του Γιώργου Παπαδημητρίου*
Τρικυµία η οποία οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους:
α) Στην απίστευτη πολυνοµία από την πλευρά της Φορολογικής ∆ιοίκησης, σε σηµείο να πιστεύουµε πλέον ότι γίνεται επίτηδες ώστε να µην µπορεί να παρακολουθήσει κανείς τι οφείλει να κάνει και ποιες είναι οι υποχρεώσεις του.
β) Στο εγκληµατικό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι, οι οποίοι, αντί να συµβουλευτούν το Λογιστή τους, ακούνε τι λέγεται αριστερά και δεξιά στα καφενεία, στις πλατείες και στα παγκάκια και µετά, τρέχουν να µεταφέρουν τη «σοβαρή» είδηση στο λογιστή τους και να του ζητήσουν το λόγο γιατί δεν τους ενηµέρωσε.
Φυσικά το ράδιο αρβύλα πάει σύννεφο, µε αποτέλεσµα οι περισσότεροι να βρίσκονται εκτεθειµένοι επειδή βασίστηκαν σε κάτι που είπε ο άσχετος ή ο ξερόλας της διπλανής πόρτας και όχι στο συνεργάτη τους. Τα χρόνια που ασχολούµαι µε τη αρθρογραφία, έχω ακούσει και διαβάσει απίστευτα πράγµατα.
Περίπτωση 1η [4 βασικά λάθη]: «σε διαβάζω στην εφηµερίδα Agrenda, µια χαρά τα γράφεις, ο λογιστής µου δεν κατέχει απ’ αυτά…θέλω να σε ρωτήσω το εξής ή θέλω να σε ρωτήσω κάτι γρήγορο…».
Λάθος 1ο: Στην Agrenda δεν γράφω για να «τσιµπήσω πελάτες, αλλά κάνω µία γενική ενηµέρωση για να έχετε µία γενική άποψη για την φορολογική σας καθηµερινότητα. Και, πηγαίνοντας στο λογιστή σας, να µπορείτε να κατανοήσετε τι σας ζητά να προσκοµίσετε, να προσέξετε κλπ.
Λάθος 2ο: Αν δεν έχετε Λογιστή, θα πρέπει να βρείτε, να µιλήσετε µαζί του και να ξεκινήσετε συνεργασία. Με πληροφορίες από το internet ή µε κουβέντες του δρόµου χωριό δεν γίνεται, καλό είναι να γίνει κατανοητό αυτό.
Λάθος 3ο: Αν νοµίζετε ότι δεν γνωρίζει ο λογιστής σας, µπορείτε να επιλέξετε κάποιον άλλον που θεωρείτε ότι γνωρίζει. Όµορφα και έντιµα. Όµως, το να ρωτάς αριστερά και δεξιά και να παραµένεις σε αυτόν που κατά την άποψη σου δεν γνωρίζει, δεν το λες και πολύ τίµιο.
Λάθος 4ο: Γνωρίζεις όταν ρωτάς ότι η απάντηση στην ερώτηση σου είναι απλή και γρήγορη; Προσβλητικό αν µη τι άλλο. Λίγη προσοχή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
Περίπτωση 2η: δεν έκοψες ψηφιακό παραστατικό διακίνησης [δελτίο αποστολής] γιατί η επιχείρηση που πούλησε, σου είπε ότι δεν χρειάζεται ακόµα και η εφαρµογή του θα ξεκινήσει από 12-10-2026.
Λάθος 1ο: Ξεκινάω από το γεγονός ότι το πρόβληµα µη έκδοσης βαρύνει αυτόν που πουλά. Στην περίπτωση µας, η επιχείρηση που πούλησε αγροεφόδια και δεν έκοψε δελτίο αποστολής.
Λάθος 2ο: Το στενάχωρο είναι ότι είπε στον αγρότη «ρώτα το λογιστή σου και θα σου πει, µέχρι 12-10-2026 κόβουµε χειρόγραφα δελτία αποστολής.
Λάθος 3ο: Το επικίνδυνο είναι ότι εσύ που παρέλαβες τα λιπάσµατα / αγροεφόδια χωρίς Ψηφιακό ∆ελτίο Αποστολής, την επόµενη πούλησες το π.χ. σιτάρι που θέρισες και δεν έκοψες Ψ∆Α γιατί το ίδιο έκανε και ο έµπορος – προµηθευτής σου την προηγούµενη µέρα.
Λάθος 4ο: Το εγκληµατικό είναι ότι, δεν φτάνει που έχεις λανθασµένη πληροφόρηση, στην πορεία τη λες σε όποιον βρίσκεις στο δρόµο σου, µε ύφος παντογνώστη, µε πολλές πιθανότητες να τους κάνεις ζηµιά αν τους βρει ο έλεγχος πριν από σένα.
Κι όλα αυτά, χωρίς κανένας να ρωτήσει το λογιστή του.
Περίπτωση 3η: Την περασµένη Τετάρτη ήρθε στο γραφείο µου κόρη αγρότισσας [σσ. η αγρότισσα είναι συνταξιούχος, δεν καλλιεργεί η ίδια αλλά τρίτος στο όνοµα της], µε σκοπό να εκµαιεύσεις πληροφορίες, κατηγορώντας φυσικά τη λογίστρια που έχει αυτή τη στιγµή η µητέρα της.
Τη ρώτησα τρία πράγµατα: α) «έχετε σκοπό να αλλάξετε λογιστή;», β) Γνωρίζετε πόσο θα σας στοιχίζω το χρόνο», γ) επειδή δεν γνωριζόµαστε, γνωρίζετε ότι θα πρέπει να µου καταβάλλετε τα χρήµατα προκαταβολικά για κάθε εργασία που θα µου ζητάτε να υλοποιήσω;».
Ήταν εξαιρετικά ευγενική πάντως και, παρότι απογοητεύτηκε που δεν πήρε απαντήσεις, µε ρώτησε τι µου οφείλει για το χρόνο µου.
Θέλω να καταλήξω στο εξής:
Όλοι ψάχνεστε για καλύτερες συνθήκες εργασίες και το κατανοώ: αλλάζετε σπόρο µε σκοπό τη βελτίωση της παραγωγής, έχετε επενδύσει σε λάστιχα σταγόνα για στοχευµένο πότισµα µε ελάχιστη απώλεια νερού, βάζετε Φ/Β για να µειώσετε το κόστος ρεύµατος και ένα σωρό προσπάθειες που κάνετε καθηµερινά. Απόλυτα θεµιτό, αναγκαίο θα έλεγα. Ε, µην είστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στ’ αλεύρι. ∆εν είναι δυνατόν να κάνεις επένδυση 30, 40, 100 χιλιάδων ευρώ και να ψάχνεις να βρεις λογιστή µε 400 και 500 ευρώ το χρόνο.
Ψηφιακό δελτίο αποστολής και παραγωγοί λαϊκών αγορών
Η έκδοση Συγκεντρωτικού ∆ελτίο Αποστολής για τη µετάβαση στις λαϊκές αγορές, υπήρχε πάντα ως υποχρέωση, δεν είναι κάτι καινούργιο. Το γεγονός ότι πολλοί µπορεί να µην εξέδιδαν, δε σηµαίνει ότι δεν είχαν υποχρέωση. Επειδή ακόµη δεν είναι εφικτή η έκδοση του ψηφιακά, στην πλατφόρµα της ΑΑ∆Ε, οι παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών, µπορούν να εκδίδουν χειρόγραφο Συγκεντρωτικό ∆ελτίο Αποστολής έως και τις 12-10-2026, µέχρι την έναρξη δηλαδή της δεύτερης
φάσης. Θα δούµε µέχρι τότε τι θα γίνει…
Σκεφτείτε λίγο πριν ξεκινήσετε να παζαρεύετε την τιµή των βιβλίων σας
Είναι ποτέ δυνατόν, µε τα ίδια παραστατικά, να προκύπτουν τεράστιες διαφορές φόρων; Τι κάνει ο λογιστής των 300 ευρώ το έτος και σου βγάζει λιγότερο έως πολύ λιγότερο φόρο;
*Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Νομού Καρδίτσας)