BACK TO
TOP
Ασφαλιστικά

Ανασφάλιστοι μένουν Νέοι στον ΟΓΑ και στο τέλος δίνουν αναδρομικά 

Ασφαλιστικά ξεκρέμαστοι αλλά και στο τέλος ζημιωμένοι, είναι χιλιάδες νέοι και νεοεισερχόμενοι αγρότες αφού ο μέχρι άλλοτε ασφαλιστικός φορέας των παραγωγών (ΟΓΑ) μετά την συγχώνευση του στον ΕΦΚΑ ενώ τους εγκρίνει την ασφάλιση δεν τους επιτρέπει να πληρώσουν ούτε την βασική εισφορά για 3 - 4 χρόνια με αποτέλεσμα να μένουν ουσιαστικά ανασφάλιστοι.

dikaiomata_neoi_Agrotes_2

Χρήστος Διαμαντόπουλος

190
9

Επιπλέον, το πιο παράδοξο σε αυτήν την υπόθεση είναι πως αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, στο τέλος οι αγρότες αυτοί θα κληθούν, να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά σαν αναδρομικά και για τα χρόνια που δεν ήταν ουσιαστικά ασφαλισμένοι.

Αναλυτικότερα, η ιστορία έχει ως εξής:

Πρώτον, οι νέοι και νεοεισερχόμενοι, που υπέβαλαν αίτηση για ασφάλιση στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) έγιναν εξαρχής δεκτοί αλλά για τα επόμενα χρόνια ο φορέας δεν τους ζήτησε να πληρώσουν εισφορές με αποτέλεσμα παρά την ένταξή τους και την έναρξη εργασιών που έκαναν να φαίνονται ανασφάλιστοι.

Δεύτερον, οι ίδιοι ζητούν όλα αυτά τα χρόνια από τον ΕΦΚΑ να μπορούν να πληρώνουν το ποσοστό βασικής ασφάλισης, προκειμένου να είναι ασφαλισμένοι, και στην συνέχεια όταν ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις να ελεγχθεί η διαφορά που προκύπτει λόγω του εισοδήματος και να πληρώσουν το ποσό που τους αναλογεί.

Τρίτον, οι αγρότες όταν τελικά γίνονται δεκτοί από τον ΕΦΚΑ τους ζητάτε να καταβάλουν αναδρομικά όλες τις εισφορές (3-4  ετών), παρά το γεγονός ότι ήταν ανασφάλιστοι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά.

Τα παραπάνω προβλήματα έρχεται να επιλύσει μερικώς νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ σύμφωνα με την οποία καταργείτε αφενός η απαίτηση εισφορών κλάδου περίθαλψης, έως την ημερομηνία καταχώρισης της εγγραφής στα μητρώα του ΕΦΚΑ, για τις εκκρεμείς αιτήσεις νεοασφαλιζόμενων αγροτών, ωστόσο δεν επιλύει το θέμα της περίθαλψης. Αυτό σημαίνει ότι νέοι και νεοεισερχόμενοι θα χρεώνονται μόνο με τις εισφορές του κλάδου για την σύνταξη (που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος των εισφορών στον ΕΦΚΑ), για τις οποίες ωστόσο εκκρεμεί η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης για τον τρόπο είσπραξής τους.

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

16-09-2020 09:14Σοφία Μακρίδου

Που μπορώ να απευθυνθώ για αυτό το μπέρδεμα? Μέχρι τώρα δεν βρίσκω άκρη

Απάντηση

07-04-2019 02:45Ελενη

Της κακομοίρας. Ούτε που ξέρουν τι τους γίνεται. Έχω χάσει την υπομονή μου

Απάντηση

05-02-2019 16:22Μαριώ

Το τι γινόταν τόσα χρονια είναι γνωστό , τη λύση δεν βλέπουμε . Μπορεί κάποιος να μας πληροφορήσει υπεύθυνα και να μας πει σε ποσό χρόνο απο την αίτηση μας θα έρθει η εγγραφή μας ; Argonews μόνο εσείς μπορείτε να μας βοηθήσετε και να δεσμευτούν οι υπεύθυνοι για τη λύση του προβλήματος

Απάντηση

23-01-2019 11:56Δημήτριος

Και εγώ εφκα είμαι τώρα πρώην ογα. 1 χρόνο ανασφάλιστος και έχω πληρωμένα τα πάντα και ακόμα πληρώνω κάθε μήνα κανονικά. Χρειάστηκε να κάνω εισαγωγή σε νοσοκομείο και ήμουν ανασφάλιστος. Κάθε μήνα παίρνω τηλέφωνο από υπηρεσία σε υπηρεσία και κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει.

Απάντηση

22-01-2019 19:13Νεκταριος

ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΤΟΥ '14 ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΓΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΓΑ=ΕΦΚΑ.ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ ΜΕ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΥΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ ΧΡΕΟΣ.ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΛΙΓΑ ΕΝΣΥΜΑ ΑΠΟ ΙΚΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΩΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ..ΑΝ ΟΣΠΟΥ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΟΓΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΟ ΣΤΟ ΙΚΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΣΤΑ 151 ΕΝΣΥΜΑ Ο ΟΓΑ ΔΕΝ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση

21-01-2019 20:18Παναγιώτης

Έκανα αίτηση εγγραφής στον ΟΓΑ το 2017 πριν γίνει ΕΦΚΑ και μου βγάλαν ότι πρέπει να ασφαλιστώ για τα 2 προηγούμενα έτη 2015 2016 στον ΟΓΑ το οποίο έκανε να έρθει κιόλας κάνα 12 μήνες μετά και με τα 2 χρόνια μαζί το ποσό φτάνει της 2000 ευρώ και εν τω μεταξύ πληρώνω κανονικά ΕΦΚΑ από τότε που έγινε ΕΦΚΑ πάω να κάνω διακανονισμό τα 2000 ευρώ ακόμη και τώρα και δεν υπάρχουν πουθενά δεν μπορούν να τα δούνε !! άσε που δεν σηκώνουν και τηλ. στον ΟΓΑ !!! Επί της ουσίας είμαι ακόμα ανασφάλιστος λόγω του ΟΓΑ. Και να θες να τους πληρώσεις δεν μπορείς !!! Ασφαλιστική ενημερότητα δεν μπορώ να πάρω. Ένας χαμός.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-01-2019 13:20Αλέξανδρος

Επίσης αυτα τα αναδρομικά δεν μπορούν να μπουν σε ρύθμιση οπότε από τη στιγμή που θα σε ασφαλίσουν τρέχουν και τα αναδρομικά αλλά και οι τρέχουσες εισφορές...οπότε αν δεν έχεις άνεση στο να τα πληρώσεις πάλι είσαι ανασφαλιστος οσοτου ξεχρεωσεις...φαύλος κύκλος και τρελα...δυστυχώς και να θέλεις να είσαι τυπικός δεν σε αφήνουν.

Απάντηση

21-01-2019 09:48ιωάννα

Καταρχήν να σας ενημερώσω ότι τα εν λόγω προβλήματα υπάρχουν εδώ και χρόνια και προέρχονται από τον ΟΓΑ, δηλαδή πολύ πριν τον ΕΦΚΑ και σε καμμία περίπτωση δεν δημιουργήθηκαν από αυτόν, αντιθέτως είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια απόπειρα επίλυσης αυτών των προβλημάτων. Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το πρόβλημα είναι ακόμα πιο σοβαρό και ... επώδυνο για την τσέπη των νέων καθότι λόγω της καθυστέρησης στην εγγραφή ΔΕΝ φορολογούνται με τις ευνοικές ρυθμίσεις που ισχύουν για τους επαγγελματίες αγρότες! Το θέμα χειροτερεύει κι άλλο ειδικά για όσους έχουν ενταχθεί σε προγράμματα Νέων αγροτών, όπου η εγγραφή στον ΕΦΚΑ είναι προϋπόθεση ολοκλήρωσης του προγράμματος, οπότε βρίσκονται εκτεθειμένοι σε ποινές επιστροφής των ενισχύσεων!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία