Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Οι απάτες με τις ενισχύσεις, ο υπουργός και «το δόλωμα» εύρημα   

Χρειάσθηκε να περάσουν 6 μήνες στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για ν’ αρχίσει να αντιλαμβάνεται ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός ότι η τράπουλα των κοινοτικών ενισχύσεων είναι σημαδεμένη, σαν εκείνη με την οποία «μοίραζε χαρτί», ο Αλέκος Αλεξανδράκης, στη γνωστή ελληνική ταινία «Το δόλωμα».

9_15

Γιάννης Πανάγος

2551
3

Οι απάτες με τις  κοινοτικές ενισχύσεις, ο υπουργός Σπήλιος  Λιβανός και «το  δόλωμα» εύρημα   

Και αποφάνθηκε ο κ. υπουργός: «Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο. Τέρμα η ανομία στον αγροτικό τομέα. Μόνος στόχος η δίκαιη κατανομή των αγροτικών ενισχύσεων». Και έδωσε εντολή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, και «ο ΟΠΕΚΕΠΕ διεξάγει σαρωτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό περιπτώσεων μη ορθής διαχείρισης των αγροτικών ενισχύσεων. Οι έλεγχοι αυτοί απόδωσαν ήδη καρπούς, αφού εντοπίστηκαν…» κλπ κλπ.

Κατ’ αρχήν θα συνιστούσαμε στον κ. υπουργό να μην ενθουσιάζεται. Ο ενθουσιασμός δεν κάνει καλό, ειδικά όταν καλείται να αντιμετωπίσει ένα καλοδομημένο  σύστημα απάτης, το οποίο μετράει τουλάχιστον μια 15ετια, έχει ιεραρχία, βασίζεται σε άξια στελέχη, εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις όποιες αδυναμίες του αγροτικού κόσμου και φυσικά, τον κοροϊδεύει μπροστά στα μάτια του.

 Έχει λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον η περίπτωση της Φλώρινας, την οποία επικαλείται ο υπουργός για να σηματοδοτήσει την κάθαρση. Άλλωστε, πρώτα η Agrenda και το Agronews, από τις 16 Ιανουαρίου, δηλαδή 10 μέρες μετά την ανάληψη της ευθύνης στο υπουργείο, τον ενημέρωνε με αδιάσειστα στοιχεία «για ελαιώνες στη Φλώρινα και βοσκοτόπια στο Σκόπια». Βλέπε σχετικό link:

Η αλήθεια είναι ότι εκείνο το διάστημα εκδηλώθηκε κάποιο ενδιαφέρον από τις εισαγγελικές αρχές. Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον αρμόδιο οργανισμό πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) κανένα. Το αντίθετο μάλιστα. Αρμόδια στελέχη του οργανισμού έσπευσαν να υποτιμήσουν το θέμα, απέφυγαν οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση και σίγουρα δεν μπήκαν ποτέ στη διαδικασία να ελέγξουν τα στοιχεία και να επιβάλουν τις σχετικές ανακλήσεις. Με κάθε πρόβλημα… η μπάλα στην κερκίδα.

 Σήμερα ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, πανηγυρίζει, για τη μεγάλη ανακάλυψη. Με γεια του με χαρά του. Μόνο που θα πρέπει να καταλάβει ότι η περίπτωση της Φλώρινας, την οποία κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμά, είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον, να μοιάζει με τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.

 Καλά πληροφορημένες πηγές μάλιστα εικάζουν ότι τα στοιχεία της Φλώρινας, δόθηκαν στον υπουργό για… ξεκάρφωμα, δηλαδή, για να έχει κάτι να πει, μιας και ήταν απ’ αυτά που το «κεντρικό σύστημα», ενώ τα γνώριζε, έχει φροντίσει να τα κρατήσει σε απόσταση, δηλαδή χωρίς να λερώσει πολύ, το ίδιο.

 Η αίσθηση που υπάρχει στους παρεπιδημούντες της Ιερουσαλήμ είναι ότι, ο Σπήλιος Λιβανός, παραμένει… μακριά νυχτωμένος, δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της «διαπλοκής» που έχει στηθεί γύρω από τις κοινοτικές ενισχύσεις και όχι μόνο τις άμεσες ή τις ενισχύσεις από το Εθνικό Απόθεμα αλλά κι αυτές των επί μέρους προγραμμάτων.  

 Κάποιος θα πρέπει να ενημερώσει τον κ. Λιβανό ότι είναι λάθος να πανηγυρίζει, ενώ, η «συμμορία» που κινεί τα νήματα στο πεδίο των αγροτικών ενισχύσεων υπάρχει και μεγαλουργεί. Είναι κατ’ επέκταση λάθος να περιμένει αξιόλογα ευρήματα από τους ελέγχους που διατάζει, όταν ο «μηχανισμός» στον οποίο απευθύνεται διατηρεί αναλλοίωτη τη σύνθεση τους και καθοδηγείται όπως όλα δείχνουν από άλλα κέντρα τα οποία και έχουν σαφώς άλλες επιδιώξεις.

 Ο υπουργός και η κυβέρνηση που φέρει σήμερα την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση της όλης κατάστασης στο θέμα των επιδοτήσεων θα πρέπει να έχουν υπόψη τους, ότι το πρόβλημα δεν είναι σημερινό, είναι διαχρονικό. Αυτή… η κολόνια κρατάει παραπάνω από 15 χρόνια, έχει ονοματεπώνυμο, έχει φέρει στα μέτρα της πολλούς υπουργούς και αρκετές κυβερνήσεις, κρατάει σε ομηρία ολόκληρη την κοινωνία της υπαίθρου και διαθέτει βραχίονες σε πολλά επίπεδα.

 Αναλυτικά η ανακοίνωση Λιβανού επί του θέματος, την οποία αισθάνθηκε την ανάγκη να γνωστοποιήσει στον τύπο στις 22.48, δηλαδή αργά το βράδυ της Κυριακής 18 Ιουλίου και λίγες ώρες πριν από την περιοδεία με τον πρωθυπουργό στην Πελοπόννησο, έχει ως εξής:    

 

 Δόγμα Λιβανού: «Το μαχαίρι στο κόκκαλο, τέρμα στην ανομία στον αγροτικό τομέα. Έλεγχοι σε όλους και παντού»

 «Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο. Τέρμα στην ανομία στον αγροτικό τομέα. Μόνος στόχος η δίκαιη κατανομή των αγροτικών ενισχύσεων» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.

 Με εντολή Λιβανού ο ΟΠΕΚΕΠΕ διεξαγάγει σαρωτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό περιπτώσεων μη ορθής διαχείρισης των αγροτικών ενισχύσεων. Οι έλεγχοι αυτοί απόδωσαν ήδη καρπούς, αφού εντοπίστηκαν:

 • Επιτήδειοι που δήλωναν εκτάσεις εκτός ελληνικής Επικράτειας ώστε να λαμβάνουν ενισχύσεις. Εξαιτίας της συντονισμένης και άψογα οργανωμένης εργασίας των ελεγκτών του ΟΠΕΚΕΠΕ αποκλείστηκαν της τάξης των 13.440 στρεμμάτων, που αντιστοιχούν σε 106 ΑΦΜ, ενώ ήδη ξεκίνησε και η διαδικασία αχρεωστήτων.
 • Πέντε ψευδείς δηλώσεις καλλιεργητών στη Λίμνη Κάρλα, κατόπιν καταγγελίας και ταχείας διερεύνησης αυτήν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
 • Έγιναν σαρωτικοί έλεγχοι στις εκτάσεις που δηλώθηκαν ως «αγρανάπαυση» στην αίτηση ΟΣΔΕ 2020. Ειδικότερα, από τα 330.141 στρέμματα που δηλώθηκαν, τις προϋποθέσεις κάλυπταν μόλις 111.307 στρέμματα. Το δείγμα ελέγχου αφορούσε συνολικά 3.687 τεμάχια, που αντιστοιχούν σε 1.939 αιτήσεις γεωργών. Η απόρριψη των 218.834 στρεμμάτων, δηλαδή το 66,28%, διασφάλισε περίού €4.420.454,88 εκατομμύρια ευρώ βασικής ενίσχυσης.

Οι έλεγχοι αυτοί του ΟΠΕΚΕΠΕ έρχονται σε συνέχεια του δόγματος των συνεχών και διαδοχικών ελέγχων που εφαρμόζει ο Υπουργός Σπήλιος Λιβανός, προκειμένου να υπάρχει δικαιοσύνη και διαφάνεια στον αγροτικό τομέα.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

 • η επανεργοποίηση των αρμόδιων επιτροπών για τους ελέγχους στα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ, όπου και επιβλήθηκε σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ Παράλληλα επαναλειτούργησαν οι επιτροπές ελέγχου για τα βιολογικά προϊόντα, όπου διεξάγονται σαρωτικοί έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα και αναμένονται σημαντικά ευρήματα.
 • οι 6.673 έλεγχοι που διεξήχθησαν την περίοδο του Πάσχα από μεικτά κλιμάκια του ΥΠΑΑΤ και των συναρμόδιων υπουργείων, και είχαν ως συνέπεια την διαπίστωση 219 παραβάσεων και την σημαντική αύξηση των τιμών σε γάλα και κρέας για τον έλληνα παραγωγό.

Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς, σε όλους και παντού.


Κωφεύουν καιρό τώρα υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ λένε οι κτηνοτρόφοι
Την ανακοίνωση Λιβανού ακολούθησαν αντιδράσεις από τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, που αποτιμούν την κινητοποίηση του υπουργού και του οργανισμού πληρωμών καθυστερημένη, λέγοντας ότι θα μπορούσαν εδώ και χρόνια να κινητοποιηθούν. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

<<Σιγά η πατρίδα κοιμάται>>

 Μετά τον ορυμαγδό  καταγγελιών, από τις οργανώσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων, εδώ και πολύ καιρό αλλά και των  δημοσιευμάτων στον  τύπο αυτό το Σ/Κ, το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ξύπνησαν την Κυριακή 18 Ιουλίου και μίλησαν (σύμπτωση ημέρα εορτής του Αγίου Αιμιλιανού)

 Αυτό που έχουμε να πούμε είναι: Σιγά η πατρίδα κοιμάται

 Το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ κωφεύουν συνειδητά εδώ και μεγάλο διάστημα για το σκάνδαλο του Εθνικού Αποθέματος 2017-2020.

Δραπετεύουν με την ανακοίνωση για τις εκτάσεις που δηλώθηκαν στη Βόρεια Μακεδονία προκαλώντας κυρίως εμάς εδώ που γνωρίζουμε ότι

 • Έχουμε καταγγείλει το θέμα αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ σφύριζε αδιάφορα
 • Την έρευνα την ξεκίνησε η εισαγγελία Φλώρινας εδώ και πολύ καιρό και όταν ζήτησε στοιχεία και ευθύνες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τότε ξύπνησαν όχι για το κοινό καλό αλλά γιατί στένεψε ο κλοιός για τις ευθύνες των υπευθύνων του Οργανισμού.

 Είναι λοιπόν προσπάθεια απόδρασης, γιατί το θέμα αυτό αφορά περίπου 13.000 στρέμματα, όπως αναφέρει το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή 270.000 με 300.000 ευρώ, ενώ η απάτη για το Εθνικό απόθεμα, αφορά πάνω από 70.000.000 ευρώ σύμφωνα και με δημοσιεύματα. Δηλαδή 250 φορές περισσότερα. Γι αυτό τίποτα για την ταμπακιέρα.

Ειδικά  μόνο για την Φλώρινα και αυτούς που δηλώνουν από απομακρυσμένες περιοχές (δηλαδή από Αθήνα, Αγ. Παρασκευή, Λάρισα, Θράκη, Νησιά κλπ) κατοχή με αμφισβητούμενο τρόπο.  Για βοσκοτόπους στο Γράμμο λαμβάνοντας  Εθνικό Απόθεμα  από το 2017 ως το 2020,  πληρωμές που ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ.

Γι αυτούς με τα δικαιώματα ύψους 20.000 έως 30.000 από το Εθνικό Απόθεμα, με αγριελιές, βοσκότοπο σε ξεκούραση, αγρανάπαυση και κούρεμα πουρναριών,  καμία  λέξη για την ταμπακιέρα. Θα επιστραφούν οι επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους που παρακρατήθηκαν.

 Έχουμε ζητήσει από το ΥΠΑΑΤ και των ΟΠΕΚΕΠΕ τα στοιχεία που βασίσθηκαν οι παράνομες αποφάσεις για να προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη. Πιστεύομε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥΠΑΑΤ θα μας τα στείλουν σύντομα.

 Το Δελτίο Τύπου συνυπογράφουν :

 • Ο Αγροτικός Σύλλογος φυτικής παραγωγής Δήμου Άργους Ορεστικού, πρόεδρος ο κ. Μάνος Θωμάς,
 • Ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Καστοριάς Μακεδνός, πρόεδρος ο κ. Μόσχος Θωμάς,
 • Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου , πρόεδρος ο κ. Μπαϊρακτάρης Αργύρης,
 • Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου , πρόεδρος ο κ. Μπαϊρακτάρης Αργύρης,
 • Ο Αγροτικός Σύλλογος Βοΐου , πρόεδρος ο κ. Αβραάμ Εγρές.

 Με τις ίδιες ανησυχίες για τις δικές τους περιοχές.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ

 

Ξέφυγε και χρήζει αποκατάστασης το θέμα με το Απόθεμα
Ενώπιον του πρωθυπουργού απεύθυνε αίτημα αποκατάστασης της επιπλοκής με το Εθνικό Απόθεμα, ο επικεφαλής της Νέας Πασεγές, Παύλος Σατολιάς, ο οποίος συμμετείχε στις διαδικασίες της διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ στις 19 Ιουλίου στην Τρίπολη. Εκεί αναφέρθηκε σε ακόμα μια περίπτωση λάθρας πληρωμής 50.000 ευρώ από το Εθνικό Απόθεμα σε κάτοικο Αγίας Παρασκευής, που στοίχησε από 135 ευρώ περικοπή σε 370 κτηνοτρόφους. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ως εξής: 

Σε λάθος ράγες το τραίνο της αγροτικής ανάπτυξης

 
Μεγάλες αλήθειες από τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ στο συνέδριο της Τρίπολης. Όσα είπε ο Π. Σατολιάς στον πρωθυπουργό για τα επείγοντα προβλήματα του κλάδου, τη λεηλασία των επιδοτήσεων και τα μεγάλα «κενά» στην υλοποίηση της νέας ΚΑΠ.

 Καίριες και απολύτως στοχευμένες στην ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροκτηνοτροφικός κόσμος ήταν οι επισημάνσεις του προέδρου της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Παύλου Σατολιά στη συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ που, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε χθες στην Τρίπολη.

Ο κ. Σατολιάς αξιοποιώντας τη συγκυρία, έθεσε στη σωστή βάση, τα σωστά ερωτήματα! Και υπέδειξε, ταυτόχρονα, την οδό που οφείλει να ακολουθήσει η πολιτεία, προκειμένου να μπορέσει ο κλάδος να σταθεί όρθιος και να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας Σατολιά:

Εκπροσωπώντας την Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ την μόνη ενεργή τριτοβάθμια οργάνωση των συνεταιρισμών σας καλωσορίζω στην παραγωγική Πελοπόννησο και μπαίνω χωρίς χρονοτριβή στα θέματα που απασχολούν τους αγρότες και συνδέονται με την νέα ΚΑΠ.

Και αναφέρομαι στην  άμεση σύνδεση γιατί εάν δεν κρατήσουμε όρθιους τους αγρότες και την παραγωγική διαδικασία τι αξία θα έχει να μιλάμε για την διανομή των πόρων;

Οι αγρότες με την συμβολή των πόρων της ΚΑΠ μπόρεσαν μέσα την κρίση να επιβιώσουν. Τα τελευταία επεισόδια όμως με την κατανομή του Εθνικού αποθέματος δείχνει ότι και σε αυτή την περίπτωση μπήκαμε σε λάθος δρόμο, όσον αφορά την αξιοποίηση  των πόρων της ΚΑΠ που συζητάμε σήμερα. 

Όμως μετά την πανδημία και τα προβλήματα από την Κλιματική αλλαγή που βιώνουμε φέτος σε πρωτοφανή έκταση νομίζω ότι πλέον είμαστε σε πραγματικό κίνδυνο συρρίκνωσης της παραγωγής και των εισοδημάτων των αγροτών. Τα μέλη μας είναι ανήσυχα πολύ.  

Ο πρωτογενής τομέας δεν αντιμετωπίσθηκε όπως έπρεπε.

Χαρακτηριστικά:

 • Έλλειψη χρηματοδοτική στήριξη των αγροτών και των επιχειρήσεων για την ομαλή συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας
 • Οι επαγγελματίες αγρότες δεν γνώρισαν την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα μέτρα ενίσχυσης για COVID προχωράνε πολύ αργά
 • Το σχέδιο για την νέα ΚΑΠ 2021-2027 δεν συζητήθηκε σε βάθος με τους φορείς των παραγωγών, γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο αναγκαίο για την εφαρμογή της ΚΑΠ  2021-2027 για την αξιοποίηση των 19,1 δις ευρώ δεν προχώρησε ουσιαστικά καθόλου και κανένας δεν γνωρίζει πώς:
 1. θα στηριχθούν οι αγρότες στα πλαίσια της πρασινης συμφωνίας (Green Deal)
 2. θα κατανεμηθούν τα δικαιώματα ενίσχυσης
 3. θα γίνει η σύγκλιση
 4. θα υπολογισθεί και θα λειτουργήσει η αναδιανομή και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις
 5. θα στηριχθούν οι αγρότες για τις απαιτήσεις για το περιβάλλον
 6. θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της ζημιάς από την Κλιματική Αλλαγή

Επίσης τι θα γίνει:

 • Με την  αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ για να προσαρμοστεί στις ζημιές από την κλιματική αλλαγή. Οι αποζημιώσεις καθυστερούν.
 • Με τα επενδυτικά προγράμματα καθυστερούν και η Κυβέρνηση αρνείται εν μέσω συνεχιζόμενης κρίσης να εντάξει τους επιλαχόντες σε σχέδια βελτίωσης και νέους αγρότες ώστε να αποτελέσουν μια άμεση ανάσα στον πρωτογενή τομέα.
 • Με το  κόστος παραγωγής ανέβηκε και άλλο, πρέπει να βοηθηθούν και οι  αγρότες να επενδύσουν στις ΑΠΕ, όχι μόνο οι μεγάλοι
 • Με τον έλεγχο της αγοράς τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων και της ποιότητας των τροφίμων. Χαρακτηριστική παράδειγματο θέμα του ελέγχου της ΠΟΠ Φέτας.
 • Με την κτηνοτροφία πλήττεται ανεπανόρθωτα από την αύξηση των ζωοτροφών και κανένα μέτρο βοήθειας δεν λήφθηκε
 • Με την  ενσωμάτωση των 9,6 εκ στρεμμάτων βοσκοτόπων στο σύστημα ενισχύσεων για να βοηθήσει τους κτηνοτροφους.
 • Με τα θέματα της διαχείρισης του νερού
 • Τα θέματα της υποβοήθησης της ψηφιακής γεωργία – γεωργίας ακριβείας ξεχάστηκαν. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μέσα την πανδημία, σημαντικός μεν, αλλά ξέχασε τον πρωτογενή τομέα.

 Επίσης για το θέμα των ημερών που εδώ και τρία χρόνια καταγγέλλουμε σχετικά με  τις προνομίες στο Εθνικό Απόθεμα θα ήθελα να αναφερθώ στον κ. υπουργό ότι μόλις πριν λίγο ενημερώθηκα από συναδέλφους στη Βόρεια Ελλάδα ότι κάτοικος Αγίας Παρασκευής Αττικής πήρε από εθνικό απόθεμα πριν λίγες ημέρες 50.000 και πλέον ευρώ κουρεύοντας πουρνάρια   και μάλιστα μετά από έλεγχο. Το πρόβλημα είναι κυρίως μέσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Υπουργέ και εάν δεν αλλάξετε αυτούς που δημιουργήσαν το πρόβλημα η  της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ ξεκινάει χωρίς καλές προϋποθέσεις. Αφού για να πάρει αυτός ο παραγωγός τα 50.000 ευρώ έγινε περικοπή  135 ευρώ από 370 κτηνοτρόφους. Νομίζω ότι αυτό ξέφυγε και πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία.

 Εμείς ως νέα ΠΑΣΕΓΕΣ περιμένουμε να ακούσουμε τι νέο θα ειπωθεί και έχουμε επιστημονική ομάδα για την τεκμηρίωση των αιτημάτων μας όσον αφορά την ΝΕΑ ΚΑΠ. Σε ένα είμαστε αδιαπραγμάτευτοι. Οι ενισχύσεις πρέπει να έχουν κύρια παραγωγικό προσανατολισμό. 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

21-07-2021 22:48ΓΙΏΡΓΟΣ

Να κάνει ελέγχους ο ΟΠΕΚΕΠΕ στον Μυλοπόταμο και σε όλοι την Κρήτη και ιδικά Ρέθυμνο και Ηράκλειο Είναι πολλές οικογένειες που ζούνε μόνο από της επιδότησης

Απάντηση

20-07-2021 08:58ΑΝΩΝΥΜΟΣ

Μας δουλεύουν όλους. Καλά φάγανε καλά ήπιανε τώρα θα τους καταλογίσουν ένα μέρος από τα κλεμμένα και εις υγείαν του κορόιδου. Πάλι κερδισμένοι θα είναι. Αυτοί που συναίνεσαν και συνέπραξαν στην απάτη θα έχουν συνέπειες ? Τα ΚΥΔ που εν γνώσει τους δήλωναν με πλαστούς τίτλους τι συνέπειες θα έχουν ??. Χοντρό δούλεμα πέφτει. Να είστε σίγουροι ότι θα πέσουν στα πολύ μαλακά και θα ανοίξει η όρεξη και σε άλλους. Εμένα ήδη με άνοιξε η όρεξη. Κλέβω 10 γυρίζω πίσω τα 5 οπότε κερδισμένος είμαι. Καλή κονόμα.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία