BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Με τους δείκτες της ευρωπαϊκής γεωργίας στο κόκκινο δεν πρασινίζει η Κοινή Αγροτική Πολιτική

Απότομη πτώση και μείωση της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής έως και 15% αναμένει η δεξαμενή σκέψεων Farm Europe σε περίπτωση που οι στρατηγικές βιοποικιλότητας και το Farm to Fork, υλοποιηθούν με την τρέχουσα μορφή τους. Την ίδια στιγμή, Ευρωβουλή και Farm Europe θεωρούν ότι τα 15 με 20 δισ. που προορίζει η Κομισιόν ως επιπλέον κονδύλια για την ΚΑΠ είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν αναιρούν το γεγονός ότι ο συνολικός προϋπολογισμός είναι μειωμένος. 

thumbnail_18696127226_ca536e2d5c_o

20
0

Ο επίτροπος προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνες Χαν βρέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη 2 Ιουνίου για να διαβεβαιώσει τους ευρωβουλευτές ότι απαιτείται αλλαγή της προσέγγισης της αγροτικής πολιτικής εάν τα κράτη μέλη θέλουν να γίνουν πιο ανθεκτικά στις μελλοντικές κρίσεις.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη πυρός του επόμενου [προϋπολογισμού ΕΕ] και του Ταμείου Ανάκαμψης για να βεβαιωθούμε ότι το «πράσινο» θα γίνει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο για όλους τους αγρότες μας», δήλωσε ο Hahn. Βέβαια ο ίδιος παραδέχτηκε πως «είναι πολύ δύσκολο να γίνει πράσινο όταν όλοι οι αγροτικοί δείκτες είναι κόκκινοι

Σύμφωνα με τον Χαν, εάν εγκριθεί με την τρέχουσα μορφή, ο γεωργικός προϋπολογισμός θα «ενισχύσει τη διαχείριση κρίσεών μας στη γεωργία», θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να επενδύσουν στην «επόμενη γενιά γεωργίας» και να κάνουν τις εκμεταλλεύσεις «πράσινες, ψηφιακές και ανθεκτικές».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η νέα της πρόταση προϋπολογισμού θα βοηθήσει τους αγρότες να παράγουν επαρκή τρόφιμα ενώ ταυτόχρονα θα εφαρμόζουν τεχνολογίες για την ψηφιοποίηση της γεωργίας και την καθιστούν λιγότερο επιζήμια για το περιβάλλον.

«[Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός] θα βοηθήσει στην καλύτερη στήριξη των αγροτών για την επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης», δήλωσε ο Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγρότες θα ήταν «εγγυητές» της επισιτιστικής ασφάλειας και της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ένα σχέδιο από την ΕΕ που θα γίνει η πρώτη ήπειρος με ουδέτερο άνθρακα έως το 2050.

«Οι αγρότες θα εκτιμήσουν ότι έχουν τους πόρους για να συνεχίσουν να παράγουν τα τρόφιμά μας με πιο βιώσιμο τρόπο, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο επίτροπος.

Η νέα πρόταση για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, που δημοσιεύθηκε από την επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει συνολικά 391 δισεκατομμύρια ευρώ για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, προσθέτοντας 26,4 δισεκατομμύρια ευρώ στην πρώτη πρόταση της επιτροπής από το 2018.

Ωστόσο, η επιτροπή εργάζεται παράλληλα με αριθμούς που βασίζονται τόσο στις τιμές του 2018 όσο και στις τρέχουσες τιμές, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι παραπλανητικές, σύμφωνα με το think tank Farm Europe. Η Farm Europe υποστηρίζει ότι η πρόταση της επιτροπής θα μειώσει 31 δισ. Ευρώ σε χρήματα βοήθειας για τον γεωργικό τομέα, σε σύγκριση με τον τρέχοντα δημοσιονομικό κύκλο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιτίθεται σε τυχόν περικοπές στον προϋπολογισμό για τη γεωργία και θα ευνοούσε τη συνεχή χρηματοδοτική στήριξη των αγροτών για να αντιμετωπίσουν τους νέους στόχους που τέθηκαν από τις στρατηγικές «Farm to Fork» και «Βιοποικιλότητα», δύο από τις σημαντικότερες πολιτικές της Επιτροπής για να θέσει την οικονομία μια πιο πράσινη, πιο βιώσιμη βάση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά