BACK TO
TOP
Θεσμικά

Συγκρουόμενα «νέφη» οδηγούν σε πλημμύρα τις πληρωμές των αγροτών

Σκληρό παρασκήνιο με χτυπήματα… κάτω από τη ζώνη, δείχνει να εκτυλίσσεται για μια ακόμα φορά στα θέματα των πληρωμών των αγροτών, με τα «υπόγεια» της Δομοκού να αδιαφορούν για τις δημόσιες δεσμεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και να βάζουν πάνω απ’ όλα τα δικά τους συμφέροντα.

nefh-pliromes

Γιάννης Πανάγος

5335
56

Συγκρουόμενα «νέφη» οδηγούν σε πλημμύρα τις πληρωμές αγροτών, αποφασισμένος να μην ενδώσει στις απειλές ο Λευτέρης Αυγενάκης

Έτσι την ώρα που ο υπουργός έχει ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι πριν από το Πάσχα θα έχουν ολοκληρωθεί οι πιστώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 700 εκατ. ευρώ για συνδεδεμένες ενισχύσεις, eco-schemes και χρωστούμενα από το 2014,  πληροφορίες  θέλουν τα «μαγειρεία» των τεχνικών συμβούλων που φέρουν την ευθύνη αυτής της διαδικασίας να κωλυσιεργούν, να αδιαφορούν για την εντολή και να προβάλουν μια σειρά από διεκδικήσεις προκειμένου οι πληρωμές να γίνουν  (σίγουρα όχι στην ώρα τους) στον προβλεπόμενο χρόνο.

Ήδη, ενώ το χρονοδιάγραμμα της πολιτικής ηγεσίας έβαζε σαν στόχο οι πληρωμές να γίνουν μέσα στον Απρίλιο, με ευθύνη της πλευράς που κινεί τα νήματα στην Δομοκού, η ημερομηνία έχει μετατεθεί για τις 30 Απριλίου (έναρξη πληρωμών) με αμφισβητούμενη επομένως την ολοκλήρωσή τους μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι πολλοί παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το περιεχόμενο των πιστώσεων πριν από τις αργίες του Πάσχα.

Για την τάξη των πραγμάτων αναφέρεται ότι πέρυσι τέτοια εποχή, χωρίς ανάδοχο τεχνικής υποστήριξης για τις πληρωμές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τα στελέχη του πλήρωσε την ειδική ενίσχυση βάμβακος μέχρι 31 Μαρτίου 2023 και σχεδόν όλες τις συνδεδεμένες μέχρι 13 Απριλίου, μαζί με μια σειρά πληρωμών de minimis.  Δηλαδή σαν σήμερα είχαν τελειώσει οι πληρωμές, ενώ τώρα η συζήτηση αφορά το πότε θα ξεκινήσουν. Αν μετρήσει κανείς και το πόσο κοστίζουν φέτος οι «φρέσκες» συμβάσεις των αναδόχων επί του θέματος, οι πληρωμές έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν έρθει η άνοιξη. 

Το ρεπορτάζ λέει ότι πίσω από την «υπονόμευση» που πάει να γίνει στην υπόθεση των πληρωμών, κρύβεται μια αέναη διαμάχη που έχει στόχο την «αποκαθήλωση» του gov.gr, ως προς τη δυνατότητά της να φιλοξενεί τα δεδομένα του ΟΣΔΕ και την επαναφορά αυτής της βάσης δεδομένων στο «μαύρο νέφος» των τεχνικών συμβούλων που κατ’ επίφαση μόνο ήταν «νέφος» του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ήττα χωρίς προηγούμενο για το «ψηφιακό κράτος» που έχει χτίσει με πολύ κόπο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και που αποτελεί την κορωνίδα της κυβερνητικής πολιτικής της τελευταίας 5ετίας. Αυτό και μόνο δεν αφήνει κανένα περιθώριο υποταγής των κυβερνώντων στις απαιτήσεις των εργολάβων και γι’ αυτό αναζητούνται ήδη οι εναλλακτικές που και τις πληρωμές θα διασφαλίσουν και την ψηφιακή διακυβέρνηση θα δικαιώσουν.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια εβδομάδα, επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, ανέφερε για τις πληρωμές τα εξής:

  • «Την 1η Απριλίου άνοιξε το ΟΣΔΕ, πολύ νωρίτερα από πέρσι που είχε ανοίξει τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρόνος για διασταυρωτικούς ελέγχους.
  • Πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ  της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.
  • Επίσης πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
  • Υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ.  ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα.
  • Προχωρεί ο έλεγχος των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ ούτως ώστε είτε να αποδεσμευθούν και να πληρωθούν άμεσα είτε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, όσα εξ αυτών διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν πρόβλημα.
  • Συνολικά, έως το Πάσχα, αναμένεται να καταβληθούν στους αγρότες άνω των 700 εκατ. ευρώ


Ολόκληρο το ρεπορτάζ διαθέσιμο στην Agrenda που κυκλοφορεί

 

Σχόλια (56)
Προσθήκη σχολίου

15-04-2024 10:29αγροτοπατερας

Όλοι είστε εκτός θέματος που κολλάνε τα κόμματα? Επιχειρηματίες είναι και οι τεχνικοί σύμβουλοι που εκβιάζουν με τα δεδομένα. Οι εταιρείες είναι απο πίσω που θέλουν το παιχνίδι γιατί είναι πολλααααα τα λεφτά. Απορίας άξιο είναι γιατί δεν βάζουν σωστούς προγραμματιστές στο gov.gr να λύσουν το προβλημα αφού απιτήσει ο υπουργός τα δεδομένα να παραδοθούν στον ιδιοκτήτη.

Απάντηση

14-04-2024 21:32ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Όσο βαδίσουμε προς τό Πάσχα τό πράγμα γίνεται ξεκάθαρο... μιλάνε κλασσικά για δυσκολίες και αναβολές.... είναι ξεκάθαρο ότι πάλι πάμε σε μεγάλο φιάσκο που δεν θα πληρωθεί τίποτα... καλά κάνουν... καί είναι καλύτερα διότι όσοι ηλίθιοι ίσως ξυπνήσουν και ψηφίσουν άλλα κόμματα νά τούς στείλουν στο διάολο.... δεν θα πληρώσει τίποτα πρίν τό Πάσχα.... είναι ξεκάθαρο.... ψεύτες στα οποία είναι συνένοχος και του συγκεκριμένο σάιτ..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

14-04-2024 11:50Δημος

Να τους ξηλώσει όλους ακόμα και τον ίδιο τον ΟΠΕΚΕΠΕ! Έχουμε απηυδήσει όλα αυτά τα χρόνια. Επειδή αυτοί είναι κουμμούνια και εγωϊστές θα πρέπει να καθυστερούν τις δικές μας πληρωμές για να πάνε κόντρα στην κυβέρνηση; Και καλά για να δυσαρεστηθούμε εμείς και να μας προκληθεί δυσφορία απέναντι στη ΝΔ. Ρε γαϊδούρια δεν ντρέπεστε να παίζετε τέτοια παιχνίδια στις πλάτες μας; ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΡΑ Μητσοτάκη! Μην τους αφήσεις σε χλωρό κλαρί!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

13-04-2024 22:46Ρια

Τα καλά των Χριστουγέννων, άλλα τάζουνε άλλα θα γίνουν κ κλασικά τίποτα δε θα μπεί στην ώρα του. Απλά μας δουλεύουν κάθε φορά. Μέχρι να διαλυθεί αυτή η ''κυβέρνηση'' θα έχουν εξαφανίσει τον αγροτικό τομέα ακουλουθούν εντολές εξόντωσης

Απάντηση

13-04-2024 21:03Στρατής

Με θεωρίες συνωμοσίας και λειτουργία τάχα μου παρασκηνίων και διαφόρων "υπογείων" πάτε να βγάλετε λάδι τον Υπουργό ο οποίος έχει την ευθύνη για την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτός δεν απομάκρυνε όλους τους "παλιούς" υπαλλήλους και έβαλε δικούς του σε όλα τα κρίσιμα πόστα; Τον σαμποράρουν οι δικοί του ή μήπως απλώς έβαλε ανίκανους να κάνουν την δουλειά; Οι Σύμβουλοι για να δουλέψουν χρειάζονται επεξεργασμένα στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ π.χ. διασταυρωτικούς ελέγχους, αλλά και πολιτικές αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα ΄όπως π.χ. ο τρόπος με τον οποίο θα δίνει η πληρωμή στα οικολογικά σχήματα. Τι απ όλα αυτά τα ζητήματα έχει λύσει ο Αυγενάκης ώστε να βγαίνει και να δηλώνει ότι πριν το Πάσχα θα γίνουν οι πληρωμές; Αντί για ένα αντικειμενικό ρεπορτάζ που θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους σπεκουλάρετε την ηγεσία του Υπουργείου και προσπαθείτε να αποδώσετε ευθύνες σε διάφορα "υπόγεια" χωρίς καν να τα κατονομάζετε. Ντροπή!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-04-2024 20:57πιτσικαμορτης

τα Συγκρουόμενα «νέφη» ειναι σαν εκεινα τα συγκρουομενα αυτοκινητακια που βλεπαμε παλια στα παζαρια κυριως

Απάντηση

13-04-2024 20:30η κλιματικη αλλαγη

δεν εγινε λογω των φωτοβολταικων αλλα λογω των καυσαεριων των πετραιλεοειδων τα οποια φαινεται οτι σας αρεσουν....

Απάντηση

13-04-2024 17:44Δομοκός

Και ποια είναι τα υπόγεια του ΟΠΕΚΕΠΕ;; Γιατί δεν δίνεται τα ευρήματα του ρεπορτάζ στον εισαγγελέα;; Ο υπουργός τα ξέρει;; Παρακώλυση επαγγελματικής δραστηριότητας λέγεται. Ο κοσμακης περιμένει τα λεφτά αυτά (της EU) για να καλλιεργήσουν. Εμπίπτει και στον νόμο περί αθέμιτου ανταγωνισμού. Θα καλλιεργήσουν οι έτερο επαγγελματίες με εξωαγροτικα εισοδήματα και οι επαγγελματίες αγρότες θα περιμένουν τον Μάιο .

Απάντηση

13-04-2024 16:55Καραγιάννης Γρηγόρης

Οργανισμός που διαχειρίζεται τεράστια ποσά , χωρίς δικό του λογισμικό, νέφη , σύννεφα, κλειδιά κλπ τι να λέμε τώρα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

13-04-2024 15:18Vas

Να τους στείλουν σπίτι τους ή σε άλλη υπηρεσία εάν δεν ενδιαφέρονται να γίνουν στην ώρα τους οι πληρωμές.. κάτι τέτοιοι είναι που δεν θέλουν τις αξιολογήσεις.. επειδή είναι άχρηστοι!!

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές