Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με δορυφόρο οι έλεγχοι για την ειδική βάμβακος 2022

Οι βαμβακοπαραγωγοί σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Ημαθία ήδη από φέτος θα δουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2022 να διασταυρώνονται με δορυφορικές φωτογραφίες οι οποίες θα επισημαίνουν τυχόν ασυμφωνίες ως προς την εικόνα και τη δήλωση, υποχρεώνοντας του αγρότες σε διορθωτικές πράξεις προκειμένου να λάβουν την ειδική ενίσχυση βάμβακος 2022, που πιστώνεται το 2023.

tilepiskopisi

2143
4

Στο πλαίσιο της υποβολής της ΕΑΕ 2022, έχει προστεθεί στο υπόβαθρο ένα νέο επίπεδο πληροφορίας, με την ονομασία «ΟΡΘΟΦΩΤΟΧΑΡΤΕΣ 22» όπως ενημερώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ με δύο ανακοινώσεις. Στόχος της νέας μεθόδου ελέγχου των αγροτεμαχίων είναι η βεβαίωση από πλευράς εφαρμογής πως όντως γίνεται η δηλωμένη καλλιέργεια από μεριάς παραγωγών στα αντίστοιχα στρέμματα. 

Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη ημερίδα του ΓΠΑ, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς είχε επισημάνει πως θα ενσωματωθεί στην ΕΑΕ 2022 το κομμάτι αυτής της παρακολούθησης γης ώστε να ενημερώνεται ο εκάστοτε παραγωγός που πάει να δηλώσει σε κάποια περιοχή καλλιέργειες που δεν έχουν καταγράψει οι εικόνες που έχει στην διάθεση του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, πως δεν δικαιούται ενίσχυση αν προχωρήσει σε ολοκλήρωση της αίτησής του. Σημειώνεται πως αυτή η πρακτική θα εφαρμοστεί καθολικά για όλες τις συνδεδεμένες ενισχύσεις από το 2023.

Το layer αυτό στην ΕΑΕ 2022 περιλαμβάνει για συγκεκριμένες περιοχές της Επικράτειας επικαιροποιημένες ορθοεικόνες ετών 2020 & 2021, προκειμένου να βοηθηθούν οι γεωργοί στην ορθή δήλωση των ορίων των αγροτεμαχίων τους.

Οι περιοχές που αφορούν κυρίως είναι οι: Κρήτη, Λέσβος, Χίος, Λήμνος, Ρόδος, Νησιά Ιονίου Πελάγους, Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Θάσος, Ημαθία, Πιερία, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Κιλκίς, Τρίκαλα, Λάρισα, Ιωάννινα.

Επισημαίνεται ότι δεν αφορά το σύνολο των Νομών.

Εν συνεχεία θα αναρτηθούν και για τις περιοχές: Καρδίτσας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Κω, Καρπάθου, Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών.

Όσον αφορά στις Π.Ε. που θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι με monitoring στο καθεστώς της Βασικής Ενίσχυσης & της Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος, σας γνωρίζουμε ότι έχουν αναρτηθεί περιοχές των Π.Ε. Ημαθίας & Τρικάλων και το προσεχές διάστημα θα αναρτηθούν της Π.Ε. Καρδίτσας.

Ειδικά για τους γεωργούς των νομών Καρδίτσας, Τρικάλων & Ημαθίας, στους οποίους θα διενεργηθεί έλεγχος με τη μέθοδο του monitoring (Δορυφορικές ακριβείς εικόνες), και λόγω του ότι οι γεωργοί θα ειδοποιηθούν με ένδειξη για πιθανά λάθη και τη δυνατότητα τροποποίησης των αιτήσεών τους, θα ήταν σκόπιμο να επανελεγχθεί η ορθότητα της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων τους βάσει των νέων ορθοεικόνων.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εξαίρεση πιθανών μη επιλέξιμων στοιχείων και στην ύπαρξη μίας μοναδικής καλλιέργειας/χρήσης γης εντός του κάθε αγροτεμαχίου. Σε περίπτωση περισσότερων της μία καλλιέργειας (δηλώνεται συγκαλλιέργεια στο φυτικό κεφάλαιο, μη ύπαρξη ομοιογενούς τεμαχίου), θα πρέπει τα αγροτεμάχια να σπάσουν σε περισσότερα του ενός και να αποφευχθούν, όσο αυτό είναι δυνατόν, δηλώσεις με αγροτεμάχια συγκαλλιεργειών.

Παραδείγματα

Παρακάτω παρατίθενται παραδείγματα μη ομοιογενών ως προς τη χρήση γης τεμαχίων που έχουν δηλωθεί στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2022:

Εικόνα 1: Το τεμάχιο με α/α 6 έχει δύο διακριτές αρόσιμες καλλιέργειες. Προτείνεται να σπάσει σε δύο διακριτά τεμάχια, όπου το καθένα θα περιέχει μία καλλιέργεια.

Εικόνα 2: Τα τεμάχια με α/α 1 έχουν και μόνιμη και αρόσιμη καλλιέργεια. Προτείνεται να σπάσουν σε δύο διακριτά τεμάχια έκαστος, όπου το καθένα θα περιέχει μία καλλιέργεια.

Εικόνα 3: Το τεμάχιο με α/α 5 έχει δύο διακριτές μόνιμες καλλιέργειες. Προτείνεται να σπάσει σε δύο διακριτά τεμάχια, όπου το καθένα θα περιέχει μία καλλιέργεια.


Εικόνα 4: Το τεμάχιο με α/α 2 έχει πολλαπλές διακριτές καλλιέργειες. Προτείνεται να σπάσει στα αντίστοιχα διακριτά τεμάχια.


Εικόνα 5: Το τεμάχιο με α/α 5 έχει παραπάνω από μία διακριτές μόνιμες καλλιέργειες. Προτείνεται να σπάσει σε τρία τεμάχια, όπου το καθένα θα περιέχει την κάθε μία καλλιέργεια.

Εικόνα 6: Τεμάχια με πιθανή μη ορθή ψηφιοποίηση των ορίων τους. Προτείνεται να γίνει επανέλεγχος των ορίων των αγροτεμαχίων.


Εικόνα 7: Τεμάχιο στο οποίο περιέχονται μη επιλέξιμα στοιχεία εντός του περιγράμματος της ψηφιοποίησης των ορίων του. Προτείνεται να γίνει τροποποίηση της γεωμετρίας του  αγροτεμαχίου.


Εικόνα 8: Τεμάχιο στο οποίο στο νέο υπόβαθρο περιέχονται μη επιλέξιμα στοιχεία εντός του περιγράμματος της ψηφιοποίησης των ορίων του. Προτείνεται να γίνει τροποποίηση της γεωμετρίας του  αγροτεμαχίου. 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

03-10-2022 19:16Δεν είμαι ελέφαντας

Μου λένε ότι το σπαρμένο με βαμβάκι χωράφι μου δεν έχει βαμβάκι. Απίστευτα πράγματα στη μπανανία της Ευρώπης κυρίες και κύριοι. Άντε να αποδείξω τώρα ότι δεν είμαι ελέφαντας

Απάντηση

05-07-2022 08:59Λαμόγιο ΑΕ

Σε χάλασε αγρότη του καναπέ που κάποιος αποφάσισε να σε ελέγξει;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

05-07-2022 08:18Μπαμπούλας Α Ε

Εντάξει τώρα τα πιάσαμε τα λεφτά. Εμένα φέτος που πέρασε ο κωλοδορυφορος μου πιο λίγα στρέμματα. Αν είναι έτσι καλύτερα να βγαίνουν τα κοπρόσκυλα του ΟΠΕΚΕΠΕ να μετράνε με την μεζούρα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία