Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Φορολογικά

Υποχρεωτική η εγγραφή στα ψηφιακά μητρώα

Από το Μάρτη όταν γιγαντώθηκε ο κορωνοϊός, στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η δηµόσια υγεία, απαγορεύτηκε η πρόσβαση των πολιτών σε όλες τις υπηρεσίες και άρχισαν να ξεφυτρώνουν σωρηδόν ψηφιακές πλατφόρµες παντός είδους.

24_48

Γιώργος Παπαδημητρίου

1839
0


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

 

Ψηφιακά µητρώα:

Κάθε µέρα ανοίγει και από ένα.

Οι υπόχρεοι παραγωγοί θα πρέπει να εγγραφούν σε αυτά, ανάλογα µε το είδος της παραγωγής ή της εκτροφής µε την οποία ασχολούνται. Σε περίπτωση που δεν το κάνουν, ο νόµος ορίζει για κάθε µη εγγραφή, την επιβολή δυσθεώρητων προστίµων. Οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν δώσει καµία σηµασία, άλλοι γιατί δεν το πήραν χαµπάρι κι άλλοι γιατί εξαιρούνται. Φυσικά υπάρχουν κι αυτοί οι οποίοι µπήκαν στη διαδικασία να ενδιαφερθούν και να προβούν στις προβλεπόµενες ενέργειες. Κατά καιρούς έχουµε επισκέψεις εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισµών, Οµάδων Παραγωγών και λοιπών εκπροσώπων της παραγωγικής τάξης της χώρας, όµως κάθε φορά η επίσκεψη στα υπουργεία έχει να κάνει αποκλειστικά µε τα προβλήµατα του χώρου τους µε την πολύ στενή έννοια του όρου. Πολύ καλά κάνουν οι άνθρωποι και κυνηγούν τη λύση των προβληµάτων τους µε όποιο πρόσφορο τρόπο µπορούν.

Γνωρίζουν φυσικά ότι αυτό το «διαίρει και βασίλευε», οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν βρει µαγικό τρόπο και το διατηρούν στην πρώτη γραµµή, αναγκάζοντας τους αγρότες να µην µπορούν ποτέ να συµφωνήσουν σε τίποτε από τα κοινά τους προβλήµατα.

 

ΝΩΠΑ ΚΑΙ  ΕΥΑΛΛΟΙΩΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ:

Τα πρόστιµα που προβλέπονται για τον παραγωγό που δεν αναρτά τα τιµολόγια στην ψηφιακή πλατφόρµα, είναι 5% επί της αξίας του τιµολογίου. Αυτό προέβλεπε ο νόµος, αλλά η ανάρτηση των τιµολογίων έχει ανασταλεί µέχρι νεωτέρας. Το χειρότερο όµως είναι άλλο: ο λόγος για τον οποίο δηµιουργήθηκε το Μητρώο ήταν η ανάγκη να δηµιουργηθεί ρευστότητα για τους παραγωγούς, αφού υποχρεώνονται (υποτίθεται) οι έµποροι να πληρώσουν τους παραγωγούς εντός 60 ηµερών. ∆εν ιδρώνει το αυτί κανενός (ακόµη και σήµερα), διότι στην ουσία δεν λειτουργεί η πλατφόρµα για τα ανεξόφλητα τιµολόγια.

 

ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ / ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ

και ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ:

Η ΚΥΑ 838/51008 υποχρεώνει αγοραστές και παραγωγούς να προβούν σε µία σειρά ενεργειών ώστε να είναι σύννοµοι   µε τα προβλεπόµενα. Οι πρώτες επιστολές για την επιβολή προστίµων ξεκίνησαν να αποστέλλονται. Κανένας δεν έχει πάρει χαµπάρι τίποτα. Έχουµε κάνει του κόσµου τις ενηµερώσεις, αλλά ακόµη και σήµερα, δεν κινείται τίποτα ειδικά από τους παραγωγούς του ειδικού καθεστώτος. Κι αν το γνωρίζουν οι µεγάλες εταιρείες παραγωγής και εµπορίας, οι µικροπαραγωγοί είναι στον κόσµο τους. ∆εν γίνονται πλέον αποδεκτές εκφράσεις του στυλ «δεν το ήξερα/τι ξέρω εγώ;». Τις ενηµερωτικές επιστολές όσοι τις έχουν παραλάβει, τις πήγαν στο λογιστή τους (κακώς). Πρέπει να συνεννοηθείτε µε τον κτηνίατρο που σας παρακολουθεί γιατί τα στοιχεία που ζητούνται προς συµπλήρωση είναι τέτοια που και να θέλω, δεν µπορώ ως λογιστής να βοηθήσω.

 

ΕΡΓΟΣΗΜΑ:

 Υποθέτουµε ότι στο υπουργείο Εργασίας δεν ασχολούνται µε το αντικείµενο γιατί δεν το γνωρίζουν ή  γιατί δεν πρόσεξαν ή γιατί δεν τους ενόχλησαν. Οι παραγωγοί όµως έπρεπε ήδη να ξεσηκώσετε τον κόσµο και να κάνετε χαµό, διότι για κάθε άτοµο που απασχολείτε στο χωράφι, αν το βρουν χωρίς πίνακα προσωπικού, έχετε πρόστιµο 10.550 ευρώ αν είναι Έλληνας και 15.500 ευρώ αν είναι αλλοδαπός. Κι όταν έρθουν στην πόρτα σας ή µάλλον στο χωράφι σας, και σας ρίξουν το πρόστιµο, θα αρχίσετε να τρέχετε και να µην φτάνετε. Συγκεντρώστε τα συνδικαλιστικά σας όργανα και πιέστε σε κάθε κατεύθυνση για την κατάργηση της υποβολής του χειρόγραφου πίνακα προσωπικού. Και ζητήστε την ενεργοποίηση του άρθρου που ψηφίστηκε, για την ενεργοποίηση υποβολής του εργοσήµου στο σύστηµα ΕΡΓΑΝΗ, απολογιστικά όµως και µέχρι το τέλος.

Κι αν υποθέσουµε ότι το υπουργείο θέλει προτάσεις για τροποποίηση των προβληµάτων, ατοµικά δεν µπορώ να προσφέρω πολλά πράγµατα, παρά µόνο ανάδειξη των προβληµάτων. Πρέπει τα όποια προβλήµατα να µεταφερθούν µε τους προβλεπόµενους τρόπους από τους συνδικαλιστές εκπροσώπους των αγροτών, ώστε να υπάρχει µία επίσηµη θέση απέναντι στο υπουργείο.

Ανεξάρτητα από την περίοδο αγροτικών εργασιών στην οποία βρίσκεστε, τα προαναφερόµενα έχουν αρκετό καιρό που είναι στην επιφάνεια και πρέπει να δροµολογηθούν άµεσα λύσεις.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ενηµερωθεί


Το θέµα µε την υποβολή του χειρόγραφου πίνακα προσωπικού για τους απασχολούµενους εργάτες γης, έχει ήδη γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης µήνες πριν. ∆υστυχώς, το πρόβληµα πρέπει να λυθεί από το υπουργείο Εργασίας. Γιατί δεν έχει ήδη λυθεί ακόµη, δεν γνωρίζω και αδυνατώ να κατανοήσω. Ο µόνος λόγος διατήρησής του είναι για µένα η επιβολή προστίµων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία