Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Φορολογικά

Έλεγχος και διαδικασίες για το κλείσιμο του έτους

Καλή Χρονιά. Εύχοµαι το 2022 να µην έχει καµία σχέση µε τα προηγούµενα δύο χρόνια, γιατί η υποµονή του κόσµου λιγοστεύει…

18_20

1222
6Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσα


Να επισηµάνω προς τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ότι πρέπει να ελέγξουν τις επιδοτήσεις που έχουν εισπράξει εντός του 2021, εφόσον το άθροισµά τους υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ, θα πρέπει µέχρι τις 30 Ιανουαρίου να ενηµερώσουν το λογιστή τους και να προχωρήσουν σε µετάταξη στο κανονικό καθεστώς. Ας δούµε τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσει ο αγρότης, προκειµένου να διαµορφώσει το τελικό αποτέλεσµα προς φορολόγηση.

Έσοδα

Επιδοτήσεις: Ό,τι καταβλήθηκε από επιδοτήσεις, καταβλήθηκε.  Συνεπώς, υπάρχει πλήρης εικόνα όσον αφορά το ποσό της βασικής ενίσχυσης που φορολογείται από το 1ο ευρώ και µπορεί να προσδιοριστεί σε αρκετά µεγάλο βαθµό το φορολογητέο εισόδηµα.

Πωλήσεις: Για τις  πωλήσεις των παραχθέντων προϊόντων, παραλαµβάνετε όσοι δεν το έχετε κάνει, τα τιµολόγια από τους εµπόρους και τους µεσίτες (πώλησης, αγοράς, αυτοτιµολόγησης, εκκαθαρίσεις κλπ). Όλα τα τιµολόγια θα πρέπει να τα συγκεντρώσετε και να τα προσκοµίσετε στο λογιστή σας το αργότερο µέχρι τις 10 Ιανουαρίου για να προλάβουµε να καταχωρήσουµε και να υποβάλουµε τον ΦΠΑ του4ου τριµήνου.

Έξοδα: Η δαπάνη του ΕΛΓΑ καταχωρείται στα βιβλία είτε είναι εξοφληµένη είτε όχι. Στο σύστηµα του ΕΛΓΑ έχει εµφανιστεί ήδη η δαπάνη του 2021.

Συμφωνητικά Μίσθωσης: Να προσκοµίσετε τα συµφωνητικά µίσθωσης, ανεξάρτητα αν είναι πληρωµένα ή όχι. ∆απάνη είναι η έγγραφη συµφωνία και όχι η εξόφληση της. Προσοχή στα µισθωτήρια που έχετε εξοφλήσει, εάν αυτό δεν έγινε µετρητοίς, δεν αναγνωρίζετε ως έξοδο.

Εργόσημα: Για τον παραγωγό ο οποίος πληρώνει, τα εργόσηµα αποτελούν δαπάνη στο χρόνο πληρωµής (και όχι είσπραξης). Ο καθένας µπορεί να βάλει όσα εργόσηµα θέλει. Πρέπει να γνωρίζετε όλοι όµως ότι η απόδειξη της πραγµατοποίησης των µεροκάµατων από εργάτες γης, είναι υποχρέωση του αγρότη.

Τα εργόσηµα, αν δεν εισπραχθούν από τον δικαιούχο σε συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα, επιστρέφονται τα χρήµατα στον παραγωγό που τα κατέβαλε.

Ο παραγωγός είναι υποχρεωµένος να ενηµερώσει το λογιστή του για την ακύρωση του εργόσηµου, για να αφαιρέσει τη δαπάνη αυτή από τα έξοδα. Γιατί, εφόσον έχει επιστραφεί, δεν αποτελεί δαπάνη.

Τιμολόγια για τη σύνταξη της δήλωσης ΟΣΔΕ: Την άνοιξη του 2021 συντάχθηκε η δήλωση ΟΣ∆Ε, για την οποία πληρώθηκε αµοιβή στους φορείς που τη σύνταξαν. Επειδή την πληρωµή του εξόδου αυτού, κάποιοι δήλωσαν να πληρωθεί µέσω της τράπεζας µε την καταβολή των επιδοτήσεων, οι φορείς αυτοί εξέδωσαν ένα παραστατικό το οποίο το ονόµασαν προσφορά η οποία περιλάµβανε το συνολικό κόστος. Αυτό το παραστατικό δεν είναι δαπάνη για τα βιβλία. Πρέπει να εκδώσουν Τ.Π.Υ. αλλιώς δεν καταχωρείται τίποτε στα βιβλία. 

Ασφαλιστήρια Αγροτικών Μηχανημάτων: Προσκοµίζετε το συµβόλαιο και όχι την απόδειξη πληρωµής του συµβολαίου (συµβόλαιο απλήρωτο δεν εκδίδεται). Η καταχώρηση γίνεται αναλογικά αφού στις περισσότερες περιπτώσεις τα συµβόλαια περιλαµβάνουν δύο χρήσεις και θα πρέπει να γίνει επιµερισµός της δαπάνης.

Μπορούν να καταχωρηθούν αποδείξεις λιανικής πώλησης (Α.Λ.Π.) όταν η δαπάνη είναι µέχρι 100 ευρώ, ενώ για µεγαλύτερα ποσά απαιτείται τιµολόγιο για να αναγνωριστεί η  δαπάνη. Για αναγνώριση εξόδων Α’ και Β’ υλών (φάρµακα, λιπάσµατα, σπόροι, κλπ.), καλό είναι να υπάρχουν τιµολόγια ανεξάρτητα του ποσού.

Λογαριασμοί ΔΕΗ Αγροτικών Εργασιών: Στις περιπτώσεις που τη δαπάνη της ∆ΕΗ την επιβαρύνονται περισσότεροι αγρότες, βγάζετε φωτοτυπία το λογαριασµό της ∆ΕΗ και κάνετε κατανοµή της δαπάνης, ανάλογα µε τα ποσά που πλήρωσε ο καθένας.

Τέλη Κυκλοφορίας: Η δαπάνη η οποία πληρώνεται τώρα και αποτελεί δαπάνη για το επόµενο έτος. ∆εν χρειάζεται να εκτυπώσετε κανένα έντυπο αλλά για την πληρωµή τους πηγαίνετε κατευθείαν στην τράπεζα µαζί µε την άδεια κυκλοφορίας και γνωρίζοντας τον ΑΦΜ σας, πληρώνετε στο ταµείο της τράπεζας.

Τιμιλόγια Παροχής για Αγροτικές Εργασίες: Για όλες τις εργασίες που έχουν γίνει στα χωράφια των αγροτών από τρίτους, πρέπει οι ιδιοκτήτες των µηχανηµάτων που έχουν χρησιµοποιηθεί, να εκδώσουν παραστατικό προκειµένου η δαπάνη αυτή να καταχωρηθεί στα βιβλία. Η επιβάρυνση του ΦΠΑ δεν πρέπει να είναι λόγος για κάποιον να µην ζητάει το παραστατικό γιατί, ο ΦΠΑ συµψηφίζεται στα γενικότερα έξοδα. Προσοχή: όσοι δεν έχετε δικά σας µηχανήµατα, φροντίστε να ζητάτε και να λαµβάνετε τιµολόγια παροχής για τις υπηρεσίες που σας παρέχουν άλλοι, γιατί έχουν αρχίσει εντατικοί έλεγχοι.

Στις ∆ΟΥ όργιο ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας

Επειδή κρίθηκε ότι ο πληθυσµός έχει ενσωµατώσει πλήρως την ηλεκτρονική διαδικασία, το νέο δεδοµένο έχει να κάνει µε το ραντεβού στις ∆ΟΥ: πλέον για ραντεβού θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά αίτηµα, να το παραλάβει ο αρµόδιος στη ∆ΟΥ, να το χαρακτηρίσει, να το χρεώσει σε κάποιον υπάλληλο, ο οποίος θα επικοινωνήσει µε τον φορολογούµενο, για να του πει πότε θα πάει στην Εφορία.

 

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

12-01-2022 00:47Χρήστος

Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του ΦΠΑ; Έσοδα ( τιμολόγια) Χ 12% η καθαρό εισόδημα Χ 12% ;;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

11-01-2022 13:06Νίκος

Να κόβετε και καμιά απόδειξη εσείς οι λογιστές.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία