και σε µόνιµη βάση αξιόλογες επενδυτικές πρωτοβουλίες στον τοµέα της κτηνοτροφίας και στον χώρο της αγροτικής παραγωγής.

Αυτό που φαίνεται καθαρά, είναι ότι η επαναλαµβανόµενη σε πολλές περιοχές της χώρας λαθροχειρία, στερεί από τους πραγµατικούς αγρότες - κτηνοτρόφους αυτής της χώρας ακριβώς αυτό που χρειάζονται. ∆ηλαδή, τόπο και χρήµα.  Με άλλα λόγια, βοσκήσιµες εκτάσεις και οικονοµική υποστήριξη για την ανάπτυξη της επιχειρηµατικότητας στο συγκεκριµένο κλάδο (κτηνοτροφία).

Αντί αυτού, ο τόπος παραµένει χέρσος και αναξιοποίητος, ενώ το κοινοτικό χρήµα µεταφέρεται σε αστικής προέλευσης κυκλώµατα τα οποία το µόνο που βλέπουν είναι ευκαιρίες για παράνοµο πλουτισµό.

Η κορυφή του παγόβουνου

Έτσι, τα δέκα χιλιάδες στρέµµατα για τα οποία γίνεται λόγος στους πρώτους φακέλους του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τη δικαιοσύνη (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 12-13) µπορεί να µην είναι πολλά µπροστά στα 36 εκατοµµύρια στρέµµατα που έχει εντάξει η χώρα στο καθεστώς των άµεσων ενισχύσεων, είναι ωστόσο, αρκετά για να αποκαλύψουν την κορυφή του παγόβουνου και να ξεσκεπάσουν την καλοστηµένη απάτη που είχε στηθεί εδώ και καιρό µε την ένοχη σιωπή ή και τη βοήθεια σε κάποιες περιπτώσεις των αρµόδιων αρχών.

Οι έγγραφες καταγγελίες καθιστούν σαφές ότι πρόκειται για δηµόσια γη, βάσει της οποίας κατοχυρώνονται δικαιώµατα ενιαίας ενίσχυσης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σε µόλις 10 ανθρώπους, οι οποίοι µάλιστα στο σύνολο των περιπτώσεων δεν έχουν καµιά απολύτως σχέση µε το αγροτικό επάγγελµα.

Να αναφερθεί επιπροσθέτως ότι τα δικαιώµατα αυτά χρηµατοδοτούνται από το λεγόµενο Εθνικό Απόθεµα, κάτι που στερεί επί της ουσίας τη δυνατότητα σε νέους και πραγµατικούς αγρότες να εντάσσουν τις παραγωγικές τους προσπάθειες σε ένα πιο ευνοϊκό και θεσµικά κατοχυρωµένο θεσµικό πλαίσιο.

Οικονοµική και κοινωνική δικαιοσύνη

Τα 10.000 στρέµµατα των δέκα πρώτων που αποκαλύφθηκαν µετά από αγωνιώδεις προσπάθειες του µέχρι χθες προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρη Βάρρα (η αιφνίδια αντικατάστασή του γεννά νέες απορίες), δεν είναι παρά η άκρη του νήµατος στην αµαρτωλή υπόθεση της κακοδιαχείρισης των βοσκοτόπων. Είναι αυτά για τα οποία ήδη η διοίκηση του Οργανισµού έχει καταθέσει σε δύο δόσεις (23/10 και 3/11) σχετικές αναφορές στον εισαγγελέα. Το ρεπορτάζ πάντως λέει ότι υπάρχουν  αρκετές καταγγελίες στα χέρια των αρµόδιων αρχών οι οποίες και ελέγχονται (Κύθηρα, ∆οµοκός, Τζια κ.α.), ενώ πυκνώνει τον τελευταίο καιρό η σχετική αρθρογραφία και σε δηµοσιεύµατα του τύπου. ∆ιευκρινίζεται επίσης ότι αντικείµενο του συγκεκριµένου άρθρου δεν είναι η αποκάλυψη της εκτεταµένης απάτης που γίνεται µε τα βοσκοτόπια, η συγκεκριµένη ανάλυση επικεντρώνεται στην ανάδειξη της οικονοµικής και κοινωνικής πτυχής του θέµατος. Άλλωστε, όλα τ’ άλλα, είναι δουλειά των αρµόδιων αρχών και υπόθεση της δικαιοσύνης.

Ανέπαφοι με κτηνοτροφία αλλά με καλές διασυνδέσεις

Αυτό το οποίο κάθε αγρότης οφείλει να γνωρίζει, είναι ότι, την ίδια ώρα που οι κοινοτικές ενισχύσεις λιγοστεύουν, την ίδια στιγµή που η αξία των δικαιωµάτων συρρικνώνεται, κάποιοι, των οποίων η ταυτότητα παραµένει αστική, βρίσκουν τον τρόπο να βάζουν χέρι στο καλάθι των κοινοτικών ενισχύσεων και να απολαµβάνουν τη µερίδα του λέγοντος.

Κι όπως ήδη αναφέρθηκε, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι ευνοηµένοι δεν έχουν καµιά σχέση µε το αγροτικό επάγγελµα, δεν διαθέτουν ούτε µονάδα ζωικού κεφαλαίου, δεν έχουν µπει ποτέ σε µαντρί, αυτό το οποίο διαθέτουν είναι «διασύνδεση» ικανή να τους εξασφαλίσει αµέσως ή εµµέσως µεγάλα ποσά επιδοτήσεων.

Η τελευταία και πιο σοβαρή φάση αυτού του δράµατος εκτυλίσσεται την τελευταία τριετία και παίρνει αφορµή από τον Κανονισµό OMNIBUS του 2017 ο οποίος δίνει στη χώρα µας το δικαίωµα να εντάξει στο καθεστώς των άµεσων ενισχύσεων, επιπροσθέτως 9,6 εκατοµµύρια στρέµµατα (βοσκήσιµες γαίες). Να αναφερθεί εδώ ότι στην επιτυχία του εν λόγω Κανονισµού συνέβαλαν, µεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριµάνης, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου και ο πρώην γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Κοινωνικών Πόρων, Χαράλαµπος Κασίµης. Το πως υλοποιείται έκτοτε η συγκεκριµένη απόφαση είναι κάτι που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Η διοίκηση Βάρρα έδωσε τα πειστήρια που επιβεβαιώνουν ότι κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της ∆ανιµαρκίας.

«Η εµφάνιση τέτοιων περιπτώσεων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας µαρτυρά ότι υπήρξε κάποιος συντονισµός και τόσο διαφορετικοί παραγωγοί εφάρµοσαν την ίδια µέθοδο για την απόσπαση κοινοτικών επιδοτήσεων παράνοµα και για αυτό έγινε και η αναφορά στην αρµόδια εισαγγελική αρχή. Ο έλεγχος θα συνεχισθεί για να εξακριβωθεί µε ποιο τρόπο εντόπισαν αυτές τις µεγάλες εκτάσεις οι συγκεκριµένοι παραγωγοί και εάν υπήρξε κέντρο καθοδήγησης», προειδοποιεί η διοίκηση.

Μετά από τις   ζυμώσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Φάνης Παπάς

Νέος πρόεδρος του Οργανισµού Πληρωµών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισµού και Εγγυήσεων αναλαµβάνει ο Θεοφάνης Παπάς, στη θέση του απερχόµενου προέδρου του Οργανισµού, Γρηγορίου Βάρρα. Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση στις 2 Νοεµβρίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία δεν εξηγούνται οι λόγοι αποµάκρυνσης του κ. Βάρρα.

Κατά τα λοιπά, ο Θεοφάνης Παπάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Είναι πτυχιούχος «Λογιστικής και Χρηµατοοικονοµικής» Σερρών, µε Μεταπτυχιακές Σπουδές στην «Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και ∆ιακυβέρνηση» του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας. Από το 2002 είναι ιδιοκτήτης πρότυπης βιοτεχνικής επιχείρησης του αγροδιατροφικού τοµέα, η οποία ασχολείται µε την πιστοποιηµένη επεξεργασία και παραγωγή ενζύµων τυροκόµησης, µε έδρα το Σοχό Θεσσαλονίκης. Επίσης, σύµφωνα µε το βιογραφικό του, την περίοδο 2016-2018 διετέλεσε Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονοµίας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές