Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Κοντά στα προ κρίσης επίπεδα η τιμή της Kwh μετά τις ρυθμίσεις Σκρέκα

Σε 1 με 2 λεπτά του ευρώ πάνω από τα προ ενεργειακής κρίσης αγροτικά τιμολόγια αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί η τιμή της κιλοβατώρας από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν το τελευταίο διάστημα για το ρεύμα.

Hlekrtiko-reyma-2

Πέτρος Γκόγκος

2221
5

Κοντά στα προ κρίσης επίπεδα η τιμή της  κιλοβατώρας στο  αγροτικό ρεύμα μετά τις ρυθμίσεις Σκρέκα

Άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν στην Agrenda ότι οι τιμές θα επιστρέψουν ουσιαστικά λίγο πάνω από τη ζώνη των 10 λεπτών η κιλοβατώρα έναντι των 20 λεπτών που πλήρωσαν στους τελευταίους λογαριασμούς αλλά και των δυσβάσταχτων 30 λεπτών στα οποία κορυφώθηκε το χειμώνα η τιμή. Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται να αποσυμπιέσει τα οικονομικά δεδομένα για χιλιάδες κτηνοτροφικές μονάδες που βρέθηκαν πολύ κοντά στην κατάρρευση αλλά και για αγρότες που μέχρι πριν λίγο προγραμμάτιζαν με βαριά καρδιά τα ποτίσματα στα χωράφια τους.

Μέσω των νέων παρεμβάσεων θα απορροφηθεί έως και το 95% των αυξήσεων στα αγροτικά τιμολόγια δήλωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας την εφαρμογή από 1η Ιουλίου ενός νέου μηχανισμού αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάση του πραγματικού κόστους λειτουργίας τους, αποσυνδέοντάς τες έτσι από την χονδρική τιμή ενέργειας που μέχρι σήμερα επηρεάζεται από την αυξημένη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου.

Για την τρέχουσα περίοδο, δηλαδή το διάστημα Μαΐου και Ιουνίου θα καλύπτεται κατά 50% έως 80% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος (οικιακούς και επαγγελματικούς).Συγκεκριμένα, τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια. Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120/MWh τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης.

Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 για τον Μάιο.

Χωρίς πλάνο η ενεργειακή αυτονομία αγροτών

Μέχρι σήμερα πάντως, οι περισσότερες προσπάθειες ενεργειακής αυτονόμησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων έπεσαν στην πλειονότητά τους στο κενό. Αυτό αποτελεί κοινή ομολογία τόσο των ίδιων των παραγωγών όσο και της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με αμφότερες τις πλευρές να ευελπιστούν ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Είτε λόγω αδυναμίας επικοινωνίας, είτε λόγω περιορισμών στο δίκτυο μέχρι σήμερα, τα όποια επιδοτούμενα προγράμματα εγκατάστασης αγροτικών φωτοβολταϊκών είχαν μικρή απήχηση. Για τους επόμενους μήνες ωστόσο, προσδοκίες γεννά ένας νέος κύκλος χρηματοδότησης μέσα από 4 συνολικά προγράμματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση, ενώ σε θεσμικό επίπεδο εξετάζονται οι δυνατότητες για διευκόλυνση της πρόσβασης των αγροτών στο δίκτυο.

Αναπτυξιακός Νόµος και δράσεις του Ταµείου Ανάκαµψης για τον πρωτογενή τοµέα έρχονται να στηρίξουν επενδυτικές πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν µε την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

Παράλληλα και τα νέα Σχέδια Βελτίωσης θα καλύψουν τις επενδύσεις Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχουν δώσει οι διαχειριστικές αρχές, ως εκ τούτου θα υπάρξει ένα ολοκληρωµένο πλέγµα στήριξης τέτοιων επενδύσεων που αφορούν µόνο την αυτοπαραγωγή. Το τέταρτο μέτρο ενίσχυσης που έρχεται να διευκολύνει επενδύσεις αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, έρχεται το προσεχές φθινόπωρο μέσα από το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη 5 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο θα δίνει προτεραιότητα σε έργα εγκατάστασης πάνελ. Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα και ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο εν λόγω μέτρο προωθείται και η συμμετοχή αγροτών στην παρέμβαση αυτή.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

13-05-2022 22:35Kostas

Αφού ρυθμισαμε τα του ρεύματος, να δούμε τώρα και τα καύσιμα! Με 3 ευρώ τη βενζίνη τον Ιούλιο, θα αρχίσει ξανά η γκρίνια! Κάποιος μας έχει ματιασει! Από γκαντεμια σε γκαντεμια πάμε!

Απάντηση

12-05-2022 12:48ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΥΓΕ ΚΥΡΙΑΚΟ ΕΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΜΑΣ!!!

Απάντηση

12-05-2022 08:55Αελ

ΑΥΤΉ ΕΊΝΑΙ Η Ν.Δ ΧΩΡΙΣ ΠΛΆΝΟ ΕΛΈΓΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ.ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.ΛΙΠΑΣΜΑ 100% ΠΑΝΩ.ΠΕΤΡΑΙΛΕΟ 1.90 ΤΟ ΛΙΤΡΟ Ο ΤΟΝΟΣ.ΜΆΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΆΘΕ ΑΓΡΟΤΗΣ ΔΕΝ ΠΉΡΕ ΤΊΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΆ ΑΝΑΣΑΝΕΙ.ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΚΤΏΒΡΙΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΕΤΡΑΙΛΕΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ ΓΙΑ ΝΆ ΣΟΘΟΥΜΕ 69 ΕΥΡΩ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.ΠΛΟΥΤΙΣΑΜΕ.ΕΊΜΑΙ ΑΓΡΟΤΗΣ 100 ΣΤΡΕΜ.ΔΕΝΔΡΩΔΗ ΚΑΙ ΑΡΩΣΙΜΑ .ΟΥΣΤ ΠΟΥΣΤΑΡΙΑ!!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία