BACK TO
TOP
Φορολογικά

Οδικός χάρτης για αποζημίωση μέσω της αρωγής

Να δούµε και κάποιες λεπτοµέρειες σχετικά µε τη αρωγή και τη διαδικασία των αποζηµιώσεων των πληγέντων από την καταστροφική πληµµύρα Daniel.

24_202

Γιώργος Παπαδημητρίου

1261
3

Σύµφωνα µε την ανακοίνωση του υπουργείου Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει στις αρχές της επόµενης εβδοµάδας, οπότε και θα ανοίξει η πλατφόρµα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, σε ένα πλαίσιο στενότατης συνεργασίας µε την ΑΑ∆Ε και οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν τα αιτήµατά τους, για τα οποία και θα ακολουθήσει διαδικασία διασταυρώσεων µε τους αρµόδιους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, οι επιτροπές και τα κλιµάκια των οποίων υλοποιούν το σχήµα της κρατικής αρωγής.

Φακελοι µεχρι 29 Φεβρουαριου

Σηµειώνεται ότι η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής για αγροτικές εκµεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές µονάδες συνεχίζεται κανονικά από τις υπηρεσίες και τα κλιµάκια των Περιφερειών υπό το συντονισµό και τη συνεργασία του υπουργείου Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, µε στόχο η αρωγή του κράτους – που ανέρχεται στο 70% της εκτιµηθείσας ζηµιάς – να φτάσει το συντοµότερο δυνατόν σε όσους τη δικαιούνται. Προς αυτή την κατεύθυνση και µε µόνιµο γνώµονα την επιτάχυνση των διαδικασιών, παρακαλούνται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να υποβάλλουν τους σχετικούς φακέλους προς τους αρµόδιους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας µέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ώστε να µπορέσουν να δροµολογηθούν όλες οι διαδικασίες για την καταβολή τόσο της προκαταβολής, όσο και της τελικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής…».

Προκαταβολή και όχι bonus

Έχουν υπάρξει ήδη πολλά τηλεφωνήµατα για το χρόνο έναρξης της διαδικασίας, καθώς θέλουν όλοι να υποβληθεί αίτηση για τη λήψη της συµπληρωµατικής αρωγής. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους ενδιαφερόµενους πληγέντες αγρότες (και όχι µόνο), ότι:

Οι αγρότες που έπαθαν ζηµιές, έχουν υποβάλει αίτηση στην ΕΛΓΑ, στην οποία κατέγραψαν τις ζηµιές τους.

Τόσο η πρώτη αρωγή (2.000 ευρώ, όσοι έχουν πάρει), όσο και ή δεύτερη (αυτή που ανακοινώθηκε και αναµένεται να λειτουργήσει η πλατφόρµα εντός των εποµένων ηµερών), αποτελούν προκαταβολή και όχι bonus.

Όσοι έχουν εισπράξει τα 2.000 ευρώ, πρέπει να υποβάλλουν  φάκελο µε δικαιολογητικά (έχουν ανακοινωθεί από την Περιφέρεια) αρκούντως τεκµηριωµένα.

Ο φάκελος αυτός, ο οποίος έχει µία συνολική αξία ζηµιάς, στο ποσό που θα εγκριθεί, θα δοθεί αποζηµίωση σε ποσοστό 70% επί της εγκριθείσας αξίας.

Εάν έχει εισπράξει τις 2.000 ευρώ, από το ποσό που είναι να εισπράξει ως αποζηµίωση, θα αφαρεθούν τα 2.000 ευρώ, γιατί αποτελούν προκαταβολή. Συνεπώς:

  1. Όσοι έχουν εισπράξει προκαταβολή αρωγής, πρέπει οπωσδήποτε να ετοιµάσουν και να υποβάλλουν φάκελο, διαφορετικά θα τους ζητηθεί να την επιστρέψουν.
  2. Όσοι θέλουν να υποβάλλουν αίτηση για τα 10.000 ευρώ, θα πρέπει να δουν πρώτα το ύψος του φακέλου που έχουν υποβάλλει ή θα υποβάλλουν, ώστε να µην έχουν πρόβληµα µε το σύνολο της αποζηµίωσης που θα εισπράξουν.



Γιώργος Παπαδημητρίου 
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσα
Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

07-02-2024 00:27ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΗΞΕΙΣ-ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ. ΤΗΝ ΜΙΑ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΛΛΙΩΣ. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ{ΑΡΧΙΚΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΦΑΚΕΛΛΩΝ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΉΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΟΜΗΝΙΑ,ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ. ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 45 ΕΤΩΝ ΕΧΟΥΝ ΠΤΥΧΙΑ ECDL. ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ EMAIL.ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΝΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ. ΚΑΜΙΆ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ. ΑΠΛΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΑ. ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑΧΕΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΟΥΣ........

Απάντηση

05-02-2024 15:51Nikv

Εγώ που κρατάω βιβλία πρέπει να κάνω κάποια αίτηση για να πάρω την επιστροφή του ΦΠΑ η γίνονται αυτόματα;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία