BACK TO
TOP
Φορολογικά

Προσοχή στις αποδείξεις καυσίμων για να μην υπάρχει απόρριψη στους φορολογικούς ελέγχους

Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι των επιχειρήσεων. Η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων, στις αρχές κάθε χρόνου ανακοινώνει τους στοχευµένους ελέγχους τους οποίους θα διενεργήσει κατά τη διάρκεια του έτους.

24_151

12254
15

Ανάµεσα στους ελεγχόµενους υπάρχουν και πολλοί αγρότες του κανονικού καθεστώτος, αφού και αυτοί θεωρούνται και αντιµετωπίζονται ως επιτηδευµατίες.

 

Τα κριτήρια που καθορίζουν ποιοι θα ελεγχθούν, τα γνωρίζουν µόνο οι υψηλά ιστάµενοι του υπουργείου, οι οποίοι «ρίχνουν» τα δεδοµένα στο σύστηµα για να βγάλει τα αποτελέσµατα. Ενδεικτικά, ως κριτήρια ελέγχου θα µπορούσαν  να είναι: η διαφορά δαπανών από χρόνο σε χρόνο (π.χ. 10.000 ευρώ τη µία χρονιά, 20.000 ευρώ δαπάνες την επόµενη, αλλά µε τα ίδια καλλιεργούµενα στρέµµατα και τις ίδιες καλλιέργειες), ο µικρός τζίρος σε σχέση µε τη δήλωση καλλιέργειας κλπ.

Ειδικά για το τελευταίο πρέπει να αναφέρω τα εξής: ο ΕΛΓΑ, προκειµένου να προχωρήσει στον υπολογισµό της ασφαλιστικής εισφοράς που πρέπει να επιβάλλει τον αγρότη, προχωρά σε προϋπολογισµό των πωλήσεων. Π.χ. υπολογίζει για 25 στρέµµατα σκληρό σιτάρι την αξία της παραγωγής σε 1.520 ευρώ (περίπου: 400 κιλά/στρέµµα x 0,15 ευρώ/κιλό ή λιγότερα κιλά µε µεγαλύτερη τιµή µονάδας). Στα 1.520 ευρώ ασφαλιζόµενη αξία, εφαρµόζει συντελεστή 4% και ζητά από τον αγρότη να καταβάλει το εν λόγω ασφάλιστρο, ώστε σε περίπτωση ζηµιάς να µπορεί να αιτηθεί αποζηµίωση (σσ. Η πληρωµή της εισφοράς ΕΛΓΑ γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις µε την καταβολή του τσεκ τον Οκτώβρη κάθε έτους, αλλά και µετρητοίς, ανάλογα µε την επιλογή του κάθε αγρότη).

Με το ίδιο σκεπτικό, για 17,9 στρέµµατα καπνό virginia υπολογίζεται από τον ΕΛΓΑ ασφαλιζόµενη αξία 11.155,28 ευρώ, άρα εισφορά  x 4% = 446,21 ευρώ.

Εάν όµως στη χρονιά που εµπεριέχονται τα ανωτέρω ποσά, ο παραγωγός έχει 0 ευρώ πωλήσεις, είτε από σιτάρι είτε από τον καπνό, είναι πιθανό να βγει σε έλεγχο. Η µη ύπαρξη πωλήσεων σηµαίνει ζηµιά από καιρικά φαινόµενα, συνεπώς θα υπάρχει αίτηση αποζηµίωσης στον ΕΛΓΑ. Άρα ο αγρότης θα προσκοµίσει στον έλεγχο το αποδεικτικό της αίτησης λήψης αποζηµίωσης και θα απαλλαχθεί από την υποψία του ελέγχου, ότι δηλαδή διενεργεί πωλήσεις χωρίς τιµολόγιο.

Με το ίδιο σκεπτικό, αλλά πιο σοβαρό έλεγχο, αντιµετωπίζονται οι δαπάνες. Οι πιο συνηθισµένοι έλεγχοι διενεργούνται στα καύσιµα. Είναι το θεωρητικά πιο εύκολο έξοδο να βρει ο αγρότης και θεωρητικά επίσης το πιο εύκολο να ελέγξει ο ελεγκτής.

Ανάµεσα στα δύο µέρη, δυστυχώς το πρόβληµα απόδειξης βαραίνει κυρίως τον φορολογούµενο που ελέγχεται, ο οποίος θα πρέπει να τεκµηριώσει επαρκώς.

Με την απόφαση ∆Ε∆ 1790/2019 απορρίφθηκε η ένσταση που υπέβαλλε ελεγχόµενος σχετικά µε την απόρριψη της δαπάνης που προέκυψε από τις αποδείξεις καυσίµων.

 

Πιο συγκεκριµένα, ο έλεγχος απέρριψε τις δαπάνες  από τις αποδείξεις καυσίµων διότι δεν αναγραφόταν στο πίσω µέρος των αποδείξεων ο αριθµός κυκλοφορίας οχήµατος ή ο ΑΦΜ του ελεγχόµενου. Ο ελεγχόµενος υπέβαλε ένσταση και ζήτησε να µην γίνει δεκτό αυτό το σηµείο του ελέγχου.

Ο έλεγχος κατέληξε στα κάτωθι: «…για τις µεµονωµένες (παράδοση από αντλία) χονδρικές πωλήσεις πετρελαίου κίνησης ή βενζίνης έως και 300 ευρώ ανά συναλλαγή γίνεται δεκτό να εκδίδεται σε κάθε περίπτωση Α.Λ.Π. για να διευκολυνθεί και η σύνδεση των αντλιών µε φορολογικό µηχανισµό έκδοσης αποδείξεων…». (το όριο άλλαξε και πλέον οι αποδείξεις που γίνονται δεκτές είναι όσες έχουν αξία µέχρι 100 ευρώ).

«…Κάθε συναλλαγή και γεγονός που αφορά την οντότητα τεκµηριώνεται µε κατάλληλα παραστατικά (τεκµήρια)..». ∆ηλαδή αυτό που φωνάζω χρόνια τώρα: ό,τι και να προσκοµίσετε στο λογιστή σας θα το καταχωρίσουµε διότι είµαστε υποχρεωµένοι να το κάνουµε. Άλλωστε, δεν είµαστε παρόντες στο πρατήριο όταν βάζετε πετρέλαιο στο τρακτέρ, στο φορτηγό ή στο αγροτικό, ούτε στο σπίτι ή στο χωράφι όταν έρχεται ο πρατηριούχος µε το βυτίο και γεµίζει τη δεξαµενή.

Η Επιτροπή ∆ιοικητικής Επίλυσης απέρριψε την ένσταση του αγρότη µε την αιτιολογία ότι: «…∆εν αναγραφόταν ο ΑΦΜ ή τα πλήρη στοιχεία της διεύθυνσης και της επωνυµίας ή ο αριθµός κυκλοφορίας του εφοδιαζόµενου µε καύσιµα οχήµατος, µε συνέπεια την αδυναµία της διενέργειας ελεγκτικών επαληθεύσεων…».

Συµπερασµατικά, έχει µεγάλη σηµασία να τηρούνται τα βασικά στοιχειώδη (αναγραφή του αριθµού κυκλοφορίας των οχηµάτων στο πίσω µέρος της κάθε απόδειξης) και η ορθότητα απεικόνισης των δαπανών.

Τιµολόγια αντί αποδείξεων

Προτιµάτε να ζητάτε και να λαµβάνετε τιµολόγιο αντί για αποδείξεις, ακόµη και για µικροποσά. Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα καταχωρίσουν τα στοιχεία σας µία φορά στο πρόγραµµα και στη συνέχεια µπορούν να εκδίδουν το τιµολόγιο ανά πάσα στιγµή. Στο τιµολόγιο αναγράφονται τα είδη που αγοράζετε και πιο εύκολο τεκµηριώνετε στον έλεγχο το έξοδο για την επιχείρηση σας,
σε αντίθεση µε την απόδειξη ταµειακής µηχανής.

Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

14-05-2023 17:21Αγροτης

Ε αμα το ειπε ο παπαδημητριου οτι οποιος εχει λιγοτερο εισοδημα μια χρονια σε σχεση με την προηγουμενη και η μονη εξηγηση ειναι καιρικη ζημια, ε τοτε ετσι θα'ναι. το'πε ο παπαδημητριου τελος.αραγε αφου ολη η ελλαδα εχει λιγοτερο εισοδημα καθε χρονο σε σχεση με περισυ τοτε ειμαστε ολοι κλεφτες.τι κλεφτες,ΛΗΣΤΕΣ.οχι οχι δεν φοροδιαφευγουν οι λογιστες,οχι οχι οχι.ουτε οι πολιτικοι,ειδικα αυτοι οχι οχι οχι.ουτε οι γιατροι, τς τς τς τς τς τς.μην επιμενετε σας λεω.ΤΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ.ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΒΓΑΖΟΥΝ 100.000 € τον χρονο και εκεινοι δηλωνουν 200.000.ΝΑΙ ΣΑΣ ΛΕΩ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.ΤΟ ΠΕ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΕΜΕΕΕΕΕΕΕ.ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΛΟΙ ΑΡΧΙΛΗΣΤΕΣ.ΟΥΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΛΟΓΩ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΠΟΙΤΗΤΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΩ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΕΞ'ΑΙΤΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΠΡΑΓΙΑΣ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ. Ε ΑΦΟΥ ΤΟ ΠΕ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

Απάντηση

14-05-2023 14:02ΚΑΛΙΑΝΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΟΣ

ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤ.ΠΡΑΤ.ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗ ΜΕΛΙΚΗ ΗΜΑΘ.ΑΠ ΤΟ 1978 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΓΩ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ.ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ,ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ ΦΙΛΟΙ,ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ Κ.Λ.Π..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ ΝΑ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΙΜΟΛ.ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΟΣΑ..ΑΝ ΣΟΥ ΠΕΣΟΥΝ 2-3 ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΖΙ,ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ,ΟΛΟΙ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ,ΠΡΕΠΕΙ ΕΝΑΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Μ ΑΥΤΟ..ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΚΟΣΜΟΣ Μ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞ. ΚΑΙ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ..Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΛΙΓΟΙ ΤΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ..ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

14-05-2023 13:16Γιωργος

Παλι τα ιδια ρε παπαδημητριου;;;;;;παλι ασυναρτησιες και αρλουμπες;;;;;;;που εχεις εσυ ιδεα περι παραγωγης;;;;;;;;την ακαρπια την ξερεις;;;;;;ποιος σου ειπε οτι εχουμε σταθερο εισοδημα καθε χρονο που πρεπει να λογοδοτησουμε στην εφορια;;;;τι μας περασες δημοσιους υπαλληλους μηνας μπαινει μηνας βγαινει;;;;;;;;κι ενω στο παρελθον που εχεις ανεβασει το ιδιο αρθρο 6-7 φορες σε εχω ξαναδιορθωσει να μη γραφεις ο,τι να'ναι,εσυ εκειιιιιι τα ιδια.θα δωσω εγω λογαριασμο στον δημοσιο υπαλληλο προ'ι'σταμενο ελεγκτη της εφοριας που παιρνει το παχυλο μισθουλακι του,γιατι εμενα δεν μου γεννησε ιδια ποσοτητα σταφυλια το χωρσφι μου σε σχεση με την προηγουμενη χρονια;;;;εισαι με τα καλα σου ρε ανθρωπε;;;;τι προπαγανδα ειναι τουτη;;;;;;αν εχω μειωμενα τιμολογια ας με καλεσει απο κοντα ο υπαλληλακος της εφοριας να του "εξηγησω" ιδιαιτερως γιατι εχω μειωμενο εισοδημα.αιντε υποκριτες ενας ενας.

Απάντηση

09-05-2023 21:39Δημητρης

Καλλιεργώ αμπέλια. Εχω μπροστα μου δυο δεδομενα : Να δωσω τα σταφυλια σε οινοποιείο, εαν τα ζητησει. Οι τιμες που δινουν τα οινοποιεία ειναι χαμηλότατες και συνεχεια ριχνουν φέσια. Ασε που τα τελευταιa χρονια, δεν μου ζητανε. Η αλλη λυση ειναι να τα πουλησω σε πολίτες που κανουν τσιπουρα και δινουν μεγαλυτερη τιμη. Αυτοί ομως δεν μπορουν να δωσουν τιμολογια. Το κόστος καλλιεργειας ανεβαινει συνεχεια. Κέρδος δεν υπάρχει. Τι επιλογές έχω εγώ; Να ζησω εγω ή το κράτος που μοιραζει τα χρηματα σε αργοσχολους;

Απάντηση

08-05-2023 22:27ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ

Κύριε Παπαδημητρίου,καύσιμα δεν χρειάζονται μόνο τα Ι.Χ.Φ.Αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ αλλά και διαφορα μηχανίματα όπως αλυσοπρίονα,θαμνοκοπτικά,γεννήτριες ραβδιστικών κ.ά εργαλεία.Πέστε μας πώς θα είμαστε καλυμμένη σε τυχόν έλεγχο και τι πρέπει να κάνουμε για να μην έχοουμε πρόβλημα.Ευχαριστώ....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

08-05-2023 19:46Ζωή

Κύριε Παπαδημητρίου γράφετε ότι "Η µη ύπαρξη πωλήσεων σηµαίνει ζηµιά από καιρικά φαινόµενα, συνεπώς θα υπάρχει αίτηση αποζηµίωσης στον ΕΛΓΑ. Άρα ο αγρότης θα προσκοµίσει στον έλεγχο το αποδεικτικό της αίτησης λήψης αποζηµίωσης και θα απαλλαχθεί από την υποψία του ελέγχου, ότι δηλαδή διενεργεί πωλήσεις χωρίς τιµολόγιο." Θα μου επιτρέψετε την φράση: " Είστε βαθιά νυχτωμένος" Τι εννοώ? Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα όταν υπάρχει ακαρπία στους ελαιώνες 90% λόγω της παρενιαυτοφορίας ο αγρότης δεν έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση αποζημίωσης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να λάβετε από τον ΕΛΓΑ αφού ακόμα, δυστυχώς για τους αγρότες και κτηνοτρόφους υπάρχει μόνο για να καταβάλουν υποχρεωτικά χρηματικό αντίτιμο με το πρόσχημα ότι ασφαλίζουν υποτίθεται τις καλλιέργειές τους.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία