BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ανοίγουν το Εθνικό Απόθεμα για παλιούς Γαλλία-Ιρλανδία, κριτήρια στο ελληνικό πλάνο

Από τις επιλογές του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ θα εξαρτηθεί το αν τελικά το Εθνικό Απόθεμα θα γίνει διαθέσιμο για επιπλέον κατηγορίες αγροτών το 2023, πέρα από τους νέους και νεοεισερχόμενος στον πρωτογενή τομέα, σε συνέχεια των διευκρινίσεων που ζήτησε η Κομισιόν για το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ.

4-5

Γιώργος Κοντονής

900
0

Προφανώς εφόσον ανοίξει αυτή η δυνατότητα, δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα αλλά θα αφορά συγκεκριµένες κατηγορίες εκμεταλλεύσεων, ενώ έχει υπάρξει πρόταση να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα νέα επιλέξιμα στρέμματα στα βοσκοτόπια, ώστε να ντυθούν με δικαιώματα. Για παράδειγμα στο στρατηγικό σχέδιο της Γαλλίας αναφέρεται πως στις κατηγορίες αγροτών που θα λάβουν δικαιώματα θα είναι και όσοι αγρότες είχαν εκμεταλλεύσεις (εκτός από οινάμπελα) από το 2013 έως το 2014 και δεν κατάφεραν να αποκτήσουν ποτέ δικαιώματα την τρέχουσα περίοδο (2015-2022). Όπως αναφέρουν οι Γάλλοι, για την κατηγορία αυτή θα υπάρξουν πρόσθετα κριτήρια κατανομής. Σε παρόμοια πρόβλεψη έχουν προχωρήσει και οι Ιρλανδοί για την κατηγορία που την ονομάζουν «Οι ξεχασμένοι αγρότες». Σημειώνεται εδώ πως τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν αποφασίσει να απεμπλακούν τελείως από τα δικαιώματα και να παρέχουν τη βασική ενίσχυση στην επιλέξιμη γη. Αυτό από μόνο του εξαλείφει την όποια ανάγκη για Εθνικό Απόθεμα και τις αδικίες που συχνά εντοπίζονται στην κατανομή των άμεσων ενισχύσεων.

Η δυνατότητα ένταξης περισσότερων κατηγοριών δικαιούχων που παρέχουν τα ευρωπαϊκά κείµενα, συνδέεται µε το γεγονός ότι το 2023 δεν θα γίνει «πρώτη κατανοµή» και ως εκ τούτου πέρα από τις µεταβιβάσεις, όποιος δεν είναι νέος ή νεοεισερχόµενος αγρότης δεν θα µπορεί να ντύσει αυτόµατα τη γη του µε δικαιώµατα.

Ακόµα τρεις ριζικές αλλαγές αναµένονται στο Εθνικό Απόθεµα:

Πρώτον, στις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων χωρίς γη µεταξύ αγροτών δεν θα επέρχεται µείωση της αξίας τους κατά 25%. Αλλά η ποινή θα αφορά τον αριθµό των δικαιωµάτων. Για παράδειγµα, σε µεταβίβαση 4 δικαιωµάτων, στα χέρια του αγοραστή θα φτάνουν 3 και ένα θα επιστρέφει στο Απόθεµα (σε περίπτωση που θα εφαρµοστεί 25% ποινή στον αριθµό).

∆εύτερον, όταν το απόθεµα δεν θα επαρκεί για την κάλυψη της χορήγησης των δικαιωµάτων ενίσχυσης αυτό θα αναπληρώνεται µε γραµµική µείωση της αξίας όλων των δικαιωµάτων ενίσχυσης ανά αγρονοµική περιφέρεια. Για παράδειγµα, αν δεν φτάνει το ποσό για τα βοσκοτόπια, θα κόβεται οριζόντια η βασική µόνο στα βοσκοτόπια και όχι σε αροτραίες και δενδρώδεις. Σήµερα, η περικοπή γίνεται οριζόντια.

Τρίτον, τα αποκτούµενα από το απόθεµα δικαιώµατα δεν θα µπορούν να επαναµεταβιβαστούν (µε πώληση ή ενοικίαση) για µια πενταετία από την έναρξη της απόκτησής τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά