Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Από 25 Αυγούστου η πληρωμή στο αγροτικό πετρέλαιο, χωρίς διατυπώσεις το ποσό της επιστροφής

Την ερχόμενη Πέμπτη 25 Αυγούστου αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης της επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που έρχονται να επιβεβαιώσουν το πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda ότι η πληρωμή θα γίνει χωρίς το άνοιγμα πλατφόρμας και υποβολής τιμολογίων.

Petrelaio657θιφψγ

32427
42

Η διαδικασία επιστροφής θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου, με σκοπό μέχρι την Παρασκευή 26 του μήνα τα χρήματα να είναι διαθέσιμα σε όλους τους δικαιούχους αγρότες. Όπως έγραψε πρόσφατα η Agrenda και το Agronews, κανένα τιµολόγιο δεν θα χρειαστεί και καµία πλατφόρµα δεν θα ανοίξει για την υποβολή αιτήσεων επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Όπως αναφέρει πηγή από το υπουργείο µε πολύ καλή εικόνα των ζυµώσεων και των διεργασιών που γίνονται στη Βάθη, από τον κρατικό προϋπολογισµό θα αντληθούν 67 εκατ. περίπου ευρώ για την χρηµατοδότηση του µέτρου, ενώ θα απαιτούνταν τα διπλάσια, για να δοθεί η ενίσχυση για όλους τους µήνες του 2022.

Η ίδια πηγή δεν αποκλείει να µην υπάρξει τελικά κάποια συµπληρωµατική ενίσχυση, στα τέλη φθινοπώρου, παρά τον αρχικό προγραµµατισµό, αφού σε µια τέτοια περίπτωση η επιδότηση για το αγροτικό πετρέλαιο ξεφεύγει κατά πολύ από το µπάτζετ που έχει εγκρίνει το υπουργείο Οικονοµικών. Υπενθυµίζεται ότι νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, διαρροές από το υπουργείο ήθελαν την πίστωση εκκαθάρισης στους παραγωγούς µε µια δεύτερη αντίστοιχου µεγέθους πληρωµή µε αυτή του Αυγούστου.

Η επιστροφή θα γίνει λοιπόν µε βάση τη λίστα ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου ανά καλλιέργεια. Εκεί υπάρχει ορισµένο ποσό (για παράδειγµα στο βαµβάκι ορίζονται τα 30 λίτρα ανά στρέµµα), το οποίο όµως διαιρείται µε το δύο, αφού η ενίσχυση αφορά στο πρώτο εξάµηνο του έτους. Το ποσό που προκύπτει, στην περίπτωση του βαµβακιού τα 15 λίτρα, πολλαπλασιάζεται µε το 0,41, αφού 41 λεπτά είναι ο ΕΦΚ. Έτσι προκύπτει το ποσό ενίσχυσης των 6,15 ευρώ ανά στρέµµα.

Στην περίπτωση των κτηνοτρόφων η ενίσχυση θα υπολογιστεί βάσει του ζωικού κεφαλαίου που έχουν δηλωµένο και για την ακρίβεια ανά κεφάλι ζώου. Σύµφωνα µε την ετήσια λίστα κατανάλωσης πετρελαίου, για την εκτροφή ενός προβάτου απαιτούνται 2,9 λίτρα πετρελαίου κάθε χρόνο. Έτσι, η ενίσχυση στην επικείµενη πληρωµή αφορά σε 1,45 λίτρα για κάθε δηλωµένο ζώο, µε το ποσό ανά κεφάλι να διαµορφώνεται στα 60 λεπτά περίπου.

Σχόλια (42)
Προσθήκη σχολίου

25-08-2022 17:58Ειρήνη

Στους αγρότες εσπεριδοειδών και ελιάς τι ποσό δίνουν?

Απάντηση

20-08-2022 19:02ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Χαχα 4lt ανά κυψέλη τον .... χρόνο. Από Μάρτιο μέχρι Νοέμβριο. Κύριοι είστε ΗΛΙΘΙΟΙ - ΑΣΧΕΤΟΙ - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ. Δεν ξέρω ποιους ρωτάτε και τα βγάζετε αυτά. Για ελάτε να κάνουμε δρομολόγιο Ηλεία -Ευβοια να μου πληρώσετε το πετρέλαιο να δείτε την γλύκα. Και δεν έχει σχέση με το ποιο κόμμα είναι επάνω. Ολοι τα ίδια κάνουν. Γνωμοδοτήσεις - συμβουλές - αποφάσεις από τα γραφεία. Και αν κάποιος έχει πτυχίο Γεωπόνου σίγουρα είναι ή γραφειοκράτης-δημόσιος υπάλληλος ή "αποσυρμένος" από το πεδίο.

Απάντηση

19-08-2022 20:38ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ

Τον αγροκτηνοτροφικό τομέα τον έχω φανταστεί σαν έναν Ορνιθώνα ,έρχεται ο πτηνοτρόφος που στην περίπτωσή μας ειναι η κάθε κυβέρνηση ρίχνει λίγους σπόρους και τότε πέφτουν όλες μαζί, πάνω στους λιγοστούς σπόρους και τσιμπάει η μία την άλλη, αν δεν οργανωθούμε κατά κύριο και ετεροεπαγγελματίες φως στο απέραντο τούνελ δεν θα υπάρξει. Και αφήστε τους σπόρους της διχώνειας για τους κάθε κυβερώντες.

Απάντηση

19-08-2022 16:17Δημητρης

Ποιοι το δικαιούνται;;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

19-08-2022 13:57Ηλέκτρα

Αυτες τις πληρωμές ποιος θα τις κανει ακριβώς;; Στον ΟΠΕΚΕΠΕ δε γνωρίζουν τίποτε, στο Υπουργείο Αγροτικης Ανάπτυξης αγνωστη λεξη το αγροτικό πετρέλαιο, στο Υπουργείο Οικονομικών επίσης, τέλος στην ΑΑΔΕ με παρέπεμψαν στον Οπεκεπε ή «σε καποιον φορέα που ασχολείται με αυτα τα θέματα» !! Παρακαλώ πολύ, ενημερώστε μας και μας απο που πηρατε αυτη την πληροφόρηση και ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ!! Οι πτηνπτρόφοι που είμαστε εμείς και συνήθως δε συμπεριλαμβανόμαστε σε όλα αυτά, πως θα μαθουμε αν θα εχουμε αυτο το προνόμιο;; Ευχαριστώ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

19-08-2022 11:39Θανος

Λένε κάποιοι τιν έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ τι δίνουν αυτοί, μη γελεστε δίνουν γιατί το πετραιλεο πάει διπλή τιμη ,το 2021 τι δωσανε

Απάντηση

19-08-2022 11:00xkatsanos321@gmail.com

Έχω 4 στρέμματα θερμοκήπια έκαψα κάτι δυόμιση χιλιάδες ευρώ πετρέλαιο και θα μου δώσουν 24 ευρώ πίσω τι να πει κανείς

Απάντηση

18-08-2022 19:25George

Επιδότηση που ειχαμε να δούμε από τότε που την έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι θα μπορούσε να ειναι περισσότερο. Δικαιούχοι μόνον οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφοι και φυσικά εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών θα μπορούσε να είναι μια πιο δίκαια κατανομή του ποσού. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος που κόβουν τιμολόγια πετρελαίου έχουν το προνόμιο της απαλλαγής ΦΠΑ 24% (στην ουσία διπλή ενισχυση) σε αντίθεση με τους αγρότες ειδικού καθεστώτος ( <15.000 ευρω τζιρος) που επιβαρύνονται με το ΦΠΑ πετρελαίου) και περιμενουν τα οποια ψιχουλα θα πάρουν.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

18-08-2022 16:25Φωτώ Χατζηγρηγορίου

Στους αγρότες ελιάς πόσο θα είναι το πόσο; Σε έναν που έχει 30 στρέμματα ελιές;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

18-08-2022 15:44Nikos

Βρισιμο μπατι, αλλά γενικώς τουμπεκί ψιλοκομμένο. Αν κόψουμε την τροφοδοσία τους θα γονατίσουν σε ένα μήνα. Εμείς οι αγρότες μπορούμε να επιβιώσουμε και με ανταλλαγές προϊόντων. Όλοι στις πλατείες,νταούλια,ζουρναδες,κιθάρες,χοροί μουσικές,καζάνια με φαι για τους αγρότες,αντίσκηνα,τσιγκαναρεικο κανονικό,όλοι εξω.Να το κάνουμε Κούγκι,πουτανα να γίνει το γσμωκρατος τους,τέτοιο που είναι,δεν πάει άλλο τοσο ψέμα ,αηδία πια

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία