BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Φωτοβολταϊκά σε γη παραγωγική σε νέο νομοσχέδιο

Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 1% της γεωργικής έκτασης του κάθε νομού και μέχρι το όριο του 1MW που είναι και το προβλεπόμενο όριο για τις Ενεργειακές Κοινότητες, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μέσα στην εβδομάδα.

photovoltaika_2

Γιώργος Κοντονής

80
1

Συγκεκριμένα, με τη ρύθμιση επιτρέπεται η εγκατάσταση φ/β σταθμών σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 1%, συμπεριλαμβανομένων των εκτάσεων που γειτνιάζουν σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σημείωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, προβλέπονται τα εξής στο νομοσχέδιο:
1. Αποζημίωση Σταθμών ΑΠΕ με ΣΕΔΠ (Feed In Premium)

Η ρύθμιση αφορά σε 103 σταθμούς ΑΠΕ ισχύος 560MW. Επιλύεται μόνιμα πλέον η αποζημίωση των σταθμών ΑΠΕ με ΣΕΔΠ.

Παράλληλα ρυθμίζεται η αποζημίωση αυτών των σταθμών ΑΠΕ:

  • άμεσα για την παραγωγή από τον Ιούλιο του έτους 2019 μέχρι σήμερα,
  • εντός δύο μηνών από το νόμο για το υπόλοιπο 10% από την έναρξη λειτουργίας τους έως σήμερα2.Δυνατότητα απευθείας συμμετοχής ΑΠΕ στην αγορά

2. Δίνεται η δυνατότητα ταχύτερης υλοποίησης έργων ΑΠΕ χωρίς την αναγκαιότητα επιλογής τους μέσω δημοπρασιών της ΡΑΕ και χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω του ΕΤΜΕΑΡ.
3.Σταθμοί ΑΠΕ ισχύος >250MW

Δίνεται διέξοδος σε πολύ μεγάλα έργα ΑΠΕ, πάνω από 250 MW, να προχωρήσουν, καθώς λόγω της μεγάλης ισχύος, εκ των πραγμάτων, δεν επιλέγονται στις ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Το κάθε ένα έργο από αυτά εκτιμάται ότι αποτελεί επένδυση μεγαλύτερης των 200 εκ. €.

Αυξάνεται σημαντικά η διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα προς επίτευξη των ιδιαίτερα φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα  το 2030
4.Εγκατάσταση ΑΠΕ σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας

Με την ρύθμιση επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 1%,
5.Άδειες Υβριδικών Σταθμών στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

«Ξεμπλοκάρονται» περίπου 170 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ για χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικούς σταθμούς, χωρίς να αναγράφεται στις άδειες η τιμής αποζημίωσης των σταθμών αυτών.

Ήδη λειτουργεί ομάδα εργασίας, σε συνεργασία με την αγορά για τον καθορισμό του πλαισίου των υβριδικών σταθμών.

Το καθεστώς ενίσχυσης νέων υβριδικών σταθμών θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση
6.Επιτάχυνση υλοποίησης έργων βιοαερίου από ΦΟΔΣΑ

Επιταχύνονται έργα ηλεκτροπαραγωγής από το παραγόμενο βιοαέριο από μονάδες διαχείρισης αποβλήτων κατά προσέγγιση της τάξεως 1 MW και μεγίστης ισχύος 4 MW και υλοποιείται πληρέστερα το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.

Με τα έργα αυτά μειώνονται οι αέριοι ρύποι και οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων για τους ΟΤΑ λόγω του πρόσθετου εσόδου από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

08-11-2019 08:04kostas

με λιγα λογια ΠΑΛΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΛΕΦΤΑ !!!!!! οι δικοι μας 5-10 μεγαλοκαρχαριες εχουν στησει ηδη μοναδες και οι ξενοι που θαρθουν δεν θα φορολογουνται εδω !αρα λεφτα γιοκ απ'αυτους! θα πουλανε ακριβα στη ΔΕΗ και θ'αγοραζουν φθηνα απ'αυτην και ετσι εμεις παλι θα πληρωνουμε πιο ακριβα ,για να παρουν αυτοι τα λεφτα μας !!! τι ειχες Γιαννη ,τι ειχα παντα !!! .........αφου τα θελει ο απ'αυτος μας .............................................

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία