BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πάνω σε αδυναμίες ΟΣΔΕ σκοντάφτει η βελτίωση της ποιότητας πληρωμών

Σχεδόν ένα χρόνο µετά την ανάληψη της ηγεσίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν τεκµηριώνεται «ελαφρυντικό άγνοιας» για κανένα από τα µέλη της ηγετικής οµάδας. Η ΚΑΠ βαδίζει στο δεύτερο χρόνο εφαρµογής, ενώ ο πρώτος κύκλος πληρωµών κοινοτικών ενισχύσεων έκλεισε µε αναρίθµητα ως γνωστόν προβλήµατα.

adunamies-osde

Γιάννης Πανάγος

988
1

Επάνω στις αδυναμίες ΟΣΔΕ σκοντάφτει η βελτίωση της ποιότητας των πληρωμών

Αυτά είναι δύο σοβαρά θέµατα τα οποία καλείται να επιλύσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης και η ηγετική του οµάδα. Για το πρώτο, δεν αρκούν οι όποιες διορθώσεις στις κατευθυντήριες γραµµές της ΚΑΠ, για τις οποίες την ευθύνη έχουν οι Βρυξέλλες, έστω και µε κάποια «δική µας» συνεισφορά.

Τα προβλήµατα που αντιµετώπισαν οι Έλληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, ως αποτέλεσµα της νέοεφαρµοζόµενης ΚΑΠ, είχαν να κάνουν, όχι µε τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά µε τις ειδικότερες επιλογές ενσωµάτωσης αυτών στην Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι οι επιπολαιότητες και οι αντιφάσεις στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, οι καθυστερήσεις στην έκδοση εφαρµοστικών αποφάσεων και η χαοτική κατάσταση µε τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε,  ήταν αυτά που έριξαν τις πληρωµές στα βράχια.

Ξέφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 967 της Agrenda

 

Όσοι παρακολουθούν από κοντά τα πράγµατα, συνεχίζουν να ανησυχούν ότι αυτές οι παθογένειες δεν έχουν επαρκώς αντιµετωπισθεί. Ο δεύτερος χρόνος θα µοιάζει σε πολλά µε τον πρώτο σε ότι αφορά το πλαίσιο λειτουργίας των eco-schemes (οι όποιες βαθύτερες αλλαγές θα ισχύσουν από το 2025) και την ίδια στιγµή οι εφαρµοστικές αποφάσεις παραµένουν ίδιες, ενώ η διαβεβαίωση ότι αυτή τη φορά θα γίνουν συστηµατικοί έλεγχοι, «πέφτει» πάνω στις τεράστιες αδυναµίες που συνεχίζει να παρουσιάζει η βάση του ΟΣ∆Ε.

Από τότε που ανέλαβε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ο κ. Αυγενάκης διαβεβαιώνει ότι η ανεξαρτησία θα αποκατασταθεί, η λειτουργία των πληροφοριακών συστηµάτων θα περιφρουρηθεί και οι έγκαιρες και ακριβοδίκαιες πληρωµές των κοινοτικών θα γίνουν πράξη. Μέχρι τώρα, τίποτα δεν επιβεβαιώνει τις εξαγγελίες του. Ο προηγούµενος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αποµακρύνθηκε, προφανώς για να υπάρξει µια διαχωριστική γραµµή µε το παρελθόν, ωστόσο η κατάσταση στον Οργανισµό Πληρωµών παραµένει ίδια.

Οι πληρωµές πριν το Πάσχα άφησαν τεράστια κενά, τα οποία αναγνωρίζουν και οι ίδιες οι αρχές (υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ), ενώ η διαδικασία παραλαβής των δηλώσεων ΟΣ∆Ε για το 2024, µπαίνει καλοκαίρι και δεν έχει ακόµα αρχίσει. Κάποιοι υπονοµεύουν συστηµατικά, ακόµα και τις εντολές του υπουργού. Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης βρίσκεται στο gov.gr από την 1η Απριλίου και η πρόσβαση των ΚΥ∆ στην εφαρµογή µετατίθεται από εβδοµάδα σε εβδοµάδα.

Στο καλύτερο σενάριο η υποβολή των δηλώσεων θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Αυγούστου, ενδεχοµένως αρχές Σεπτεµβρίου, χωρίς να είναι βέβαιο ότι η ποιότητα των δηλώσεων θα είναι αυτή που πρέπει. Μάλιστα, η υπονόµευση του gov.gr από συγκεκριµένα συµφέροντα είναι  ορατή δια γυµνού οφθαλµού και κανείς δεν παίρνει την πολιτική ευθύνη να βάλει τα πράγµατα στη θέση τους.

Μέσα σ’ αυτό το κλίµα, τα πρόστιµα για αχρεωστήτως καταβληθέντα πέφτουν βροχή (πολλά τα εκατοµµύρια γιέ µου) και η επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις κοινοτικές αρχές διευκολύνει ακόµα περισσότερο την τεκµηρίωσή τους.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές