BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στενεύουν τα περιθώρια στήριξης, ατζέντα με πετρέλαιο και ζωοτροφές

Την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουνίου αναμένεται να συνεδριάσει στα Χανιά η επιτροπή παρακολούθησης των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, σε μια συνεδρίαση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αγροτικό κόσμο, αφού προγραμματίζεται η τροποποίηση των προγραμμάτων, κάτι που συνεπάγεται ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τα 74 εκατ. ευρώ που έχουν ξεκλειδώσει για ειδικές ενισχύσεις αγροτών μέσω του μέτρου 21.

TRIFILI_2

Πέτρος Γκόγκος

8672
16

Στενεύουν τα περιθώρια για εξαγγελία μέτρων ενίσχυσης σε αγρότες, πετρέλαιο - ζωοτροφές ψηλά στην ατζέντα


Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει από τότε που η Κομισιόν έδωσε και επίσημα την έγκρισή της για τη μεταφορά πόρων από τα ταμεία των Προγραμμάτων προκειμένου να κατανεμηθούν σε αγρότες με τη μορφή έκτακτων ενισχύσεων και ακόμα το τοπίο παραμένει θολό γύρω από τις προθέσεις του υπουργείου, σε μια κατάσταση που γίνεται γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη πολιτικής σπέκουλας. Ήδη ακούγονται φωνές από δεξιά και αριστερά που διεκδικούν μερίδια από αυτό το μικρό ποσό για τα δεδομένα της συγκυρίας που ξεδιπλώνεται στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής.

Το πράσινο φως ήρθε από την Κομισιόν στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης και των ανησυχιών για την επάρκεια της αγροτικής παραγωγής. Η εν λόγω μεταρρύθμιση αφορά στη μεταφορά του 5% των αδέσμευτων κονδυλίων του ΠΑΑ της μεταβατικής περιόδου, που στην περίπτωση της Ελλάδας μεταφράζεται σε ένα ποσό κοντά στα 74 εκατ. ευρώ. Σε αυτό προστίθενται επιπλέον 26 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ.

Ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου, προέβλεπε την αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών για την ενίσχυση της αγοράς λιπασμάτων, κάτι το οποίο μεταθέτει πλέον σε δεύτερο χρόνο η ηγεσία του υπουργείου, ίσως στο φόντο εκλογών. Εφόσον όμως τα χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια κατευθυνθούν αλλού, μια «προεκλογική» επαναφορά του πριμ για τα λιπάσματα φαντάζει μάλλον αβέβαιη ως προς την υλοποίησή της, λαμβάνοντας κανείς υπόψιν την αρνητική οικονομική συγκυρία που καθιστά ανυπέρβλητο το κόστος κρατικού δανεισμού.

Στη συνέχεια οι ιθύνοντες του υπουργείου συζήτησαν το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί μέρος των κοινοτικών κονδυλίων για την αύξηση του μπάτζετ στο αγροτικό πετρέλαιο. Το σενάριο ήθελε τα 60 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους να προσαυξηθεί με τα χρήματα από το ΠΑΑ και να προσεγγίσει τα 100 εκατ. Σημειώνεται επί του ζητήματος «αγροτικό πετρέλαιο» ότι παραμένει στην ατζέντα των αρμόδιων υπουργείων η κατανομή μιας προκαταβολής στους δικαιούχους μέσα στον Ιούλιο, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος προ ολίγων ημερών.

Αμέσως μετά τις εργασίες του Συμβουλίου των υπουργών γεωργίας της ΕΕ τον περασμένο Μάιο, ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, άφησε να εννοηθεί σε δημόσιες δηλώσεις του ότι το ποσό που εξασφαλίστηκε θα κατευθυνθεί προς τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Αυτό φαίνεται ως το επικρατέστερο σενάριο για την απορρόφηση των 74 εκατ. ευρώ, αφού ο κλάδος της κτηνοτροφίας δείχνει και πιο «εύκολος» διαχειριστικά, ώστε να κουμπώσει το μέτρο 21 στις φιλοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις που θέτει η Κομισιόν για την κατανομή των κονδυλίων. Πάντως, στο πεδίο των κτηνοτρόφων, ακόμα αναμένεται και η συμπληρωματική πληρωμή από το λεγόμενο «2% του τζίρου» αφού ένα ποσό της τάξης των περίπου 10 εκατ. ευρώ από τα 40 εκατ. που είχαν ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο προαναγγελθεί, δεν έφτασε ποτέ στους δικαιούχους. Επί του θέματος, η επίσημη πληροφόρηση θέλει την καθυστέρηση να οφείλεται στο Οικονομικών, το οποίο θα χρειαστεί να βγάλει σχετική εγκύκλιο για να ξεκλειδώσει την πληρωμή. Στο μεταξύ, οι κρούσεις στα τηλέφωνα της Agrenda από κτηνοτρόφους που ακόμα περιμένουν να πληρωθούν είναι καθημερινές.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα των ειδικών ενισχύσεων με κοινοτικά κονδύλια, η απουσία εξειδίκευσης των μέτρων, τόσο καιρό μετά, έρχεται να προσθέσει στη δυσφορία του αγροτικού κόσμου, τη στιγμή που σε άλλες χώρες, όπως είναι η Πολωνία, η Γερμανία ή η Ισπανία, οι αντίστοιχες πληρωμές είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε ώριμο στάδιο.

 

Σχόλια (16)
Προσθήκη σχολίου

17-06-2022 08:40THEODOR

ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ 6 -12 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ 10 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑ ΒΑΣΗ ΟΣΔΕ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ Η ΑΔΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΚΑΠΩΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ . ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΒΓΟΥΝ ,ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΘΗΤΕΙΑ !!! ΠΕΝΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 45 ΧΡΟΝΙΑ !!!

Απάντηση

16-06-2022 14:52ΓΚ

Κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια μας πρηξατε τα αρχ....α με τα ψέματα και τις υποσχέσεις.Ψοφος να σας μασει και στα ταξίδια πολιτικοί απατεώνες.

Απάντηση

16-06-2022 08:25papousadiavastos

Καλά εσείς δεν λέγατε και γράφατε ότι τώρα πέφτει το χρήμα, ύστερα πέφτει το χρήμα κλπ. Είστε φερέφωνα της κυβέρνησης, ΨΕΦΤΕΣ ΟΛΚΗΣ . Το μόνο που νοιάζει τα ΑΡΙΣΤΑ παιδιά έιναι να κονομάνε μεταξύ τους και μόνο στον στενό υψηλό κύκλο τους και τα υπόλοιπα κοροιδα να τους χοιροκροτάτε. Τα υπόλοιπα του 2021 ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ποτε θα τα δώσετε; Για το εθνικό απόθεμα έχετε σκοπό φέτος και μια ερωτησούλα μεταβιβάσεις έχετε σκοπό φέτος η του χρόνου; ΕΙΣΤΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΧΑΛΟ ΚΟΥΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ ΝΑ ΣΕ ΑΒΑΝΤΑΡΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ.

Απάντηση

15-06-2022 21:49Νοήμων

Στο διάολο λαμόγια του κερατά. Όσο για εμάς τα πρόβατα ξυπνάτε αδέλφια γιατί χανόμαστε... Δεν θα μείνει αγρότης και κτηνοτρόφος στην ύπαιθρο. Θα μου πείτε τι να κάνουμε; Φεύγει ο ένας έρχεται άλλος χειρότερος. Ναι αλλά 50 χρόνια κυβερνούν τα ίδια κόμματα και οι ίδιες οικογένειες που εξυπηρετούν τα εγχώρια οικονομικά συμφέροντα για να κάνουν τις δουλειές τους και τους ξένους στους οποίους έχουν ξεπουλήσει τα πάντα. Άρα τί; Ή επανάσταση ή αποχή ή μικρά κόμματα με την ελπίδα να δούμε κάτι διαφορετικό (αν είναι αδιάβλητες και οι εκλογές).

Απάντηση

15-06-2022 17:56Νικος

Τι θα πω στους χοιρους περιμενεται την ενυσχιση που θα παρω (ψιχουλα)μεχρι τοτε διετα.Δεν πατε καθουλου καλα περιμενα απο την κυβερνηση ατοτελεσματα αμεσα λυπαμαι μεχρι να ξυπνησεται δεν θα μεινει ουτε ουρα ζωο .

Απάντηση

15-06-2022 17:52Γιάννης

Ο πατέρας του κούλη πήρε γερή μίζα από Άγγλους, CIA και Τούρκους για να κάνει την αποστασία να ρίξει την κυβέρνηση και να ανοίξει το δρόμο στη χούντα που πήρε πίσω τη βαριά μεραρχία που είχε στείλει η κυβέρνηση με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να κάνουν εισβολή αρπάζοντας το 37% της Κύπρου. Μια ζωή μες τη βρωμιά και συμμορία το Μητσοτάκηδες. Από παντού μίζες έπαιρναν ξεπουλώντας την Ελλάδα κομμάτι κομμάτι. Αρχαιοκάπηλοι και δεν τους αγγίζει κανείς. Μίζες από Ζήμενς και επιχειρηματικά συμφέροντα. Και οι πανέξυπνοι νεοελληναράδες τους ψηφίζουν συνέχεια για την μεγάλη κλεπτοκρατική προσφορά τους στον τόπο. Στην επαρχία ο κόσμος ζει εποχές μεσαίωνα και λογική και σε αμορφωσιά όχι πως στα αστικά κέντρα έχει διαφορά. Οι νεοέλληνες παριστάνουν τους πατριώτες ενώ δεν είναι παρά φιλοτομαριστές ενώ παριστάνουν και τους καλούς χριστιανούς ενώ είναι παλιάνθρωποι. Υποκριτές όλοι τους. Στα γεωργικά μαύρη είναιη νύχτα στα βουνά. Όπως ακριβώς τα λέει ο φίλος από κάτω. Ο γεωργικός κόσμος είναι πλήρως ελεγχώμενος από κόμματα και κομματόσκυλα - κομματάρχες σε κάθε περιοχή που δουλεύουν για πάρτη τους και ξεγελούν τα πρόβατα αγρότες που τους ακολουθούν. Τη δικιά τους ψήφο εξαργυρώνουν μετά για το δικό τους αποκλειστικό συμφέρον. Η γεωργία όπως και όλοι οι τομείς στην νεοελλάδα είναι άρρωστη. Λίγοι εκλεκτοί και κομματικοί καρπώνονται επιδοτήσεις, βιολογικά και προγράμματα όλοι οι άλλοι στο κουπί. Οι περισσότεροι κομματικοί - κομματοσκυλα - κομματάρχες μεγαλοαγρότες έχουν εικονικές καλλιέργιες κάνουν εικονικές αγορές και επιδοτούνται κανονικάχρόνθα ολόκληρα για το τίποτα. Χαμένος κόπος όλα. Η χώρα είναι μόνο για λαμόγια και απατεώνες. Οι νέοι που έχουν λίγες οικονομίες και λίγα πατρικά χωράφια μακριά θα χάσετε τα λεφτά σας και θα την πατήσετε όπως εγώ. Ο μόχθος η δουλειά και η τιμιότητα δεν ανταμείβεται στην νεοελλάδα.

Απάντηση

15-06-2022 17:28Γιάννης

Μητσοτάκη γαμιέσαι. Ευτυχώς για σένα έχει πολλά χαιβάνια η νεοελλάδα και έγινες πρωθυπουργός. Ο Μιζοτάκης παίρνει περισσότερες επιδοτήσεις από εμένα που έχω επενδύσει σε μηχανήματα και καλλιέργιες πάνω από 120.000 ευρώ τα τελευταία χρόνια. Γαμώ την Ελλάδα σας.

Απάντηση

15-06-2022 15:24Farmer

Φυσικά και ο αγρότης δεν θα πάρει τίποτα ή έστω κάτι ψίχουλα και μόνον όταν νομίζουν αυτοί θα δώσουν...γιατι; Γιατί ο αγροτικός κόσμος είναι ελεγχόμενος πολιτικά,τον έχουν στο τσεπάκι,γιατί τον ρόλο τους οι αγροτοπατερες τον παίζουν πολύ καλά. Έχουν καταφέρει οι πολιτικοί να επηρεάζουν μεγάλο αριθμό αγροτων μέσω λίγων ανθρώπων οι οποίοι δίνουν το σύνθημα προ εκλογών. Αυτό γίνεται και θα γίνεται και στο μελλον.

Απάντηση

15-06-2022 14:24Σταύρος

Αι σιχτιρ λαμογια

Απάντηση

15-06-2022 14:14Teoς

Οι κυβερνήσεις όταν πλησιάζουν εκλογές δίνουν παροχές σε όλους ...εμας μας έχουν τόσο χεσμενους που ούτε σε προεκλογική περίοδο δεν μας υπολογιζουν

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές