Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Μείωση δικαιωμάτων 5% το 2021 στο διετές μεταβατικό στάδιο ΚΑΠ

Από το 2021 θα ισχύσουν οι περικοπές των άµεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ, που για την Ελλάδα θα σηµάνει µία µείωση άμεσων ενισχύσεων της τάξεως του 5% (από 1,947 δις στα 1,856 δις ετησίως), σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν.

6_pin_19

18
0

Τη συγκεκριµένη περικοπή αναµένεται να απορροφήσουν όλα τα καθεστώτα των άμεσων ενισχύσεων, δηλαδή η βασική, οι συνδεδεμένες, το πρασίνισμα, το Εθνικό Απόθεμα και η προσαύξηση δικαιωµάτων νεαρών αγροτών. Επιπλέον η αξία των δικαιωμάτων θα μειωθεί οριζόντια. Αυτό θα ισχύσει αν δεν αλλάξει κάτι στο Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο της ΕΕ όπου θα συμπεριλάβει τα χρήματα που θα δεσμευτούν για τη νέα ΚΑΠ, το οποίο θα αποφασιστεί µέσα στο χρόνο. Υπενθυμίζεται πως, σε σύγκριση με την τρέχουσα περίοδο η Ελλάδα θα λάβει 18,26 δις ευρώ για το σύνολο της ΚΑΠ. Στα 14,255 δις θα είναι ο προϋπολογισμός για τις άμεσες ενισχύσεις (μείον 5%) και στα 3,567 δις ο προϋπολογισμός για τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (μείον 15%).

Να σημειωθεί εδώ πως το ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το µεταβατικό στάδιο της ΚΑΠ τον περασμένο Απρίλιο, προτείνει να μείνουν σταθερά τα χρήµατα για τα έτη 2021-2023, οπότε καμία από τις παραπάνω μειώσεις να μην λάβει χώρα. Μένει να φανεί αν θα συμφωνήσουν σε αυτό κράτη-μέλη και Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 23 Μαΐου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία