Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Τώρα τρέχουμε για τα «δασικά», αμφίβολη η εξαγορά εκχερσωμένων

Τις συµπληγάδες της γραφειοκρατίας υποχρεώνονται να διαβούν για µια ακόµη φορά χιλιάδες αγρότες που καλούνται αυτό τον καιρό να επιλύσουν θέµατα χρήσεων γης, βάσει των νέων ευνοϊκών διατάξεων του νόµου 4685/2020, γνωστού και ως νόµου Χατζηδάκη.

44-45ααμ

Γιάννης Πανάγος

234
1

Την ίδια στιγµή, απόλυτο νοµικό κενό δείχνει να έχει δηµιουργηθεί σε ότι αφορά τον µηχανισµό εξαγοράς δασικών εκτάσεων που είχαν εκχερσωθεί παράνοµα προ του 1975 και για τις οποίες ο νόµος (4280/2014 και 4467/2017) έδινε τη δυνατότητα εξαγοράς. Το θέµα δείχνει να έχει µπλέξει για τα καλά µετά την απόφαση που ανακοίνωσε το Μάιο η Ολοµέλεια του Συµβουλίου της Επικρατείας και έκρινε αντισυνταγµατική τη ρύθµιση του 2017 για την εξαγορά καταπατηµένων και παράνοµα εκχερσωµένων δασικών εκτάσεων από αγρότες που τις καλλιεργούν. Μέχρι εκείνη τη στιγµή είχαν υποβληθεί περίπου 74.400 αιτήµατα εξαγοράς, τα οποία αντιστοιχούν σε 370.000 στρέµµατα τουλάχιστον.

Παρά την απόφαση του ΣτΕ η υποβολή αιτηµάτων εξαγοράς συνεχίσθηκε µέχρι και τις 8 Αυγούστου 2020, δηλαδή πριν από λίγες µέρες, όταν έληξε και η τελευταία προθεσµία επ' αυτού. Σήµερα κανείς δεν µπορεί να πει µε βεβαιότητα ποια θα είναι η τύχη αυτών των αιτηµάτων που βρίσκονται συσσωρευµένα στα δασαρχεία, όταν µάλιστα είναι γνωστό ότι την προσφυγή είχαν κάνει οι δασολόγοι του ∆ηµοσίου (ΠΕ∆∆Υ -ΓΕΩΤΕΕ).

Το άλλο θέµα που απασχολεί αυτό το διάστηµα και είναι ευρύτερο έχει να κάνει µε την επιχειρούµενη αναµόρφωση των δασικών χαρτών και τις αντίστοιχες αιτήσεις που θα πρέπει να υποβάλλουν οι έχοντες ισχυρό πλέον λόγο να το κάνουν, µε βάση τον νόµο Χατζηδάκη. Υπενθυµίζεται ότι οι νέες προθεσµίες έχουν µετατεθεί για τις 15 Σεπτεµβρίου (στις περιπτώσεις που έληγαν στις 20 Αυγούστου) και για τις 23 Σεπτεµβρίου (αυτές που έληγαν στις 28 Αυγούστου).

Εδώ το θέµα αφορά εκτάσεις το µεγαλύτερο µέρος των οποίων επιδοτείται από κοινοτικούς πόρους. Οι εκτάσεις αυτές ξεπερνούν µέχρι στιγµής τα 2 εκατ. στρέµµατα σε όλη τη χώρα, ενώ οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν τις 260.000. Βάσει στοιχείων του ΟΠΕΚΕΠΕ οι περισσότερες παράνοµα επιδοτούµενες εκτάσεις µε βάση τους αναρτηµένους δασικούς χάρτες βρίσκονται στο νοµό Λάρισας και είναι 554.952 στρέµµατα. Ακολουθεί ο νοµός Ηλείας µε 302.556 στρέµµατα, η Αχαΐα µε 198.227 στρέµµατα, η Λακωνία µε 169.585 στρέµµατα, η Μαγνησία µε 149.695 στρέµµατα, η Μεσσηνία µε 139.683 στρέµµατα, η Χαλκιδική µε 131.580 στρέµµατα και η Κοζάνη µε 109.078 στρέµµατα.

Εδώ πρόκειται για ζητήµατα που συνδέονται µε τη νοµιµοποίηση της χρήσης γης σε καλλιεργούµενες εκτάσεις τις οποίες τα ιστορικά δεδοµένα τις δείχνουν δασικές. Οι ιθύνοντες διαβεβαιώνουν ότι ο νόµος 4685/2020 αντιµετωπίζει ολοκληρωµένα το ζήτηµα, παρέχοντας ξεκάθαρα τη δυνατότητα στους αγρότες που καλλιεργούν τη γη και ενεργοποιούν δικαιώµατα σε εκτάσεις που ήταν δασικές πριν το 1945, να διατηρήσουν το σηµερινό στάτους.

Αρκεί να προσκοµίσουν τα στοιχεία διοικητικών πράξεων (επιβεβαιωτικά της κατάστασης πριν το 1975) που καλούνται να αναζητήσουν και να καταθέσουν στις  αρχές. Μεταξύ αυτών είναι αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων που απέδωσαν γεωργική, κτηνοτροφική ή µεικτή χρήση.

Επίσης παραχωρητήρια αγροτικών κλήρων, αποφάσεις κύρωσης διανοµών και αναδασµών οι οποίες φέρουν διακριτό αριθµό τεµαχίου και τους αποδόθηκε χρήση γεωργική, κτηνοτροφική ή µεικτή.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

21-08-2020 11:20Καραγιάννης Γρηγόριος

Άλλη μια απόδειξη της προχειρότητας που διακρίνει την λειτουργία των υπηρεσιών

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία