BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σε παράλυση το αγροτικό κίνημα Ελλάδος, μπλόκα οι Γερμανοί αγρότες

Γυρνάνε τα χωριά οι παραδοσιακές δυνάμεις των μπλόκων, σε μια προσπάθεια ξεσηκωμού του αγροτικού κόσμου ενόψει της περιόδου των χειμερινών κινητοποιήσεων, χωρίς όμως η επιστροφή που έχουν από τους παραγωγούς, να δείχνει ιδιαίτερη διάθεση έστω και για τις επετειακές εξορμήσεις στους κόμβους.

46_60

2619
16

Σε παράλυση το αγροτικό κίνημα στην Ελλάδα, μπλόκα στήνουν οι Γερμανοί αγρότες

Την ίδια στιγμή και με λιγότερα πράγματα να διακυβεύονται, οι Γερμανοί αγρότες φαίνεται πως «είναι στην τσίτα» και προετοιμάζουν ορμητικές κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες.

Η λέξη «παράλυση» περιγράφει με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατάσταση που επικρατεί στα αγροτικά κέντρα της χώρας, αφού το μικρό ενδιαφέρον των αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να παρερμηνευτεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ως αποτέλεσμα σωστής διαχείρισης των αγροτικών ζητημάτων.

Αν μη τι άλλο, οι ουρές που έχουν μείνει στις πληρωμές των ενισχύσεων, το ανεξήγητο και βιαστικό ψαλίδισμα στην αξία των δικαιωμάτων, οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των eco-schemes, καθώς και η ασάφεια γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι στα πλημμυρισμένα του θεσσαλικού κάμπου δίνουν πολλές αφορμές.

Όλα αυτά, μέσα σε ένα γενικά πιεστικό κλίμα για τους εμπλεκόμενους στην αγροτική παραγωγή, όπου ο κανόνας της διόρθωσης εξακολουθεί να κλονίζει τις τιμές για τα αγροτικά εμπορεύμανα, ενώ το ακριβό κόστος δανεισμού μειώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον των αγροτών, κάτι που φαίνεται και από το μετριασμένο ενδιαφέρον για τα προγράμματα ανάπτυξης. 

Ειδικά στην περίπτωση της Θεσσαλίας και των παρακάρλιων, η συμμετοχή στο μπλόκο του Πλατυκάμπου είναι ενδεικτική αυτής της παράλυσης.

Μόλις 100 τρακτέρ παραμένουν στην άκρη του δρόμου, σε μια παράσταση διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο και δεν κατάφερε να προσελκύσει ούτε καν παραγωγούς των οποίων ο εξοπλισμός μαζί με τα χωράφια και τις καλλιέργειές τους βρίσκονται ακόμα κάτω από επτά μέτρα νερού.

Λίγο ο κομματικός μηχανισμός του κυβερνόντος κόμματος που φαίνεται να πίεσε καταστάσεις και να συγκράτησε κόσμο από την αντίδραση, λίγο και το χαλαρό πλαίσιο των αποζημιώσεων που πλήρωσε ο ΕΛΓΑ τις τελευταίες εβδομάδες του 2023, φαίνεται πως συνέβαλλαν στην μικρή συμμετοχή. Από την άλλη η προσμονή για καταβολή του 35% των αποζημιώσεων από τα πάγια, συγκράτησε αρκετούς από το μπλόκο, αν και όπως φάνηκε, καμία πληρωμή δεν προχώρησε. Με άλλα λόγια, οι αγρότες έχουν λάβει μόνο τα 2.000 ευρώ από την κρατική αρωγή, με την γραφειοκρατία να έχει κρατήσει πίσω την καταβολή του βασικού όγκου της αποζημίωσης, μιας και όπως ακούγεται, στρεβλές δηλώσεις έχουν υποχρεώσει σε διπλούς και τριπλούς ελέγχους προκειμένου να μην κατευθυνθούν πληρωμές σε λάθος χέρια.

Όπως και να έχει, το μπλόκο παραμένει και αναμένεται να υπάρξουν νέες προσθήκες τις επόμενες ημέρες, αφού αρκετοί αμυγδαλοπαραγωγοί από την Θεσσαλία που δεν αποζημιώθηκαν, έχουν προσεγγίσει τον Πλατύκαμπο, με τους εκπροσώπους των παραγωγών να ζητούν συνάντηση με τον υπουργό και κυβερνητικό κλιμάκιο και να υποστηρίζουν πως ακόμα και αυτό το αίτημα δεν έχει εισακουστεί.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, κάνει λόγο για «αστειότητες» και «γραφικότητες», ενώ υποστηρίζει ότι ο ίδιος «ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο και ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα βρίσκεται στη Θεσσαλία» σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του υπουργείου, στο οποίο περιλαμβάνονται τηλεοπτικές δηλώσεις του υπουργού κατά τις οποίες μεταξύ άλλων δήλωσε:«δεν θα ασχοληθούμε με κάποιους που ως στόχο έχουν να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας».

Αναβρασμός και μπλόκα αγροτών στη Γερμανία

Σε κλοιό αγροτικών κινητοποιήσεων βρίσκεται η Γερμανία, με την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου να σηματοδοτεί ημερομηνία κλιμάκωσης των διαδηλώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν με αφορμή την κατάργηση της αντίστοιχης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου, αλλά λαμβάνουν πλέον μια κοινωνικά διευρυμένη απήχηση.

Ήδη τα συνδικάτα και οι ενώσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των οδικών μεταφορών έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να συμμετέχουν στην εβδομάδα κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η Γερμανική Ένωση Αγροτών, ενώ και οι εργαζόμενοι στο πυκνό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας ετοιμάζονται για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 8 Ιανουαρίου.

Δεν αποκλείεται δηλαδή, την ερχόμενη εβδομάδα, τρακτέρ, φορτηγά και πλήθος κόσμου να κατακλύσουν το Βερολίνο, σε μια ύστατη προσπάθεια να ανασκευάσει η Bundestag το κομμάτι των περικοπών στην επιστροφή του ΕΦΚ αγροτών, όταν τις επόμενες ημέρες ξεκινήσει η επιμέρους εφαρμογή του «φρένου χρέους» στο οποίο συμφώνησε νωρίτερα τον Δεκέμβριο  ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Συνοπτικά, οι περιπετειώδης διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2024 της Γερμανίας, που ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο, έρχεται να καλύψει με περικοπές και πολιτικές λιτότητας μια δημοσιονομική τρύπα 17 δισ. ευρώ, μέσα στην οποία περιλαμβάνεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, ένα ποσό της τάξης των 900 εκατ. ευρώ καθ΄ έτος,  που αναλογεί σε 21 λεπτά ανά λίτρο diesel το οποίο έχει αξιοποιηθεί από Γερμανούς αγρότες.

Το ποσό δεν είναι αμελητέο, αφού σύμφωνα με οικονομολόγους, μια μέση ενίσχυση στην Γερμανία, για μια εκμετάλλευση η οποία τοποθετείται στις εκτατικές καλλιέργειες, χάνει περίπου 3,886 ευρώ, μια κτηνοτροφική μονάδα χάνει περίπου 3.238 ευρώ,  ενώ 935 ευρώ αναλογούν σε μια αμπελουργική εκμετάλλευση και 1.052 ευρώ σε έναν οπωρώνα.

Πέρα από την επιστροφή, ο προϋπολογισμός προβλέπει την κατάργηση της απαλλαγής φόρου στα αγροτικά οχήματα, όλα αυτά υπό τον μανδία των φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών.

«Φτάνει πια, τα σχέδια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας πρέπει να ακυρωθούν», σχολίασε στις παραμονές της πρωτοχρονιάς ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών, Γιόαχιμ Ρούκβιντ στην πλατφόρμα Χ (πρώην twitter).

Η εβδομάδα δράσης πρόκειται να κορυφωθεί με μια μεγάλη διαδήλωση στο Βερολίνο στις 15 Ιανουαρίου.

Πάντως η έκρυθμη κατάσταση στα αγροτικά κέντρα της Γερμανίας, δεν αφήνει ασυγκίνητους τους κυβερνητικούς παράγοντες τόσο σε ομοσπονιακό επίπεδο όσο και στα επιμέρους κρατίδια.

Ο Σβεν Σούλτζε, υπουργός Οικονομίας της Σαξονίας-Άνχαλτ με τους Χριστιανοδημοκράτες προέβλεψε πρόσφατα στην εφημερίδα «Bild», πως «υπάρχει η απειλή μιας φρικτής έναρξης του νέου έτους» και φαίνεται να δικαιώνεται με βάση τον προγραμματισμό των αγροτικών συλλόγων για κινητοποιήσεις.

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου, κατά τις οποίες η Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο αποκλείστηκε από τρακτέρ,  οι αγρότες παραμένουν σε θέση μάχης σε διάφορα κρατίδια της χώρας, ενώ προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες ακόμα και σε μπλόκα και αποκλεισμούς δρόμους. Χαρακτηριστική ήταν η παράσταση διαμαρτυρίας στο Βερολίνο, στις 22 Δεκεμβρίου όταν γέμισε με κοπριά το οδόστρωμα σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Βερολίνου, τέσσερεις ημέρες νωρίτερα είχε επαναληφθεί η ίδια κίνηση μπροστά από την Στήλη της Νίκης στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας.

 

 

Σχόλια (16)
Προσθήκη σχολίου

04-01-2024 17:34Γιωργος

Ποιος να ξεσηκωθει,ο ελληναρας του 41% ;;;;;;;;;;και στην πραγματικοτητα δεν ειναι 41.41 ειναι εξ'οσων πηγαν να ψηφισουν.απο το συνολο των ψηφορων της ελλαδας,ο αφορισμενος πηρε 20%.οποτε το 80% ΔΕΝ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΕ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ.ΞΕΡΩ ΠΟΛΛΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΟΒΕΙ ΛΟΡΔΑ,ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ-ΟΠΩΣ ΚΙ ΕΓΩ- ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!!!ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟΣ.Ποιος να ξεσηκωθει,ο εμβολιασμενος ελληναρας που εχει παθει 50 θρομβωσεις απο τα θρομβολια;;;;ο κοιμισμενος μενουμευρωπακιας,τσιφτετελληνας, παραλιακιας,που εχει το μυαλο του πως να δει survivor,πως να παει στη μυκονο και πως να ριξει καμια γκομενα να γ@μ#σει;;;;;;;;;;αφου των περισσοτερων το μυαλο ειναι μονο εκει,στην ασυδοσια,στην αρπαχτη και στην καλοπεραση.τελειωσαμε!!!!!!!!!δεν λυπαμαι κανεναν δεξιο.τα θελει ο κ@λος τους!!!!μονοι τους αρεσκονται στην φτωχια τους,στα χρεη τους,στη μιζερια τους,στα βασανα τους.προβλημα τους!!!!!!!!!!!!φατε βορθοτακη αφορισμενο και ΣΚΑΣΤΕ!!!!!!!!!!!!ΕΞΩ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΤΕ ΑΝΕΤΟΙ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΠΕΡΝΕΤΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΚΑ.Κι εγω χρεωμενος ειμαι αλλα δεν ψηφιζω με μανια αυτον που με χρεωκοπησε.εισαστε για λυπηση!!!!!!!!!!!

Απάντηση

04-01-2024 00:25George Arctouros

Είναι εκπληκτικό το πόσο πολιτικοποιημένα είναι όλα στην Ελλάδα. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών θυμίζουν εκλογές. Μαζεύονται δεκάδες άνθρωποι για να υποστηρίξουν έναν στόχο, εν προκειμένω για την παρομοίωση ένα ψηφοδέλτιο, πολλοί εξ αυτών βάζοντας το χέρι στην δική τους τσέπη και χωρίς να περιμένουν κάποιου είδους ανταμοιβή για τον εαυτό τους, για να πατήσουν πάνω τους και εν γνώσει τους καμιά δεκαριά εξυπνάκηδες από κάθε συνδυασμό, που στο τέλος εκλέγονται κιόλας. Η τακτική αυτή ανατροφοδοτεί την γενίκευση, του τύπου "όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι", "όλοι οι αγρότες στο χωριό μου ανήκουν σε κάποια κλίκα", κλπ., με τις γνωστές βαρύτατες συνέπειες. Η παρούσα κυβέρνηση έλαβε 41% από το 50% των εκλογέων που προσήλθε στις κάλπες, δηλαδή 41 διά 2 = 20,5%. Πρώτα μαθαίνουμε διαίρεση και έπειτα επιχειρούμε κοινωνιολογικού τύπου αναλύσεις, έστω και κακής ποιότητας. Τώρα, αν οι αγρότες ψήφισαν στην πλειονότητά τους ΝΔ, αυτό είναι ένα ζητούμενο που θα πρέπει να μας απασχολήσει. Είναι όμως ζητούμενο. Δεν είναι δεδομένο. Και εν πάση περιπτώσει, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να κατηγορούμε όντως τους πολιτικούς και τις πολιτικές επιλογές πολλών ψηφοφόρων, εν προκειμένω αγροτών, θα πρέπει τα συμπεράσματά μας να μην είναι πολιτικά.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

03-01-2024 19:30Θανος

Έφυγε ο Μανωλιός για να μπει ο καραπουτσαριος ,αλλάξανε τον ΟΠΕΚΕΠΕ να ρίξουν στάχτη στα μάτια μας, οποίος και να μπει ι γραμμή είναι αυτή, εδώ σε λένε μη οργωνης ως το Μάρτιο θαχεις πρόβλημα τους ρωτάς για τι συνδεδεμένη στο καλαμπόκι αν μπορεί να κοπεί το 2024 γιατί άλλος τότε πουλάει και σου λέει δεν ξέρουμε ακόμα τους ρωτάς για τριφύλι σπόρο αν θα χάσουμε συνδεδεμένες λόγο εγχώριου σπόρου πάλι δεν ξέρουν, όλα στο φλου, Ε υπουργαρα έχουμε, γνωστής τον πραγματον

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

03-01-2024 16:27Σύντροφος

XAXAXAXAXA! 41 τακατό κορόιδα. Όταν χάσετε και τα χωράφια μπορεί να αλλάξετε πλευρό. Γιάπηδες την είδατε και ψηφίσατε Κούλη γιατί το 1% που σας κατευθύνει ρε πρόβατα είναι αγκαλιά με τον Κούλη και έσκουζε που ο Τσίπρας τους φορολόγησε. Και τώρα αυτό το 1% σας αποκοιμίζει γιατί τα οφέλη γι αυτούς συνεχίζουν. Άντε καληνύχτα τώρα... Έφυγε και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και όλα στρώνουν. Τα λεφτά που σας έκοψαν στο τσεκ 50+% δεν προκειται να τα δείτε όποιος και να είναι πρόεδρος. Άντε καλή συνέχεια στον ύπνο ραγιάδες μην βγείτε στα μπλόκα γιατί θα σας κακοχαρακτηρίσουν οι τσομπάνηδές σας. Ας χάσετε τα χωράφια Κούλη να έχουμε κι ας τρώτε χώμα. ΚΟΡΟΙΔΑ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

03-01-2024 15:16Βασίλης

Στο χωριό που ζω πι κτηνοτρόφοι είναι τρεις διαφορετικές κλίκες η μία κλίκα δεν μιλάει στην άλλη και ο ένας θάβει τον άλλο. Εγώ δεν είμαι κτηνοτρόφος. Οι υπόλοιποι αγρότες που είναι σε άλλες καλλιέργειες είναι επίσης 4 - 5 διαφορετικές κλίκες φυσικά και το κόμμα παίζει ρόλο δηλαδή άλλη κλίκα οι πασόκοι άλλη κλίκα η νεοδημοκράτες κουκουέδες αριστεροί κτλ. Και ακόμα και αν δεν έχουν κάτι να χωρίσουν θα βρούνε τρόπο όπως ίδια ποδόσφαιρο ομάδα η βλακειών του νεοέλληνα δεν έχει πάτο. Κάθεσε σε μια παρέα θάβουν τους άλλους φεύγεις εσύ έρχονται αυτοί που έθαβαν και θάβουν εσένα που μόλις έφυγες. Αυτή είναι η κοινωνία της επαρχίας. Για αυτό οι Γερμανοί αγρότες θα αγωνίζονται θα διεκδικούν και θα κερδίζουν και οι κατσαπλιάδες νεοελληναράδες θα είναι μια ζωή στη φάπα. Και όσες φορές πήγα σε αγώνες και σε μπλόκα στο παρελθόν μόλις οι κεφαλές του μπλόκου πήγαν σε συνάντηση με τον υπουργό μας πούλησαν όλους και έβαλαν στο τραπέζι μόνο τα δικά τους αιτήματα τα δικά μας αιτήματα πήγαν στον κουβά απλός παίξαμε το ρόλο του νεροκουβαλητή. Πλέον δεν πάω ούτε σε μπλόκα ούτε σε διαμαρτυρίες γιατί οι κεφαλές είναι πουλητάρια ο νεοέλληνας με την πρώτη ευκαιρία θα σε πουλήσει. Πλέον ότι κάνω το κάνω μόνος μου όπου μπορώ όπως μπορώ δεν έχω καθόλου σχέσεις μαζί τους και απλά το χωριό είναι βάση μου. Κοιτάω τη δουλειά μου συντηρητικά χωρίς μεγάλα ανοίγματα πλέον τελειώνουν οι δεσμεύσεις από το πρόγραμμα το 2026 τα παρατάω όλα και αλλάζω επάγγελμα. Θα πουλήσω όλα τα μηχανήματα και θα πάρω ταξί και σπίτι σε διπλανή πόλη. Θα δηλώνω τα ιδιόκτητα χωράφια μου και τέλος. Χωριό μόνο για να βλέπω τους πολύ δικούς μου ανθρώπους και δρόμο. Η ζωή στην επαρχία είναι θάψιμο και προβληματική γιατί οι άνθρωποι εκεί είναι τοξική και κουτοπόνηροι. Δύο ελληνικά ποιμενικά μου τα ρίξανε φόλα μέσα στην αυλή σε σκυλιά που δεν έβγαιναν καθόλου έξω. Τώρα που πήρα άλλο ποιμενικό ελληνικό ίδιο με τα προηγούμενα έβαλα κάμερες.

Απάντηση

03-01-2024 14:42Βασίλης

Στη Γερμανία οι αγρότες δεν είναι κατσαπλιάδες νεοελληναράδες να προσπαθούν να βάλουν το Μάτι του συναδέλφου τους. Ούτε είναι κολλημένοι σαν μουτζαχεντίν με το κόμμα τους ούτε είναι κομματόσκυλα για το ρουσφέτι και το βόλεμα όπως εδώ οι κατσαπλιάδες νεοελληναράδες νεοδημοκράτες. Οι νεοελληναράδες αγρότες έδωσαν 48% σε αυτήν την κυβέρνηση. Και τώρα μούγκα γιατί πάνω από όλα το κόμμα. Στην Γερμανία παρότι έχουν λιγότερα προβλήματα από εδώ εννοείται όπως περιγράφει το άρθρο οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί. Εδώ κουτοπονηριά ρουφιανιά να καταστραφεί ο γείτονας τους και αν υπάρχει τρόπος να τουμπάρεις με το τρακτέρ και να σκοτωθείς θα χαρούν. Για τέτοια σκατοφάρα μιλάμε στον κόσμο της επαρχίας. Ξεκινήσαμε να κάνουμε έναν συνεταιρισμό για να προωθήσουμε το προϊόν μας στο εξωτερικό και μόλις βγήκε ράδιο αρβύλα πως υπάρχει έμπορος που αγοράζει σε καλή τιμή σε διπλανή πόλη οι "μπροστάρηδες" του συνεταιρισμού πήγαν μόνοι τους να πουλήσουν μόνο τα δικά τους και σε μένα όπως και σε άλλους δεν είπαν κουβέντα. Φυσικά ήταν ράδιο αρβύλα και απλός έγιναν ρεζίλι και χάθηκε κάθε εμπιστοσύνη. Η σκατόφαρα του νεοέλληνα δεν χαίρετε με το δικό του πιάτο να είναι γεμάτο αλλά χαίρετε περισσότερο με του διπλανού του να είναι άδειο. Αυτές οι διαφορές ανάμεσα στους Γερμανούς αγρότες με τους κατσαπλιάδες νεοελληναράδες. Για αυτό μια ζωή θα ζούνε μες τη μιζέρια τη ρουφιανιά την σκατοψυχία και με κλίκες. Για αυτό και το εμπόριο και τα καρτέλ με την ανοχή της κυβέρνησης θα τους ξεσκίζει και θα λένε και ευχαριστώ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

03-01-2024 12:16….

Για να πουλήσετε σε χαμηλές τιμές τα χωράφια σας πρέπει πρωτα να απαξιωθούν …

Απάντηση

03-01-2024 10:55Γιωργος

Και πως να ξεσηκωθεί όταν και οι αγροτοσυνδικα(ληστες) πίσω από της πόρτες των υπουργείων κλείνουν δουλειές για ίδιο όφελος, όχι όλοι αλλά αρκετοί ποιος τους πιστεύει πλέον. Ο καθένας κοιτάζει την πάρτη του δυστυχώς.

Απάντηση

03-01-2024 08:31Θανος

Γερμανία δεν έχει δεξιά και αριστερά, εδώ τα τηλέφωνα πέφτουν κανονικά, τι περιμένουμε όλοι γαλαζιοι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές