BACK TO
TOP
Φορολογικά

Λανθασμένος ο τρόπος προσδιορισμού των δικαιούχων κτηνοτρόφων του Mέτρου 22

Mε την πρόσκληση του Μέτρου 22: [Αρ. απόφ. 3540/15.12.22], κλήθηκαν οι κτηνοτρόφοι των κλάδων αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας, καθώς επίσης και οι κτηνοτρόφοι των κλάδων πτηνοτροφίας (αυγοπαραγωγές ή/και κρεοπαραγωγές όρνιθες) και χοιροτροφίας, να υποβάλλουν αίτηση στήριξης-πληρωµής στο πλαίσιο του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

22_9

4165
5



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


Στην παράγραφο 3 της πρόσκλησης µε τα κριτήρια επιλεξιµότητας, οι δικαιούχοι θα πρέπει µεταξύ άλλων:

  • Να έχουν αναλάβει την τήρηση των σχετικών υποχρεώσεων της πολλαπλής συµµόρφωσης και τις υποχρεώσεις του «πρασινίσµατος», όπως έχουν επιλεχθεί κατά την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2021, χωρίς διαπίστωση ευρηµάτων, σε συνέχεια των ελέγχων.
  • Να είναι κάτοχοι ενεργών αιγο-προβατοτροφικών/βοοτροφικών εκµεταλλεύσεων στο Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα Κτηνιατρικής κατά την ηµεροµηνία έκδοσης της πρόσκλησης.

Οι εκµεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 100 αιγοπρόβατα πρέπει να τεκµηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών µεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 ευρώ στον εν λόγω τοµέα και συγκεκριµένα θα πρέπει:

α) Να έχουν κατά την 31η.3.2022 κύριο Κωδικό Αριθµό ∆ραστηριότητας (ΚΑ∆) ή ΚΑ∆ µε τα µεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2020 τον ΚΑ∆ 01.45 Εκτροφή αιγοπροβάτων, όπως προκύπτει από το έντυπο Ε3 της δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος, έναν από τους ακόλουθους:

β) ή να έχουν την 31η.03.2022 κύριο ΚΑ∆ ή ΚΑ∆ µε τα µεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα το φορολογικό έτος 2020, όπως προκύπτει από το έντυπο Ε3 της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήµατος, τον ΚΑ∆ «01.50 Μικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες» και έχουν δηλώσει ζωικό κεφάλαιο στη δήλωση ΟΣ∆Ε έτους 2021,

γ) ή να είναι αγρότες του ειδικού καθεστώτος και έχουν δηλώσει την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2021. Στις νησιωτικές περιοχές οι αγρότες θα λάβουν αυξηµένη κατά 15% ενίσχυση, ενώ στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει σε καµία κλάση.

Αντίστοιχα κριτήρια υπάρχουν και για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι διαθέτουν από 15 βοοειδή και πάνω. Τα κριτήρια επιλεξιµότητας µπήκαν µε σκοπό να τεκµηριώσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Κάπου εδώ αρχίζει ο παραλογισµός του ελέγχου. Θέλετε κύριοι να ενισχύσετε τους κτηνοτρόφους; Μάλιστα. Ζητείστε τη δήλωση καλλιέργειας και δείτε αν ο κτηνοτρόφος έχει δηλώσει τα ζώα του.

Κι επειδή από τη δήλωση ΟΣ∆Ε δεν µπορεί να φανεί αν κάποιος πούλησε ή όχι από την παραγωγή του, ζητείστε να σας προσκοµίσουν τα τιµολόγια πώλησης.

Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό, ελέγξτε από τα ισοζύγια γάλακτος εάν και πόσες πωλήσεις έχουν διενεργηθεί.

Είναι χρονοβόρο και θέλετε να δώσετε γρήγορα τα χρήµατα; Και τώρα που έχετε µπει σε µία διαδικασία επανελέγχου, ενστάσεων κ.λπ., πόσο γρήγορα τελικά ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία;

Θα το πω για πολλοστή φορά: Για να υλοποιηθεί γρήγορα ό,τι αποφασίζετε, θα πρέπει πρώτα να το ελέγχετε πως αυτό θα εφαρµοστεί στην πράξη.

Εξηγώ: το µεγαλύτερο λάθος που γίνεται από όλα τα υπουργεία, είναι η µανία που σας έχει πιάσει µε τους ΚΑ∆. ∆εν υπάρχει υποχρέωση διαχωρισµού των εσόδων ανά ΚΑ∆. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι σε µία φορολογική χρονιά µπορεί να έχω έσοδα από πώληση γάλακτος 50.000 ευρώ, έσοδα από πώληση ζώντων ζώων 20.000 ευρώ, έσοδα από πώληση µηδικής 10.000 ευρώ και έσοδα από πώληση καλαµποκιού 5.000 ευρώ. Στο Ε3 θα έχω δηλωµένο συνολικό τζίρο 85.000 ευρώ και σε καµία περίπτωση διαχωρισµό τζίρου ανά καλλιέργεια.

Σύµφωνα µε τα κριτήρια του Μέτρου 22, ο αγρότης-κτηνοτρόφος µε τα έσοδα του ανωτέρω παραδείγµατος δεν δικαιούται της ενίσχυσης. Πόσο λογικό είναι αυτό;

Αφήστε τους ΚΑ∆ κατά µέρος και βρείτε άλλους τρόπους ελέγχου και χορήγησης των ενισχύσεων, για να µην ταλαιπωρείται ο κόσµος.

Απλήρωτοι λόγω λάθους αντίληψης στην πρόσκληση

Το µέτρο 22 βγήκε µε σκοπό να βοηθήσει την Κτηνοτροφία. Εξαιτίας όµως ενός σοβαρότατου λάθους, χιλιάδες κτηνοτρόφοι είναι απλήρωτοι.

Στα κριτήρια επιλεξιµότητας της πρόσκλησης ορίζεται στην §β ότι: «β) ή να έχουν κατά την 31η.03.2022 κύριο ΚΑ∆ ή ΚΑ∆ µε µεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα το φορολογικό έτος 2020, όπως προκύπτει από το έντυπο Ε3». ∆εν υπάρχει υποχρέωση διαχωρισµού του τζίρου ανά ΚΑ∆. Αυτό σηµαίνει ότι πρέπει να βρουν άλλο τρόπο, π.χ. να προσκοµιστούν τιµολόγια πώλησης.

Συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας

Όσοι παραγωγοί έχετε συµβάσεις από το 2022 και περιλαµβάνουν µία τουλάχιστον καλλιεργητική περίοδο, δεν χρειάζεται να ζητάτε καινούργια για το 2023, τουλάχιστον µέχρι στιγµής. Για παράδειγµα, υπάρχουν συµβάσεις κτηνοτρόφων µε εταιρείες που τους αγοράζουν το γάλα, η διάρκεια των οποίων είναι 01.10.22-30.09.23. Στις περιπτώσεις αυτές δεν χρειάζεται να ζητάτε από τις εταιρείες να σας φτιάξουν νέες

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

07-03-2023 17:33Ανδρεας

Πληρώστε.ρε.καρακγιωζηδες.τους.κτηνοτωφους

Απάντηση

07-03-2023 09:41Θέμης

Τα κονικλοτροφεία γιατί έμειναν εκτός του μέτρου?? Από τής ζωοτροφές τρέφονται 100 %. Η μονάδες στην χώρα λιγοστές, στήριξη καμία!! Τα χάλια μας τα μαύρα

Απάντηση

06-03-2023 22:43νεοςςς

εμεις του 21 που χρεωθηκαμε τοσα λεφτα για αγορα ζωων και συνεχίζουμε να χρεωνομαστε για ποιό λόγο είμαστε ακόμα απλήρωτοι;; τι γίνεται με εμας και τους νεοεισερχόμενους του 22;;; Μητσοτάκη γ@μιεσαιιιι!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία