BACK TO
TOP
Φορολογικά

Αγρότες ειδικού καθεστώτος και ΜΥΦ

Η προθεσµία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων τιµολογίων, γνωστών ως Μ.Υ.Φ., έληγε στις 31.03.2020. ∆όθηκε παράταση µέχρι τις 30.06.2020 και ξανά µία µικρή ακόµη µέχρι τις 06.07.2020. Στο διάστηµα αυτό, θα έπρεπε να υποβληθούν οι πωλήσεις, οι αγορές και τα έξοδα όλων των συναλλασσόµενων, ενώ µέχρι τις 29.07.2020 υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης για όσους θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο.

24_40

Γιώργος Παπαδημητρίου

547
2


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιώ
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγω
Νομού Καρδίτσας

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις είναι µια υποχρέωση που βαρύνει σχεδόν όλους όσοι διενεργούν συναλλαγές. Η ΠΟΛ.1078/14  του υπουργείου Οικονοµικών καθορίζει τον τρόπο υποβολής, κυρίως όµως καταγράφει τα παραστατικά που προσδιορίζουν ποια έξοδα και ποια έσοδα συµπεριλαµβάνονται σε αυτές.

Για τους επαγγελµατίες, τις ατοµικές επιχειρήσεις, τα νοµικά πρόσωπα αλλά  και τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος, δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη µεταχείριση. Η καταχώρηση των παραστατικών από τους συναδέλφους λογιστές φοροτεχνικούς που τους παρακολουθούν και ενηµερώνουν τα βιβλία τους, δηµιουργεί αυτοµάτως τη βάση για την υποβολή τους.

Την υποχρέωση αυτή την έχουν και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, οι οποίοι πρέπει (να υποβάλλουν µία ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση µόνο για τα έξοδα τους. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προσκοµίσουν τα παραστατικά στο λογιστή τους.

Αυτό πρέπει να γίνει άµεσα και όχι την τελευταία ηµέρα της προθεσµίας. Το έχω γράψει πάρα πολλές φορές, αλλά διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν το επερχόµενο πρόστιµο.

Όλες οι συναλλαγές τους που αφορούν τα έξοδα τους, είτε πρόκειται για τιµολόγια, είτε για αποδείξεις, θα πρέπει να συµπεριληφθούν σε µία ετήσια κατάσταση εξόδων, η οποία θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από το λογιστής τους. Η προθεσµία που αναφέρω πιο πάνω αφορά και τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Σε περίπτωση που αυτή η κατάσταση δεν υποβληθεί εντός της προβλεπόµενης προθεσµίας, τότε το πρόστιµο που επιβάλλεται είναι 100 ευρώ. ∆υστυχώς κάθε χρόνο διαπιστώνουµε ότι δεν υποβάλλουν οι περισσότεροι από τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

 

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, έχουν ξεκινήσει να υποβάλλονται από το φορολογικό έτος 2014

Για τα προηγούµενα χρόνια δόθηκαν κάποιες παρατάσεις προκειµένου να µπορέσουν να υποβληθούν,  γιατί υπήρχαν (και εξακολουθούν να υπάρχουν) διάφορα προβλήµατα κατά την υποβολή τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα, να προσκοµίζουν τα τιµολόγια στους λογιστές τους, όταν πήγαιναν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση. Κάτι το οποίο έχουν στο µυαλό τους και φέτος (κρίνοντας από την µικρή µέχρι τώρα προσέλευση).

Τα πράγµατα όµως έχουν αλλάξει. Ο σκοπός των συγκεντρωτικών καταστάσεων είναι να υποβληθούν πριν από την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειµένου να έχει έννοια η διασταύρωση.

Να επισηµάνω κάποια πραγµατάκια, τα οποία καλό είναι οι φορολογούµενοι να τα γνωρίζουν (το Α’ Ενικό πρόσωπο παραπέµπει σε κάθε συνάδελφο λογιστή):

 

Αγαπητέ αγρότη του ειδικού καθεστώτος:

  Αν δεν προσκοµίσεις τα σχετικά τιµολόγια δεν πρόκειται να σου υποβάλλω τη συγκεντρωτική κατάσταση τιµολογίων.

  Αν τα προσκοµίσεις όταν θα έρθεις για να κάνουµε τη φορολογική δήλωση, θα την υποβάλλω τότε.

  Αυτό σηµαίνει ότι η υποβολή θα γίνει εκπρόθεσµα, άρα θα έχει πρόστιµο.

 Η δικαιολογία «δεν µε ενηµέρωσες», δεν ισχύει. Γιατί δεν µπορώ να γνωρίζω εάν πέρυσι εσύ καλλιέργησες ή όχι.

 Εσύ έχεις υποχρέωση να ρωτήσεις και όχι εγώ να σε πάρω τηλέφωνο.

Πως κάνεις κάθε µέρα όταν θέλεις να ρωτήσεις για πετρέλαιο θέρµανσης, για επίδοµα αλληλεγγύης, για το φοιτητικό επίδοµα, για το επίδοµα ενοικίου, για όλα τα επιδόµατα που υπάρχουν σε κάθε χώρα του κόσµου; Πώς τα γνωρίζεις όλα;

Έτσι λοιπόν κι εδώ έχεις την ίδια υποχρέωση: να πάρεις τηλέφωνο, να ρωτήσεις και να σε ενηµερώσω.

Κι αν δεν το κάνεις, δεν πειράζει. Εγώ θα την υποβάλλω όταν έρθεις να κάνουµε τη δήλωση.

 

∆εν υπάρχει δικαίωµα επιλογής

∆εν µπορείς να µου ζητήσεις να µην υποβάλλω τη συγκεντρωτική κατάσταση.

Γιατί αν δεν την υποβάλλω και έρθει µετά το πρόστιµο ξέρεις τι θα γίνει: θα ισχυριστείς ότι δεν φταις εσύ αλλά εγώ-ο λογιστής σου-.

Επειδή αυτό δεν το ανέχοµαι έχεις να επιλέξεις: προσκοµίζεις τα τιµολόγια άµεσα και γλυτώνεις το πρόστιµο, ή προσκοµίζεις τα τιµολόγια όποτε επιθυµείς και το πρόστιµο είναι όλο δικό σου. Απλά πράγµατα.

 

Κάτοχοι φ.ι.χ. αγροτικών

Εάν οι ελεγκτική υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε ένα ντου στους φακέλους των αρχείων της, θα διαπίστωνε
ότι οι µισοί τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν µε αγροτικά οχήµατα. Αυτό
είναι τουλάχιστον άδικο για τους αγρότες (επαγγελµατίες ή κατόχους αγροτικής εκµετάλλευσης). Το γιατί, σε µεταγενέστερη ανάλυση….

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

18-05-2022 17:25HOWMELE

Zldlgx [url=https://newfasttadalafil.com/]Cialis[/url] Zxbiau The crescent or sickle shape of the erythrocyte see Figure is caused by an abnormal type of hemoglobin hemoglobin S in the red cell. <a href=https://newfasttadalafil.com/>cialis order online</a> Propecia Hair Growth Wmzbqn https://newfasttadalafil.com/ - Cialis

Απάντηση

03-02-2022 17:59ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΖΥΡΗΣ

Αγαπητέ μου, Σας ευχαριστώ για την σωστή ενημέρωση που παρέχετε. Θα ήθελα να ρωτήσω σας αγρότης ειδικού καθεστώς που πρέπει να υποβάλομε τα οικονομικά μας έσοδα και έξοδα πλέον στο mydata, συμαίνει ότι θα πάρουμε επιστροφή ΦΠΑ? Γιατί έτσι αναφέρεται στην επικεφαλίδα της καταχώρησης της ΑΑΔΕ. ή μήπως δεν έχω πράξη σωστά με αυτή την καταχόρηση για το οικονομικό έτος 2021? Σας ευχαριστώ. Με εκτίμηση Γεώργιος κοζύρης τηλ 6978000508

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία