BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με τέλος 30 ευρώ η συμμετοχή αγροτών στα επιμελητήρια

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των πρώτων αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια με 20 από τα 53 που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια να έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την υποδοχή των κατ΄επάγγελμα αγροτών, οι οποίοι σταδιακά θα ανατρέχουν σε αυτά για τις αναγκαίες βεβαιώσεις που αντλούσαν ως σήμερα από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

upoxrewtikh-summetoxh-agrotes-sta-epimelhthria

Πέτρος Γκόγκος

3216
18

Με ετήσιο τέλος κοντά 30 ευρώ, υποχρεωτική η συμμετοχή αγροτών στα επιμελητήρια ελέω βεβαιώσεων Μητρώου

Υποχρεωτική συμμετοχή στα Αγροτικά Τμήματα των Επιμελητηρίων θα έχουν όσοι αγρότες ασκούν εμπορική και μεταποιητική δραστηριότητα, ενώ η εγγραφή στα Μητρώα Αγροτών που θα διαμορφωθούν σε αυτά, θα είναι αναγκαία για όλους τους κατ΄επάγγελμα αγρότες, σύμφωνα με διευκρινιστικές δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του εν λόγω πλαισίου.

Την ίδια ώρα, τα Επιμελητήρια θα προχωρήσουν και στη σύσταση Μητρώου Αγροτών, στο οποίο θα εντάσσονται όλοι οι κατ' επάγγελμα αγρότες της χώρας.

Σε πρώτη φάση, όπως προκύπτει από τον σχεδιασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΜΑΑΕ που τηρεί το υπουργείο θα λειτουργεί παράλληλα με το Μητρώο που θα αναπτύξουν τα επιμελητήρια, συνεπώς η χορήγηση βεβαιώσεων θα πραγματοποιείται με τον τρόπο που γίνεται και σήμερα, ήτοι θα εκδίδεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΜΑΑΕ.

Σταδιακά ωστόσο, αναμένεται το ΜΑΕ να παραχωρήσει τη θέση του στο αντίστοιχο μητρώο των Επιμελητηρίων, κάτι που συνεπάγεται μια υποχρεωτική εγγραφή σε αυτά για όλους τους επαγγελματίες αγρότες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα δικαιολογητικά και οι προϋποθέσεις εγγραφής θα οριστούν σε δεύτερο χρόνο από τα επιμελητήρια, μαζί φυσικά και με τη συνδρομή που θα πρέπει να πληρώνουν οι αγρότες, η οποία, αναμένεται να είναι αντίστοιχη εκείνης που καταβάλουν σήμερα οι ατομικές επιχειρήσεις, ήτοι 20 έως 30 ευρώ ετησίως.

Κυβερνητικές πηγές, εκτιμούν ότι τυχόν μελλοντικές παροχές, μαζί με τη μονιμοποίηση του μέτρου επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, θα αποτελέσουν και μια μαζική κιβωτό μεταφοράς των αγροτών προς τα επιμελητήρια.

Αυτήν τη στιγμή στο ΜΑΕ  εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν στην Επικράτεια αγροτική δραστηριότητα ή κατέχουν αγροτική εκμετάλλευση. Η παράλειψη υποβολής ή η ανακριβής συμπλήρωση της αίτησης από τους υπόχρεους επιφέρει έκπτωση από τα ευεργετήματα που παρέχονται στους αγρότες ή τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Το ίδιο θα ισχύσει στο κοντινό μέλλον και με τα αγροτικά επιμελητήρια.

Προς το παρόν, συγκεκριμένα σχέδια για πιθανές πολιτικές που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μέσω των Επιμελητηρίων δεν υπάρχουν, κάτι το οποίο παραδέχτηκε και ο υπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις του στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), με την επιχειρηματολογία γύρω από την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης αυτής, να μην έχει πείσει αρκετούς.

«Θαμώνες» από επιμελητήρια της Κεντρικής Ελλάδας, αναφέρουν πάντως ότι από πλευράς επιμελητηρίων δεν υπήρξαν σχετικές γνωμοδοτήσεις, αν και το διαχειριστικό έσοδο «είναι καλοδεχούμενο». Μάλιστα, χρηματοδότηση θα υπάρξει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και για την υποστήριξη του Αγροτικού Μητρώου που θα αναπτυχθεί.

Σχόλια (18)
Προσθήκη σχολίου

14-03-2024 20:38nikolaos

ποιος εδωσε 20 και 30 ευρω ? εγω καθε χρονο δινω 10 ευρω για την ανανεωση στο ΜΑΑΕ ( ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ μεριά)

Απάντηση

14-03-2024 15:34George

Στην δήλωση ΟΣΔΕ μου κρατάνε αυτόματα τα χρήματα για τον ΕΛΓΑ και για την κάρτα του αγρότη. Τα έχουν υπολογισμενα ούτως ώστε να μην δίνουν παραπάνω χρήματα από όσα είναι οι επιδοτήσεις για να είναι σίγουροι ότι θα αποπληρωθούν. Φέτος, λοιπόν, τα κανόνισαν τόσο άψογα και έκοψαν τόσο τις επιδοτήσεις που ούτε για την κάρτα έφτασαν αλλά ούτε για τον ΕΛΓΑ. Το κράτος άφησε απλήρωτο το κράτος και τα ζητάνε από εμένα. Ελλάδα 2.0. Πάμε για 20% στις ευρωεκλογές με δύναμη!

Απάντηση

14-03-2024 15:01αγροτησ

ΡΕ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΝΔ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΝΔ ΜΑΓΑΖΑΚΙ 25 τα εκατο ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΣΤΗΣ ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ ΝΟΥΜΕΡΑ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

14-03-2024 12:14Νίκος

Άχρηστη γραφειοκρατεία και χαράτσι μόνο και μόνο για να βολέψουν αυτούς που θα δουλέψουν στα επιμελητήρια. Πάλι κάτι σαν την ΑΓΡΟΓΗ θα κάνουν γιατί δεν αντέχουν ρε παιδί μου χωρίς τη λοβιτούρα...

Απάντηση

14-03-2024 11:39Γιωργος

Το επιμελητηριο θα ειναι ενας μηχανισμος,ενας κομματικος σωληνας,ενα εργαλειο για να αναδεικνυονται οι αγροτοπατερες αγροτοσυνδικαλιστες ωστε να προωθηθουν με κολπα και πονηριες στα εδρανα της βουλης ως οι επομενοι βουλευτες.ειναι ενα τεχνασμα των κυβερνησεων να ελεγχουν τις μαζες και τα πληθη.θα δινουν εντολες στα αγροτοκομματοσκυλα αγροτοπατερες να μας μαντρωνουν και να μας κανουν "μαθηματα" υπακοης ραγιαδισμου και πειθαρχιας στο υπουργειο και στην εκαστοτε κυβερνηση και αν ειμαστε "καλα" παιδια ισως μας πεταξουν κανενα αγροτοεπιδομα λες και ειμαστε ζητιανοι.οσοι εξ'ημων ειμαστε αξιοπρεπεις και περηφανοι ας μη δεχτουμε ραγιαδισμο και χαλιναρι.το χαλιναρι ειναι για τους δουλους.οσοι ειστε δουλοι,καλα να παθετε περαστικα σας.εγω με συγχωρειτε δεν θα παρω,φατε μονοι σας!!!!!!!!!!!

Απάντηση

14-03-2024 11:11Νεος αγροτης

ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΟΦΕΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΘΑ ΩΦΕΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΦΡΟΤΕΣ!!! ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΣΑΛΑ ΔΗΛΑΔΗ!!!ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΝΕΜΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΖΙΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ....

Απάντηση

14-03-2024 10:39ελεος ρε ταγαρες

Τριάντα εδώ τριάντα εκεί πάει το μαλλί.... Ρε πτανας γιοι γμ τα άπαντα σας,αμάν κάνουμε να βγάλουμε των μηνα

Απάντηση

14-03-2024 09:39Γιωργος

Δεν υπαρχει χειροτερο κομμα βοθρος απο τη αυτην εδω την νεα δημοκρατια του κυριακου μητσοτακη.στο παρελθον επι κωστα καραμαλη καπως τρωγωταν η κατασταση-οχι οτι τον ψηφισα ποτε,αλλα ηταν καπως αξιοπρεπης σαν ανθρωπος.αυτος εδω ειναι η ντροπη και το αισχος των πολιτικων πασης φυσεως και χρωματος.ειναι η ντροπη των νεοδημοκρατων-εγω χεστηκα δεν ανηκω σε αυτο το κομμα-και το αισχος οσων εχουν στηρηξει το κομμα αυτο τοσα χρονια.ειμαι σιγουρος και βεβαιως,αλλωστε ειναι πασιγνωστο,οτι ο κωστας καραμαλης αλλα και ο σαμαρας του εχουν πολλα νευρα και μεγαλο μισος αυτου του εγωπαθη ολετηρα καταστροφεα εθνομηδενιστη,γιατι τους παει για διαλυση το κομμα τους.ερχεται η μεγαλη πτωση τους.ειναι νομοτελεια οτι μετα την οιηση ερχεται η νεμεσις.αυτος ειναι ο χειροτερος ραγιας δουλος νεοταξιτης υπηρετης γερμανων και σιωνιστων εβραιων ανθελληνας αντιχριστος.ακομα χειροτερος και απο τον τσιπρα που δηλωνε αθεος.τουλαχιστον εκεινος ειχε την τιμιοτητα και το δηλωσε.αυτος εδω θα φαει πολυ μεγαλο χαστουκι και τιμωρια απο Τον Θεο.ηδη σας κρατος υποφερουμε εξ'αιτιας του και ειμαστε ακομα στην αρχη....!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

14-03-2024 09:12sarakatsanos

Ένα Σωστό μετρό με ελάχιστο κόστος θα βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα αρκεί να διοικείται από ανθρώπους πζου δ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

14-03-2024 09:01ΑΓΡΟΤΗΣ 1.

Αυτό μάλιστα ειναι αναπτυξιακό μέτρο,τώρα Αυγενάκη θα μπούν τα πράγματα σε μια σειρά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΕΛΕΟΣ!

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές