BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σε συλλογικά σχήματα το πετρέλαιο, χωρίς ΦΠΑ κατασκευή κτηρίων

Αέρα στα πανιά των ολιγομελών Ομάδων Παραγωγών οι οποίες εξομοιώνονται με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες ανήκουν απ’ ευθείας σε φυσικά πρόσωπα, προσφέρει το υπό διαβούλευση (μέχρι την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου) νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο περιλαμβάνονται μια σειρά από διευκολύνσεις υπέρ των συλλογικών σχημάτων του αγροτικού χώρου.

1703384329520

Γιάννης Πανάγος

4383
20

Σε συλλογικά σχήματα προσεχώς το αγροτικό πετρέλαιο, μαζί και η απαλλαγή από ΦΠΑ για κατασκευή κτηρίων


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά στο νομοσχέδιο σε σχέση με την επιδότηση των Ομάδων Παραγωγών για αγροτικό πετρέλαιο, αναφορά η οποία αν συνδυασθεί με κάποια απόστροφο σε δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη πριν από λίγο καιρό, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, στο εξής, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για αγροτικό πετρέλαιο να περιορισθεί μόνο στα εν λόγω συλλογικά σχήματα και να μην αφορά σε όλους τους αγρότες.    

Το πολυνομοσχέδιο ή «νομοσχέδιο σκούπα», όπως συνήθως αναφέρονται θεσμοθετήματα αυτής της μορφής, παρέχει τη δυνατότητα στις Ομάδες παραγωγών να μπορούν να αναγείρουν γεωργικές εγκαταστάσεις (π.χ. αποθήκες, ποιμνιοστάσια κ.λπ.) σε γη υψηλής παραγωγικότητας, να απαλλάσσονται του ΦΠΑ, να ηλεκτροδοτούνται με αγροτικό ρεύμα, να επιδοτούνται με αγροτικό πετρέλαιο κ.α. Αυτό γίνεται με την εξομοίωση των Ομάδων Παραγωγών που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ) του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 (Α΄ 52) με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Αναλυτικότερα:

Άρθρο 34 Επικαιροποίηση ορισμού αγροτικής εκμετάλλευσης 

Στην περ. δ) της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3874/2010 (Α’ 151), περί ορισμών, προστίθεται η φράση «ή στην περίπτωση των Ομάδων Παραγωγών, των προϊόντων που παράγουν τα μέλη των Ομάδων Παραγωγών», και η περ. δ διαμορφώνεται ως εξής: 

«δ) Αγροτική εκμετάλλευση είναι η μονάδα παραγωγής προς πώληση αγροτικών προϊόντων, όπως αυτά ορίζονται στην περίπτωση ζ). Στις δραστηριότητες της αγροτικής εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται, εκτός από την παραγωγή των προϊόντων και η αποθήκευση, τυποποίηση, συσκευασία και η τοποθέτηση, μέχρι και του σταδίου της χονδρικής και λιανικής πώλησης, αποκλειστικά των προϊόντων που παράγει η ίδια η μονάδα ή στην περίπτωση των Ομάδων Παραγωγών, των προϊόντων που παράγουν τα μέλη των Ομάδων Παραγωγών, καθώς και η πρώτη χωρική ή οικοτεχνική μεταποίησή τους, η αλιεία (θαλάσσια, εσωτερικών υδάτων), η υδατοκαλλιέργεια, συμπεριλαμβανομένων των μισθωμένων δημοσίων ιχθυοτρόφων υδάτων/λιμνοθαλασσών, ως και η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρότερη από πεντακόσια (500) KW και η λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων».

Άρθρο 35 Ρυθμίσεις για Ομάδες Παραγωγών

Κάθε Ομάδα Παραγωγών (ΟΠ) που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ) του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 (Α’ 52) και λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος των μελών της, εξομοιώνεται με την αγροτική εκμετάλλευση της περ. δ) της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος και έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με αυτήν, ανεξάρτητα από την αξιοποίηση γεωργικής γης ή την εκτροφή παραγωγικών ζώων και μελισσοσμηνών. Ως προς την ΟΠ εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ως προς την απαλλαγή από τον ΦΠΑ, σε περίπτωση αγοράς γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού και ως προς την ηλεκτροδότησή τους με αγροτικό ρεύμα.

Ως γνωστόν το σχέδιο νόμου φέρει τίτλο «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης».

Περισσότερα ΕΔΩ.

Σχόλια (20)
Προσθήκη σχολίου

11-01-2024 22:39ΕΝΑΣ

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ.. ΒΑΖΟΥΜΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΤΡΑΚΤΕΡ

Απάντηση

11-01-2024 19:32Ένας

Να ψοφίσει η κατσίκα του γείτονα.ο θανάτος σου η ζωή μου. Κτλ.στην Γερμανία κατέβηκαν από παντού τα τρακτέρ έχουν πρόβλημα όλοι.

Απάντηση

11-01-2024 19:11Ένας

Το πρόβλημα είναι στων Έλληνα αγρότη,που δεν έχει παιδιά.να δεί τι των σιμφερει, καί ακούς μόνο μαλακίες.

Απάντηση

11-01-2024 16:22antonios

Οσοι εχουν ψηφισει ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΚΚΕ και όποιο άλλο κομμα ειναι στη βουλη τα τελευταια 40 χρόνια, , λυπαμαι , όπως εστρωσαν ας κοιμηθούν. Ειναι γνωστο οτι ο Έλληνας αγρότης ειναι ενα κομματι της κοινωνίας που βαζει πανω απ όλα το κόμμα, οποτε δεν υπαρχουν δικαιολογιες γι αυτα που θα τραβηξει τωρα. Και επισης ειναι γνωστο οτι τα μπλοκα τα υποκεινουν γνωστοι αγνωστοι συνδικαλιστες με σκοπο την ελεγχομενη εκτονωση της αντιδρασης, και οταν δωθει το οκ, τα μπλοκα σταματανε και σαν καλα και υπακουα στρατιωτακια γυρνανε στα χωρια τους.

Απάντηση

11-01-2024 16:19antonios

Οσοι εχουν ψηφισει ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΚΚΕ και όποιο άλλο κομμα ειναι στη βουλη τα τελευταια 40 χρόνια, , λυπαμαι , όπως εστρωσαν ας κοιμηθούν. Ειναι γνωστο οτι ο Έλληνας αγρότης ειναι ενα κομματι της κοινωνίας που βαζει πανω απ όλα το κόμμα, οποτε δεν υπαρχουν δικαιολογιες γι αυτα που θα τραβηξει τωρα. Και επισης ειναι γνωστο οτι τα μπλοκα τα υποκεινουν γνωστοι αγνωστοι συνδικαλιστες με σκοπο την ελεγχομενη εκτονωση της αντιδρασης, και οταν δωθει το οκ, τα μπλοκα σταματανε και σαν καλα και υπακουα στρατιωτακια γυρνανε στα χωρια τους.

Απάντηση

11-01-2024 14:42Έλλην

Μην ενοχλητε την κυβέρνηση ασχολείται με το σοβαρότερο πρόβλημα της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια τους γάμους των ομοφυλόφιλων και την τεκνοθεσεια 24 ώρες το εικοσριτετρεωρο τα κανάλια μας κάνουν πλύση εγκέφαλου με αυτό αφού έχει λύσει όλα τα υπόλοιπα έμεινε αυτό να λύσει ο Μητσοτάκης τι θα κάνει ο Μήτσος με τον Μήτσο στο κρεβάτι τους

Απάντηση

11-01-2024 12:11Αρκας

όλα πάνε καλά 41% γιατί ακουω διαμαρτυρίες;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (7)

11-01-2024 12:01Νίκος

Τους ενδιαφέρουν μόνο τα συλλογικά σχήματα.Είναι ξεκάθαρο.Βέβαια,για να είμαστε δίκαιοι το είχαν δηλώσει προεκλογικά.Οπότε...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

11-01-2024 10:45Eleos zwa

Θέλουν να μας κάνουν ομάδες και μετά μαζεμένους να μας αγοράσει μια πολυεθνική,ενώ όσο είμαστε διάσπαρτοι είναι δύσκολο...

Απάντηση

11-01-2024 09:36Δεν κλαίτε μαυρα δέντρα κ σεις μαυρα κλαρια

Δεν εισται καλά θέλετε διάβασμα από δεσπότη. Οι ορεινές κ μειονεκτικές περιοχες που είναι μικρές καλλιέργειες τι θα γίνουν. Οι μεμωνομενοι οι οποίοι είναι το70τοις εκατό των αγροτοκτηνοτροφων κατουρισ αν στο πιγαδι;; Όλο πονηριες εισται μας μαυρισατε τις καρδιες τους αγροτοκτηντρφ τους έχετε χεσμε@ νς...

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές