BACK TO
TOP
Θεσμικά

Την 1η Ιουνίου η εκδίκαση στο ΣτΕ για το ΠΟΠ Καλαμάτα

Την Τρίτη 1 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής τοπικών φορέων της Μεσσηνίας που θέλουν χάριν μερικών εκατοντάδων τόνων που παράγονται στην περιοχή να αποκλείσουν το σύνολο των παραγωγικών κέντρων ελιάς Καλαμών της χώρας από τις αγορές της Ευρώπης και Τρίτων χωρών.

ste-simvoulio-tis-epikrateias-20181114

18
0

Λόγος γίνεται για την γνωστή διαμάχη επί της υπουργικής απόφασης του 2018 (γνωστή και ως Αποστόλου), η οποία διευκολύνει και τυπικά την διακίνηση διεθνώς της συγκεκριμένης ποικιλίας με την ένδειξη Kalamata Olives, κάτι που είναι διαφορετικό και τελείως ανεξάρτητο από το ΠΟΠ και τη λειτουργία του.

Με άλλα λόγια, 90.000 τόνοι παραγωγής εκ των οποίων 65.000 εξάγονται ως Kalamata Olives με τζίρο 200 εκατ. ευρώ ετησίως, κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν μέσα στην άλμη των δεξαμενών σε περίπτωση που το ΣτΕ ανακαλέσει την απόφαση Αποστόλου εντός των δεξαμενών. Σε μια τέτοια περίπτωση διαμορφώνονται νέες αβεβαιότητες που κάνουν ορατό τον οικονομικό κίνδυνο για έναν ολόκληρο κλάδο (παραγωγοί, μεταποιητές, εξαγωγείς κ.α.) που έχει επενδύσει στην επιτραπέζια ελιά και ειδικότερα στην ποικιλία Καλαμών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές