BACK TO
TOP
Φορολογικά

Aσφαλιστική ενημερότητα αγροτών και βεβαιώσεις μετακίνησης για εργασία

Aναρτήθηκαν στον ΕΦΚΑ (e-efka.gov.gr) τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών για τον µήνα Ιανουάριο 2021.

24_67

Γιώργος Παπαδημητρίου

101
7


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Αφορούν όλους τους αυτοαπασχολούµενους, ελευθέρους επαγγελµατίες και αγρότες. Θυµίζουµε ότι τα ειδοποιητήρια είναι ενιαία, περιλαµβάνουν ασφαλιστικές εισφορές κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών και η εµπρόθεσµη ηµεροµηνία εξόφλησης τους είναι η 5η Μαρτίου 2021.

Είναι σηµαντικό να γνωρίζετε ότι η ταυτότητα οφειλής, που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο του Ιανουαρίου, είναι η ίδια για όλο το 2021.  Αυτό σηµαίνει ότι δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείστε για να εκτυπώνετε ξανά και ξανά κάθε µήνα νέο ειδοποιητήριο, ούτε να απευθύνεστε στο λογιστή σας και να ζητάτε να σας το εκτυπώνει κάθε µήνα.

 

Πολλοί θα πουν ότι θέλω να προφυλάξω τους συναδέλφους µου, αλλά είναι λάθος: µε την επισήµανση κερδίζουµε χρόνο όλοι. Επιπλέον, όποιος θέλει έχει τους κωδικούς, άρα µπορεί να µπει στην ηλεκτρονική διεύθυνση και να εκτυπώνει το κάθε ειδοποιητήριο όσες φορές θέλει.

 Κάτι εξίσου σηµαντικό: οι εισφορές του ΕΦΚΑ αποτελούν δαπάνη για τα βιβλία του αγρότη, µε βάση το χρόνο πληρωµής. Αν π.χ. τις εισφορές του 2020 τις πλήρωσε κάποιος όλες µαζί τον Ιανουάριο του 2021, τότε για το 2020 δεν θα έχει καθόλου δαπάνη ασφαλιστικών εισφορών στα βιβλία του.

Επίσης, οι πληρωµές εµφανίζονται αναλυτικά στη σελίδα του ΕΦΚΑ, ενώ σε λίγες ηµέρες θα εκδοθεί και η συγκεντρωτική ετήσια βεβαίωση ΕΦΚΑ για το 2020, άρα µπορούµε να έχουµε εικόνα για την ασφαλιστική σας δαπάνη µε διάφορους τρόπους. Συνεπώς, έγκειται στην επιλογή κάθε συναδέλφου πως θα αποτυπώνει τη δαπάνη στα βιβλία σας: είτε κάθε µήνα, είτε συγκεντρωτικά µε µία ετήσια εγγραφή.

 

Το θέµα της ασφαλιστικής ενηµερότητας είναι κάτι νέο και σε γενικές γραµµές πολύ εξυπηρετικό, αφού υπάρχει η δυνατότητα πλέον της έκδοσης ασφαλιστικής ενηµερότητας ηλεκτρονικά. Αυτό σηµαίνει ότι ο χρόνος που κερδίζει ο αγρότης είναι σηµαντικός, αφού δεν απαιτείται η µετακίνησή του είτε στον ανταποκριτή του ΟΓΑ, το γραφείο του οποίου σε πολλές περιοχές της χώρας απέχει αρκετές δεκάδες χιλιόµετρα από την έδρα του αγρότη.

Όλα τα παραπάνω ωραία και καλά, όταν ο αγρότης είναι ενήµερος, έχει δηλαδή τακτοποιηµένες τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις και δεν οφείλει.

Τα προβλήµατα εντοπίζονται στις περιπτώσεις που είτε υπάρχει οφειλή -θα πρέπει να εξοφλήσει- είτε έχει πληρώσει και δεν εµφανίζεται στις καταστάσεις του ΕΦΚΑ η εξόφληση αυτή. Στη δεύτερη περίπτωση η καθυστέρηση οφείλεται σε ποσοστό 200% στις τράπεζες, οι οποίες ως συνήθως «ξεχνάνε» να στείλουν τις πληρωµές στα ταµεία, ονοµάζοντας αυτή την καθυστέρηση valeur δηλαδή «πρέπει να χρησιµοποιήσω για λίγο τα χρήµατα σου». Και στις δύο περιπτώσεις, ο αγρότης πρέπει να  απευθυνθεί στον ανταποκριτή του ΟΓΑ, έχοντας µαζί του τις αποδείξεις πληρωµής των ασφαλιστικών του εισφορών και να ελπίζει να βρει άµεσα λύση. Το καλύτερο που έχει να κάνει πάντως είναι να µην αφήσει τελευταία στιγµή τις ασφαλιστικές του εισφορές προς τακτοποίηση, ειδικά εάν θέλει να συµµετάσχει σε οποιοδήποτε πρόγραµµα.

 

Τονίζω  ότι, στις περιπτώσεις που δεν εκδίδεται η ασφαλιστική ενηµερότητα ηλεκτρονικά, θα πρέπει να απευθύνεστε στο αρµόδιο γραφείο του ΕΦΚΑ/ΟΓΑ της περιοχής σας, δυστυχώς δεν µπορούµε να σας βοηθήσουµε περαιτέρω.

Σχετικά τώρα µε τις βεβαιώσεις µετακίνησης, µε τις οποίες έχει γίνει ένας κακός χαµός. Καθηµερινά όλα τα λογιστικά γραφεία κατακλύζονται  από τηλεφωνήµατα, ζητώντας µας να εκδώσουµε βεβαιώσεις µε τις πιο απίστευτες δικαιολογίες που έχουµε ακούσει ποτέ. Πρέπει να διευκρινίσω ότι τα λογιστικά γραφεία δεν είναι γραφεία κίνησης οχηµάτων (όπως ονοµάζονται στο στρατό). Ούτε µπορούµε να ασχολούµαστε καθηµερινά µε το θέµα αυτό: όποιος θέλει µπορεί φυσικά µε τους κωδικούς του -δικοί του είναι/αυτός τους έχει- να µπαίνει στο σύστηµα και να εκδίδει βεβαιώσεις παντός τύπου για οποιασδήποτε µορφής µετακίνηση.

Τέλος, να επισηµάνω ότι όσο και να θέλουµε οι λογιστές σας, δεν µπορούµε να απαντήσουµε σε ερωτήσεις του στυλ «άµα βάλω ότι θέλω να πάω να δω ένα µηχάνηµα, τι θα µε κάνουν;», διότι τον έλεγχο δεν τον κάνουµε εµείς αλλά οι αστυνοµικοί που θα σας σταµατήσουν στο δρόµο. Εάν πράγµατι υπάρχει ανάγκη για µετακίνηση εκτός νοµού, καλό είναι να φροντίσετε να έχετε ολοκληρωµένη επικοινωνία µε τον έµπορο, τον επιχειρηµατία ή όποιον άλλον θα σας περιµένει εκεί που θέλετε να πάτε, για να µη σας βγει «ξινή» η µετακίνηση. Αν πάλι δεν είναι τόσο αναγκαία και µπορείτε, ας την αποφύγετε.

Τέλος επιτηδεύµατος – έλεγχος διαγραφής για το έτος 2019

Παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών στους οποίους δεν έχει διαγραφεί αυτόµατα το τέλος επιτηδεύµατος για το φορολογικό έτος  2019, διότι είχαν ΚΑ∆ λιανικού εµπορίου σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, τον οποίο

το σύστηµα τον θεωρούσε ότι είναι εµπορική δραστηριότητα, πρέπει να αποστείλουν αίτηση στην αρµόδια ∆ΟΥ προκειµένου να προχωρήσουν στη διαγραφή του.

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

08-03-2021 18:48Φαζου Νεκταρία

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Θα θέλαμε να μας πειτε τι αποδείξεις γίνονται δεκτές για φορολογική δήλωση και πότε πρεπει να δίνονται στο λογιστή; Επίσης ποιες πρεπει να σφραγιζονται;

Απάντηση

05-03-2021 10:06ΠΕΛΑΓΙΑ ΒΡΕΝΤΖΟΥ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ

Απάντηση

03-03-2021 19:16ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΑΜΠΕΛΑΣ

Το Τέλος επιτηδεύµατος .Τι αίτηση κάνουμε (δώστε μας παρακαλώ παράδειγμα)ΚΑΙ μέχρι πότε.Ειμε αγρότης άλλα πωλητής λαϊκής αγοράς.Ευχαριστω με εκτίμηση ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΠΟ ΡΟΔΟ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

03-03-2021 14:35Χρήστος

Γιωργο δες το θεμα με τους εργατες γης το σπαραγγι ξεκινισε και δεν υπαρχουν εργατες.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία