BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πολλά εμπόδια για την Κάρτα Αγρότη, βουνό τα προβλήματα στην αγορά

Μπροστά σε νέα αδιέξοδα βρίσκονται αυτές τις μέρες χιλιάδες αγρότες, με τον καιρό να πληγώνει σε πολύ μεγάλη έκταση τα οπωροφόρα και τις δενδρώδεις γενικά καλλιέργειες και το δίκτυο του ΟΣΔΕ να υπονομεύει συστηματικά κάθε δραστηριότητα που έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση των αγροτών και τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

pos-pliromes-me-karta

Γιάννης Πανάγος

282
1

Η νέα δικαστική εμπλοκή στο έργο ανάθεσης του ΟΣΔΕ για την τρέχουσα χρονιά και η καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021)  απομακρύνει περαιτέρω τη δυνατότητα των αγροτών να ενεργοποιήσουν χωρίς εκπτώσεις την Κάρτα του Αγρότη, όπως και τους αλληλόχρεους λογαριασμούς που διατηρούν στις τράπεζες. Οι «παρακάμψεις» του ζητήματος για τις οποίες γίνεται λόγος από την πλευρά των τραπεζών (Πειραιώς, Eurobank κ.α.) δεν φαίνεται να λύνουν ολοκληρωτικά το πρόβλημα, καθώς δεν ισχύει για όλες τις τράπεζες, ενώ και εκεί όπου ισχύει, τα πιστωτικά όρια δεν είναι ποτέ ίδια με αυτά που προβλέπονται υπό ομαλές συνθήκες και με βάση την πραγματική δραστηριότητα των αγροτών.

Άλλωστε, οι ιδιόρρυθμες συνθήκες στις οποίες κινείται η χώρα λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις ειδικότερες προτεραιότητες που θέτουν αυτό τον καιρό οι εμπορικές τράπεζες και έχουν να κάνουν με την βιωσιμότητα επιχειρήσεων σε άλλους κλάδους της οικονομίας με μεγαλύτερα ενδεχομένως προβλήματα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στα δίκτυα των καταστημάτων των τραπεζών για  μεγαλύτερη φροντίδα, πέραν του θεσμικού πλαισίου, έναντι των αγροτών.    

Έτσι, κάθε μέρα που περνάει φαίνεται ότι το μεγεθύνεται ανεξέλεγκτα το έλλειμμα ρευστότητας στους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας, με την κάλυψη που μπορεί να έχουν από τις συστημικές τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν τις εργασίες τους να είναι περιορισμένη όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. 

Προκειμένου να σπαρθούν 100 στρέμματα βιομηχανικής ντομάτας, απαιτούνται χοντρικά 40.000 ευρώ, με την συνδεδεμένη πληρωμή που άλλες χρονιές πιστώνεται τέτοιες μέρες να συνδράμει στο κόστος της καλλιέργειας. Αυτή τη φορά η πληρωμή έχει καθυστερήσει και παραμένει ακόμα άγνωστο το πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και με καθυστέρηση 1,5 μήνα πιστώθηκε το πρώτο πακέτο συνδεδεμένων και η ειδική βάμβακος. Αντίστοιχα αιτήματα και διαμαρτυρίες καταφθάνουν στις τηλεφωνικές γραμμές της Agrenda και του Agronews καθημερινά. Οι αγρότες που δηλώνουν αποκομμένοι από κάθε πηγή ρευστότητας είναι εκατοντάδες. 

Σε αυτήν την φάση Πειραιώς και Alpha Bank παρέχουν τη δυνατότητα έκδοσης της Κάρτας του Αγρότη όπως ενημερώνουν, ενώ άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις της Εθνικής Τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση, όπως μεταφέρουν παραγωγοί στο Agronews τα περιθώρια ρευστότητας δεν είναι αντίστοιχα με εκείνα που θα είχαν εφόσον είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής δηλώσεων. Φαίνεται ότι σε ένα τόσο ρευστό και αποδιοργανωμένο θεσμικό περιβάλλον οι συστημικές τράπεζες δείχνουν μια δικαιολογημένη αμηχανία.  

Η τελευταία εξέλιξη με τα του διαγωνισμού μεταθέτει για μετά τα τέλη Απριλίου την ενεργοποίηση της διαδικασίας, με την ευθύνη να βαραίνει τόσο τα κυβερνητικά στελέχη και διοικητικούς όσο και τα μικροπολιτικά και κρατικοδίαιτα συμφέροντα που τροφοδοτούν οι… δήθεν πληροφορικάριοι διεκδικητές της κυριότητας του έργου.

Πέραν αυτού όμως, φαίνεται πλέον καθαρά ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει για τα καλά, καθώς, την απουσία πλαισίου λειτουργίας και το χάος που δημιουργείται σε όλο το φάσμα της διαδικασίας των δηλώσεων εκμεταλλεύονται κατά βούληση πολλοί από τους έχοντες πρόσβαση στο σύστημα (ΟΣΔΕ) με τα γνωστά αποτελέσματα των καταστρατηγήσεων της τελευταίας τριετίας τουλάχιστον σε ότι αφορά βοσκοτόπους και Εθνικό Απόθεμα.

Από πολλές πλευρές γίνεται πλέον λόγος για «καινούργια λουλούδια» που έχουν ανθίσει και εκμεταλλεύονται στο έπακρο και μάλιστα σε βάρος των γνήσιων παραγωγών – αγροτών, την χαλάρωση των κατευθυντήριων γραμμών από πλευράς διοίκησης (κυρίως του ΟΠΕΚΕΠΕ), την αδυναμία διεξαγωγής διασταυρωτικών ελέγχων, ακόμα και τις τεχνολογικές «τρύπες» στο μηχανογραφικό σύστημα. Αποτέλεσμα όλων αυτών, η διαπλοκή τόσο σε τοπικό όσο και κεντρικό επίπεδο να έχει οργιάσει και οι πολιτικά ιθύνοντες να σφυρίζουν αδιάφορα.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

01-04-2021 17:45Γιώργος

Μας δουλεύουν κ οι τράπεζες, 2 μήνες περιμένω την ανανέωση του ανοιχτού δανείου, που γινόταν σε 2 βδομάδες το πολυ...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές