BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σαφής ο κανονισμός ΕΛΓΑ με αποζημιώσεις για ζημιές από βροχές

Ξεκινούν δια της νομικής οδού οι διαδικασίες που θα ξεκλειδώσουν τις αποζημιώσεις των αγροτών από τον ΕΛΓΑ για ζημιές καρπόπτωσης από βροχοπτώσεις που μέχρι σήμερα κατευθύνονταν στη λύση των de minimis.

Collage-Maker-23-Apr-2023-11-12-AM-6869-1140x618_2

3380
0

Το παράθυρο αυτό άνοιξε επίσημα σε πρόσφατη σύσκεψη της ΕΘΕΑΣ που έγινε το περασμένο Σάββατο 22 Απριλίου στη Βέροια, όπου διευκρινίστηκε πως  «ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν χρειάζεται αναθεώρηση, είναι ξεκάθαρος και αναφέρει ότι καλύπτει ζημιές στην παραγωγή που προκλήθηκαν από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις» όπως διευκρίνισε και ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda και του Agronews, το οποίο μιλούσε για παράθυρο αποζημιώσεων σε αυτές τις περιπτώσεις ζημιών, χωρίς να απαιτείται αναθεώρηση του κανονισμού ΕΛΓΑ, ήτοι χωρίς να απαιτούνται χρονοβόρες ιδίως στην προκείμενη προεκλογική συνθήκη κοινοβουλευτικές διεργασίες.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως μια ενδεχόμενη φετινή καταστροφή από βροχοπτώσεις θα μπορούσε εφόσον ξεκαθαρίσει το τοπίο, να διευκολυνθεί μέσα από το υφιστάμενο πλαίσιο του ΕΛΓΑ, μακριά από τις αγκυλώσεις (πολιτικές και ποσοτικές) των de minimis, τα οποία συνεπάγονται ακόμα και το ¼ της επιστροφής που δικαιούνται οι παραγωγοί μέσω ΕΛΓΑ αλλά και αρκετά… παρακάλια.

 

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ αναφέρει:

Μαχητική διεκδίκηση και μέσω της νομικής οδού για την κάλυψη της καρπόπτωσης λόγω βροχοπτώσεων από τον ΕΛΓΑ

Καθολική ήταν η συμμετοχή Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών στο κάλεσμα της ΕΘΕΑΣ για το θέμα της πληρωμής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για την καρπόπτωση εξαιτίας βροχοπτώσεων. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (22/04) στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον» στη Βέροια παρουσία δεκάδων εκπροσώπων του παραγωγικού ιστού της Ημαθίας, της Πέλλας και της Θεσσαλίας.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος, ο πρόεδρος του ΑΣ Πέλλας κ. Μιχάλης Φαρμάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΑΣ Πέλλας κ. Νίκος Μηνάς, ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης και ο νομικός σύμβουλος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ο.Π. Ημαθίας κ. Δημήτρης Ζυγουλιάνος.

Ως βασικός εισηγητής ο κ. Γιαννακάκης ξεκίνησε λέγοντας ότι υπάρχει μια νέα πραγματικότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής, στην οποία ήδη οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει να προσαρμόζουν τις πολιτικές τους, ώστε να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας.

Έπειτα, κάνοντας μια αναδρομή στο πρόβλημα των βροχοπτώσεων και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το 2017 μέχρι σήμερα – κυρίως από την Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ο.Π. Ημαθίας, ο κ. Γιαννακάκης αναφέρθηκε στην από 25/7/2017 γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, η οποία αποτέλεσε το βασικό επιστημονικό τεκμήριο διεκδίκησης των αποζημιώσεων για τις μεγάλες ζημιές εκείνης της χρονιάς, καθώς και σε όλες τις ενέργειες – αλλά και το παρασκήνιο – που αποδεικνύουν την απροθυμία του ΕΛΓΑ να εφαρμόσει τον Κανονισμό και εκθέτουν τη διοίκηση και τα στελέχη του οργανισμού. 

«Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν χρειάζεται αναθεώρηση, είναι ξεκάθαρος και αναφέρει ότι καλύπτει ζημιές στην παραγωγή που προκλήθηκαν από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις», τόνισε ο κ. Γιαννακάκης και συνέχισε λέγοντας ότι η άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει για τις βροχοπτώσεις, οδηγεί στη «λύση» του de minimis με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εισπράττουν μετά βίας το ¼ αυτών που δικαιούνται. Στα «ψίχουλα» των πρόσφατων αποζημιώσεων αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του και ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας κ. Ταμπακιάρης Κώστας, καλώντας σε δυναμική αντίδραση, ώστε να μην παγιωθούν αυτά τα μικροποσά αποζημιώσεων στο μέλλον.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το de minimis, έγινε γνωστό ότι έχει ήδη διατεθεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων, συνεπώς σε μια ενδεχόμενη φετινή καταστροφή από βροχοπτώσεις κανείς δεν μπορεί να υπολογίζει σε αποζημιώσεις de minimis. Δηλαδή αν δεν αλλάξει στάση ο ΕΛΓΑ, οι παραγωγοί θα μείνουν εντελώς ακάλυπτοι. 

Στο διά ταύτα, αποφασίστηκε ομόφωνα η ανάληψη δράσεων σε δύο κατευθύνσεις: στο πολιτικό και κυρίως στο νομικό επίπεδο. Έτσι, πέρα από τις παρεμβάσεις στην πολιτική εξουσία, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις νομικές ενέργειες, αρχικά με εξώδικο προς το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, καλώντας τον οργανισμό να εφαρμόσει τον Κανονισμό, ενώ σε επόμενο στάδιο προαναγγέλθηκαν και αγωγές σε βάρος του ΕΛΓΑ με στόχο να ληφθούν δικαστικές αποφάσεις που θα δικαιώσουν τους παραγωγούς.

«Έχουμε όλη την επιστημονική τεκμηρίωση, ήρθε η ώρα να συγκρουστούμε, μαχητικά και διεκδικητικά, ώστε οι παραγωγοί να πάρουν αυτό που δικαιούνται», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Γιαννακάκης.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με γόνιμο, ανοιχτό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των οργανώσεων παραγωγών και συνεταιριστικών φορέων.


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Πόρτα αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ για καρπόπτωση από βροχές
Παράθυρο ερμηνείας του υφιστάμενου κανονισμού του ΕΛΓΑ με τρόπο τέτοιο που να επιτρέπει την αποζημίωση των παραγωγών για ζημιές λόγω καρπόπτωσης από βροχοπτώσεις ανοίγει την περίοδο αυτή, σε μια άνοιξη που εκτός από προεκλογικό αποτύπωμα είχε και ένα αρνητικό αποτύπωμα σε πολλούς οπορώνες εξαιτίας των μοτίβων του καιρού.

Μέχρι σήμερα, η καρπόπτωση από βροχοπτώσεις δεν αποζημιώνεται βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ωστόσο, η προεκλογική περίοδος διευκολύνει την προώθηση ενός πάγιου αιτήματος των παραγωγών, που έχει να κάνει με την προσαρμογή του ΕΛΓΑ στα νέα δεδομένα που φαίνεται ότι διαμορφώνουν οι καιρικές συνθήκες.

Για παράδειγμα, ο φετινός ήπιος χειμώνας, μπέρδεψε τα φυτά, έφερε την ανθοφορία τους νωρίτερα και ο ψυχρός και βροχερός Απρίλιος που διαδέχτηκε δύο ήπια κύματα παγετού τον Μάρτιο, είχε ως αποτέλεσμα τα δέντρα σε αρκετές καλλιέργειες να μην δέσουν καλά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει διεργασίες που θα εντάξουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ τέτοιες ζημιές, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον η ερμηνεία του κανονισμού γίνει με βάση τον τρόπο που προωθείται, τότε οι παραγωγοί έχουν να αναμένουν αποζημίωση για τυχόν ζημιές από καρπόπτωση λόγω βροχοπτώσεων «νόμιμα». Με άλλα λόγια, οι πιέσεις για de minimis και ΨΕΑ και οι μικροπολιτικοί χειρισμοί σε τέτοια πρακτικά ζητήματα, απομακρύνονται από τις συγκεκριμένες κατηγορίες ζημιών στη φυτική παραγωγή.

Το Σάββατο, 22 Απριλίου θα γίνει στη Βέροια συγκέντρωση συνεταιριστικών οργανώσεων, υπό την επίβλεψη της ΕΘΕΑΣ, με θέμα τη νόμιμη ένταξη των καρποπτώσεων από βροχοπτώσεις σε ροδάκινα και νεκταρίνια στον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ. Το αίτημα προήλθε από τις συνεταιριστικές οργανώσεις των Νομών Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Λάρισας που παράγουν ροδάκινα και νεκταρίνια, με μοναδικό θέμα τη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής η οποία θα εξετάσει τα δεδομένα που υπάρχουν από παλαιότερες έρευνες Επιστημονικών φορέων καθώς και νεότερα στοιχεία, έτσι ώστε να τεκμηριωθεί η νόμιμη ένταξη των καρποπτώσεων από βροχοπτώσεις στον υφιστάμενο Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το εν λόγω αίτημα θα προωθηθεί στα αρμόδια όργανα και ότι θα επέλθει το επόμενο διάστημα σχετική ρύθμιση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές