BACK TO
TOP
Κοινοβουλευτικά

Με αντιπροσώπευση στο 15% η αναγνώριση Διεπαγγελματικής

Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για που συζητείται στην Βουλή, οριοθετείται η νομική μορφή των διεπαγγελματικών οργανώσεων και μαζί τους καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αναγνώρισής τους, με την  αντιπροσωπευτικότητα να περιορίζεται καταρχήν στο 15%.

makisvrodisamna

5
1

Το ποσοστό αυτό του 15% θα πρέπει εντός πέντε ετών από την ημερομηνία αναγνώρισης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, να έχει ανέλθει τουλάχιστον σε 30% της συνολικής παραγωγής και τουλάχιστον σε 30% της μεταποίησης ή της εμπορίας συμπεριλαμβανομένης της διανομής, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η αναγνώριση ανακαλείται με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η τροπολογία αποτελείται συγκεκριμένα από έξι άρθρα, μέσω των οποίων οριοθετείται η νομική μορφή των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.  Για κάθε προϊόν ή κοινή ομάδα προϊόντων προβλέπεται η αναγνώριση μιας ΔΟ ενώ γίνεται αναφορά για δυνατότητα αναγνώρισης Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και σε Περιφερειακό επίπεδο.

Σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, προβλέπεται η δυνατότητα θέσπισης εισφοράς σε οικονομικούς φορείς ή ομάδες οι οποίες δεν είναι μέλη της ΔΟ «αλλά επωφελούνται από τις εν λόγω δραστηριότητες εφόσον οι εισφορές αυτές προορίζονται για την κάλυψη δαπανών που προκύπτουν άμεσα από την άσκηση των εν λόγων δραστηριοτήτων».

 Υπενθυμίζεται ότι με απόφασή του  κ. Βορίδη από τις 26 Αυγούστου 2019 καταργήθηκε προγενέστερη υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο προηγούμενος υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Αναλυτικά η τροπολογία εδώ

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

10-12-2019 21:02asavas

Ο Υπουργός των εκπρόθεσμων τροπολογιών κτύπησε πάλι με νέα ρουκέτα ασχετοσύνης. Όταν δεν δίστασε να καταργήσει νομοθετικά απόφαση του ΣτΕ θα του ήταν δύσκολο να κατεβάσει τον πήχη της αντιπροσωπευτικότητας των Δ.Ο στο 15% ; Αναμένεται με ενδιαφέρον το επόμενο κτύπημα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία