BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πακέτο παρεμβάσεων ύψους 170 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο Λιβανός

Εσπευσμένα ανακοίνωσε μέτρα για την ανακούφιση του κλάδου από τα κόστη παραγωγής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 170 εκατ. ευρώ.

image001_42

10728
17

Ενίσχυση κτηνοτροφίας με 7% επί του τζίρου 3 μηνών, επιδότηση ζωοτροφών, έκπτωση ΔΕΗ 80% και μείωση ΦΠΑ λιπασμάτων

Επιδότηση των κτηνοτρόφων ύψους 7% του τζίρου τους από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2022, συμφηφισμός της έκπτωσης 80% στην ρήτρα αναπροσαρμογής με τον επόμενο λογαριασμό και μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από 13% στο 6% είναι οι βασικοί άξονες των νέων μέτρων. Το πακέτο παρεμβάσεων συμπληρώνουν η ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022 και η αύξηση 50% του προγράμματος μεταφοράς ζωοτροφών στα μικρά Νησιά του Αιγαίου. 
Οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών που αυτές τις ώρες κινούνται στους ρυθμούς των μπλόκων, είναι μάλλον αρνητικές, με αρκετούς να σχολιάζουν ότι δεν πρόκειται για μέτρα αλλά για ημίμετρα. 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής 4 Φεβρουαρίου ο Λιβανός:

  • Υπογραφή ΚΥΑ για την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αγρότες μας θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Ουδεμία διακοπή ρεύματος θα υπάρξει προτού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.
  • Για τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο  κάλυψη του 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου  που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.
  • Μείωση μόνιμα στο ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%, μια παρέμβαση ύψους 20.000.000 εκατομμυρίων ευρώ. 
  • Ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μια παρέμβαση ύψους 8.000.000 εκατομμύριων ευρώ. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με  Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  • Αύξηση κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή  κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
  • Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, θα εκδοθεί άμεσα σχετική ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:



Νέα μέτρα στήριξης των αγροτών -  Δηλώσεις ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός εξήγγειλε επτά νέα μέτρα στήριξης των αγροτών, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής. Τα μέτρα είναι ύψους 170 εκατ. ευρώ.

Οι δηλώσεις του κ. Λιβανού έχουν ως εξής:

«Αυτή η κυβέρνηση, και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αποδείξει ότι θεωρεί τον πρωτογενή τομέα, ραχοκοκαλιά ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας.

Σήμερα, οι αγρότες μας βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο. Από την μια πλευρά,οι μεγάλες προοπτικές για το μέλλον, ενόψει και της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής των 19,3 δις ευρώ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κι από την άλλη, αλλεπάλληλες παγκόσμιες κρίσεις που μας πιέζουν όλους: η πανδημία, οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, η κλιματική αλλαγή και οι καταστροφικές συνέπειές της.

Την δύσκολη αυτή ώρα των πολλαπλώνμεγάλων εισαγόμενων κρίσεων, στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς με πράξεις, όχι με λόγια. Η κυβέρνηση το 2021  παρά το σφικτό δημοσιονομικό πλαίσιο, στήριξε τους αγρότες μας με 1 δις ευρώ.

Σήμερα, ανακοινώνουμε 7 επιπλέον μέτρα στήριξης, ύψους 170 εκ ευρώ.

1)Υπογράψαμε, χθες, από κοινού με τους συναδέλφους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αγρότες μας θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Ξεκαθαρίζω ότι ουδεμία διακοπή ρεύματος θα υπάρξει προτού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

2)  Για τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο  καλύπτουμε το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

3) Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενισχύουμε περαιτέρω τους κτηνοτρόφους μας με  επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου  που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

4) Μειώνουμε μόνιμα το ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 24% στο 13%, μια παρέμβαση ύψους 20.000.000 εκατομμυρίων ευρώ. (σσ. ενδέχεται να έχει γίνει λάθος από το γραφείο Τύπου του υπουργείου)

5) Εντάσσουμε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μια παρέμβαση ύψους 8.000.000 εκατομμύριων ευρώ. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με  Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

6) Αυξάνουμε κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή  κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, 

7) Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, θα εκδοθεί άμεσα σχετική ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Στηρίζουμε εμπράκτως τις Ελληνίδες και τους  Έλληνες αγρότες που υπό αντίξοες συνθήκες εργάζονται σκληρά 365 ημέρες το χρόνο, παράγοντας πλούτο για την εθνική οικονομία, για όλους μας».

Σχόλια (17)
Προσθήκη σχολίου

05-02-2022 12:10Παναγιώτης

Μια χαρά! ακριβώς έτσι πρέπει να κάνουν και την επιδότηση να αμείβονται όσοι παράγουν Και όχι ο μπάρμπας που δηλώνει 200 Ζώα κάθεται και αμείβεται και τα ζώα ψοφάνε.

Απάντηση

05-02-2022 07:48Χρηστος

Ηδη καταστραφικαμε τι ειναι αυτα που λενε τωρα

Απάντηση

04-02-2022 23:58Θωμάς

7% επί του τζίρου εάν κάποιου τα πρόβατα γεννάνε τέλος Μάρτη και δεν έχει παραδώσει γάλα από πού θα έχει τζίρο;Τι θα πάρει αυτός; Το τρίτο το μακρύτερο;

Απάντηση

04-02-2022 20:55Agrotis

Να βγούνε όλα τα τρακτέρ στους δρόμους άμεσα. Αυτοί δεν καταλαβαίνουν διαφορετικά. Να κάνουμε ότι κάνουν οι φορτηγατζηδες στον Καναδά.

Απάντηση

04-02-2022 20:38ΒΟΥΝΙΣΙΟΣ 4

Ο άνθρωπος είναι εκτός τόπου και χρόνου,οι ζωοτροφές έχουν υψηλή τιμή όλο το 2021 και αυτός θα δώσει ψίχουλα για το πρώτο τρίμηνο του 2022.Μετά τον Βορίδη ο χειρότερος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Απάντηση

04-02-2022 17:43Αποστολος

Εδώ μας κοροίδευει μπροστά στα μάτια μας (Μεγάλες προοπτικές της νέας ΚΑΠ 19,3 ΔΙΣ λέει) 1,55 πετρελαιο _1,84 βενζινη -1000 τον τόνο ουρια _800 το τόνο νιτρικη_ ΔΕΗ ασε να μην πω με πονάει ακόμα . Δεν φτάνει που με την προηγούμενη ΚΑΠ μειώσαν 45% το τσεκ που έπαιρνε ο κάθε αγρότης τωρα με τη νεα ΚΑΠ απο το 2023 θα μειωθει ακομη 50% με μηδενισμό του τσεκ απο το 2026 και μετα το ειχε δηλώσει και ο ιδιος (Αυτή εινάι η επιτυχία σαν υπουργός των αγροτών στη ΝΕΑ ΚΑΠ) . Τα σχόλια και οι σκέψεις δικά σας ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΜΩΡΈΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

Απάντηση

04-02-2022 17:16Vounisios4

Δηλαδή οι ζωοτροφές αυξήθηκαν από τις αρχές του 2022;Αν δεν επιδοτήσεις τις ζωοτροφές από τις αρχές του 2021 θα μας βρεις μπροστά σου

Απάντηση

04-02-2022 16:12Δημητρης

Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός που δίδαξε και πρότεινε στον υπουργό αυτά τα μέτρα είναι άσχετος με το θέμα και κόβω το κεφάλι μού γιαυτό. Δώστε τα λεφτά που μας κλεψατε το 2013 με τις εξισωτικες και τα πετρέλαια του 2016και δεν θέλουμε ούτε στήριξη στις ζωοτροφές ούτε τίποτα άλλο. Εφόσον όμως δεν μπορείτε να το πράξετε αυτό το σώφρων είναι να δώσετε τουλάχιστον 20 ευρώ αν κεφάλι αιγοπροβάτων στα παραγωγικά ζώα και 8 ευρώ ανά κεφάλι στα παχυνσης μικρά ζώα επίσης θα μπορούσατε να δώσετε χρήματα και από την καλά διαβίωση των ζώων σε όσους έχουν άδειες λειτουργίας που τα δικαιούνται εδώ και 5 Χρόνια.οσο για γου αγελαδοτροφους πιστεύω ένα ποσό της τάξης των 100 ευρώ ανά εκτρέφουν ζώο θα ήταν μια πραγματική στήριξη τα άλλα είναι ημίμετρα.

Απάντηση

04-02-2022 14:21Αντώνης

Βάλε ότι μας χρωστάνε και από το προγραμμα του 2016 περίπου 6000 ευρώ, αλλά έτσι είναι θα μας πουν και αχάριστους στο τέλος.Αμα με πάρει τον Σεπτέμβριο ο έμπορας την ελιά Χαλκιδικης στα 2 ευρώ τότε θα είναι οκ αλλιώς δεν υπάρχει σωτηρία.Για τα καρτέλ των εμπόρων μπορούν να κάνουν κάτι για κατώτατη τιμή

Απάντηση

04-02-2022 14:20Κατερινα

Μας δουλευτε ψιλο γαζι .Τα ιδια και τα ιδια.Αυτα αφορουν λιγους.Για τους πολλους θα κανετε κατι ?Σταματηστε να μας κοροιδευεται ΦΤΑΝΕΙ!!!!

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές