BACK TO
TOP
Θεσμικά

Άνοδος διαρκείας για τα αγροτικά προϊόντα και για τα φαινόμενα απάτης

Με το σκληρό σιτάρι στα 450 ευρώ ο τόνος στη Φότζια, τη διεθνή τιµή του βαµβακιού να προσεγγίζει τα 100 σεντς η λίµπρα, τα συµπύρηνα ροδάκινα να πιάνουν κι αυτά 45 λεπτά το κιλό και το πρώτα φρέσκα αγουρέλαια να µην απέχουν αυτή τη φορά από τα 5 ευρώ το κιλό, µπορεί να πει κανείς ότι η φετινή χρονιά εξελίσσεται κάτι παραπάνω από ευνοϊκά για τους Έλληνες αγρότες.

9_pin_4

Γιάννης Πανάγος

30
6

Με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων σε άνοδο διαρκείας, ο δρόμος ανοιχτός και στα φαινόμενα απάτης
∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι στο πεδίο της αγοράς για πρώτη φορά µετά από πολλά χρόνια, οι τιµές παραγωγού, έχοντας διανύσει µια εξαιρετικά ανοδική πορεία, ειδικά στα δηµητριακά, διαµορφώνουν νέες καταστάσεις. Η αγορά δίνει αυτό τον καιρό στοιχεία για έναν νέο προσανατολισµό των αγροτικών εκµεταλλεύσεων και διευκολύνει σε σηµαντικό βαθµό µια συστηµατική προσπάθεια για  περαιτέρω στήριξη της ποιοτικής παραγωγής. Έναν προσανατολισµό που χρειάζεται η ελληνική γεωργία.

Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε διευκολύνει αυτόν τον καιρό και ο γενικότερος ευρωπαϊκός προσανατολισµός, τόσο στο πλαίσιο της πολιτικής farm to fork όσο και µέσα από τα ειδικότερα προγράµµατα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Επιπροσθέτως, η έρευνα επί του θέµατος δείχνει ότι διάθεση στις τάξεις των παραγωγών για ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας από την πλευρά τους, υπάρχει. Αυτό το οποίο λείπει είναι η εµπιστοσύνη στις αρχές. 

Κι αυτό γιατί, στις τάξεις των αγροτών και ειδικά των νεότερων που έχουν κάθε καλή διάθεση να προσαρµοσθούν στα νέα δεδοµένα, υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι το κράτος οµφαλοσκοπεί. Οι πολιτικές δεν έχουν γνώµονα την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και τη βελτίωση της θέσης των αγροτών αλλά έρχονται πρώτα απ’ όλα να ικανοποιήσουν τους µεσολαβούντες στην διαµόρφωση αυτών των πολιτικών. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ανάγκες του λεγόµενου πελατειακού συστήµατος και γύρω απ’ αυτό, διεκδικούν µερίδιο, στελέχη της δηµόσιας διοίκησης, πανεπιστηµιακοί, αγροτικοί σύµβουλοι, µελετητές και κάθε είδους παρατρεχάµενοι των κοµµάτων και κρατικοδίαιτοι λειτουργοί.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι διαρροές στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων είναι µεγάλες και οι έλεγχοι στη λειτουργία της αγοράς πληµµελείς.

Αυτό που εισπράττει σήµερα ο αγρότης είναι ο παραγκωνισµός και η έλλειψη ενδιαφέροντος των αρχών για το πως θα µπορούσε να κάνει καλύτερα και πιο αποτελεσµατικά τη δουλειά του. Βρισκόµαστε ήδη στην ενδιάµεση διετία πριν από την εφαρµογή της νέας ΚΑΠ και κανείς δεν αισθάνεται την ανάγκη να ενηµερώσει διεξοδικά και ολοκληρωµένα τον αγρότη για το που οδεύουν τα πράγµατα.

Περιφερειακές εκδηλώσεις µε έντονο το κοµµατικό στοιχείο, αποσπασµατικές και άνευρες ανακοινώσεις µετά από κάθε Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας, αδιαφορία για το πως βιώνει ο κάθε αγρότης την αγωνία για την επόµενη µέρα και για τις αποφάσεις που ζυµώνονται και επηρεάζουν καταλυτικά τη δουλειά του και πολλές φορές τη ζωή του.

Την ίδια στιγµή, στο πεδίο της αγοράς οι αβεβαιότητες είναι ακόµα µεγαλύτερες και έχουν αφετηρία τις συστηµατικές παραβιάσεις των κανόνων από τους διακινητές των αγροτικών προϊόντων σε όλα τα στάδια. Κι εδώ, οι ανακοινώσεις σε ότι αφορά τον εντοπισµό κάποιων παραβάσεων είναι σταγόνα στον ωκεανό, γίνονται για λαϊκή κατανάλωση και για να υπάρχει το απαραίτητο άλλοθι. Είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις στις οποίες το αποτέλεσµα των ελέγχων έχει αλλάξει τη ροή των πραγµάτων και έχει διαµορφώσει ένα άλλο κλίµα µεταξύ των συντελεστών της αγοράς. Συχνά, τα όργανα διοίκησης και οι φορείς των ελέγχων, ακολουθούν τη δική τους αυτόνοµη πορεία, ανεξάρτητα από τις κατευθύνσεις της κορυφής. Όταν µάλιστα η αρµόδια πολιτική αρχή τους κλείνει µε κάποιο τρόπο το µάτι, τότε χάνεται ο έλεγχος και τα πράγµατα γίνονται επικίνδυνα.    

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

01-09-2021 23:27Δημήτρης

κ. Παναγο πιστεύετε ότι τις αυξήσεις αυτές τις απολαμβάνουν οι αγρότες; μήπως έχετε κάνει κάποια έρευνα για τον όγκο της παραγωγής που συλλέχθηκε; ή για την αύξηση των εφοδίων που έφτασαν στο 100 και δεν απασχολεί κανένα;

Απάντηση

01-09-2021 21:16Αν

Και φθηνά είναι φίλε μου με την κλιματική αλλαγή θα πεις το ψωμί ψωμακι και οι μεσάζοντες θα κονομάνε όπως πάντα και ‘σύ θα το κοιτάς με τα κυάλια.

Απάντηση

01-09-2021 18:23Giannis

Παπαρα νικο τι δουλεια εχεις να γραφεις εδω αν δν εισαι αγροτης..κακομαθημενοι μαλακες ολοι..εχετε μαθει να σας ταιζουν οι φοροι οι δικοι μας αχρηστοι του δημοσιου κ βολεμενοι.κ σας φταινε οι αγροτες που πετανε τα προιοντα το ενα μετα το αλλο.

Απάντηση

01-09-2021 15:57Νίκος

Έλα ν αρχίζει η γκρίνια από τους αγρότες. Μόνο 2 σχόλια; Πεσμένοι μου φαίνεστε

Απάντηση

01-09-2021 14:55Giannis

Ελα μαλακα που γραφεις οτι σου κατεβει να δεις ποσο πουληθηκαν τα κηπευτικα..καρπουζια κ κρεμυδια σαπιζουν στς χωραφια..πιανει ο καθε παπαρας ενα στυλο και γραφει. Τι γραφεις ρε.ξερεις..εχει λεφτα μετα απο 6 χρονια υο σιταρι κ κατο τρεχει. Γιναμε πλουσιοι..

Απάντηση

01-09-2021 14:51Αελ

Όταν το ίδιο το κράτος και οι ε λεκτικοι μηχανησμοι του γίνονται κλέφτες απατεώνες και περνούν μίζες χωρίς να ελέγχονται από ποιο μεγάλα κεφαλια .σαν ένα ξέφραγο αμπέλι θα σωθεί ο αγρότης .ούστ αρε.......

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές