BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μέχρι 2.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση το κουπόνι για λιπάσματα

∆εδοµένο θεωρείται από τα κράτη µέλη της Ευρώπης το άνοιγµα του δρόµου στις επιδοτήσεις αγροτών για αγορά λιπασµάτων, µε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πολωνία να έχουν έτοιµο πλάνο ενίσχυσης µέσω voucher, µε τις επίσηµες ανακοινώσεις να µετατίθενται για την επόµενη εβδοµάδα

9_22

Πέτρος Γκόγκος

36775
21

Μέχρι 2.000 ευρώ ανά  εκμετάλλευση το  κουπόνι για λιπάσματα,  με τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών το πριμ       

Επί του παρόντος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση που έχει καταθέσει η Ιρλανδία, χώρα µε µέγεθος και δυναµική κοντά στα ελληνικά δεδοµένα. Η πρόταση αφορά σε επιδότηση 50% επί των τιµολογίων που κόπηκαν το 2021 από τους Ιρλανδούς αγρότες για την αγορά λιπασµάτων, η οποία θα δοθεί υπό την µορφή κουπονιού για τις φετινές αγορές. Ταβάνι στην ενίσχυση αυτή ορίζονται τα 2.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση. Με την σηµερινή τιµή της ουρίας για παράδειγµα, κοντά στα 1.000 ευρώ ο τόνος, ένας Ιρλανδός αγρότης θα χρειαστεί να προβεί στην αγορά 8 τόνων (200 40κιλων σακιών) προκειµένου να λάβει το σύνολο της ενίσχυσης, αν υποθέσουµε ότι η µέση τιµή αγοράς το 2021, ήταν κοντά στα 500 ευρώ. Η Πολωνία, µε τις σαφώς µεγαλύτερες εκτάσεις και ανάγκες για θρέψη των καλλιεργειών προσανατολίζεται σε µια ενίσχυση της τάξης των 104 ευρώ (500 ζλότι) ανά τόνο, δηµιουργώντας και τον απαραίτητο δηµοσιονοµικό χώρο που προσεγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Εν αναµονή οδηγιών η Βάθη

Υπενθυµίζεται ότι αντίστοιχο πλάνο είχε στα σκαριά και το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, µε την ηγεσία ωστόσο να φρενάρει τον περαιτέρω σχεδιασµό του, αναµένοντας επίσηµες οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο εν λόγω σχεδιασµός αφορούσε σε µια οριζόντια επιδότηση βάσει τιµολογίων και µέσω κουπονιού (voucher), της τάξης των 150 µε 200 ευρώ ανά τόνο λιπάσµατος. Μια τέτοια ρύθµιση θα απαιτούσε 60 µε 80 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχει εξαγγελθεί η µείωση του ΦΠΑ από το 13 στο 6%, συνολικού κόστους 20 εκατ. ευρώ. Αναφορικά µε τη µείωση του ΦΠΑ σηµειώνεται ότι ακόµα δεν έχει προχωρήσει η εφαρµογή, κάτι που δείχνει ότι ίσως υπάρξουν αλλαγές στο πεδίο της ενίσχυσης της αγοράς λιπασµάτων. Σε αυτήν τη φάση, το υπουργείο κρατά τα χαρτιά του κλειστά αναφορικά µε τον τρόπο µε τον οποίο θα κινηθεί επί του ζητήµατος, έχοντας πάντως στα χέρια του το σχεδιάγραµµα του πλάνου που περιγράφεται παραπάνω, αναµένοντας παράλληλα ένα συγκεκριµένο πλαίσιο στήριξης από την Κοµισιόν. Αυτό το πλαίσιο στήριξης θα ανακοίνωνε η Κοµισιόν την Τετάρτη 2 Μαρτίου, ενώ σύµφωνα µε τα όσα έχουν διαρρεύσει θα περιλάµβανε την κατάργηση δασµών που µεταφράζονται σε 40 µε 60 ευρώ ο τόνος ανάλογα µε τον τύπο λιπάσµατος, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις στο µέτωπο του πολέµου στην Ουκρανία, ανέβαλαν για µια εβδοµάδα την παρουσίαση.

Μέσα στην ερχόµενη εβδοµάδα δηλαδή, αναµένονται µεγάλες εξελίξεις και δεν αποκλείεται να η Κοµισιόν δώσει το πράσινο φως και στις κρατικές ενισχύσεις, αφού οι ισορροπίες στην αγορά αγροτικών πρώτων υλών και εµπορευµάτων αλλάζουν άρδην. Για τις εξελίξεις αυτές συζήτησαν την Τετάρτη 2 Μαρτίου σε έκτακτο συµβούλιο οι υπουργοί γεωργίας της Ευρώπης, σε µια διαδικτυακή σύσκεψη που αντικατέστησε την προγραµµατισµένη για την ηµέρα αυτή ανακοίνωση των µέτρων επιδότησης της αγοράς λιπασµάτων.

Η ρωσοουκρανική κρίση ανακατευθύνει πόρους της ΕΕ

Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, δεν αποκλείεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε ακόµα πιο καθοριστικές παρεµβάσεις επί του ζητήµατος, επιτρέποντας µάλιστα, πέραν από τις εθνικές έκτακτες ενισχύσεις στην αγορά λιπασµάτων και την ανακατεύθυνση κοινοτικών πόρων προκειµένου να διευκολυνθεί η κατάσταση. Αυτό ζήτησε και στην παρέµβασή του στο έκτακτο συµβούλιο ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς. Άλλωστε, τόσο το ενεργειακό κόστος που εκτοξεύτηκε την προηγούµενη εβδοµάδα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) όσο και οι νέες επιπλοκές στην εφοδιαστική αλυσίδα µέσω αποκλεισµών και κυρώσεων, αναµένεται να επιβαρύνουν περαιτέρω την συγκυρία στην ευρωπαϊκή αγορά λιπασµάτων. Τα µέχρι πρότινος δεδοµένα που από µόνα τους δικαιολογούσαν παρεµβάσεις έχουν επιδεινωθεί απότοµα και η επιδότηση των αγροτών καθίσταται πλέον ακόµα πιο επιτακτική.

Σχόλια (21)
Προσθήκη σχολίου

08-03-2022 17:14αγγελος κοντουδακης

το πετρελαιο σημερα στη ροδο 184 τα πολλα λιπασματα και εφοδια ειναι στο 24% πιος θα αντεξη να καλειεργηση μας κοροειδεβου

Απάντηση

07-03-2022 23:28ΓΙΩΡΓΟΣ

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ 2 ΤΗΣ ΕΚΑΤΟ, ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΦΤΩΧΙΑΣ ΓΙΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ .ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΜΑΚΙ.ΕΥΓΕ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Απάντηση

07-03-2022 00:09Alex

Την τιμή των λιπασμάτων δεν την λες ακριβή ,την λες απαγορευτική !

Απάντηση

06-03-2022 13:33 ΣΩΤΗΡΗΣ

ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΟΠΟΥ ΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ....ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΦΕΤΟΣ ...ΑΚΑΡΠΙΑ...ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ 25 ΛΕΠΤΑ...ΠΩΣ ΘΑ ΛΙΠΑΝΘΟΥΝ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ...!!!??? ΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΤΩΝ 30 ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΔΙΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ...!!!??? Ε Ρ Γ Α ΚΑΙ ΟΧΙ Λ Ο Γ Ι Α...!!! ???

Απάντηση

06-03-2022 09:41Ζωή

1) 2.000€ ανά εκμετάλλευση, δηλαδή ο αγρότης που καλλιεργεί 30 στρέμματα με αυτόν που καλλιεργεί 300 στρέμματα θα ενισχυθεί το ίδιο? 2) Τα τιμολόγια αγοράς εφοδίων που έκοψε το 2021 ο κάθε αγρότης με αυτά που θα κοπούν το 2022 δεν θα έχουν καμία σχέση στην τιμή τους. Όπως όλοι γνωρίζουν οι τιμές των αγροτικών εφοδίων υπερπολλαπλασιάστηκαν και ΑΝ οι αγρότες ενισχυθούν από την πολιτεία να λάβει υπόψη τις τιμές του 2022. Να ενημερωθεί ο ΥπΑΑΤ ότι οι αγρότες δεν είναι επαίτες, αυτό που ζητούν είναι να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Επίσης, να ενημερωθούν οι πολιτειακοί παράγοντες ότι αν σήμερα είναι αγανακτισμένος ο αγροτικός κόσμος, αύριο θα είναι ολόκληρος ο λαός αφού οι τεράστιες αυξήσεις των αγροτικών προϊόντων θα μετακινηθούν σε αυτόν. Παράλληλα να λάβουν υπόψη και την επισιτιστική κρίση που έπεται και ας ενεργήσουν άμεσα με σύνεση και αποφασιστικότητα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

05-03-2022 22:35Kostas

Μόλις έφυγα από το βενζινάδικο... άστα...1,78 πήγε το απλό πετρέλαιο! Νομίζω ότι είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που χρήζει άμεσης οικονομικής ενίσχυσης, χωρίς κουπόνια και προϋποθέσεις... Είναι στα αρχεία τους όλες μας οι δραστηριότητες, και δεν πιστεύω ότι αγνοούν τις ανάγκες μας....Επιγει άμεση πίστωση στους λογαριασμούς όλων των αγροτών, και πάγωμα όλων των δανειακών τους υποχρεώσεων... Πλησιάζουμε σε αδιέξοδο! Σε λίγο οι περισσότεροι θα κλείσουμε το οικονομικό έτος με ζημιά, και το κεφάλαιο δεν θα φτάνει για να γλυτώσουμε τη φυλακή! Αν συνεχιστούν αυτές οι χρονοβόρες συναντησεις-συζητησεις, και περνάνε έτσι οι εβδομάδες χωρίς αποτέλεσμα, στο τέλος αντί για τους απελπισμένους αγρότες, θα έχουν μπροστά τους εξαγριωμένους καταναλωτές με το γνωστό ταμπουρλο-κατσαρολα...!

Απάντηση

05-03-2022 21:39Αντρέας

Ο αγρότης δε ξεχνά θα τα πούμε την επόμενη φορά...

Απάντηση

05-03-2022 21:35Αντώνης Αντωνόπουλος

Δυστυχώς πολλοί από εμάς θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτό τό επάγγελμα.

Απάντηση

05-03-2022 18:12Νίκος

Ο ποιο άχρηστος υπουργός Γεωργίας..τουλάχιστον ο Βορίδης είχε βοηθεισει κατά κάποιο τρόπο τους αγρότες...ακαρπια στης ελιές τπτα μηδέν αποζημίωση....τα εφόδια στα ύψη τπτα μηδέν βοήθεια που θα πάει κάνα χρόνο ακόμα εκλογές έρχονται..

Απάντηση

05-03-2022 17:17Θανάσης

Καλά για πόσο μαλακές μας έχουν (μάλλον για πάρα πολύ) Τι να μας κάνει η μείωση του ΦΠΑ στο 6% Το λίπασμα έχει πάνω κάτω 850€ και αν πάει το ΦΠΑ στο 6% θα πέσει στα 800€ Δηλαδή αυτήν είναι η βοήθεια τα 50€ Δεν θέλουμε ρε τα ψίχουλα να μας λες ότι βοήθησες κιόλας και να μας κρίνει και ο κόσμος ότι είμαστε ευνοημένοι. Όπως μας έταξες και την ρήτρα στο ρεύμα το 80% και τελικά ήταν κάτω από 30%. Αν νομίζετε ότι δίνοντας ψίχουλα σε αυτήν την τρέλα που ζούμε και επειδή δεν έχουμε βήμα να λέμε τα πράγματα πως πραγματικά είναι ότι έχεις κερδίσει .......πλανασαι πλανην οικτράν. Οκ στην κοινή γνώμη περνάς αυτό που θέλεις ότι βοηθάς τούς αγρότες αλλά εμείς θα τα πούμε στην κάλπη. Καλύτερα να μην έδινες τίποτα αφού δεν έχεις την δυνατότητα. Όχι να μας κοροϊδεύεις ότι μας βοήθησες και να περνάει και στον κόσμο αυτό. Αεί στα κομμάτια επάγγελμα πολιτικός στην χειρότερη εκδοχή είναι στην Ελλάδα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές