BACK TO
TOP
Θεσμικά

Βώλοι αντί ενωτίων για τα αιγοπρόβατα στο σχέδιο για ελέγχους στα ζώα

Την αναβάθµιση του συστήµατος σήµανσης των αιγοπροβάτων σχεδιάζει το τελευταίο διάστηµα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που εξετάζει σοβαρά το ενδεχόµενο αντικατάστασης των ενωτίων µε ηλεκτρονικούς βώλους, το «σήµα» των οποίων θα φτάνει και στις αρµόδιες υπηρεσίες της Βάθη και του ΟΠΕΚΕΠΕ για την διενέργεια ελέγχων στον αριθµό των αιγοπροβάτων.

8_63

Πέτρος Γκόγκος

6299
14

Η κίνηση αυτή, φιλοδοξεί να βάλει τέλος και σε µια πολυκαιρισµένη παθογένεια που εµποδίζει τους εκάστοτε επικεφαλής στο υπουργείο, να µην µπορούν να εµπιστευτούν τα δεδοµένα που προκύπτουν από τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε των παραγωγών, που σε πολλές περιπτώσεις εµποδίζουν τον σχεδιασµό.

Έλεγχοι ακόµα και από απόσταση

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών, για την οποία οι διαχειριστικές αρχές κατευθύνθηκαν στα δεδοµένα του Άρτεµις, το οποίο, αν και πιο κοντά στα πραγµατικά µεγέθη, δεν είναι απροσπέλαστο σε διαφόρων ειδών παρατυπίες (εικονικά τιµολόγια).

Μάλιστα, η αξιοποίηση των ηλεκτρονικών βώλων, επιτρέπει τη διενέργεια ελέγχων στις κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις ακόµα και από απόσταση, αφού «ο ποµπός» του βώλου που στέλνει σήµα στις κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές, θα µπορεί να «αναφέρεται» και στους ελεγκτικούς µηχανισµούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκρότηση Οµάδας Εργασίας

Μάλιστα, προ ολίγων ηµερών, δηµοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση Γεωργαντά για σύσταση και συγκρότηση Οµάδας Εργασίας µε αντικείµενο τον έλεγχο και την ορθή σήµανση προϊόντων του αγροδιατροφικού τοµέα, κυρίως σφάγιων ζώων, ως προς την προέλευση και την εκτροφή τους, για την αποφυγή παραπλάνησης του αγοραστικού κοινού. Ανάµεσα στις αρµοδιότητες της οµάδας αυτής, είναι σύµφωνα µε πληροφορίες και η αξιολόγηση του εν λόγω σχεδίου Γεωργαντά για αναβάθµιση της σήµανσης των αιγοπροβάτων.

Κόστος 5 µε 6 ευρώ το ανά ζώο

Πάντως, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, το κόστος για τους βώλους αυτούς διαµορφώνεται γύρω στα 5 µε 6 ευρώ ανά ζώο, οπότε θα χρειαστεί να υπάρξει  κάποιο οικονοµικό κίνητρο προς τους κτηνοτρόφους ή επιδότηση του κόστους προκειµένου να επωµιστούν αυτήν την πρόσθετη δαπάνη, ειδικά στη σηµερινή συγκυρία. Αυτό ήταν και το σχόλιο εκπροσώπων της Εθνικής Επιτροπής Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ, σε πρόσφατη συνάντηση µε τον Γεωργαντά, όταν ο υπουργός συζήτησε µαζί τους τη σκέψη του.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αν το κόστος του βώλου ανέρχεται στα 5 ευρώ το κεφάλι, τότε µια εκµετάλλευση µε 150 πρόβατα θα χρειαστεί τουλάχιστον 750 ευρώ, όσα περίπου δικαιούται ο κτηνοτρόφος από την επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών, του Μέτρου 22, βάσεις της κλάσης της µονάδας του (800 ευρώ για 101 έως 150 ζώα).

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

06-12-2022 11:29Αγγελικη

Βολους και σκατα κοπάδι που έγινε με κόπο δηλωμένα παντού και δεν δικαιούμαστε τίποτα χωρίς δικαιώματα ,μούγκα όλοι για τα δικαιώματα .

Απάντηση

05-12-2022 18:07Παναγιωτης

Καλά τα λαιτε όλη σας τό κόστος δεν τό σκέφτεστε για τους βόλους να τό κακή τό Υπουργείο αλά να δώσει ένα μέρος πίσω στον κτηνοτρόφο

Απάντηση

05-12-2022 17:28Δημήτρης

Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα έχουν σοβαρό πρόβλημα κάποιο μόνιμη κάτοικοι Αθηνών κ όχι μόνο υψηλόβαθμα στελέχη τού κράτους πού παίρνουν επιδότηση για βοσκοτόπια καί ζώα πού είχαν κάποτε στα χωριά τούς. Η πραγματικοί αγρότες δεν φοβούνται ποτέ τών έλεγχο. Όταν λέμε έλεγχος όμως εννοείτε σέ όλους όχι σέ μερικούς,όσοι είναι γραμμένοι στα μητρώα να ελεγχθούν άπαντες.

Απάντηση

05-12-2022 09:49Σσ

Δκδκ

Απάντηση

05-12-2022 09:48Πολοστέλιος...

Λοιπον ούτε εμάς τους πραγματικούς βοσκούς δεν συμφέρει διότι οι περισσότεροι έχουμε και δεν το κρύβω παραπάνω δικαιώματά απο όσο μας αξίζουν γιατί αλλιώς δεν βγαίνουμε.... αν εγώ επηδοτούμε όσα έχω δηλαδή 400 ζώα η επιδότηση βγαίνει στα 15-16 χιλιάδες ευρώ μαζί με την εξωτική,,θα φύγουν στον ΟΓΑ στον ΕΛΓΑ στον λογιστή στον γεωπόνο,,και σε άλλους ακόμα που ξεχνάω και τι μένει στο τέλος??? 10-11 με το ζόρι και αν σου τύχει και καμιά στραβή στα ζώα μπαίνεις μέσα για μέσα,,,ναι δέχομαι τους βόλους αν αυξηθεί η επιδότηση και να έχουμε ένα σταθερό καθεστώς και όχι να είμαι δεσμευμένος όλο τον χρόνο στα ζααα μου για να δουλεύω για τον γαλατά τον χασάπη και τον ζωοτροφά....δυστυχώς των πρωτογενή τομέα πρώτα τον εκμεταλεύοντε τα μεγάλα κεφάλια που δεν έχουν ανάγκη και μετά εμείς που προσπαθούμε να επιβιώσουμε,,δεν κοιτάμε να γίνουμε πλούσιοι αλλά να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.... . .Τωρα πιο πολλά παίρνει αυτός που δηλώνει βοσκότοπο χωρίς ζώα παρά εμείς που παράγουμε γάλα,, κρέας,,μαλλί. . .Αν είναι να τα πουλήσουμε και να εισάγουν απο το εξωτερικό να μην ξέρουμε τι τρώμε. . .Ελπίζωω να δει το σχόλιο ο Γεωργαντάς, όχι πως δεν τα ξέρει αλλά τέλος πάντως...!!! Εμείς οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι αν δεν ξεσηκοθούμε χαθήκαμε,, μόλις μας δώσουν μερικά ψυχούλα δεν μιλάμε καθόλου...!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

04-12-2022 18:04ΜΑΝΩΛΗΣ

Να πληρώνουμε εμείς οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι τους υπαλλήλους των κτηνιάτρειων να μας κάνουν πράγματατικους ελέγχους. Όλους. Όχι ότι δηλώσεις είσαι στο ελλαδισταν. Εμείς οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι θέλουμε τους ελέγχους. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα.

Απάντηση

04-12-2022 13:05Eleni

Όταν ανοιγανε τις πόρτες να μπαίνει κάθε καρδιάς καρυδι να περνούσε τις επιδοτήσεις τσάμπα κ χωρίς ελέγχους δεν το ήξεραν ότι ακόμα και σε πόλεις που δεν έχουν ιδέα από χωράφια από προβατα ότι θα μπαίνουνε κ θα περνούν επιδοτήσεις ακόμα κ οι κομμωτριες παίρνουν επιδοτήσεις κ τώρα θα χαντακωθουμε εμείς για τις ψευτοδηλωσεις δε φταίνε αυτοί που τα παίρνουν και καλά κάνουν φταίνε οι κυβερνήσεις κ οι οπεκεπεδες

Απάντηση

04-12-2022 10:49Eleni

Ναι ρεεε να ψοφισουνε τα πρόβατα ηλιθιοι τόσο σας κόβει τόσο κανετε .

Απάντηση

04-12-2022 10:31Γιαννης

Επιτέλους και ένα μέτρο στην σωστή κατεύθυνση σίγουρα πόλοι θα δυσαρεστηθούν καερδισμενοι θα ειναι αυτοί που παράγουν κτλ τα λαμόγια θα ξεκινήσουν τα σχόλια του τύπου είναι ακριβά ποιος θα τα πληρώσει θα ενοχλούν τα στομάχια των ζώων και άλλες τέτοιες παπαριες που θα σκαρφιστεί ο κάθε κλεφταρας

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές