BACK TO
TOP
Φορολογικά

Το πολυνομοσχέδιο, οι ακατάσχετες επιδοτήσεις και η μισή δουλειά με τις επίμαχες τροποποιήσεις

Στις 5 Ιανουαρίου τέθηκε σε δηµόσια διαβούλευση (η οποία έληξε στις 19 του ίδιου µήνα), το σχέδιο νόµου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης µε τίτλο: «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθµίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίµων, και άλλες διατάξεις της Αγροτικής Ανάπτυξης».

24_201

Γιώργος Παπαδημητρίου

859
3

Στο νοµοσχέδιο (σύµφωνα µε στελέχη του ΥΠΑΑΤ), προτείνονται διάφορες τροποποιήσεις, µε σκοπό τη βελτίωση του πρωτογενούς τοµέα.

Οι προτεινόµενες αλλαγές

Το Άρθρο 31: Τροποποιεί το άρθρο 47 του Ν.5035/23 (προσθήκη παρ. δ) ακατάσχετες και ανεκχώρητες οι ενισχύσεις που λαµβάνουν ως αποζηµιώσεις οι δικαιούχοι και  προστίθενται οι αποζηµιώσεις που προκύπτουν από κτηνιατρικά µέτρα εξυγίανσης.

Σχόλιο: Η αλήθεια είναι κάπου στη µέση: όλες οι αποζηµιώσεις είναι ακατάσχετες, αλλά µέχρις ότου κατατεθούν στο λογαριασµό του δικαιούχου. Από τη στιγµή εκείνη και µετά, µπλοκάρονται από τις τράπεζες. Θα πρέπει να το δουν στο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροποποιήσουν όπως πρέπει το θέµα, απαλλάσσοντας το βραχνά των κατασχέσεων από τους αγρότες. Και κάτι ακόµα: το αφορολόγητο για τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται στα 1.250 ευρώ το µήνα, δηλαδή 15.000 ευρώ ετησίως. Αντίθετα στους αγρότες το αφορολόγητο των επιδοτήσεων ανέρχεται στα 7.500 ευρώ ετησίως. Πρέπει να επέλθει τροποποίηση ώστε να γίνει και για τους αγρότες 15.000 ευρώ, όσο των φυσικών προσώπων.

Με το άρθρο 34: Στην περ. δ) της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3874/2010 (Α’ 151), περί ορισµών, προστίθεται η φράση «ή στην περίπτωση των Οµάδων Παραγωγών, των προϊόντων που παράγουν τα µέλη των Οµάδων Παραγωγών», και η περ. δ διαµορφώνεται ως εξής: «δ) Αγροτική εκµετάλλευση είναι η µονάδα παραγωγής προς πώληση αγροτικών προϊόντων, όπως αυτά ορίζονται στην περίπτωση ζ). Στις δραστηριότητες της αγροτικής εκµετάλλευσης περιλαµβάνεται, εκτός από την παραγωγή των προϊόντων και η αποθήκευση, τυποποίηση, συσκευασία και η τοποθέτηση, µέχρι και του σταδίου της χονδρικής και λιανικής πώλησης, αποκλειστικά των προϊόντων που παράγει η ίδια η µονάδα ή στην περίπτωση των Οµάδων Παραγωγών, των προϊόντων που παράγουν τα µέλη των Οµάδων Παραγωγών, καθώς και η πρώτη χωρική ή οικοτεχνική µεταποίησή τους, η αλιεία (θαλάσσια, εσωτερικών υδάτων), η υδατοκαλλιέργεια, συµπεριλαµβανοµένων των µισθωµένων δηµοσίων ιχθυοτρόφων υδάτων/λιµνοθαλασσών, ως και η διαχείριση ανανεώσιµων πηγών ενέργειας µικρότερη από 500 KW και η λειτουργία αγροτουριστικών µονάδων».

Σχόλιο: Χρειαζόταν αυτή η επικαιροποίηση διότι υπήρχε ο κίνδυνος τα µέλη των οµάδων παραγωγών να χάσουν την ιδιότητα του επαγγελµατία αγρότη.

Με το Άρθρο 35: Στον Ν.3874/2010 προστίθεται στο άρθρο 2 η παρ. Α µε την οποία -µεταξύ άλλων- οι Ο.Π. οι οποίες είναι εγγεγραµµένες στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ) του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 (Α’ 52) και λειτουργούν αποκλειστικά προς όφελος των µελών τους, εξοµοιώνονται µε την αγροτική εκµετάλλευση της περ. δ) της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος και έχουν τα ίδια δικαιώµατα και υποχρεώσεις µε αυτήν, ανεξάρτητα από την αξιοποίηση γεωργικής γης ή την εκτροφή παραγωγικών ζώων και µελισσοσµηνών. Ως προς την ΟΠ εφαρµόζονται οι κείµενες διατάξεις για τις αγροτικές εκµεταλλεύσες, σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις, ως προς την απαλλαγή από τον Φόρο Προστιθέµενης Αξίας, σε περίπτωση αγοράς γεωργικών µηχανηµάτων και εξοπλισµού και ως προς την ηλεκτροδότησή τους µε αγροτικό ρεύµα.

Με το άρθρο 45: Ιδρύονται αγροτικά τµήµατα στα Εµπορικά & Βιοτεχνικά Επιµελητήρια της χώρας.

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Λ. Αυγενάκης στη συνάντηση των φορέων στο Επιµελητήριο Καρδίτσας. Οµολογώ ότι δυσκολεύοµαι να κατανοήσω την αναγκαιότητα της απόφασης αυτής. Ειδικά µάλιστα από τη στιγµή που στο ΥΠΑΑΤ υπάρχει το Μητρώο Αγροτών (ΜΑΑΕ), στο οποίο υποχρεούνται να είναι εγγεγραµµένοι όλοι οι ασκούντες αγροτική δραστηριότητα.

Οι αγρότες δεν έχουν εµπορική ιδιότητα, συνεπώς δεν θα εγγράφονται στα Επιµελητήρια και στο ΓΕΜΗ, άλλωστε το ανακοίνωσε ο κ. Αυγενάκης αυτό.

Από την πλευρά τους τα Επιµελητήρια αντιµετώπισαν µε µεγάλη επιφύλαξη τις ανακοινώσεις του υπουργού. Μένει να δούµε πως αυτό θα λειτουργήσει στην πράξη.

Ένταξη σε συνεταιρισµό ή δηµιουργία Οµάδας Παραγωγών;

Η µείωση του φόρου κατά 50%, για όσους αγρότες πουλούν την παραγωγή τους εντός
των συνεταιριστικών σχηµάτων των οποίων είναι µέλη, είναι πλεονέκτηµα γιατί δεν υποχρεούσαι να συνάπτεις συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας µε τους εµπόρους. Ίσως αυτό να αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για αγρότες που συνεργάζονται ούτως ή άλλως, να το κάνουν µέσα από τα συλλογικά σχήµατα. Τρόπος να αποτυπωθεί η συνεργασία αυτή, υπάρχει. ∆ιάθεση χρειάζεται.



Γιώργος Παπαδημητρίου 
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

30-01-2024 17:28Nikv

Κ.γιωργο έκοψα φέτος τιμολόγιο 5000€ και με πλήρωσε και το φπα 650€.. δηλαδή πήρα 5650€...τον Οκτώβριο μου ήρθε από την εφορία βεβαιωμένη οφειλη για να επιστρέψω αυτά τα χρήματα..τα επέστρεψα....τώρα τι πρέπει να κάνω για επιστροφή ΦΠΑ;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία