BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Θέλει γη και στρατηγική στο ΟΣΔΕ για το μέγιστο πριμ από το νέο πρασίνισμα

Μπορεί εξ αρχής να φαίνονται εντυπωσιακά τα ποσά που φέρνει το νέο πρασίνισµα στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις της χώρας, ωστόσο πέρα από το ποιος τελικά µπορεί να τα αξιοποιήσει, σηµασία έχει και µε ποιον τρόπο υπολογίζονται.

15774_17845386

Γιώργος Κοντονής

8297
3

Μία µεγάλη διαφορά σε σχέση µε το σηµερινό «πρασίνισµα» που είναι ήδη γνωστή είναι πως τα ποσά υπολογίζονται στην επιλέξιµη έκταση του αγρότη, πέρα από τον αριθµό των δικαιωµάτων. Αυτό όµως που δεν έχει γίνει ακόµα ευρέως γνωστό, είναι πως το πρασίνισµα πλέον υπολογίζεται µόνο στην στρεµµατική έκταση η οποία δεσµεύεται για µία συγκεκριµένη δράση. Για παράδειγµα, ένας που έχει 500 στρέµµατα σκληρό σιτάρι και κάνει ειδική θρέψη στα 300, τότε θα λάβει το αντίστοιχο πριµ µόνο για τα 300 στρέµµατα και όχι το σύνολο της έκτασης. Εξαίρεση θα αποτελέσει η δέσµευση για περιοχή οικολογικής εστίασης (αγρανάπαυση, δενδροστοιχίες, ζώνες ανάσχεσης γύρω από νερά) στο 5-10% της έκτασης, όπου η αποζηµίωση θα δίνεται στο σύνολο της έκτασης επί της οποίας υπολογίζεται το ποσοστό. 

Μερικά παραδείγµατα για το πώς θα πληρωθεί το νέο πρασίνισµα, δίνει µε έγγραφό της η Οµάδα Ειδικών Άµεσων Ενισχύσεων (Expert Group for Direct Payment) της Κοµισιόν, στις οποίες αναφέρει:

Ποιες εκτάσεις µπορούν να πληρωθούν το νέο πρασίνισµα

Οποιοσδήποτε τύπος γεωργικής έκτασης (αρόσιµη γη, µόνιµες καλλιέργειες,, βοσκοτόπια) µπορεί να λάβει πληρωµές για οικολογικά συστήµατα σύµφωνα µε τους όρους που ορίζονται από τα κράτη µέλη στο Στρατηγικό Σχέδιο. Η στήριξη για ένα συγκεκριµένο οικολογικό σύστηµα λαµβάνει τη µορφή ετήσιας πληρωµής για όλα τα επιλέξιµα εκτάρια που καλύπτονται από τις δεσµεύσεις. Οι γεωργικές εκτάσεις που είναι επιλέξιµες στο πλαίσιο οικολογικών συστηµάτων πρέπει να πληρούν δύο προϋποθέσεις: - Η γεωργική έκταση, πρέπει να είναι επιλέξιµο εκτάριο και, επιπλέον, η περιοχή πρέπει να αφορά τις δεσµεύσεις για την εφαρµογή πρακτικών ευεργετικών για το κλίµα, το περιβάλλον, την καλή διαβίωση των ζώων και την καταπολέµηση της µικροβιακής αντοχής.

Μπορούν γεωργοί µε επιλέξιµη έκταση χωρίς δικαιώµατα να λαµβάνουν το νέο πρασίνισµα; 

Μια περιοχή είναι επιλέξιµη για οικολογικά συστήµατα εάν πληροί τον ορισµό του επιλέξιµου εκταρίου. Ο αριθµός των διαθέσιµων δικαιωµάτων ενίσχυσης δεν έχει σηµασία για τη δήλωση της επιλεξιµότητας των περιοχών σε οικολογικά συστήµατα. Ωστόσο, η λήψη της βασικής ενίσχυσης είναι απαραίτητη στην περίπτωση πληρωµών για οικολογικά συστήµατα. 

Παράδειγµα 1: ένας γεωργός µε 100 στρέµµατα που πληροί τις προϋποθέσεις επιλεξιµότητας που έχουν οριστεί για τη βασική ενίσχυση, λαµβάνει βασική για 20 εξ’ αυτών για τα οποία ενεργοποιεί δικαιώµατα. Θα πρέπει να λάβει στήριξη από πληρωµές πρασινίσµατος για έως και 100 στρέµµατα ( εάν αυτή είναι ολόκληρη η επιλέξιµη έκταση του αγροκτήµατος που εµπλέκεται σε οικολογικά συστήµατα).

Παράδειγµα 2: Ένας γεωργός µε 100 στρέµµατα που πληροί τις προϋποθέσεις επιλεξιµότητας που έχουν οριστεί για τη βασική ενίσχυση δεν έχει καθόλου δικαιώµατα. Μπορεί να λάβει «αντισταθµιστικές» πληρωµές οικοσυστηµάτων για 100 στρέµµατα (εάν αυτή είναι η περιοχή που συµµετέχει σε οικολογικά συστήµατα). 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

30-01-2022 19:20Ηρακλής Τσιαγιανιδης

Συμφωνο απόλυτα φίλε μου πέρσι το βασικό λίπασμα είχε 13,50 τα 25 κιλά και φέτος αγορά έχει 23 εως 25 ευρώ τά 25 κιλά. Κανείς από το υπουργείο μας δεν νοιάζεται αρκεί οι δικοί τους να εσχροκερδιζουν, τα λαμόγια, μεγάλος θυμός, αλλά εάν βρίσω θα έχουμε μηνύσεις, τους φτύνεις και λενετ ότι βρέχει

Απάντηση

27-01-2022 15:00TEO

ΑΦΉΣΤΕ ΣΤΗΝ ΆΚΡΗ ΤΗΝ ΝΈΑ ΚΑΠ.. ΤΏΡΑ ΤΙ ΓΊΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΕ ΌΛΑ ΤΑ ΕΦΌΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ COVIT.. ΤΏΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΏΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΩΡΑ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά