BACK TO
TOP
Θεσμικά

Έσβησε η μηχανή για πληρωμή στο αγροτικό πετρέλαιο

Παρήλθαν τα περιθώρια που θα επέτρεπαν μια πληρωμή για το αγροτικό πετρέλαιο μέχρι την Παρασκευή 19 Μαΐου, παρά τις αρχικές ενδείξεις ότι η κυβέρνηση είχε τη διάθεση να προχωρήσει τουλάχιστον σε μια προκαταβολή 70% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

9b_3

4061
40

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε τελικά η απαιτούμενη ανταπόκριση από το υπουργείο Οικονομικών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η διαθεσιμότητα των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών να τρέξουν τις απαιτούμενες διαδικασίες έγκρισης του κονδυλίου και εκταμίευσής του από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα εξαρτηθούν το επόμενο διάστημα και από τις προεκλογικές ανάγκες ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών. 

Αν και οι πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ήθελαν τον μηχανισμό έτοιμο να τρέξει μια τέτοια πληρωμή, καθοριστική αποδείχθηκε και η καθυστέρηση με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ για τη νέα χρονιά, μια διαδικασία που πιστοποιεί σε πρώτη φάση την παραμονή των εν δυνάμει δικαιούχων στο αγροτικό επάγγελμα.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι τον περασμένο χρόνο το αγροτικό πετρέλαιο είχε πιστωθεί μετά τον 15Αύγουστο και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών για το 2022. Επόμενη ημερομηνία στόχος για το αγροτικό πετρέλαιο, γίνεται και πάλι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. 

Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια κίνηση επί του θέματος αρκετά νωρίτερα στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί τελικά σε δεύτερες κάλπες και τα «σημάδια» στον εκλογικό χάρτη καταστήσουν επιτακτική την περαιτέρω βοήθεια των ψηφοφόρων στις αγροτικές περιφέρειες. 

 

Παράδειγμα ενίσχυσης

Εφόσον ακολουθηθεί η πεπατημένη για την κατανομή της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες, κατά πάσα πιθανότητα θα αξιοποιηθούν τα δύο παραρτήματα με τη λίστα ετήσιας κατανάλωσης, όπου για παράδειγμα αναφέρεται πως για το σκληρό σιτάρι προβλέπονται 16 λίτρα ανά στρέμμα, ήτοι για τον υπολογισμό της τότε αλλά και της επικείμενης ενίσχυσης, λαμβάνονται υπ’ όψιν 8 λίτρα. Συνεπώς, 8 λίτρα επί 0,41 ευρώ που είναι ο συντελεστής ΕΦΚ, προκύπτει το ποσό των 3,28 ευρώ το στρέμμα. Έτσι, αν τελικά προχωρήσει η λύση της προκαταβολής του 70%, ένας παραγωγός σκληρού σίτου, έχει λαμβάνειν 2,29 ευρώ το στρέμμα μέχρι τις 19 Μαΐου. Αντίστοιχα για το βαμβάκι, η λίστα κατανάλωσης προβλέπει 30 λίτρα το στρέμμα, για το καλαμπόκι 28 λίτρα το στρέμμα, για τα κτηνοτροφικά φυτά 16 λίτρα, τα πυρηνόκαρπα 21 λίτρα, τους ελαιώνες διπλής κατεύθυνσης 11 λίτρα. Για τη ζωική παραγωγή, ο υπολογισμός γίνεται ανά κεφάλι ζώου και είναι 2,9 λίτρα στα αιγοπρόβατα, 24 λίτρα στις παραγωγικές αγελάδες και 4 λίτρα ανά κυψέλη στην περίπτωση των μελισσοκόμων.

Σχόλια (40)
Προσθήκη σχολίου

19-05-2023 14:05Μανος

ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΡΧΗΔΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Απάντηση

19-05-2023 08:23Αννα

Θέλουμε τα λεφτά μαςςςς!!! Σημεραααα!!!! Δεν σέβεστε τίποτα!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

19-05-2023 07:10Θανος

Ψεύτες παπατζιδες δεν αξίζει να ασχολούμαστε με εσας

Απάντηση

18-05-2023 23:50Μπάμπης

Μπάχαλο παντού και σε όλα. Αυτό το ζήσαμε στο πετσί μας τέσσερα χρόνια.

Απάντηση

18-05-2023 20:35Βοσκος

Μπεεεε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-05-2023 19:31Αγανακτησμενος

Γιατί είχε πάρει ποτέ μπροςη μηχανή σας για να σβήσει;Όπως διαφημιζατε και την δεύτερη δόση πέρσι και πήραμε τα αρ........μας.Ειστε για γέλια γαμω την αριστεία σας μέσα.

Απάντηση

18-05-2023 19:20ΘΩΜΑΣ

Παιδιά πάνε να μας εξαφανίσουν, και αν ισχύσουν αυτά που ακούγονται για της τιμές στα γάλατα και στα σιτηρά μετά της εκλογές, γιατί βλέπεις το εμπόριο βάζει πλάτη για το κόμμα, και περιμένει μετά της εκλογές για να ανακοινώσει της τιμές, τότε λυπάμαι πολύ θα μείνουν πολύ λίγοι και δεν αναφέρομαι στην νέα ΚΑΠ που μας την κρατάν για έκπληξη μετά της εκλογές. Όλα αυτά δεν τα λέω επειδή δεν είμαι ΝΔ τα λέω γιατί βλέπω πως δεν θα μπορώ να επιβιώσω και να μεγαλώσω τα παιδιά μου.

Απάντηση

18-05-2023 17:49Δημητρης

https://youtu.be/btbxQZHdSFM Ένας ΑΝΔΡΑΣ λείπει από ετούτη την χώρα. Ένας ΚΑΡΑΪΣΚΆΚΗΣ λείπει βρε παλικάρια.

Απάντηση

18-05-2023 14:25Γιωργος

Την Κυριακήηηηη θα χουμε γιορτήηηηηηηηη!!!!!!!!!

Απάντηση

18-05-2023 12:48Αγρότης

Ψηφιστε ΝΔ κοροϊδία

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές