BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Η πορεία δικαιωμάτων ως το 2026 στον φάκελο του ελληνικού σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ

Έννοιες όπως ο «πραγματικός αγρότης», η επικείμενη κατάργηση του πρασινίσματος, η εσωτερική σύγκλιση των δικαιωμάτων έως το 2026 και ο νέος χάρτης χρηματοδότησης των παρεμβάσεων, περιγράφονται μεταξύ άλλων στον επικαιροποιημένο οδηγό της νέας ΚΑΠ που παρουσίασε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα στον Νοέμβριο.

xartes_2_2

80
3

Κατά βάση η παρουσίαση αυτή, περιγράφει τη νέα δομή που πρέπει να έχει ο εθνικός φάκελος άμεσων ενισχύσεων και τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με γνώμονα τα νομικά κείμενα που έχουν διαμορφώσει Κομισιόν, Συμβούλιο Γεωργίας και Ευρωβουλή. Ο τρίλογος των δια πραγματεύσεων ανάμεσα σε αυτά τα όργανα επικεντρώνεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», με την παρουσίαση του ΥΠΑΑΤ να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην «πράσινη αρχιτεκτονική» που θα πρέπει να ακολουθεί το στρατηγικό σχέδιο το οποίο μόλις πριν λίγες μέρες ξεκίνησε να δομείται και επίσημα στη χώρα μας.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά ολόκληρο το ρεπορτάζ.

Ζήτημα πολιτικής βούλησης η εφαρμογή επερχόμενων ευνοϊκών διατάξεων της ΚΑΠ

Νεοεισερχόμενοι και νέοι αγρότες, πραγματικός και κατ’ επάγγελμα αγρότης, επιλέξιμες εκτάσεις και επιλέξιμοι βοσκότοποι. Όλα αυτά αποτελούν έννοιες, γνωστές μεν από παλιά, αλλά με διαφορετική χροιά και βαρύτητα στη νέα ΚΑΠ που έπειτα από πολύωρες διαδικασίες ψηφοφορίας στην Ευρωβουλή και διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο των υπουργών γεωργίας της ΕΕ βρίσκονται πλέον στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης πριν κλειδώσουν τα κείμενα της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής. Η ευθύνη ως προς την ένταση της μεταρρύθμισης βαραίνει σε μεγάλο βαθμό τα κράτη μέλη που καλούνται με μια σχετική ελευθερία να προσαρμόσουν τα στρατηγικά τους σχέδια στον ευρωπαϊκό σκελετό, επισημαίνουν πλέον οι αναλυτές.

Σε μια προσπάθεια κατανόησης της σημασίας που αποκτούν πλέον οι έννοιες αυτές, ο αγροοικονομολόγος και πανεπιστημιακός από το Δουβλίνο Άλαν Μάθιους διαμόρφωσε ένα βασικό λεξικό της νέας ΚΑΠ. Στην πορεία της κατανόησης των εννοιών, ένα πράγμα γίνεται εύκολα αντιληπτό, σύμφωνα με τον Ιρλανδό τεχνοκράτη: Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ δεν είναι τόσο προοδευτική και φιλόδοξη όσο ακουγόταν αρχικά ότι θα είναι αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός, για ένα πιο βιώσιμο αλλά και δικαιότερο ως προς τον τρόπο κατανομής των ενισχύσεων μοντέλο. Με άλλα λόγια, η εξασφάλιση αναδιανεμητικής ενίσχυσης σε κατ επάγγελμα αγρότες, η πρόβλεψη για πριμ εξόδου αγροτών και το μέγεθος της επιδότησης πρώτης εγκατάστασης εμπίπτουν άπαξ και οριστικοποιηθεί στις Βρυξέλλες το γενικό πλαίσιο, στην πολιτική βούληση των επιμέρους ηγεσιών επί των αγροτικών ανά τα κράτη μέλη.

Σημειώνεται ότι  ήδη έχει ανοίξει ο δρόμος για τις τριμερείς συζητήσεις ανάμεσα σε Συμβούλιο, Ευρωβουλή και Επιτροπή, που αναμένεται ότι θα καταλήξουν σε τελική συμφωνία για τη νομοθετική υπόσταση της ΚΑΠ στις αρχές του επόμενου έτους.

Η πρόταση της Επιτροπής είχε τρεις κύριες ιδέες: ένα νέο μοντέλο υλοποίησης και δομή διακυβέρνησης για την ΚΑΠ · υψηλότερες περιβαλλοντικές και κλιματικές φιλοδοξίες που θα υλοποιηθούν μέσω μιας νέας πράσινης αρχιτεκτονικής · και μεγαλύτερη δικαιοσύνη στην κατανομή των πληρωμών. Σε ορισμένους τομείς οι διαπραγματευτικές εντολές υπερβαίνουν την πρόταση της Επιτροπής, σε άλλους τομείς η πρόταση της Επιτροπής έχει αποδυναμωθεί.

«Σε σχέση με ένα πλαίσιο πολιτικής της ΚΑΠ που θα ενθάρρυνε πραγματικά και θα στήριζε τους αγρότες να μεταβούν σε μια πιο βιώσιμη γεωργία, όπως περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, οι διαπραγματευτικές εντολές υπολείπονται. Πολλά κράτη μέλη και ευρωβουλευτές εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στην εισοδηματική διαχείριση της ΚΑΠ» σχολιάζει ο Άλαν Μάθιους.

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ο ρυθμός αλλαγής είναι πολύ αργός και το επίπεδο φιλοδοξίας πολύ χαμηλό, αλλά, παρά τις πολλές αδυναμίες του, το αποτέλεσμα της ΚΑΠ που βασίζεται σε αυτές τις διαπραγματευτικές εντολές θα εξακολουθεί να είναι ένα βήμα μπροστά και όχι ένα βήμα πίσω» συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι «θα είναι σημαντικό τώρα η Επιτροπή να διατηρήσει σταθερούς τους τριμερείς διάλογους, να υποστηρίξει εκείνα τα στοιχεία που προωθούν τους στόχους της και να προσπαθήσει να καταρρίψει εκείνα τα στοιχεία που τους αποδυναμώνουν».

«Τελικά, πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη θα αξιοποιήσουν τις νέες διατάξεις κατά τον σχεδιασμό των στρατηγικών τους σχεδίων για την ΚΑΠ» τονίζει ο ίδιος.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

03-12-2020 17:47Makis

Μάλιστα.Καθε φορά που γράφεται ένα άρθρο εμφανίζοντε οι αδικημένοι να σχολιάσουν ότι στο τέλος τα λεφτά τα τρώνε οι μεγάλοι και ότι για τους μικρούς γεωργούς η αδικία πάει σύννεφο. Έχουμε φτάσει στο 2020 και ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι το πρόβλημα είναι ότι συνεχίζουν άσκοπα να δίνουν επιδοτήσεις σε μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα να επιβιώσουν και να προσφέρουν σε ανταγωνιστικές τιμές τα προϊόντα τους λόγω αγραμματοσύνης και υπερβολικών εξόδων λόγω άσκοπης χρήσης μηχανολογικού εξοπλισμού πχ τεράστια τρακτέρ και παρελκόμενα για μικρές εκτάσεις.Και φταίνε λέει που κάποιος κάποιοι έχουν πχ 3000 στρεμ.και τρώνε πολλές επιδοτήσεις.Ρε άντε τραβάτε να κάνετε κάνα μεροκάματο κάπου αλλού αντί να περιμένετε με 100,200 και 500 στρεμ Σιταρια και βαμβάκια να βγάλετε την χρόνια και να έχετε και κέρδος και να περισεψει και για απόσβεση εξοπλισμού κτλ. Που φτάσατε να παίρνετε τρακτέρ πιο ακριβά από Φερράρι και να τα τριγυρνάνε άσκοπα και να τα έχετε όλο το χρόνο παρκαρισμένα μέσα στις αυλές να τα καίει ο ήλιος και να τα χέζουν οι κότες και τα περιστέρια...ανεπροκοποι και ανεγκεφαλοι επιχειρηματίες....

Απάντηση

26-11-2020 09:43Παραγωγός γης

Πενήντα χρόνια πλουτίζουν οι πονηροί, γεμίζουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους,και εν έτει 2026 θα διακρίνετε τους πραγματικους αγρότες απ' τους κλέφτες υπέρογκων επιδοτήσεων. Αλλά γι'αυτό δημιουργήθηκε κομματικός στρατός τη δεκαετία του 80 και βαστάει μέχρι και σήμερα. Τους χρυσωσατε τους τσιφλικάδες με τα χωράφια των φτωχών. Νέοι σταματήστε να ψηφίζετε πελατειακά να τους στείλουμε όλους στα γκραβαρα...

Απάντηση

25-11-2020 17:08Ρίτσαρντ

Γράψτε και κανένα άρθρο για το 2060....! όχι μονο για το 2026. Είστε ο ορισμός της μπουρδολογίας.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά