BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στον Αυγενάκη διοίκηση ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς λύση για δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024

Μετρούν αντίστροφα οι ώρες για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε αποφασιστική επανεκκίνηση της κυβερνητικής λειτουργίας.

augenakis_l1_3

Γιάννης Πανάγος

5746
7

Σε αδιέξοδο το ΟΣΔΕ, στον Αυγενάκη η  διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να βρεθεί λύση για τις δηλώσεις 2024 

Με τα θέματα του ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησε τη μέρα του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, λίγες ώρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου και τις βαριές απώλειες που είχε το κυβερνών κόμμα στις αγροτικές περιοχές. 

Οι πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να προσέρχεται το πρωί της Δευτέρας στο Μαξίμου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την καθυστέρηση που υπάρχει στο άνοιγμα του ΟΣΔΕ, δηλαδή στην έναρξη της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων των αγροτών μέσω των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ).

Να αναφερθεί εδώ ότι εδώ και μέρες ο υπουργός έχει ζητήσει από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει την παροχή πρόσβασης των ΚΥΔ στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024 που έχει ανέβει εδώ και 70 μέρες (από την 1η Απριλίου) στο gov.gr, με τους επιτελείς του Οργανισμού Πληρωμών να μην δείχνουν διάθεση να ανταποκριθούν στη σχετική οδηγία.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 969 της Agrenda

 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η συνάντηση της Δευτέρας άρχισε με τους δύο αντιπροέδρους του Οργανισμού και τον πρόεδρο του, Κυριάκο Μπαμπασίδη, να περιμένει στον προθάλαμο. Εικάζεται ότι οι αντιρρήσεις Μπαμπασίδη είναι αυτές που καθυστερούν την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων και πίσω απ’ αυτό υποφώσκει το σχέδιο εγκατάλειψης του gov.gr και επιστροφής των δεδομένων του ΟΣΔΕ στους servers ιδιωτών τεχνικών συμβούλων.

Οι μέχρι στιγμής ενημέρωση καθιστά σαφές ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει καταστήσει την διατήρηση των δεδομένων του ΟΣΔΕ στο δημόσιο ηλεκτρονικό νέφος ως την «κόκκινη γραμμή» από την οποία δεν πρόκειται να υποχωρήσει, ανεξάρτητα από τις επί μέρους ενστάσεις ή παρατηρήσεις των επιτελών του Οργανισμού αναφορικά με την ετοιμότητα του εν λόγω συστήματος να δώσει σ’ αυτή τη φάση άριστα αποτελέσματα.

Άλλωστε, η γραμμή αυτή, δηλαδή όλα στο φως όλα στο gov εκπορεύεται από το Μαξίμου και κανένας πρόεδρος οργανισμού δεν θα μπορούσε να την υπονομεύσει.

Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα, οι συζητήσεις που έγιναν τη Δευτέρα (10 Ιουνίου), μάλλον έρχονται να καταστήσουν άλλη μια φορά σαφές στους διοικούντες της Δομοκού 5 ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής και γι’ αυτό θα πρέπει να κινηθούν ταχύτατα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η κυρίαρχη κυβερνητική κατεύθυνση.

Με δεδομένο πάντως ότι αυτού του είδους η «νουθεσία» έχει ξαναγίνει και η πρόοδος επί του θέματος (άνοιγμα του ΟΣΔΕ) δεν έρχεται, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η επόμενη μέρα.

Σημειωτέον ότι την Τρίτη 11 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη να γίνει και μια άλλη, διαδικτυακή αυτή τη φορά, επικοινωνία με τεχνικούς εμπειρογνώμονες των Βρυξελλών, στο πλαίσιο της εποπτείας που έχει επιβληθεί από τις Κοινοτικές Αρχές στον ελληνικό Οργανισμό Πληρωμών. Όσο και αν η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προσπαθήσει να υποβαθμίσει αυτή την επιτήρηση (επί 12 μήνες μάλιστα) η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι περαιτέρω καθυστερήσεις και «σκουπίδια κάτω από το χαλί» στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέους καταλογισμούς, το βάρος των οποίων επωμίζεται κατά βάση ο κρατικός προϋπολογισμός και ενίοτε οι ίδιοι οι αγρότες.

Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός Πληρωμών προχώρησε στη σύσταση επιτροπής «εκπόνησης και παρακολούθησης της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για τη διαπίστευση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.». Με βάση τα όσα αναφέρεται στη σχετική απόφαση έργο της Επιτροπής θα είναι η αποκατάσταση των ελλείψεων που διαπιστώθηκαν στην έκθεση του Φορέα Πιστοποίησης για το οικονομικό έτος 2023, σχετικά με την τήρηση των κριτηρίων διαπίστευσης. Η Επιτροπή αυτή έρχεται στη συνέχεια των παρατηρήσεων της DG Agri όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό της απόφασης που λαμβάνει υπόψιν: «Το υπ’ αριθ. Ref. Ares (2024) 3169116/30-04-2024 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Παράγραφος 7 & το Παράρτημα 4) περί ανάγκης αναστολής της διαπίστευσης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και εκπόνησης και εφαρμογής σχεδίου δράσης.»

Αναλυτικά το σχέδιο δράσης ΟΠΕΚΕΠΕ διαθέσιμο εδώ.

 

 

 

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

14-06-2024 11:05Giorgos

Έτσι όπως το πάτε όλη μια ο συριζα μια η νέα Δημοκρατία μια το πασοκ που τώρα θέλουν να διώξουν τον Ανδρουλάκη από πρόεδρο γιατί τρομάρα τους θα πάρουν ποίο πολλά ποσοστά.θαδειτε καμία ακροδεξιά τελευταία και τότε άντε γειά μετά.

Απάντηση

11-06-2024 17:31ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΑΕ

Επιτέλους παίρνει τον πούλο το παλιοτομαρο ο λιγδιαρης μπάσταρδος και τσιράκι της Ντόρας Μπακογιάννη και αρχιλαμογιο Αυγενακης. Να πει να ψωφισει σε καμία γούρνα με σκατα

Απάντηση

11-06-2024 14:57Sakis

Πάμε ολοταχώς στα ίδια με το παρελθόν...τα λεφτά που τρώγονται και μοιράζουν οι τεχνικοι συμβουλοι ειναι πολλα! Κριμα ας τα δει η Ευρωπη αυτα

Απάντηση

10-06-2024 21:44μαγκας

Ολοι οι προηγουμενοι εκαναν λαμογιές τουλ ας δωσουμε σε αυτον τον υπουργο μια ευκαιρια και αν κανει λαμογιες και αυτος να τον βγαλουμε στα μανταλακια. Αλλα αν επιστρεψουν παλι σε τεχνικους συμβουλους την κατσαμε χωρις επιστροφη, ουτε που πανε τα χρηματα θα ξερουμε, και θα πληρωνει και ενα σκασμο λεφτα ο οπεκεπε.

Απάντηση

10-06-2024 20:41ΠΕΤΡΟΣ

ΕΣΥ ΚΥΡΙΕ ΠΑΝΑΓΟ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΕΙΣΑΙ;;ΜΕ ΤΗΝ GAIA Η ΤΗΝ COGNITERA;;ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΟΙΟ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ;;;ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!!ΕΠΕΙΣΗΣ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΜΝΜ ΤΟ ΕΛΑΒΕΣ;;

Απάντηση

10-06-2024 20:15Όλα τα λεφτά λουλούδια

Καλά μην ξεπερνάτε εαυτόν , πάλι με αυτές της κόκκινες γραμμές , αφού στο τέλος θα ξεβαψουν θα γίνουν ροζ και ξεφτυσμενες .

Απάντηση

10-06-2024 19:39Έλλην

Είναι δυνατόν αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα να θέλουν να το λύσουν δεν γίνονται αυτά τους βολεύει η κατάσταση έτσι ότι θέλουν δίνουν όπου θέλουν δίνουν σε οποίους θέλουν δίνουν ο Μητσοτάκης είπε ότι πήρε το μήνυμα αλλά εμείς η αγρότες και κτηνοτρόφοι μάλλον δεν το έχουμε πάρει ότι τώρα θα μας εξαφανίσει

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές