Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Επιπλέον 7,5 δις ευρώ στην τρέχουσα ΚΑΠ για ενισχύσεις αγροτών ψάχνει να φέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Νομοτεχνική λύση που θα καταστήσει άμεσα διαθέσιμα για τους επόμενους μήνες στα Ταμεία της ΚΑΠ 7,5 δισ. ευρώ αναζητά η Κομισιόν, με το ποσό να αναμένεται ότι θα κατευθυνθεί είτε σε έκτακτες ενισχύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, είτε σε προγράμματα με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο υπό τον δεύτερο πυλώνα.

ursula7misidids

16
0

Τα 7,5 δισ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο συμφώνησαν τον περασμένο Ιούλιο οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επρόκειτο να συμπληρώσουν τα συνολικά κονδύλια της ΚΑΠ της επόμενης επταετίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι μιλώντας στην επιτροπή Γεωργίας της Ευρωβουλής, «πρόκειται για ένα ταμείο ανάκαμψης και η ανάκαμψη πρέπει να γίνει τώρα, όχι σε δύο ή τρία χρόνια».
Φυσικά η ελαστικότητα ως προς την διάθεση των κονδυλίων αυτών, δεν αποτελεί έμπνευση του Πολωνού πολιτικού, αφού το αίτημα αυτό είχαν διατυπώσει Ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα ήδη από το καλοκαίρι, ενώ έχει απασχολήσει και το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας σε ανεπίσημο ύφος.

Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να συμπληρώσουν τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ για την επόμενη επταετία με επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να διευκολυνθούν δράσεις με φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα που ανταποκρίνονται στις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα χρήματα αυτά ήταν 15 δισ. στην πρώτη πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, τον περασμένο Μάιο.

Με δεδομένο ότι τα ποσό αυτό θα διευκόλυνε έως ένα βαθμό τις φιλόδοξες περιβαλλοντικές αξιώσεις που φέρνει η επόμενη προγραμματική περίοδος, η μεταφορά των 7,5 δισ. στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο ή στο παράθυρο μετάβασης δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα διευκόλυνε ή θα δυσχέραινε τις καταστάσεις. Επιπλέον επισημαίνεται ότι η πρόθεση της Κομισιόν είναι να εντάξει ως δικαιούχους του ποσού αυτού και τους μεταποιητές

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν προχωρά στην κίνηση αυτή προσπαθώντας να πιέσει υπέρ μιας μονοετούς μεταβατικής περιόδου στην ΚΑΠ παρά το γεγονός ότι Ευρωβουλή και Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας έχουν συμφωνήσει για διετές παράθυρο. Μάλιστα οι Ευρωβουλευτές αντιμετώπισαν ως απειλή στην νομοθετική τους ελευθερία το ενδεχόμενο απόσυρσης της πρότασης για άμεση αξιοποίηση των 7,5 δισ., κάτι που τα στελέχη της Κομισιόν άφησαν να εννοηθεί σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο δεν υποχωρούσε στο ζήτημα της μεταβατικής περιόδου.

Προσπαθώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα ο κύριος Βοϊτσεχόφσκι σχολίασε πως «η άμεση αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να ρίξει φως στο ζήτημα αυτό και ενδεχομένως να διευκολύνει κάποιος συμβιβασμό» καταλήγοντας πως ο ίδιος είναι ανοιχτός σε νέες προτάσεις. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία