BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ενίσχυση θρέψης με κάρτα αγρότη, ζωοτροφών με 2% τζίρου του 2021

Ανακοινώσεις για νέα ενίσχυση αγροτών στο πεδίο των λιπασμάτων και η εξειδίκευση της ενίσχυσης κτηνοτρόφων μπαίνουν υψηλά στην ατζέντα του Μαξίμου και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις επόμενες ημέρες.

275215630_4892242074197361_1021612854377172561_n_2

Πέτρος Γκόγκος

15368
21

Μέσω κάρτας αγρότη ζυμώνεται η ενίσχυση στα λιπάσματα, μόλις στο 2% του τζίρου και για ολόκληρο το 2021 η ενίσχυση ζωοτροφών

Έπειτα από τη σύσκεψη για την επισιτιστική ασφάλεια που έγινε την περασμένη Δευτέρα 28 Μαρτίου αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο που ακολούθησε την επομένη, επιχειρείται πλέον να μπει σε μια τάξη η μεγάλη εκκρεμότητα της ενίσχυσης των αγροτών για την αγορά λιπασμάτων.

Είναι γεγονός ότι η σιγή ασυρμάτου έπειτα από τη σύσκεψη στο Μαξίμου, χαμήλωσε σημαντικά τις προσδοκίες των παραγωγών αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες εξαγγελίες, ωστόσο φαίνεται πως πλέον ξεκινά μια πιο εστιασμένη προσπάθεια εκπόνησης νέων μέτρων. Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, οι πληροφορίες θέλουν το πλάνο της Βάθη να επανεξετάζει το ζήτημα της ενίσχυσης των κτηνοτρόφων. Η νέα προσέγγιση στο εν λόγω μέτρο, θέλει την ενίσχυση να διαμορφώνεται στο 2% επί των δηλωμένων εσόδων ολόκληρου του 2021, έναντι του 4% για το β’ εξάμηνο του έτους που είχε ανακοινωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Πρόκειται για το ίδιο μέτρο που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, που προέβλεπε επιστροφή του 7% του τζίρου του πρώτου τριμήνου του 2022. Ο αρχικός προϋπολογισμός για το μέτρο αυτό, ήταν τα 30 εκατ. ευρώ, τα οποία έγιναν 40 εκατ. ευρώ έπειτα από τις μικρές παραχωρήσεις του Χρήστου Σταϊκούρα σε συνάντηση με αγρότες στις 24 Φεβρουαρίου. Πλέον δεν αποκλείεται ο συνολικός προϋπολογισμός να ενισχυθεί κατά τι, έως 10 εκατ. το πολύ, ήτοι να φτάσει συνολικά τα 50 εκατ. ευρώ, εφόσον εγκριθεί η τροποποίηση του μέτρου ώστε να επιστρέφει το 2% του τζίρου, όπως εξηγεί στην Agrenda πηγή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα ποσά αυτά θα έρθουν από εθνικούς πόρους.

Υψηλή προτεραιότητα η ενίσχυση στα λιπάσματα

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την ενίσχυση στην αγορά λιπασμάτων να αποκτά χαρακτήρα «υψηλής προτεραιότητας» για τα κυβερνητικά στελέχη, όσο αναζητείται τρόπος για την πιο άμεση υλοποίηση της παρέμβασης αυτής.

Στο υπουργείο εξετάζεται η πιθανότητα διεύρυνσης των πιστωτικών ορίων στις κάρτες του αγρότη, προκειμένου να προχωρήσουν οι αγρότες στην αγορά των λιπασμάτων κατά την πάγια αγοραστική διαδικασία, ενώ το ποσό της ενίσχυσης θα σβηστεί από τον τελικό λογαριασμό. Για να γίνει αυτό όμως θα χρειαστεί τόσο η σύμφωνη γνώμη των τραπεζών, όσο και του υπουργείου.

Το μέγεθος της ενίσχυσης θα εξαρτηθεί άμεσα από τον τρόπο πίστωσής της αλλά και τους δικαιούχους. Οι ιδέες περιστρέφονται σταθερά γύρω από το ποσό των έως 200 ευρώ ο τόνος, ωστόσο μένει τα φίλτρα που θα εισάγει η κυβέρνηση, τα οποία θα εξαρτηθούν από την εικόνα που διαμορφώνει η αγορά στο εκάστοτε προϊόν. Να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε απόφαση στο εν λόγω πεδίο, αναμένεται ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις επερχόμενες σπορές στην περίπτωση των εκτατικών καλλιεργειών.

Τμηματικά οι πόροι από το αποθεματικό κρίσης

Όλα δείχνουν ότι η ενίσχυση για την αγορά λιπασμάτων θα γίνει μέσα από τους πόρους που ξεκλειδώνει το αποθεματικό κρίσης. Θα γίνει δηλαδή με κοινοτικά κονδύλια. Ωστόσο το ποσό αυτό των 26 εκατ. ευρώ, είναι περιορισμένο ώστε να εξασφαλιστεί μια ικανή ενίσχυση στην εγχώρια αγορά. Η Κομισιόν δίνει τη δυνατότητα να συμπληρωθεί με επιπλεόν 200%, δηλαδή διαμορφώνεται, όπως έχει αναδείξει από νωρίς η Agrenda, ένα ταμείο ύψους 78 εκατ. ευρώ. Οι διεργασίες των τελευταίων ημερών πάντως μαρτυρούν τις σφιχτές διαθέσεις της Κυβέρνησης για εξασφάλιση των ποσών αυτών, με μια λύση που εξετάζεται από τη Βάθη, να προβλέπει μια τμηματική ενίσχυση. Να ξεκινήσει δηλαδή το μέτρο με τα 26 εκατ. που είναι εξασφαλισμένα και στη συνέχεια να ακολουθήσει δεύτερος ή και τρίτος κύκλος επιδότησης. Βέβαια τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ συγκεκριμένα και αφήνουν πολύ μικρό χώρο για τέτοιους ελιγμούς, εξαιτίας της φύσης της αγροτικής παραγωγής. Οι παρεμβάσεις από πλευράς αγροτών στο κομμάτι της θρέψης πρέπει να γίνουν άμεσα, ενώ μια μετριοπαθής λύση από πλευράς κράτους θα μπορούσε να διαιωνίσει την επισιτιστική ανασφάλεια μέσω της υπολίπανσης. Επίσης τίθεται από παραγωγούς και το ζήτημα του ανταγωνισμού. Σε περίπτωση δηλαδή που η Ιταλία εξασφαλίσει επιδότηση της αγοράς λιπασμάτων, ενώ παράλληλα διαθέτει και φθηνότερο αγροτικό πετρέλαιο, εκτροχιάζεται για τα καλά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Επιπλέον 300.000 στρέμματα και έμφαση στον ηλίανθο

«Θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε παραπάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη 29 Μαρτίου, ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπάρξει και πρόσθετη στήριξη των παραγωγών «ειδικά ως προς τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές». Μάλιστα, σχολίασε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να ενισχυθεί η καλλιέργεια του ηλίανθου για παραγωγή ηλιέλαιου, «το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη ζήτηση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχόλια (21)
Προσθήκη σχολίου

01-04-2022 21:18Γιάννης

Ξεφτυλισμενοι κοροϊδεύετε το κόσμο δίνοντας του ψίχουλα

Απάντηση

31-03-2022 22:40ΣΑΚΗΣ

ΑΣ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΗΛΙΑΙΛΕΟ .ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΟΣΔΕ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ

Απάντηση

31-03-2022 21:05Εκείνος

Ενα πουλάκι μου είπε. εκλογές μετα το καλοκαίρι..λες!!εκεί να τους δεις ζόρια που θα έχουν.

Απάντηση

31-03-2022 10:33Lambros

Κοροϊδεύουν τον κόσμο οι μαλακές τους κοροϊδεύουν όλους αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά καλά κάνουν τα μουνια

Απάντηση

31-03-2022 09:00Ειδικού καθεστώτους

Και με τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος τίποτα; Αυτοί δεν παράγουν Εθνικό πλούτο; Δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας; Δεν έχουν έξοδα; Δεν φορολογουνται από το πρώτο ευρώ με 22% ; Με βάσει τα τιμολόγια αγοράς δεν θα έπρεπε να τύχουν μιας βοήθειας;

Απάντηση

31-03-2022 01:38ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ

Ο αγροτικος κοσμος δινοπαθει οπως και παρα πολυ αλλη επαγγελματιες απο διαφορετικους κλαδους. Και ολα αυτα που ανακοινωνωνται ως μετρα στηριξης ειναι μετρα ΚΟΡΟΙΔΙΑΣ. Το συνολο των αγροτικων εκμεταλευσεων δεν μπορει να ανταπεξελθει στος κοστος παραγωγης με αυτα τα μετρα στηριξης που ανακοινώνονται. Τα γεωργικά μηχανηματα τα αντλητικα συγκροτηματα και ολως ο κυκλος εργασιών για να παραξης ενα προιοον δεν γινεται με αερα κοπανιστο...το εχεται καταλαβει? Ο κοσμος της υπαιθρου ΣΒΗΝΕΙ και θα παρει και πολους αλλους κλαδους στο λαιμο του. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΑ ΣΤΥΡΙΞΗΣ ΑΥΤΑ ΣΤΑΜΑΤΉΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ! DIESEL 2EYRO,ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ 200%ΠΑΝΩ,ΡΕΥΜΑ 200%ΠΑΝΩ. Τι επιδοτηση, σε πετρελαιο, 80% Ρήτρας, 200ευρω ο τονος λιπασμα μου λες οταν ολα ειναι απο150%εως300% πανω. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ! ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ, ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΑΜΕΣΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΒΟΗΘΑΕΙ. ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΑΙ ΤΟ...ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.

Απάντηση

30-03-2022 23:00Νικος

Και κάπως ετσι τα λαμογια της κυβέρνησης εξακολουθούν να κοροϊδεύουν τους αγρότες!! Θέλουν να δώσουν το 2% για το Τζίρο όλου του 2021, γιατί βρε αλήταράδες του κερατά τα κάνετε όλα για εντυπώσεις? Πως κ δεν σκεφτήκατε να δώσετε το 0, 001 % της τελευταίας τετραετίας για να φανείτε καλοι? Οι ζωοτροφές αυξήθηκαν μετά τη συγκομιδή των σιτηρών τον Ιούλιο του 2021, τι σχέση έχει λοιπόν το εισόδημα από αμνοεριφια που σφαγθηκαν το Πάσχα του 2021 και γάλακτος που παραδόθηκε έως τον Ιούλιο του 2021? Γιατί μπερδεύετε λοιπόν το πρώτο εξάμηνο του 2021, μόνο κ μόνο για εντυπώσεις? Αφού όλοι κρατάμε βιβλία κ παραδίδουμε τα τιμολόγια αγορών,γιατί δεν διασταυρωνεται τα τιμολόγια αγορών και να δώσετε ένα ποσοστό της αύξησης των τιμών που παρατηρήθηκε τη φετινή χρονιά? Τα προβλήματα των αυξήσεων των ζωοτροφών παρουσιαστηκαν από το 2ο εξάμηνο κ ειδικότερα στο τελευταίο τρίμηνο με την τιμή του καλαμποκιού στη συγκομιδή του Οκτωβρίου του 2021να ξεκινά με 28 λεπτά και σήμερα να είναι στα 40 λεπτά, ποια η σύγκριση λοιπόν με το πρώτο εξάμηνο ??

Απάντηση

30-03-2022 22:46ΓΙΑΝΝΗΣ

Πολύ ζύμωμα .....με το ζυμάρι θα μείνουμε ...μας δουλεύουνε....οταν πεινάσει ο κοσμάκης θα είναι αργά

Απάντηση

30-03-2022 20:54ΛΑΖΑΡΟΣ

ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΡΤΑ ΑΓΡΟΤΗ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ 2 ΤΟΝΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ.ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟΚΟ 100 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΑ 400 ΕΥΡΩ (200 ΕΥΡΩ Ο ΤΟΝΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΛΕΝΕ).ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΠΑΡΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ 300 ΚΑΙ ΤΑ 100 Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΟΚΟ.ΑΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ.

Απάντηση

30-03-2022 20:15alabai

αν δεν αλλάξει κάτι το Σεπτέμβρη γάλα αγελάδας και μοσχαρίσιο κρέας δεν θα υπάρχει ούτε για δείγμα και ας πάνε να φέρουν απ'έξω χρόνια πολλά

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές