Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Με λίγο ψωμί και πολλά διδάγματα έπεσε φέτος η αυλαία των μπλόκων

Φτωχή σε επιτεύγµατα, πλούσια ωστόσο σε διδάγµατα, δείχνει να υπήρξε η φετινή υπόθεση των αγροτικών µπλόκων, µε τον κύκλο των κινητοποιήσεων να κλείνει αυτή τη φορά περισσότερο άδοξα από ποτέ, θέτοντας πλέον ζωηρά επ’ αµφιβόλω την αξία αυτού του...

Με λίγο ψωμί και πολλά διδάγματα έπεσε φέτος η αυλαία των μπλόκων

0
0

Η φετινή αυλαία έπεσε, µετά από δύο φλίαρες και ανούσιες διαβουλεύσεις κλιµακίων εκπροσώπων των µπλόκων στην Αθήνα και ένα τυπικό συλλαλλητήριο των φίλα προσκείµενων στη «δογµατική αριστερά» δυνάµεων του αγροτικού χώρου, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Κάπως έτσι, έµειναν όλοι ευχαριστηµένοι. Ο Βαγγέλης Μπούτας και οι σύντροφοί του επιβεβαίωσαν τον ρόλο του «πρωτοστάτη» των αγροτικών κινητοποιήσεων και του επίτιµου συνοµιλητή στις διαπραγµατεύσεις µε την κυβέρνηση.

Οι νεότεροι Μακεδόνες πήραν το βάπτισµα του πυρός και κατάφεραν να φθάσουν µέχρι το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και την «εστία» της Νέας ∆ηµοκρατίας στη Βουλή, έστω κι αν δεν µπόρεσαν να δουν από κοντά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρετίζει τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες όλης της χώρας που επί 25 μερόνυχτα βρέθηκαν στα μπλόκα του αγώνα, παλεύοντας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και  της κυβέρνησης, που μας εξοντώνει.

Δίνουμε αγώνα επιβίωσης, καθώς με τα μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου και της  ΚΑΠ της ΕΕ, επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών, με συνέπεια να οδηγούμαστε ακόμα πιο γρήγορα στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Παλεύουμε, με νύχια και με δόντια, να κρατήσουμε τα χωράφια και τα ζώα μας, να μπορούμε να παράγουμε επαρκή, φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τις βιοτικές ανάγκες  του λαού μας και από το μόχθο μας να ζούμε, με αξιοπρέπεια, τις οικογένειές μας.   

Στη ζωή και στους αγώνες μας έχουμε δει καθαρά ποιοι είναι μαζί μας και ποιοι απέναντί μας.

Αντιπάλους έχουμε: Την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που με την πολιτική που εφαρμόζουν και στηρίζουν μας ξεκληρίζουν. Τους εμποροβιομήχανους και τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας για ν’ αυξάνουν τα κέρδη τους. Μας πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια κι αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα μας, τα οποία φτάνουν πανάκριβα στην κατανάλωση για τις λαϊκές οικογένειες. Το κράτος που με την φοροεπιδρομή, την εισφοροληστεία και τα πολλά άλλα  χαράτσια, μας αρπάζει ότι  έχει απομείνει στις τσέπες μας. Τους τραπεζίτες που μας ρουφούν το αίμα με τα επιτόκια και τα πανωτόκια και, αφού μας καταχρεώνουν,  μας απειλούν ότι θα μας κατασχέσουν τα σπίτια και τα χωράφια. Τους αγροτοκαπιταλιστές που κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να φύγουμε,  εμείς από την παραγωγή, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να τα πάρουν όλα αυτοί στα χέρια τους.

Μαζί μας,  σύμμαχοι στον αγώνα μας ενάντια σ’ αυτή την πολιτική, είναι οι εργατοϋπάλληλοι  και τα άλλα λαϊκά στρώματα που έχουμε τους ίδιους αντιπάλους, κοινά προβλήματα, αιτήματα και ανάγκες .

Στις φετινές κινητοποιήσεις δεχθήκαμε σκληρή και ολομέτωπη επίθεση. Πρώτα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία, όχι μόνο δεν δέχθηκε να ικανοποιήσει ούτε ένα ;από τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά μας, αλλά οργάνωσε και μια τεράστια εκστρατεία συκοφάντησης του αγώνα μας και του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Η εντελώς αρνητική στάση στα αιτήματα μας που κράτησε το κυβερνητικό κλιμάκιο στη συνάντηση που είχε μαζί του στα 10 Φλεβάρη η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αποδεικνύει  ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει στο ακέραιο και χωρίς καμιά παραχώρηση  όλα τα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττουν άγρια τους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Απέναντί μας έχουμε τη ΝΔ , η οποία συμφωνεί με την ΚΑΠ της ΕΕ, ψήφισε το μνημόνιο, μαζί με την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα. Πρώτα προσπάθησε, με κάθε τρόπο, ν’ αποθαρρύνει τους αγρότες από το να συμμετέχουν, μαζικά, στην κινητοποίηση. Κι ύστερα, με συνεχείς δηλώσεις του προέδρου της κι άλλων στελεχών υπέρ της ΚΑΠ και για την «ανάγκη αποφυγής του κλεισίματος δρόμων από τη μεριά των αγροτών», επιχείρησε να ξεστρατίσει τους αγωνιζόμενους αγρότες από  πραγματικό περιεχόμενο και την προοπτική του αγώνα μας και να υπονομεύσει την δύναμη και τη δυναμική της πάλης μας. 

Ύπουλο και βρώμικο ρόλο έπαιξε η φασιστική Χρυσή Αυγή, η οποία, αφού δεν κατάφερε να βάλει φασιστικό «πόδι» στα μπλόκα, επιδόθηκε σε μια βρωμερή συκοφαντική επίθεση  σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών και του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Υπονομευτικό ρόλο έπαιξαν,  κι αυτή τη φορά, τα διάφορα «σχήματα», σε περιφερειακό, η πανελλαδικό επίπεδο, τα οποία εκπροσωπούν τα συμφέροντα και προβάλλουν τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών – μεγαλοεπιχειρηματιών. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν κάποιες δυνάμεις σε λίγα μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας, που, «ξαφνικά», διαφοροποιήθηκαν από την  Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που αποτελεί μαζι με ότι καταφέραμε πέρσι  στα αιτήματα,  τη μεγαλύτερη κατάκτησή μας,   μαζι με την αλληλεγγύη και οργάνωσαν ξεχωριστή συνάντηση με την κυβέρνηση.

Σε όλους όσοι, μετέχοντας  σ’ αυτή την ολομέτωπη επίθεση εναντίον μας, ισχυρίζονται ότι δεν κερδίζουμε τίποτα με τον αγώνας μας και εξακολουθούν να μιλούν για …  κεράσματα με τσίπουρα, (και τώρα που η ΕΕ ζητάει από τη χώρα μας ακόμα μεγαλύτερη φορολογία στο τσίπουρο) και για … μυρωδιές από λουκάνικα, απαντάμε, ότι , μπορεί η κυβέρνηση να αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, αλλά έχουμε ήδη δυο πολύ σημαντικές, για μας, κατακτήσεις:

*Την ύπαρξη και δράση ενός οργανωμένου αγροτικού κινήματος, ικανού να οργανώνει και να συντονίζει την πάλη μας προς την κατεύθυνση υπηρέτησης των συμφερόντων και της προοπτικής της μικρομεσαίας αγροτιάς. Βεβαίως, χρειάζεται αυτό το κίνημα να μαζικοποιηθεί και να ενισχυθεί, με την καλύτερη λειτουργία των υπαρχόντων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και την δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν

* Τον κοινό βηματισμό μας  με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας που στοχεύει με συνέπεια τους κοινούς αντιπάλους μας κυβερνήσεις, ΕΕ μονοπωλιακούς ομίλους και η οποία χρειάζεται να πλατύνει, να δυναμώσει περισσότερο και να πάρει πιο σταθερή μορφή. Οργάνωση, ανασύνταξη, αντεπίθεση, ανατροπή των αντιπάλων μας είναι η λύση.  Οι αντίπαλοι μπορεί να είναι ισχυροί αλλα όχι ανίκητοι

Ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα και Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έχουμε, πολλές φορές, ξεκαθαρίσει ότι ο αγώνας μας δεν «μια κι έξω», αλλά συνεχής και πολύμορφος.

Μετά από 25 μερόνυχτα, φεύγουμε σήμερα από τα μπλόκα, για να  συνεχίζουμε τον  αγώνα με διάφορες μορφές πάλης, αλλά με τον ίδιο, πάντα,  στόχο τη διεκδίκηση του πλαισίου αιτημάτων που έχουμε αποφασίσει και αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας, την ανατροπή της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων που δημιουργούν και οξύνουν τα προβλήματα και της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και ψαράδες συνεχίζουμε αγώνα με τη συμμετοχή μας, μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στα εργατικά συλλαλητήρια  τα οποία οργανώνει το ταξικό εργατικό κίνημα στις 21, 22 και 23 Φλεβάρη.  Εκεί, μαζί με τους συμμάχους μας, θα διεκδικήσουμε τα δικά μας αιτήματα κι από κοινού θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στη γενικότερη αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική.

Την Κυριακή 19 Μάρτη, ως Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα οργανώσουμε τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων.  Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες από όλη τη χώρα, καθώς και τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να δώσουν βροντερό «παρών», στέλνοντας το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι. Όλοι μαζί,  να συνεχίσουμε, ακόμα πιο μαζικά και δυναμικά, τον αγώνας μας.

Συνεχίζουμε  - Θα νικήσουμε»

17 Φλεβάρη 2017

Νωρίτερα το Agronews έγραφε


Σήμα αποχώρησης από τα μπλόκα έδωσε η Νίκαια


Αυλαία στα μπλόκα αλλά όχι και στις κινητοποιήσεις τους έριξαν το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου οι αγρότες, με την αποχώρησή τους από το Μπλόκο της Νίκαιας, ύστερα από 25 μέρες αγώνα.

Την απόφαση αυτή πήραν στη συνέλευση της Πέμπτης  τα στελέχη των Ομοσπονδιών Λάρισας και Καρδίτσας, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι μετά το δυναμικό συλλαλητήριο της Αθήνας και την άκαρπη συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλάζουν μορφές κινητοποιήσεων και ας μην εφησυχάζονται οι κυβερνόντες.


(Φωτογραφίες και Κείμενο: Βασιλικη Πασχάλη-Τσαντοπούλου)

«Κρατάμε την σημαία του αγώνα ψηλά, τραβάμε τα τρακτέρ προς το παρόν από τους δρόμους και αλλάζουμε την μορφή των κινητοποιήσεων μας» δηλώνει στο Agronews ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας και τονίζει ότι: «Μπροστά τους θα μας βρούνε σύντομα πάλι στο συλλαλητήριο της 21ης Φεβρουαρίου και στον εορτασμό του Κιλελέρ στις 19 Μαρτίου με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για περαιτέρω κινητοποιήσεις μέχρι να βρουν λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο. Τελικά υπήρξαμε προφήτες όταν πήγαμε το τσίπουρο στον Τσίπρα. Μόλις προχθές η Κομισιόν παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αύξηση του φόρου στο τσίπουρο και την τσικουδιά. Τι έχουν να πουν τώρα όσοι μας κατηγορούσαν πως με το τσίπουρο πουλήθηκε ο αγώνας στις περσινές κινητοποιήσεις ;»

Η άποψη που κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των ηγετικών στελεχών των Ομοσπονδιών Λάρισας και Καρδίτσας ήταν ότι μετά την άκαρπη συνάντηση τους με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το δυναμικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα, έφθασε η ώρα της αποχώρησης των τρακτέρ από τους δρόμους

Παρουσία των δύο προέδρων των Ομοσπονδιών Βαγγέλη Μπούτα, Ρίζου Μαρούδα ανακοινώθηκε η απόφαση, ενώ διευκρινίστηκε ότι «δεν τελειώνουν οι αγώνες των αγροτών, ας μην εφησυχάζει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για αναστολή αυτής της φάσης των κινητοποιήσεων, αλλά όχι του αγώνα, ο οποίος συνεχίζεται και θα λάβει και άλλες μορφές σύντομα, με πρώτο σταθμό τον εορτασμό του Κιλελέρ (πιθανότατα στις 19 Μαρτίου).

Θα προηγηθεί συνεδρίαση της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων, η οποία και θα καθορίσει τις επόμενες μορφές δράσεις.   

Από την Πέμπτη το Agronews έγραφε

Πιο πολλούς φόρους αντί για ελαφρύνσεις πήραν οι Μακεδόνες

Με τη «βόμβα» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για περικοπή του αφορολόγητου και χωρίς καμία δέσμευση για τις κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά φορολογικό, ασφαλιστικό και κόστος παραγωγής επιστρέφει η 14μελής επιτροπή εκπροσώπων των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η συνάντησή τους με το γραμματέας του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη και τους υπεύθυνους του αγροτικού τομέα Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, Γιώργο Κασαπίδη, Φωτεινή Αραμπατζή και Κώστα Τσιάρα, το πρωί της Πέμπτης 16 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ηπίων τόνων χωρίς προστριβές και πολλές αντιθέσεις. Στο τραπέζι τέθηκαν τα ίδια ζητήματα που τέθηκαν και στη συνάντηση με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, με βασικά το κόστος παραγωγής, το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Θέματα για την αναπτυξιακή διάσταση της γεωργίας, τη δυνατότητα παραγωγής νέων θέσεων εργασίας και των συνθηκών εργασίας για γεωργούς, μπήκαν επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων.

Ανάμεσα στους 14 αγρότες που πέρασαν την πύλη της Βουλής ήταν οι κκ. Μηντσιούδης, Λιολιόπουλος, Καριπίδης, Καμπούρης, Βαφειάδης, Λίτος, Παπαδόπουλος, Κουτσοκώστας, και Πάτσιος.

«Σε κάποιες περιπτώσεις έχει προχωρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προχωρήσει στην επεξεργασία θέσεων σε άλλα θέματα υστερεί. Ζητήσαμε  τον οδικό χάρτη των κινήσεων του κόμματος μιας και τους γενικούς άξονες τις πολιτικής του τις γνωρίζουμε», ανέφεραν οι αγρότες κατά την αποχώρησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι αναφορικά με τη συζήτηση που πραγματοποίησε την Τετάρτη η επιτροπή με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, οι αγρότες αποκάλυψαν ότι  ο Γιάννης Δραγασάκης τους προανήγγειλε μείωση του αφορολογήτου, ενώ δεν προτάθηκε κανένα αντισταθμιστικό μέτρο για την παραγωγή. Μάλιστα, παρατήρησαν εκνευρισμό από την πλευρά της κυβέρνησης προς τους αγρότες ήδη από την αρχή της συζήτησης, ο οποίος εκνευρισμός ήταν αντιληπτός και μεταξύ των μελών της κυβέρνησης. Ο κ. Δραγασάκης, σύμφωνα με τα λεγόμενα των αγροτών, εγκάλεσε δύο φορές τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις απαντήσεις που έδινε στα θέματα συζήτησης και δεν ικανοποιούσαν τους αγρότες.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Επαφές Μακεδόνων με κλιμάκιο ΝΔ πριν λήξουν τα μπλόκα

Πίσω στα χωριά τους στέλνει, σιγά σιγά, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας η άδοξη και συνάμα άκαρπη συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου, με πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, στα γραφεία της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, υπό την εποπτεία του Γιάννη Δραγασάκη.

Είναι χαρακτηριστικό πως λίγο μετά τις 11 το πρωί της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου, άρχισαν να αποχωρούν τα τρακτέρ από το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια, σημείο όπου οι αγρότες κρατούσαν και τα δύο ρεύματα κλειστά από τις 30 Ιανουαρίου, αλλά και τον Λευκώνα Σερρών.

Σημειωτέον ότι σε 20 περίπου ημέρες αποφάσισαν να συναντηθούν οι αγρότες από το μπλόκο των Πράσινων Φαναριών (αγρότες από την ανατολική Θεσσαλονίκη και τη νότια Χαλκιδική), στη Γωνιά Χαλκιδικής, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας για το ασφαλιστικό.  

Ήδη από το προηγούμενο βράδυ λύθηκε η πολιορκία και των διοδίων στα Μάλγαρα, με τους γεωργικούς ελκυστήρες να επιστρέφουν στα γύρω χωριά και τους αγρότες να δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με άλλες μορφές πάλης.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μπλόκα της περιφέρειας και σε αυτά φαίνεται πως η απόφαση αποχώρησης είναι, πλέον, θέμα λίγων ωρών ή το πολύ μιας ημέρας. Κι αυτό διότι τα κατά τόπους μπλόκα αναμένουν να επιστρέψουν οι εκπρόσωποί τους από την Αθήνα, να τους ενημερώσουν για όσα έγιναν εκεί και κατόπιν μέσα από γενικές συνελεύσεις να λάβουν τις αποφάσεις τους, με το σενάριο της λήξης των κινητοποιήσεων, να είναι το επικρατέστερο.

Με δεδομένο όμως ότι η αντιπροσωπεία του συντονιστικού παραμένει ακόμη στην πρωτεύουσα, καθώς φέρεται να έχει εξασφαλίσει συνάντηση στη Βουλή, στις 10 το πρωί με κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας και συζητά ανάλογες συναντήσεις και με τους Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι, η επιστροφή στα μπλόκα δεν αναμένεται πριν από το βράδυ της Πέμπτης. Οπότε, είναι πιθανό η απόφαση για τον τερματισμό των μπλόκων να ληφθεί κι υλοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα μπλόκα των Ευζώνων, της Δοϊράνης, του Δερβενίου, του Λευκώνα Σερρών, του Πλατύκαμπου, των φαρσάλων και της Κομοτηνής.

«Θρυαλλίδα» για την επιτάχυνση, όπως προμηνύεται, της αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποτέλεσε η άκαρπη και εν τέλει άδοξη συνάντηση διαλόγου με το κυβερνητικό κλιμάκιο στην Αθήνα.

Η λακωνική φράση του ηγετικού μέλους της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας Μαυρουδή Μηντσιούδη, ότι «τους ακούσαμε, δεν μας άκουσαν, δεν είμαστε ικανοποιημένοι», είναι ενδεικτική της απογοήτευσης που επικρατεί.

Στο ερώτημα τί αντιμετώπιση επιφυλάχθηκε στα αιτήματα της συντονιστικής, ο κ. Μαυρουδής τόνισε απερίφραστα πως «κρύβονται πίσω από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και για ό,τι θέσαμε στο τραπέζι ως αίτημα, ώστε να μπορέσουμε να μείνουμε βιώσιμοι, λάβαμε κάθετα αρνητική απάντηση. Δεν άγγιξαν ούτε το ασφαλιστικό, ούτε το φορολογικό, ενώ δεν υπήρξε καμία πρόταση ούτε και για το κόστος παραγωγής».

Από την πλευρά του το μέλος του συντονιστικού από το μπλόκο των Ευζώνων, Θωμάς Καρυπίδης τόνισε πως το κυβερνητικό κλιμάκιο που απαρτιζόταν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου, ο αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, «επέμειναν στην άποψη ότι οι περισσότεροι αγρότες δεν θα πληρώσουν φόρο και πως οι ασφαλιστικές μας εισφορές δεν είναι πολύ μεγάλες, παρότι τους δείξαμε ειδοποιητήριο που ανεβάζει την εισφορά στα 1.000 ευρώ το μήνα. Αρνητικοί ήταν και στο αίτημά μας να μην αγοράζουμε εφόδια με 24% ΦΠΑ και να πουλάμε με 13%, αν και όπως είπαν αντιλαμβάνονται πως είναι δίκαιο».

Η συνάντηση τερματίστηκε όταν, έπειτα από περίπου 2,5 ώρες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε να αποχωρήσει, επικαλούμενος ένα άλλο ραντεβού του, με τα μέλη του συντονιστικού της Κεντρικής Μακεδονίας, να δηλώνουν πως δεν κάνουν συζήτηση χωρίς την παρουσία του και να εγκαταλείπουν την αίθουσα.

Μάλιστα ο Στέργιος Λίτος από το μπλόκο του Προμαχώνα, είχε αποσυρθεί πριν ακόμη συμβεί αυτό, δηλώνοντας, με εμφανή εκνευρισμό, πως «δεν τα βρήκαμε πουθενά. Ο αγώνας συνεχίζεται».

Από την πλευρά του, πάντως, ο Γιάννης Δραγασάκης, σε δηλώσεις του προς τη δημόσια τηλεόραση, παρουσίασε διαφορετικό κλίμα, υποστηρίζοντας πως ήδη η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει η δρομολογεί την ικανοποίηση των 2/3 των αιτημάτων των αγροτών και τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσει μια συζήτηση και για το πού πρέπει να κατευθυνθεί το μέλλον της αγροτικής οικονομίας.

Από την Τετάρτη το Agronews έγραφε:

Έφυγε μαινόμενος από τη Ζαλοκώστα ο Στέργιος Λίτος του Προμαχώνα

Έξαλλος αποχώρησε από την συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της βουλής Γιάνννη Δραγασάκη και τους υπόλοιπους κυβερνητικούς  ο Στέργιος Λίτος, πρόεδρος Αδέσμευτων Αγροτών Βισαλτίας νομού Σερρών, από το μπλόκο του Προμαχώνα. Αιτία, σύμφωνα με πληροφορίες το «όχι» σε όλα που έλαβαν έναντι των αιτημάτων τους οι εκπρόσωποι του συντονιστικού Μακεδονίας.

Εν τω μεταξύ, με αλληλλοκαρφώματα και αντεγκλήσεις ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης η συνάντηση του συντονιστικού οργάνου των Μακεδόνων αγροτών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και κυβερνητικά στελέχη, στο γραφείο της αντιπροεδρίας, στην οδό Ζαλοκώστα.

Η αντιπροσωπεία των 17 αγροτών από τα μπλόκα του Προμαχώνα και των Ευζώνων έφτασε στο γραφείο της αντιπροεδρίας λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, όλοι μαζί με λεωφορείο που ξεκίνησε το πρωί απ’ το βορρά. Ανάμεσα τους ήταν ο Μαυρουδής Μηντσιούδης, ο Στέργιος Λίτος, ο Μανώλης Βιτλής, ο Γιώργος Παπαδόπουλος και ο Τάσος Λιολιόπουλος. Οι αγρότες διακατέχονταν από ψυχραιμία και διάθεση για διάλογο με την κυβέρνηση έχοντας, όμως, δεδομένη μια σφιχτή ατζέντα ζητημάτων. Όπως οι ίδιοι τόνισαν λίγο πριν την είσοδό τους στο κτίριο της συνάντησης τα ζητήματα που προέχουν όλων είναι το κόστος καλλιέργειας, το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Περίπου μετά από δύο ώρες συζήτησης με το επιτελείο της κυβέρνησης πρώτος αποχώρησε μαινόμενος ο Στέργιος Λίτος από το μπλόκο του Προμαχώνα, απογοητευμένος και αγανακτισμένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης, με το Γιώργο Παπαδόπουλου από το μπλόκο των Ευζώνων να ακολουθεί.

Λίγα λεπτά μετά η συνάντηση έλαβε τέλος με τους υπόλοιπους αγρότες να αποχωρούν απογοητευμένοι και να τονίζουν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί. Συντεταγμένοι, όπως ήρθαν, έφυγαν όλοι μαζί ανακοινώνοντας ότι θα ακολουθήσουν συνελεύσεις για τη μορφή του αγώνα, ο οποίος σύμφωνα με τους ίδιους συνεχίζεται

Από την πλευρά τους οι αγρότες κατά την έξοδό τους «αποχαιρέτισαν» τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, με αποδοκιμασίες, ενώ καταγγέλθηκε ότι «δεν έγινε δεκτό κανένα από τα βασικά αιτήματά τους, καθώς η κυβέρνηση δουλεύει ως φερέφωνο των μνημονίων».

Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπαινίχθηκε ότι οι αγρότες «έπαιρναν γραμμή  από τα κινητά τους τηλέφωνα», τονίζοντας παράλληλα πως «τουλάχιστον τα 15 από τα 20 αιτήματά τους, είτε είναι υλοποιήσιμα, είτε εξετάζεται η υλοποίησή τους».

Δείτε εδώ σχετικό βίντεο

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Με επαγγελματικό πλαίσιο αιτημάτων σήμερα οι Μακεδόνες στο Δραγασάκη

Το αφορολόγητο πετρέλαιο, οι μεγαλύτερες αποσβέσεις για εξοπλισμό και πάγια (αγορά αγροτικής γης), η κατοχύρωση του καθεστώτος για το εργόσημο και η απλούστευση της πρόσβασης στα κοινοτικά προγράμματα, είναι τα κυρίαρχα θέματα που θέτουν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, αυτή την ώρα στο γραφείο του στην οδό Ζαλοκώστα.

Κατά την άφιξή τους οι αγρότες έδειχναν ψύχραιμοι και έτοιμοι για διάλογο με τους κυβερνητικούς.

Οι πληροφορίες θέλουν την 17μελή αντιπροσωπεία να έχει επεξεργασθεί μια σφιχτή δέσμη θεμάτων τα οποία θα τεθούν προς συζήτηση με τη μορφή αιτημάτων και να επιμένει σε ζητήματα με σαφές επαγγελματικό περιεχόμενο.

Από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες θέλουν την αντιπροεδρία να επιδιώκει ώστε η σημερινή συζήτηση να είναι κατά βάση πολιτική και να μην προχωρήσει στην συζήτηση και επεξεργασία τεχνικών ζητημάτων με οικονομικό περιεχόμενο.

Οι αγρότες λίγο πριν την συζήτηση με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης

Σημειωτέον ότι η αντιπροσωπεία των αγροτών έφθασε στο κέντρο της Αθήνας λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, με ναυλωμένο λεωφορείο και ακολουθεί συντεταγμένη διαδικασία, τόσο από πλευράς επαφών όσο και από πλευράς στάσης στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Οι αγρότες κατά την αναχώρησή τους για Αθήνα


Δηλώσεις για την Φέτα έκανε προσερχόμενος ο Αποστόλου

Μετά την πάροδο της 5ετίας διασφαλίσαμε οτι κανένα λευκό τυρί και ειδικά στις χώρες της Ν. Αφρικής και του Καναδά δε θα μπορει να χρησιμοποιεί την ονομασία Φέτα, δήλωσε προσερχόμενος στην συνάντηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Συμμετέχουν τελικά τα Πράσινα Φανάρια

Εκπροσώποι από το μπλόκο των Πράσινων Φαναριών (Βαγγέλης Μισαηλίδης και ο Μανωλης Βιτλής) το οποίο αύριο το πρωί αναμένεται να αποφασίσει την αποχώρηση των αγροτών από το σημείο και επιστροφή των τρακτέρ στα χωριά της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, συμμετείχαν τελικά, ααν και προηγήθηκε παρεξήγηση, στην 17μελή αντιπροσωπεία από το διευρυμένο Συντονιστικό της Κεντρικής Μακεδονίας, στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση.

Σε λύση της κινητοποίησής τους, με τη μορφή μπλόκου, εν τω μεταξύ, αναμένεται να προχωρήσουν και οι αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στα διόδια των Μαλγάρων, κάτι που θα κληθούν να αποφασίσουν σε συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα μετά από τη λήξη της συνάντησης του συντονιστικού Κ. Μακεδονίας με την κυβερνητική αντιπροσωπεία. Όπως λένε ο αγώνας τους θα συνεχιστεί με άλλες μορφές, όπως συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από κτήρια δημοσίου ενδιαφέροντος.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, επίσης τερματίστηκε κι ο διώρος αποκλεισμός που έκαναν οι αγρότες του μπλόκου του Δερβενίου, στο ομώνυμο σημείο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, ενώ από τις 3 έως τις 5 αναμένεται να κλείσει το δρόμο το μπλόκο που βρίσκεται στο Χέρσο του Κιλκίς, στο δρόμο προς το τελωνείο της Δοϊράνης. Κλειστή παραμένει και η διασταύρωση της Ειδομένης, λίγο πριν το Τελωνείο των Ευζώνων.

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Στις 16.00 το ραντεβού Δραγασάκη με Μακεδόνες

Στον απόηχο του συλλαλητηρίου των αγροτών στην Αθήνα την Τρίτη, το Συντονιστικό της Κεντρικής  Μακεδονίας κατεβαίνει στην πρωτεύουσα για συνάντηση με την εποπτεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη στις 16.00 το απόγευμα της Τετάρτης.

Το ραντεβού έχει οριστεί να γίνει στα γραφεία της αντιπροεδρίας στην Οδό Ζαλοκώστα, και εκτός από τον κ. Δραγασάκη, στη σύσκεψη θα συμμετέχουν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Bαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η 17μελής αντιπροσωπεία που θα συμμετέχει στη συνάντηση, βρίσκονταν στις 11 το πρωί στο λεωφορείο για Αθήνα και έβαζε τις τελευταίες πινελιές στα θέματα που επρόκειτο να θέσει επί τάπητος στη συνάντηση.

Σε επίπεδο αιτημάτων, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα περιμένουν να ακούσουν από την ελληνική κυβέρνηση προτάσεις και μέτρα που θα τους ανακουφίσουν από το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και που -ακόμη και εν μέσω των ήδη ψηφισμένων νομοσχεδίων για τα ασφαλιστικό και φορολογικό- θα μπορούν να καταστήσουν βιώσιμη την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα. Θέματα όπως το ακατάσχετο, το εργόσημο, αλλά και ο καθορισμός τού κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Όπως ανέφερε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Αχιλλέας Καμπούρης, αγρότης και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β΄ Χαλάστρας «στην κατηγορία του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη πρέπει να κατατάσσονται αυτοί, των οποίων το εισόδημα προέρχεται σε ποσοστό 51% από αγροτική δραστηριότητα. Με αυτό τον τρόπο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τους ετεροαπασχολούμενους αγρότες» υπογράμμισε.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Τα τρακτέρ παραμένουν στα μπλόκα ζεσταμένα, λέει ο Μπούτας

Αναφορικά με το αγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Βάθη, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό την καθοδήγηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, «Αποδεικνύουμε στην κυβέρνηση ότι αυτό δεν είναι ένα κομματικό συλλαλητήριο, αλλά σύσσωμη η αγροτιά και η εργατιά που παλεύει για τον αγώνα της επιβίωσης» σημείωσε ο  Βαγγέλης Μπούτας στο Agronews. Ταυτόχρονα καλεί τους αγρότες σε συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, τονίζοντας πως «ο αγώνας των αγροτών δεν πρέπει να σταματήσει παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης που επιχειρεί η κυβέρνηση».

Νωρίς τα ξημερώματα τα 20 περίπου λεωφορεία που ναυλώθηκαν από τη Συντονιστική Επιτροπή πέρασαν από τους μεγάλους δήμους της Θεσσαλίας για την επιβίβαση των αγροτών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο συλλαλητήριο θα χαιρετίσουν αρκετοί εκπρόσωποι των μπλόκων της χώρας, αλλά και των Ομοσπονδιών και Σωματείων που θα συμπαρίσταται στον αγώνα των αγροτών. Βασικός ομιλητής του συλλαλητηρίου θα είναι ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, ενώ αναμένεται να χαιρετίσει και ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας.

Εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας, δυναμικό «παρών» αναμένεται να έχουν τα μπλόκα από τη Δυτική Μακεδονία (Αμύνταιο, Φλώρινα, Κοζάνη), από την Κουλούρα, την Κατερίνη, τον Έβρο, την Ροδόπη, την Κρήτη κ.α.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προκηρύξει παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου.

Σημειωτέον ότι δεκάδες αγρότες από το Ηράκλειο (κόμβος Πραιτωρίων) και τα Χανιά (Μεγάλα Χωράφια) ταξίδεψαν και βρίσκονται ήδη από το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

«Μετά το συλλαλητήριο θα επιστρέψουμε στα μπλόκα μας και θα πάρουμε νέες αποφάσεις. Δεν σταματάμε εδώ, θα συνεχίσουμε», δήλωσαν.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες της Κρήτης έχουν ανακοινώσει το δικό τους συλλαλητήριο στην Αθήνα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου 2017, με αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό και το φορολογικό καθεστώς του κλάδου.

Έκλεισε ξανά ο κόμβος Χέρσου, πριν το τελωνείο Δοϊράνης

Τον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ απέκλεισαν στις 12 το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι που βρίσκονται στον κόμβο στο Χέρσο από τις 10 Φεβρουαρίου.

Ο παραγωγός από το Κιλκίς Γιώργος Τερζής ανέφερε ότι πρόκειται για συμβολικό αποκλεισμό που θα διαρκέσει ως τις 15.00 και γίνεται με στόχο να σταλεί ξεκάθαρο το μήνυμα ότι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα και επί ποδός. Πρόσθεσε ότι αν κριθεί απαραίτητο, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.

Ο κόμβος στο Χέρσο βρίσκεται στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Δοϊράνης-Προμαχώνα. Εκεί βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι της συντονιστικής επιτροπής κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και αγρότες του Κιλκίς με περίπου 60 τρακτέρ.


Τη Δευτέρα το Agronews έγραφε

Κλείνουν τον Προμαχώνα οι Σερραίοι αγρότες

«Κλείνουμε τα σύνορα στον Προμαχώνα αυτή τη στιγμή με τις υπάρχουσες δυνάμεις των 210 τρακτέρ παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία», τονίζει στο Agronews, ο πρόεδρος Αδέσμευτων Αγροτών Βισαλτίας νομού Σερρών, Στέργιος Λίτος, από το Μπλόκο του Προμαχώνα, το οποίο παρατάχθηκε φέτος στην διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα.

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα σύνορα», συνεχίζει ο κ. Λίτος και προσθέτει: «όμως δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους συμπολίτες μας, γιατί και αυτοί ζουν κάτω από τις ίδιες άθλιες οικονομικές συνθήκες. Ζητάμε να μας επιτραπεί να καλλιεργήσουμε την γη μας, ώστε να παράγουμε και να βοηθήσουμε την χώρα μας να βρει διέξοδο από τη χαώδη κατάσταση που έχει επέλθει. Τα δικαστήρια για παρακώλυση συγκοινωνιών δεν μας αγγίζουν, καθώς “ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται”. Από αυτήν την κυβέρνηση δεν περιμένουμε πολλά, γιατί τα τελευταία χρόνια που κυβερνά αύξησε το κόστος καλλιέργειας και με τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που έχει ψηφήσει αποδεικνύουν ότι είναι πολιτικοί νεκροθάφτες των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων. Θέλουν να μας χρεώσουν όλους στο Δημόσιο Ταμείο και στον Ασφαλιστικό Φορέα, να μας πάρουν τις εκμεταλλεύσεις μας και να τις δώσουν στα ξένα funds, ώστε να γίνουμε όλοι φτηνοί εργάτες γης.

Ο κόσμος ζητά από την κυβέρνηση, την ύστατη έστω στιγμή να δείξει διαλλακτικότητα και κατανόηση και να αρχίσει να λύνει τα τεράστια προβλήματα που συσσωρεύτηκαν. Εμείς αποφασίσαμε ως Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία- εκτός του Μπλόκου της Νίκαιας- να κάνουμε έναν καθαρό αγώνα και όχι πολιτικό, με μπροστάρη κάποιο κόμμα και να μην συμμετάσχουμε σε δήθεν φιέστες.

Θα μπορούσαμε να είχαμε συνάντηση με τον κ. Αποστόλου νωρίτερα, όμως επιδιώξαμε με τον Πρωθυπουργό και καταφέραμε να έχουμε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη στην αντιπροεδρία της Κυβέρνησης  (Ζαλοκώστα 10) την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 4 το απόγευμα, όπου θα συμμετέχουν και τα συναρμόδια υπουργεία  Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος  και  Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».

Επόμενος σταθμός η Χαλάστρα
Σε λίγη ώρα  αντιπροσωπεία περίπου 20 αγροτών  θα μεταβεί στη Χαλάστρα προκειμένου να ιεραρχηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο και να οριστούν τα 4-5 μέλη της αντιπροσωπείας που θα μεταβούν στην Αθήνα και θα αναλάβουν να παρουσιάσουν στους συναρμόδιους υπουργούς τα αιτήματά τους. «Και η ερώτηση που  καίει όλους μας είναι όχι αν θα τα ικανοποιήσουν, αλλά με ποια σειρά θα αρχίσουν», λέει χαρακτηριστικά κ. Λίτος.

Με 12 αιτήματα οι κτηνοτρόφοι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Ακυρώθηκε η κινητοποίησή προς την Αντιπεριφέρεια Νομού Σερρών, που είχε αποφασιστεί στην συνάντησή στον Τύρναβο όπως αναφέρει στο Agronews η πρόεδρος Κτηνοτρόφων Νομού Σερρών και γραμματέας της Πανελλαδικής Ένωσης Κτηνοτρόφων, Ελπίδα Σιδηροπούλου.

«Ο λόγος ότι ενημερωθήκαμε από την τηλεόραση και τα τοπικά κανάλια ότι θα έρθουν να μας συμπαρασταθούν και να μας εκπροσωπήσουν αγρότες από το Μπλόκο του Προμαχώνα, με τους οποίους πέρσι συμπορευτήκαμε αλλά φέτος δεν είχαμε καμιά επικοινωνία και μάλιστα θα πήγαιναν και μισή ώρα νωρίτερα στον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μωισιάδη. Ως εκ τούτου, μετά από Γ.Σ. στην αφετηρία μας, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Σερρών αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε θεωρώντας ότι υπήρχε σκοπιμότητα για πιθανόν “καπέλωμα” του αγώνα, αν και ορισμένοι κτηνοτρόφοι παραπλανήθηκαν και βρίσκονται σε λάθος μεριά. Το Δ.Σ. του Πανσερραικού Κτηνοτροφικού Συλλόγου μαζί με 10 μέλη από όλα τα σημεία του νομού παραδώσαμε το ψήφισμα με τα αιτήματά μας την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στον αντιπεριφερειάρχη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί», σημειώνει η κ. Σιδηροπούλου.
Παράλληλα έγινε επικοινωνία και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και κλείστηκε ραντεβού με τον αντιπεριφερειάρχη Φάνη Παππά, υπεύθυνο του Αγροτοκτηνοτροφικού τμήματος, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στις 1 το μεσημέρι με στόχο να ενημερωθούν για τα αιτήματα των κτηνοτρόφων που είναι τα εξής:

 1. Φορολογικό- Ασφαλιστικό μείωση των συντελεστών φορολόγησης και αυτονόμηση του ΟΓΑ με μείωση των ασφαλίστρων( Εισφορές)
 2. Ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ από το 2017 με  επανακαθορισμό του όρου βοσκότοπος στην Ε.Ε. και κατανομή του βοσκότοπου στο Ζωϊκό κεφάλαιο που πραγματικά βόσκει και όχι στα ενσταβλισμένα που δεν χρειάζονται βοσκότοπο και θα πρέπει να επιδοτηθούν με άλλο( Συνδεδεμένες)
 3. Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και διαχωρισμοί της ζωικής παραγωγής από την Φυτική με ξεχωριστά ταμεία.
 4. Άδειες λειτουργίας με μία αίτηση στις ήδη υπάρχουσες εκμεταλλεύσεις με  σαφή και οριοθετημένο τρόπο ώστε να εκλείψει η πολυδαίδαλη γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων
 5. Αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των κτηνοτρόφων με το Ψαλίδισμα έως και 70% της εξισωτικής στο παλιό καθεστώς γιατί έχει χάσει τον χαρακτήρα της και πληρωμές των κτηνοτρόφων από παλαιά προγράμματα(συνδεδεμένη εξισωτική παλαιότερων ετών καθώς και αποζημίωση από καταρροϊκό πυρετό.
 6. Χρήση κανονισμού de minimis για κάλυψη της χαμένης παραγωγής(γαλακτοπαραγωγή) σε όλους τους κτηνοτρόφους και αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ ή ΠΣΕΑ για απώλεια ζωϊκού κεφαλαίου λόγω των ακραίων καιρικών φαινόμενων των τελευταίων ημερών.
 7. Έλεγχος στη διακίνηση των προϊόντων ζωϊκής παραγωγής από την παραγωγή- εμπορία έως την εστίαση για αποφυγή των ελληνοποιήσεων
 8. Αποκατάσταση της αδικία στη Βιολογική Κτηνοτροφία, αδικία που καθιστά αδύνατη την  ένταξη των Σερραίων κτηνοτρόφων στη Βιολογική κτηνοτροφία λόγω των μειωμένων επιλέξιμων βοσκοτόπων του Νομού. Να ληφθεί υπόψην το ζωϊκό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων
 9. Σχεδιασμός για υποδομές όπως κτηνοτροφικοί δρόμοι, ποτίστρες, καθαρισμός και αναβάθμιση των βοσκοτόπων του Νομού Σερρών σε συνεργασία με την  Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και των αρμοδίων υπουργείων.
 10. Οικονομική τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων παλαιότερων ετών που αφορούν τους κτηνοτρόφους,
 11.  Αιτούμαστε το ακατάσχετο των ενισχύσεων που αφορούν τους κτηνοτρόφους για λόγους βιωσιμότητα των κοπαδιών τους. Σε αντίθετη περίπτωση ζητούμε  ακατάσχετο 12.000 ευρώ ετησίως
 12. Έκκληση από τους Σερραίους κτηνοτρόφους να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν  μόνο οι εκλεγμένοι από τους εκπρόσωποι οι οποίοι έχουν και την εντολή ανάδειξης τόσο των προβλημάτων τους όσο και των προτάσεων τους γραπτώς.

«Παράλληλα συνεχίζουμε την καλή συνεργασία ως νομός με το Πανελλήνιο όργανό μας και τον πρόεδρό του Στέργιο Κύρτσο και είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και διεκδικήσεις, αρκεί να γίνονται εκ των προτέρων», καταλήγει η κ. Σιδηροπούλου.

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου


Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε:

Ετοιμασίες για το συλλαλητήριο της Τρίτης, την Τετάρτη κατεβαίνουν Αθήνα οι Μακεδόνες

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες στο αγροτικό μπλόκο της Νίκαιας για το πανελλαδικό συλλαλητήριο της Τρίτης στην πλατεία Βάθη, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ την ίδια ώρα επετεύχθη τελικά ο στόχος του Συντονιστικού της Κεντρικής  Μακεδονίας και την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, με αντιπροσωπεία από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Ενέργειας, σε μια συνάντηση και με άρωμα… Μαξίμου.

Μπορεί να μην εξασφάλισαν την παρουσία του πρωθυπουργού, όπως αρχικώς επεδίωκαν, όμως με την εποπτεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη συμφώνησαν να μεταβούν την Τετάρτη στην Αθήνα για διάλογο.

Η συνάντηση θα γίνει στις 4 το απόγευμα, στα γραφεία της αντιπροεδρίας στην Οδό Ζαλοκώστα, και εκτός από τον κ. Δραγασάκη, στη σύσκεψη θα συμμετέχουν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Bαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ο δεύτερος και πιο σημαντικός στόχος τους όμως πλέον είναι η διαπραγμάτευση, που θα λάβει χώρα στην επικείμενη συνάντηση, να είναι παραγωγική και κυρίως να φέρει αποτελέσματα για να δικαιωθεί κι ο αγώνας τους, που δίδεται τις τρεις τελευταίες εβδομάδες στα αγροτικά μπλόκα, υπό αντίξοες συνθήκες.

Προπαρασκευαστική συνάντηση σήμερα στη Χαλάστρα

Για την καλύτερη προετοιμασία της συνάντησης, λοιπόν, η αντιπροσωπεία των περίπου 20 αγροτών, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν το διευρυμένο συντονιστικό Κεντρικής Μακεδονίας σε αυτή, συνεδριάζει τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στη Χαλάστρα. Στόχος να ιεραρχηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο και να οριστούν τα 4-5 μέλη της αντιπροσωπείας που θα μεταβούν στην Αθήνα και θα αναλάβουν να παρουσιάσουν στους συναρμόδιους υπουργούς τα αιτήματα τους.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως προσωπικότητες που έχουν μια ιστορία στις αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως ο Παύλος Αραμπατζής από τον Προμαχώνα κι ο Χρήστος Τσιλιάς από τα Πράσινα Φανάρια (όχι όμως μόνο αυτοί), θα κάνουν ένα βήμα πίσω, ώστε να βγουν μπροστά πιο φρέσκα πρόσωπα του αγώνα. Ποια θα είναι αυτά; Κοντός ψαλμός αλληλούια, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στη σύσκεψη της Χαλάστρας.

Ψηλά στην ατζέντα ο καθορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη

Το βέβαιο είναι ότι όποιοι και να κατέβουν την Τετάρτη στην Αθήνα, στην ατζέντα τους, πέραν των ζητημάτων που άπτονται του φορολογικού, του ασφαλιστικού και του κόστους παραγωγής, σε πολύ υψηλή θέση θα έχουν και το θέμα του καθορισμού του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

Πρόταση όσων συντάσσονται με το Συντονιστικό Κεντρικής Μακεδονίας είναι ότι στην κατηγορία αυτή πρέπει να κατατάσσονται όσων το εισόδημα προέρχεται σε ποσοστό 51% από αγροτική δραστηριότητα, για να ξεκαθαρίσει όπως λένε, η ήρα από το στάρι σε σχέση με τους ετεροαπασχολούμενους αγρότες.

Το σημείο αυτό μάλιστα είναι μια από τις μεγάλες διαφορές που τους χωρίζει με την ΠΑΣΥ του Βαγγέλη Μπούτα (θέλει το όριο να είναι χαμηλότερα, στο 31%) και από τους κύριους λόγους, μαζί με τη ρητορική περί «κομματικής συγκέντρωσης, στην οποία δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε», που θα κρατήσει τους Μακεδόνες μακριά από το παναγροτικό συλλαλητήριο της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου, μπροστά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παρασκήνιο και βοήθεια από την Κατερίνα Νοτοπούλου

Για να φτάσουμε, βέβαια, στο σημείο να κλειστεί το πολυπόθητο «ραντεβού» με την κυβερνητική αντιπροσωπεία, υπό το βλέμμα του Γιάννη Δραγασάκη, υπήρξε έντονο παρασκήνιο. Όπως πληροφορείται το Agronews, μετά το «ναυάγιο» του διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων της ΠΑΣΥ με την κυβερνητική επιτροπή των συναρμόδιων υπουργείων, το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου, το διευρυμένο Συντονιστικό της Κεντρικής Μακεδονίας εξουσιοδότησε το μέλος του Μαυρουδή Μηντσιούδη, να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για συνάντηση.

Το απόγευμα της ίδιας κιόλας ημέρας ο κ. Μηντσιούδης πέρασε το κατώφλι του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, όπου και συναντήθηκε με τη διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού, Κατερίνα Νοτοπούλου, από την οποία ζήτησε, εκ νέου, να μεσολαβήσει για να αρθεί το αδιέξοδο και να υπάρξει έναρξη της διαδικασίας διαλόγου. Το μεγαλύτερο αγκάθι, ωστόσο, παρέμενε η απαίτησή του συντονιστικού να υπάρχει εποπτεία από τον πρωθυπουργό.

Περίπου 24 ώρες αργότερα, αργά το απόγευμα του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου, η κ. Νοτοπούλου κάλεσε στο τηλέφωνο τον  Μαυρουδή Μηντσιούδη και φέρεται να του είπε πως υπάρχουν δύο ανοικτές ημερομηνίες για συνάντηση, αλλά αντί του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει ιδιαίτερα επιβαρυμένο πρόγραμμα, λόγω των διαπραγματεύσεων στο μέτωπο της οικονομίας, σε αυτή μπορεί να παραστεί ο Γιάννης Δραγασάκης. Η μία διαθέσιμη εναλλακτική για συνάντηση ήταν το πρωί της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου, με την παρουσία μόνο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και η δεύτερη το απόγευμα της Τετάρτης, στην οποία, όμως, θα μπορούσαν να είναι και εκπρόσωποι από τα συναρμόδια υπουργεία. Με συνοπτικές διαδικασίες έγινε αποδεκτή η δεύτερη εναλλακτική, αφού όπως εκτιμήθηκε ο κ. Δραγασάκης είναι ο νούμερο δύο της κυβέρνησης, οπότε ικανοποιείται το αίτημα για εποπτεία από το Μαξίμου, ενώ θα υπάρχουν και τα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία, με τα οποία συναντήθηκε και η Πανελλαδική Συντονιστική.

Το μπλόκο Αμυνταίου δυναμικά στο συλλαλητήριο της Αθήνας

H συντονιστική επιτροπή του μπλόκου Αμυνταίου στον κόμβο Αντιγόνου ανακοινώνει ότι ο αγώνας συνεχίζεται μετά την άκαρπη συνάντηση της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων τεσσάρων Υπουργείων. Ούτε οι υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά ούτε και οι υπουργοί μπόρεσαν να δώσουν λύση ή ακόμα και απάντηση στα κορυφαία προβλήματα του αγροτικού χώρου.

Όλοι μαζί στον αγώνα, ενωμένοι και με συμμετοχή στο παναγροτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017, στην Αθήνα, ενισχύοντας τα μπλόκα και δημιουργώντας νέα.

Για τη Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκου Αμυνταίου

Κρητικού Διαμαντούλα (Μέλος συντονιστικής)

Παγκρήτιο συλλαλητήριο 8 Μαρτίου στην Αθήνα ανακοίνωσαν οι Κρητικοί

Στις 8 Μαρτίου οι αγρότες του νησιού θα πραγματοποιήσουν παγκρήτιο συλλαλητήριο στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα τους και ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Η σχετική απόφαση πάρθηκε το απόγευμα της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο από τα μέλη της Παγκρήτιας συντονιστικής και οργανωτικής επιτροπής των αγροτών του νησιού που συνεδρίασαν στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου.

Τις επόμενες ημέρες τα μέλη της Επιτροπής θα μεταβούν στις αγροτικές περιοχές της Κρήτης προκειμένου να ενημερώσουν τους αγρότες και να προετοιμάσουν την απόβαση τους , όπως τη χαρακτηρίζουν, στην Αθήνα.

Οι συναντήσεις μας θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα, λέει ο Αποστόλου

«Οι συναντήσεις αυτές μας κάνουν σοφότερους, θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πριν από τις κινητοποιήσεις», δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη συνάντηση που είχε με προέδρους συνεταιριστικών οργανώσεων της περιφερερειακής ενότητας Ηρακλείου.

Ο κ. Αποστόλου σημειώνει ότι οι φετινές κινητοποιήσεις των αγροτών είναι μικρότερες από πλευράς συμμετοχής, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η δημοσιονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των αγροτών, δηλώνοντας παράλληλα πρόθυμος για παρεμβάσεις προς όφελος του αγροτικού κόσμου σε θεσμικό επίπεδο.

Διατυπώνει, τέλος μια απορία:

«Δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή τους στα θέματα της φορολόγησης, του ασφαλιστικού και της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, όταν το 2016 είναι μια χρονιά ορόσημο με την καθιέρωση του ατομικού αφορολόγητου και της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και βεβαίως με την ανάδειξη του 2016 σε χρονιά ρεκόρ για την καταβολή ενισχύσεων».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, οι φετινές κινητοποιήσεις «δεν έχουν βάση».

Από την Παρασκευή το Agronews έγραφε: 

Ακατάσχετος και εργόσημο απασχόλησαν τη συνάντηση Μπούτα – Αποστόλου

Το ηµίχρονο τελειώνει µε τις οµάδες στο µηδέν - µηδέν. Κάπως έτσι θα µπορούσε να χαρακτηρισθεί το αποτέλεσµα της µέχρι τώρα αντιπαράθεσης αγροτών και κυβέρνησης στα λεγόµενα µπλόκα, όπου η γενικότερη εικόνα φέτος δεν είναι και ιδιαίτερα ενθουσιώδης. Ο Βαγγέλης Μπούτας µε µια τρίπλα στο 45’ κατάφερε να φθάσει πρώτος στην πλατεία Βάθη, χωρίς όµως κι αυτόν το αποτέλεσµα της συνάντησης να τον ικανοποιεί ιδιαίτερα.

Από την άλλη πλευρά «τα παιδιά» των Ευζώνων και των άλλων συγκεντρώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας, λες και µπήκαν από την κυβέρνηση στον πάγο. Θα πρέπει να κάνουν πολύ ζέσταµα για να παίξουν µπάλα, έστω και στο δεύτερο ηµίχρονο. Άλλωστε και η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει αυτή τη φορά τόσο το νου της στα µπλόκα όσο στη διαπραγµάτευση µε τους πιστωτές.

Κανένα θετικό αποτέλεσμα για τους αγρότες από τη συνάντηση με Αποστόλου

Κανένα απολύτως θετικό αποτέλεσμα δεν προέκυψε αναφορικά με τα αιτήματα των αγροτών, από την σχεδόν 3ωρη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου με το επιτελείο του ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ίδιων των αγροτών. Δυσαρεστημένοι δήλωσαν οι αγρότες, δια στόματος Μπούτα, από τα όσα συζητήθηκαν, γι’ αυτό και δηλώνουν έτοιμοι να παραμείνουν στα μπλόκα και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Κάλεσαν, λοιπόν, όλο τον αγροτικό και όχι μόνο κόσμο να δώσει το «παρών» και να στηρίξει το μεγάλο συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα, ενώ ιδιαίτερη πρόσκληση έγινε στους Αθηναίους πολίτες να συμμετάσχουν κι εκείνοι δυναμικά.

«Αν ικανοποιούσε η κυβέρνηση μέρος αυτού θα μπορούσαμε να πάρουμε ανάσες επιβίωσης. Αυτό που βιώνουμε είναι ένας αγώνας επιβίωσης. Αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει τα πάντα  δεν έχει προοπτική ο μέσος αγρότης», υπογράμμισε ο Βαγγέλης Μπούτας μετά τη συνάντηση. «Από τη συζήτηση δεν προέκυψε απολύτως τίποτα θετικό για τα αιτήματα που υποβάλαμε. Η κυβέρνηση και τα στελέχη της κάνουν λογοπλασίες. Το μισό ψέμα που λένε είναι χειρότερο και από ένα ολόκληρο», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι φέτος δεν υπήρξε καμία δέσμευση με την άρνηση της κυβέρνησης να εδράζεται στις δεσμεύσεις που έχουν από την ΕΚΤ, την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΚΑΠ.

Αναφορά έγινε και από πλευράς Μπούτα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι παρουσία του πρωθυπουργού. Ο ίδιος επεσήμανε ότι κατάφεραν να κατακτήσουν το αφορολόγητο, τη σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών στον ΟΓΑ και να σταματήσουν τα δικαστήρια σε βάρος τους. Κατακτήσεις σημαντικές αλλά όχι ικανές για την επιβίωση των αγροτών. Μια ακόμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και φέτος δε θα είχε νόημα κατά το Βαγγέλη Μπούτα γιατί δε θα μπορούσε να τους πει περισσότερα από όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον υπουργό. «Όσοι μας κατηγορούν ότι πουλήσαμε πέρυσι τον αγώνα, ας μην κάνουν χρήση των όσων κατακτήσαμε από τον πρωθυπουργό. Πέρυσι κερδίσαμε πράγματα αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Η προπαγάνδα κάποιων γίνεται για να μην υπάρξουν αγώνες», υπογράμμισε ο Βαγγέλης Μπούτας.

Αποστόλου: Από δω και πέρα θέμα των αγροτών το πώς θα κινητοποιηθούν

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου χαρακτήρισε ως σημείο αναφοράς για τους αγρότες την κατάκτηση του αφορολόγητου και εθνικής σύνταξης. «Πιστεύω ότι υπήρξαν θέματα στα οποία δεν υπήρχαν αντιδράσεις. Άρα κινούμαστε σε θετική κατεύθυνση ως προς αυτά. Από κει και πέρα είναι δικό τους θέμα το πώς θα κινητοποιηθούν αλλά και η μορφή του αγώνα που θα επιλέξουν», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Αποστόλου κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν ρυθμίσεις για δημοσιονομικά ζητήματα τις οποίες η κυβέρνηση έχει υπογράψει και δεν μπορούν να ανατραπούν., γι’ αυτό και τέτοιου είδους θέματα δε συζητήθηκαν στη συνάντηση. «Υπάρχει μια δεδομένη ΚΑΠ. Την εφαρμόζουμε και προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη. Ξεκίνησε η χρονιά δύσκολα. Προσπαθούμε να μαζέψουμε τις εκτιμήσεις για να αρχίσουμε τις αποζημιώσεις σε χώρους ευαίσθητους όπως η κτηνοτροφία», υπογράμμισε ο υπουργός.

Αναφορικά με το εργόσημο, που ήταν ένα μεγάλο ζήτημα τον αγροτών ο υπουργός διευκρίνισε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες με αυτό. «Είναι ανοιχτό το ζήτημα. Η εφαρμογή τέτοιων μέτρων δεν είναι εύκολο πράγμα. Πρέπει να ληφθούν πολλά πράγματα υπ’ όψιν». Ενώ για το ασφάλιστρο ανέφερε ότι ήταν μια ρύθμιση που χρειαζόταν οι αγρότες, λέγοντας ότι  «το κομμάτι που αφορά στο ασφάλιστρο του 2016 να μεταφερθεί να πληρωθεί σε βάθος χρόνου το 2017».

Αναφορικά με το ακατάσχετο ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι για το ποσό των 5000 ευρώ θα δοθεί μάχη ώστε να καθιερωθεί. «Από κει και πέρα το ακατάσχετο είναι πολύ πιο πάνω. Δεν κινούνται οι αναγκαστικές διαδικασίες, ειδικά για τον αγροτικό χώρο, ακόμη και για πολύ μεγαλύτερα ποσά από τις 5000. Εκ των πραγμάτων το ακατάσχετο είναι πολύ ψηλά».

Το υπουργείο οικονομικών εξετάζει τεχνικά το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ

Από φορολογικής πλευράς η υφυπουργός οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου κατέστησε στους αγρότες σαφή αυτά που ήδη έχουν βγει στη δημοσιότητα. Η βασική ενίσχυση των αγροτών θα φορολογείται κανονικά ως εισόδημα. Οι συνδεδεμένες, η εξισωτική αποζημίωση και το πρασίνισμα της  ΚΑΠ δε θα φορολογούνται μέχρι τις 12.000,
ενώ αφορολόγητες θα είναι οι υπόλοιπες ενισχύσεις και αποζημιώσεις.

Το αφορολόγητο και για το 2017 θα ισχύει  για τους αγρότες όπως είχε ψηφιστεί, δηλαδή από 8660 μέχρι 9550 ευρώ, ανάλογα με τα παιδιά της οικογένειας, ενώ τα ίδια ποσά ισχύουν και για το τεκμήριο. Ισχύει και για τα τεκμήρια το ίδιο. «Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε κανένα από τα αιτήματά των αγροτών, για 12000 ευρώ αφορολόγητο, τουλάχιστον  με την έννοια που το θέτουνε οι αγρότες», επεσήμανε η υφυπουργός.

Αναφορικά με το ακατάσχετο η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι «το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ που ζητούν οι αγρότες (δηλαδή 1.250 ευρώ για 12 μήνες) είναι το ίδιο ακατάσχετο με αυτό των μισθωτών. Αυτό το εξετάζουμε αν μπορεί να γίνει τεχνικά».

Η ίδια τέλος επεσήμανε ότι  θα δοθεί από τη Βουλή παράταση στο χρόνο που χρειάζεται για να μεταβούν κάποιοι αγρότες από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς.

Ολόκληρη η δήλωση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, μετά τη συνάντηση με τους αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων έχει ως εξής:
«Έγινε μια συζήτηση ζωηρή αλλά και ουσιαστική στα θέματα που αφορούσαν κυρίως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις και τις πληρωμές.
Για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, θα επαναλάβω και εδώ αυτό που είπα και στη συνάντηση με τους αγρότες ότι η χρονιά του 2016 έχει ως σημείο αναφοράς την κατάκτηση του αφορολογήτου και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης.
Ειλικρινά εκπλήσσομαι πως ακούστηκαν φωνές για απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης, ουσιαστικά  όταν λες ότι αποσύρεις μια ρύθμιση σημαίνει ότι επιστρέφεις στην παλιά. Κα αν συνέβαινε αυτό θα είχαμε 13% φορολόγηση από το πρώτο ευρώ για το σύνολο των ενισχύσεων, των αποζημιώσεων, του καθαρού εισοδήματος. Σε σχέση με τη ρύθμιση για το φορολογικό που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις εκκαθαρίσεις του 2017, μόνο ένα θα σας πω: 66 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους αγρότες από τις προκαταβολές των φόρων των προηγούμενων ετών.
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, εμείς επιμένουμε ότι είναι μια ρύθμιση που τη χρειαζόταν ο αγρότης γιατί βγήκε από τη γωνία όπου βρισκόταν και ήρθε  στο προσκήνιο.
Στα ζητήματα των πληρωμών είπαμε στους αγρότες ότι υπάρχει μια δεδομένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, αυτήν εφαρμόζουμε και προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη. Και η τάξη που βάλαμε έφερε το αποτέλεσμα των 3,7 δις σε πληρωμές το 2016 που αποτελεί ρεκόρ.
Συζητήσαμε τα ζητήματα που έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής. Από την πλευρά των αγροτών τα ζητήματα αυτά μπήκαν προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσέγγισης λέγοντας μας «καταργήστε το τάδε, καταργήστε το άλλο. Με τα δεδομένα που βιώνει η χώρα μας και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει υπάρχουν ρυθμίσεις που δεν μπορούν να ανατραπούν.
Από τη δική μας πλευρά καταθέσαμε 10 σημεία (έναν δεκάλογο)  παρεμβάσεων που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί για το κόστος παραγωγής, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις για το ενεργειακό στη γεωργία, το κομμάτι των ζωοτροφών στην κτηνοτροφία, το εργόσημο, την κάρτα του αγρότη, και βέβαια ένα σωρό άλλα ζητήματα, όπως τις πληρωμές, την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά, το μεγάλο ζήτημα με τις ελληνοποιήσεις κλπ. Τα λέω αυτά γιατί είναι κωδικοποιημένα μέτρα και παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής.
Επίσης, συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, το ξέρετε ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά το 2016. Παρ΄όλα αυτά καταφέραμε οι πληρωμές από 12 και 13 μήνες να ολοκληρώνονται σε ένα διάστημα 6 και 7 μηνών. Και η φετινή χρονιά ξεκίνησε πάρα πολύ δύσκολα προσπαθούμε αυτήν την ώρα να ολοκληρώσουμε τις εκτιμήσεις για να προχωρήσουμε σε αποζημιώσεις, σε τομείς ιδιαίτερα ευαίσθητους όπως είναι η αιγοπροβατοτροφία και γενικότερα η κτηνοτροφία».


Σχετικά με τα μέτρα δημοσιονομικού κόστους και το εργόσημο ο Υπουργός ανάφερε: «Δημοσιονομικού κόστους μέτρα δεν συζητήσαμε. Σας ανέφερα μέτρα θεσμικού χαρακτήρα που αφορούν το κόστος παραγωγής. Όπως για παράδειγμα το εργόσημο που αποτελεί μέτρο θεσμικού χαρακτήρα  που επηρεάζει όμως άμεσα το κόστος παραγωγής του Έλληνα αγρότη».

Για το ασφαλιστικό ο Β. Αποστόλου σημείωσε: «Υπάρχει πράγματι μια επιβάρυνση που αφορά το ασφάλιστρο του 2016. Είπαμε και με τον υφυπουργό Εργασίας ότι το κομμάτι αυτό που αφορά το ασφάλιστρο του 2016 να εξεταστεί πως θα μεταφερθεί για να πληρωθεί σε βάθος χρόνου το 2017. Για το 2017 τουλάχιστον με τις επιστροφές φόρου που θα έχει ο αγρότης θα μπορεί και να υπερκαλύψει και το συγκεκριμένο ποσό για το 2016».

Ο δεκάλογος παρεμβάσεων για το κόστος της αγροτικής παραγωγής με βάση την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ:

1) ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ
Ιδιαίτερα στη φυτική παραγωγή όπου το κόστος ενέργειας αγγίζει το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής. Με το πρόγραμμα net metering  οι αγρότες μπαίνουν στην αυτοπαραγωγή ενέργειας, δηλαδή να μπορεί να εγκαταστήσει ένα φ/β σύστημα και η ενέργεια που θα παράγει να συμψηφίζεται με αυτήν της κατανάλωσης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα προκηρυχθεί άμεσα και θα ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης. Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις συμπράξεις.

2) ΣΤΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

Στη κτηνοτροφία μας  το κόστος ζωοτροφών ανέρχεται στο 75% του κόστους παραγωγής.
Προχωρήσαμε ήδη στη ρύθμιση των βοσκήσιμων γαιών, με την οποία αντιμετωπίζονται 3 βασικά ζητήματα, η διαχείριση 79 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που σήμερα βόσκονται, η επιλεξιμότητα για τις ενισχύσεις και η χρήση των δικαιωμάτων βοσκής από τους κτηνοτρόφους.
Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τις βοσκές που παράγουν αυτές οι εκτάσεις με την αειφορική τους διαχείριση.
Θα κατανέμουμε αυτές τις εκτάσεις σε επιμέρους λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ώστε κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση να έχει τη δική της λιβαδική μονάδα.
Θέλουμε να προσφέρουμε στα αγροτικά ζώα μια πράσινη και τρυφερή βοσκήσιμη ύλη για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.
Είναι αδιανόητο πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο να πληρώνουμε  για εισαγωγή σόγιας.
Πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση στο κόστος παραγωγής της  και υλοποίηση οραματικής πολιτικής στην οργάνωση της αιγοπροβατοτροφίας .

3) ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ
Δημιουργήσαμε τη κάρτα του αγρότη με χαμηλό επιτόκιο,  για την παροχή ρευστότητας στο χώρο, που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το τραπεζικό σύστημα. Η εφαρμογή της θα αρχίσει μετά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Εξασφαλίσαμε έτσι χαμηλότοκη χρηματοδότηση στους αγρότες δικαιούχους βασικής ενίσχυσης για τη κάλυψη αναγκών τους που σχετίζονται με την αγροτική τους εκμετάλλευση.

4) ΕΡΓΟΣΗΜΟ
για τους μετανάστες εργάτες γης. Πρόκειται για μια θεμελιώδη καινοτομία στον ασφαλιστικό χώρο, αλλά και μια ανθρώπινη υποχρέωση προς τους οικονομικούς μετανάστες.
Θα επιμείνουμε στην εφαρμογή του και την επέκτασή του στην οικογενειακή εργασία. Η δαπάνη θα υπολογίζεται στο κόστος των εισροών και θα μειώνει το φορολογητέο εισόδημα.

5) ΟΡΓΩΝΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
θεσπίσαμε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και στις διεπαγγελματικές οργανώσεις.
Εμείς πιστεύουμε ότι ο συνεργατισμός θα είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία μείωσης του κόστους παραγωγής. Δεν θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν στο χώρο άλλες σκοπιμότητες. Δίνουμε άμεσα στη δημοσιότητα την Υ.Α. για τις ομάδες παραγωγών .

6) ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ  
Έχουμε φτάσει στο σημείο, προϊόντα που έχουν ημερομηνία λήξης ολίγων ημερών να πληρώνονται στους παραγωγούς με επιταγές 8 και 10 μηνών, ακόμα και με ανοιχτές ημερομηνίες.
Έχει γίνει έτσι ο αγρότης - και ο αγροτικός χώρος εν γένει -, ο κυριότερος πιστωτής του εμπορίου, τη στιγμή που αντιμετωπίζει ο ίδιος μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.
Όλη αυτή η στρέβλωση στηρίζεται σε ένα «παραθυράκι» της νομοθεσίας που εξουδετέρωνε, στην πράξη, τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δε θα επιτρέπεται πλέον η πληρωμή των νωπων και ευπαθών αγροτικών προϊόντων σε χρόνους πέραν των  60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

7) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Δώσαμε  σε δημόσια διαβούλευση τη νομοθετική μας πρόταση σταθμό για το χώρο της κτηνοτροφίας, για την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ανάλογη ρύθμιση επεξεργαζόμαστε και για τα προϊόντα κρέατος, για τα οποία η επισήμανση προέλευσης, παρότι υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση  δεν φτάνει μέχρι το καταναλωτή .

8) ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Παρεμβάσεις γίνονται και θα γίνουν για τη στήριξη των  αγροτικών προϊόντων μας που πιέζονται από τις Ελληνοποιήσεις .
Είμαστε σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας. Έχουν ήδη αυξηθεί οι τελωνειακοί έλεγχοι και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχουν εγκατασταθεί σε 4 πύλες εισόδου της χώρας μας εγκαταστάσεις σκαναρίσματος των αγροτικών προϊόντων που θα μπαίνουν στη χώρα μας.

9) ΟΔΙΑΓΕ
Τα πρώτα στοιχεία καταγραφής της αγροτικής περιουσίας του δημοσίου δείχνουν ότι έχει κυριότητα σε περισσότερα από 640.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, 25.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, αλλά και 2.500 στρέμματα αστικών οικοπέδων. Η καταγραφή των κτιριακών εγκαταστάσεων (και του εξοπλισμού τους) που έχουν σχέση με την παραγωγική αγροτική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη. Με τη διάλυση των συνεταιρισμών πολλά ακίνητα είναι πλέον εγκαταλελειμμένα και ρημάζουν.
Στόχος μας είναι η συγκεκριμένη περιουσία να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και να δίδεται με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης ή για παραγωγή ζωοτροφών ώστε να μειωθεί το υψηλό κόστος παραγωγής της ελληνικής κτηνοτροφίας.

10) ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Επαναφέρουμε το γεωτεχνικό εφαρμογών στο χωράφι και στο στάβλο. Στόχος μας είναι όχι μόνο η προσφορά δωρεάν συμβουλών, που σήμερα γίνονται από τους προμηθευτές των εφοδίων τους, με ότι αυτό συμβαίνει αλλά και η προώθηση αειφόρων και καινοτόμων δράσεων. Θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 δομές σε όλη τη χώρα και θα απασχοληθούν πάνω από 1000 γεωτεχνικοί.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Το αγροτικό δε λύνεται με δύο ώρες συζήτηση, ενισχύουμε το συλλαλητήριο

Με διάθεση για εκτενή διάλογο με το υπουργείο αλλά και αποφασιστικότητα να μην κάνουν πίσω στα αιτήματά τους κατέφθασε το πρωί της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου επιτροπή 20 εκπρόσωπων των αγροτικών μπλόκων από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να συναντηθούν με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου.

Η συνάντηση, που διήρκησε σχεδόν δυόμιση ώρες, όπως ήταν αναμενόμενο δεν έφτασε στην ουσία των προβλημάτων των αγροτών, ενώ αυτή τη φορά το κυβερνητικό επιτελείο είχε ως άλλοθι τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, που εμπόδιζαν την οποίαδήποτε ανάληψη μέτρων με δημοσιονομικό κόστος. 

«Σε μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα ενόψει της αξιολόγησης από τους θεσμούς» ήταν η πρώτη δήλωση Αποστόλου αμέσως μετά τη συνάντηση.

Στην ευρεία σύσκεψη παραβρέθηκαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης.

Με αγωνιστικό πνεύμα και μαχητικότητα, κάτω από το συντονισμό του Βαγγέλη Μπούτα, οι αγρότες πριν τη συνάντησή τους με τον υπουργό σε μια σύντομη συζήτηση που είχαν αποφάσισαν ότι ο αγώνας δε θα τελειώσει σε καμία περίπτωση μετά το διάλογο της Παρασκευής.

Το μήνυμα που θα στείλουν προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι οποιεσδήποτε και να είναι οι υποσχέσεις του υπουργείου, το συλλαλητήριο της Τρίτης θα είναι ενισχυμένο με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών από όλη την Ελλάδα.

«Το αγροτικό δε λύνεται ούτε με δύο ώρες συζήτηση, ούτε με την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει τα πράγματα. Εμείς όμως σε κάθε περίπτωση θα ενισχύσουμε το συλλαλητήριο της Τρίτης», διεμήνυσε ο Βαγγέλης Μπούτας στην επιτροπή.

Φορολογικό, ασφαλιστικό, συντάξεις, κόστος παραγωγής, οφειλές στον ΟΓΑ, αγροτικά χρέη, τιμές των προϊόντων, αγροτικές ενισχύσεις, τα οφειλόμενα δάνεια και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ήταν τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στο πλαίσιο των αγροτών. Στην κορυφή της λίστας προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες το εργόσημο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Αποχωρούν από τον κόμβο του αεροδρομίου και επιστρέφουν στα Πράσινα Φανάρια

Αποχωρούν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Παρασκευής από τον κόμβο του αεροδρομίου Μακεδονία οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής και επιστρέφουν στην αρχική τους θέση στα Πράσινα Φανάρια.

Η απόφαση λήφθηκε σε σύσκεψη του τοπικού συντονιστικού που πραγματοποιήθηκε στο σημείο λίγο πριν το μεσημέρι και εν πολλοίς υπαγορεύτηκε και από την ισχυρή πίεση που ασκείται πλέον από τις δημόσιες αρχές. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες βράδυ στον κόμβο του αεροδρομίου, όταν ήταν σε εξέλιξη η καθιστική διαμαρτυρία τους, που έκλεινε και τη μόνη παρακαμπτήριο, μέσω του καζίνο, προς το αεροδρόμιο βρέθηκαν δύο εισαγγελείς και κατέστησαν σαφές πως αν συνεχιστεί η παρακώλυση των συγκοινωνιών από και προς το Μακεδονία, τότε θα επιληφθούν.

Η επιστροφή των αγροτών στο μπλόκο των Πράσινων Φαναριών, πάντως, φαίνεται ότι δεν θα επηρεαστεί από την εισαγγελική απειλή, αφού πρόθεσή τους είναι να παραμείνουν στο σημείο και να κρατήσουν και τα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, στη στροφή προς τη Θέρμη, μέχρι να έχουν κάποια απάντηση από την κυβέρνηση για διάλογο υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού.

Όσον αφορά τις κινήσεις των άλλων μπλόκων, στο Δερβένι είναι σε αναμονή, ενώ στους Ευζώνους οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα επιχειρηθεί κλείσιμο και της σιδηροδρομικής γραμμής, καθώς και αποκλεισμός του Τελωνείου της Δοϊράνης, ενώ στις Σέρρες το μπλόκο του Λευκώνα παραμένει αυτή την ώρα ανοικτό.

Από την Πέμπτη το Agronews έγραφε:

Ακατάσχετος λογαριασμός και κόκκινα δάνεια στη συνάντηση με Μπούτα

Ακατάσχετος λογαριασμός αγροτών και κόκκινα δάνεια αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συνάντησης που έχει την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στην Αχαρνών 2 αντιπροσωπεία αγροτών από τα μπλόκα με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα και κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Την ίδια ώρα, μόνον εάν υπάρξει επιτήρηση του πρωθυπουργού δέχονται πλέον να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου οι αγρότες όλων των μπλόκων που συντάσσονται με το συντονιστικό Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο απέρριψε πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να τους δεχτεί το μεσημέρι της Παρασκευής, αμέσως μετά τη συνάντησή του με το Πανελλαδικό Συντονιστικό του Βαγγέλη Μπούτα. Η σχετική απόφαση, μαζί με ένα πλάνο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, επικυρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου, σε συνεδρίαση στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης με συμμετοχή των μπλόκων της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και του Αμυνταίου από τη Δυτική Μακεδονία και των Πλατυκάμπου και Φαρσάλων από τη Θεσσαλία.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει επιφέρει ήδη ένα πρώτο «βαθύ ρήγμα» στο αγροτικό στρατόπεδο, καθώς για πολλές μέρες ασκούσε επίμονο φλερτ με τους νεαρούς διαμαρτυρόμενους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας και στη συνέχεια έσπευσε να κλείσε ραντεβού με τον γερόλυκο της Νίκαιας Βαγγέλη Μπούτα. Όλο αυτό έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στους Μακεδόνες οι οποίοι τις τελευταίες ώρες δηλώνουν εξοργισμένοι με τον τακτικισμό της κυβέρνησης και απειλούν με αποκλεισμό του αεροδρομίου Μακεδονία και νέα απόπειρα μετάβασης δυνάμεων στο Τελωνείο του Πρωμαχώνα.    

Την ίδια στιγμή πάντως, με «χαμηλές προσδοκίες» φθάνει την Παρασκευή στην πλατεία Βάθη και το επιτελείο του Βαγγέλη Μπούτα. Η πρόσκληση Αποστόλου τον έβγαλε μεν από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονταν λόγω της χαμηλής προσέλευσης αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας, από την άλλη όμως δεν του δίνει τη δυνατότητα για μια «σκληρή διαπραγμάτευση» η οποία θα μπορούσε να αλλάξει τα μέχρι στιγμής δεδομένα στον αγροτικό χώρο. Υπ’ αυτή την έννοια ίσως και να ήταν ευχαριστημένος αν στο ραντεβού με τους κυβερνητικούς κλείσουν, έστω και επί μέρους ζητήματα, όπως είναι η θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ, η προώθηση μιας ενδιαφέρουσας λύσης με διαγραφή χρεών για τα κόκκινα δάνεια και κάποιες καλύτερες προσεγγίσεις σε ότι αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς των ετεροεπαγγελματιών αγροτών ή ενεργών συνταξιούχων.

Ο ίδιος ο Βαγγέλης Μπούτας με δηλώσεις τους στο AgroNews επιμένει πάντως ότι προσέρχεται στη συνάντηση με το υπόμνημα που έχουν ομόφωνα υιοθετήσει οι συνελεύσεις της Νίκαιας και δεν πρόκειται να καταθέσει εύκολα τα όπλα μετά τη συνάντηση, όπως αναφέρεται σήμερα σε δημοσιεύματα του αστικού τύπου.

«Η κυβέρνηση επενδύει τα τελευταία 24ωρα στη φθορά των μπλόκων της Μακεδονίας», τονίζει στο AgroNews o Τάσος Λιολιόπουλος από το μπλόκο των Ευζώνων, επιμένοντας ότι οι δυνάμεις των Μακεδόνων θα εκπλήξουν αυτή τη φορά με την αποφασιστικότητά τους και γι’ αυτό η κυβέρνηση κάνει λάθος να τις υποτιμά. Ο κ. Λιολιόπουλος επιμένει ότι οι Μακεδόνες δεν έχουν δίαυλο επικοινωνίας με το Μαξίμου, δεν έχουν στις τάξεις τους «στρατηγούς και καθοδηγητές» και θα μείνουν εκεί μέχρι να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες αγρότες.   

Μόνο παρουσία Τσίπρα δέχονται διάλογο οι Μακεδόνες αγρότες

Οι αγρότες της Μακεδονίας πνέουν μένεα κατά του Βαγγέλη Αποστόλου, στον οποίο καταλογίζουν τακτικισμούς μετά την κίνησή του να δεχθεί πρώτη σε διάλογο με τα τρία συναρμόδια υπουργεία την πλευρά του Βαγγέλη Μπούτα, παρότι οι ίδιοι απηύθυναν τη σχετική πρόσκληση προς την κυβέρνηση τρεις ημέρες νωρίτερα, από την περασμένη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.

Μόνον εάν υπάρξει επιτήρηση του πρωθυπουργού δέχονται πλέον να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου οι αγρότες όλων των μπλόκων που συντάσσονται με το συντονιστικό Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο απέρριψε πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να τους δεχτεί το μεσημέρι της Παρασκευής, αμέσως μετά τη συνάντησή του με το Πανελλαδικό Συντονιστικό του Βαγγέλη Μπούτα.

 Η σχετική απόφαση, μαζί με ένα πλάνο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, επικυρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου, σε συνεδρίαση στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης με συμμετοχή των μπλόκων της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και του Αμυνταίου από τη Δυτική Μακεδονία και των Πλατυκάμπου και Φαρσάλων από τη Θεσσαλία.

Όπως ειπώθηκε από τα μέλη του Συντονιστικού που είναι επιφορτισμένα με την επικοινωνία με την κυβέρνηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τηλεφώνησε στον Παύλο Αραμπατζή από το μπλόκο του Λευκώνα Σερρών και του πρότεινε να τους δει μετά τη συνάντηση με το Πανελλαδικό Συντονιστικό.

Η κίνησή του αυτή, όμως, ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια απαξίωσης των αγροτών του Διευρυμένου Συντονιστικού της Κεντρικής Μακεδονίας και πλέον μπαίνει ως απαράβατος όρος να υπάρχει και επιτήρηση από τον πρωθυπουργό, ώστε να υπάρξει οποιαδήποτε συνάντηση για διάλογο.

Η χρήση της λέξης «επιτήρηση» δεν είναι τυχαία, αφού όπως είπε στο Agronews πηγή μέσα στο Διευρυμένο Συντονιστικό Κεντρικής Μακεδονίας, τους παρέχει τη δυνατότητα ελιγμού, υπό την έννοια ακόμη και να μην υπάρχει, στη διαδικασία του διαλόγου, φυσική παρουσία του πρωθυπουργού, στον οποίο αναγνωρίζουν πως αυτή την περίοδο έχει πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα με την αξιολόγηση, αρκεί να έχει ορίσει κάποιον εκπρόσωπό του, ώστε να εποπτεύσει τη συζήτηση με τα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία.

Προκειμένου να πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκε από το πρωί της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου να σκληρύνουν τη στάση τους στα υφιστάμενα σημεία όπου έχουν παρουσία, αλλά και να πάνε σε νέα. Προς την κατεύθυνση αυτή το μπλόκο της Ειδομένης που κρατά κλειστά τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού από τα τέλη Ιανουαρίου και δυσχεραίνει την κίνηση στο Τελωνείο των Ευζώνων, θα επιχειρήσει να κλείσει και τη σιδηροδρομική γραμμή, ενώ ίσως κινηθούν κάποια τρακτέρ και προς το Τελωνείο της Δοϊράνης. Αντίστοιχα, και στο Λευκώνα Σερρών οι αγρότες θα επιχειρήσουν να αυξήσουν την πίεση τους τόσο στο σημείο της διασταύρωσης προς το Σιδηρόκαστρο, όσο και με άλλες δράσεις, ενώ το μπλόκο του Αμυνταίου ανέφερε πως θα κινηθεί προς το Τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής. Τα Πράσινα Φανάρια έχουν πει ότι θα μείνουν στον κόμβο του αεροδρομίου έως τη μία το μεσημέρι, ενώ για τις επόμενες κινήσεις τους θα αποφασίσουν σε συνεδρίαση μετά τις 10.30 το πρωί. Το σενάριο που συζητείται είναι να κινηθούν προς το χώρο των αναχωρήσεων του αεροδρομίου και να μείνουν εκεί για περίπου μισή ώρα συμβολικά και κατόπιν να επιστρέψουν στο σημείο που βρίσκονται για να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Καθιστική διαμαρτυρία στο Μακεδονία

Καθιστική διαμαρτυρία, στη μοναδική παρακαμπτήριο οδό που συνδέει το αεροδρόμιο Μακεδονία με τη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούν αυτή την ώρα αγροτοκτηνοτρόφοι. Εξαιτίας της κινητοποίησης έχει διακοπεί κάθε πρόσβαση, προς και από το αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται επιβάτες αεροπορικών πτήσεων που είτε αναχωρούν από τη Θεσσαλονίκη, είτε έχουν αφιχθεί νωρίτερα.

Η καθιστική διαμαρτυρία ξεκίνησε στις 18.50 και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τις 19.15, δεδομένου ότι αποτελεί συμβολική κίνηση, όπως είπαν χαρακτηριστικά αγροτοκτηνοτρόφοι, οι οποίοι από το μεσημέρι απέκλεισαν την κυκλοφορία και στο βασικό οδικό άξονα του αεροδρομίου.

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Καθοδόν για Αθήνα ο Μπούτας εν αναμονή οι Μακεδόνες

Έτοιμοι για την Αθήνα είναι οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, για το ραντεβού της Παρασκευής στην πλατεία Βάθη, την ίδια ώρα που οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας περιμένουν μέχρι τις 2 το μεσημέρι απάντηση της κυβέρνησης για συνάντηση.

Οι αγρότες από τα Πράσινα Φανάρια και άλλα μπλόκα της περιοχής έφτασαν στο ύψος του καζίνο με τα τρακτέρ τους, προαναγγέλοντας σκλήρυνση της στάσης τους από την Παρασκεύη, καθώς εκπνέει η προθεσμία που είχαν δώσει στο Μαξίμου για συνάντηση έναρξης διαλόγου με τον πρωθυπουργό ή επιτροπή συναρμόδιων υπουργείων και απάντηση που να προσδιορίζει το ραντεβού δεν έχει δοθεί ακόμη.

Στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης οι αγρότες πρόκειται να συνεδριάσουν εκ νέου.

Το πλάνο σκλήρυνσης του αγώνα τους, όπως είχαν προειδοποιήσει από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, μετά τη σύσκεψη που είχαν στο Λευκώνα Σερρών, και για το οποίο σας είχε ενημερώσει το Agronews, προβλέπει επίσης -και μένει να αποδειχθεί ότι θα γίνει έτσι- κλιμάκωση των αποκλεισμών στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, με κλείσιμο και της σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά και του Τελωνείου της Δοϊράνης και απόπειρα αποκλεισμού και του Προμαχώνα.

Όλα αυτά υπό την αίρεση πως δεν θα υπάρξει τηλεφώνημα από το Μαξίμου για τον ορισμό της συνάντησης μέχρι τις 2 το μεσημέρι.


Αγρότες έκλεισαν το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Πέμπτης έκλεισε το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, από αγρότες και κτηνοτρόφους της δυτικής Μακεδονίας, όπως κοινοποίησε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων στην περιοχή.

Ο κ. Μόσχος σημείωσε ότι ο αποκλεισμός του τελωνείου είναι συμβολικός και θα διαρκέσει 24ώρες. Στο σημείο βρίσκονται περισσότερα από 250 άτομα, που μετέβησαν στο τελωνείο με αγροτικά οχήματα, παρατάσσοντας συμβολικά και τέσσερα τρακτέρ.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι -μεταξύ άλλων- από Πρέσπες, Καστοριά και Αμύνταιο. Υπογραμμίζεται ότι για περισσότερη από μία ώρα, στο σημείο γίνονταν διαβουλεύσεις διαμαρτυρομένων και αστυνομικών.

Κατά τα λοιπά, στα μπλόκα τους παραμένουν οι υπόλοιποι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της δυτικής Μακεδονίας, με βασικό αντικείμενο την οργάνωση για το συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου.

Στην Εφορία Καρδίτσας οι αγρότες του νομού

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Καρδίτσας πραγματοποιούν στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου οι αγρότες του νομού.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η ΠΑΣΕΒΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της απευθύνει κάλεσμα «σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματίες, τους μικρούς εμπόρους, τους βιοτέχνες, τους αυτοκινητιστές, οι οποίοι όπως και οι μικρομεσαίοι αγρότες:

– προσπαθούν να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες κάτω από την κυριαρχία και την επέκταση των μονοπωλίων στην αγορά, σε όλους τους κλάδους και τους τομείς της οικονομίας

– αδυνατούν να πληρώσουν τους άδικους φόρους που φορτώνονται στην πλάτη τους.

– είναι ή κινδυνεύουν να μείνουν ανασφάλιστοι, γιατί η εισφορά στο ταμείο «δεν βγαίνει».

– ζουν με την απειλή των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών πάνω από το κεφάλι τους, ιδιαίτερα μετά την απαράδεκτη απόφαση της Κυβέρνησης να στείλει στο ΚΕΑΟ ακόμα και οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ.

Τα αδιέξοδα που βιώνουμε σήμερα δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Δεν ήταν αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης και λαθεμένων πολιτικών επιλογών.

Είναι η καπιταλιστική οικονομική κρίση που προήλθε από τη συσσώρευση τεράστιων κερδών σε όλο και λιγότερα χέρια, στα μονοπώλια και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνέβαλλαν και συμβάλλουν στην απελευθέρωση της αγοράς, που προωθήθηκαν πιο αποφασιστικά με το ξέσπασμα της κρίσης ως σήμερα με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, επιδιώκοντας τη δημιουργία νέου γύρου κερδοφορίας για όσους θησαύριζαν και πριν την κρίση.

Από κοινού με τους αγρότες:

• Να αγωνιστούμε για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

• Να απαιτήσουμε την άμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών μας προς τα ασφαλιστικά ταμεία για ποσά κάτω των 5.000 ευρώ.

• Να απαιτήσουμε να μη γίνει καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και μικρών αυτοαπασχολούμενων».

Την Τετάρτη το Αgronews έγραφε: 

Παρασκευή στις 12 το ραντεβού Μπούτα με Αποστόλου

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και με στελέχη της κυβέρνησης, από τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος, θα έχουν, την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017, στις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες που πρόσκεινται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Το ραντεβού που κλείστηκε ύστερα από σχετικό τηλεφωνικό αίτημα που έγινε επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Στη διάρκεια της συνάντησης θα τεθούν τα αιτήματα των αγροτών, προκειμένου να δοθούν λύσεις.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι πάντα ανοιχτοί στον εποικοδομητικό διάλογο, ώστε οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα «να μας καταθέσουν και να μας αναλύσουν τα αιτήματα και τα προβλήματά τους και αν διαπιστώσουμε ότι κάπου μπορούμε να κάνουμε κάποιες βελτιώσεις, να τις κάνουμε».

Μεταξύ άλλων, είπε ότι ο πρωτογενή τομέας είναι ένας κλάδος που η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει με «όλες της τις δυνάμεις» και πρόσθεσε ότι «έχουμε αποδείξει ότι εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια, εμείς είμαστε δίπλα στους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας».

Δήλωση Βαγγέλη Αποστόλου για την επικείμενη συνάντηση

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε τα εξής ενόψει της συνάντησης την Παρασκευή με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων:

«Είχα από την αρχή των αγροτικών κινητοποιήσεων καλέσει τους αγρότες σε έναν ουσιαστικό διάλογο. Η συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων είναι η πρώτη που γίνεται με αγρότες οι οποίοι βρίσκονται αυτή την περίοδο σε κινητοποιήσεις.

Φιλοδοξούμε να είναι μια συνάντηση όχι απλά για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά μια σύσκεψη εργασίας με ουσιαστικό περιεχόμενο για το παρόν και το μέλλον του αγροτικού τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκτός από εμένα, θα συμμετέχουν και οι αρμόδιοι υπουργοί για θέματα  φορολογικά, ασφαλιστικά, περιβαλλοντικά.

Οι αγρότες έχουν εμπειρία και γνώση του χώρου τους. Αν υπάρχει πνεύμα εποικοδομητικό μπορούμε να βρούμε λύσεις για πολλά θέματα, στο πλαίσιο πάντα των δεσμεύσεων και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία και η χώρα.

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πάντα μέσα από τέτοιου χαρακτήρα συναντήσεις βγαίνουν και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ξεκινάμε λοιπόν με κοινή πρόθεση, αυτό τουλάχιστον φάνηκε και από την πλευρά των αγροτών, να συζητήσουμε σε βάθος και ουσιαστικά και να καταλήξουμε κατά το δυνατόν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα».

Στάση αναμονής για τους Μακεδόνες

Με έτοιμο πλάνο, που περιλαμβάνει κλιμάκωση της κινητοποίησής τους, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας και όσοι συντάσσονται με αυτήν, δίνουν διορία στην κυβέρνηση μέχρι την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ανταποκριθεί στο αίτημά τους για συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των εμπλεκομένων υπουργείων και θέματα συζήτησης το κόστος παραγωγής και το ασφαλιστικό-φορολογικό.

 «Αν μέχρι αύριο η ελληνική κυβέρνηση δεν ορίσει ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησής μας, εμείς ομόφωνα έχουμε αποφασίσει να σκληρύνουμε τη στάση μας, κατάσταση για την οποία δεν θα φέρουμε καμία ευθύνη» επεσήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Αχιλλέας Καμπούρης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Β΄ Χαλάστρας.

Σημειωτέον ότι στα μπλόκα τους παραμένουν και οι αγρότες της δυτικής Μακεδονίας, οργανώνοντας τον κόσμο τους για το προγραμματισμένο συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου.

Την Πέμπτη από τις 12 το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει ο 24ωρος συμβολικός αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Στην κινητοποίηση αυτή πρόκειται να συμμετέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι -μεταξύ άλλων- από Πρέσπες, Καστοριά και Αμύνταιο, ενώ ο προγραμματισμός αφορά την μετάβασή τους στο σημείο με αγροτικά οχήματα και λίγα τρακτέρ.

Υπενθυμίζεται ότι αγροτικά μπλόκα στην Δυτική Μακεδονία έχουν στηθεί στα εξής σημεία:

Στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο αξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και ειδικότερα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Θέση έχουν ήδη πάρει και οι αγρότες του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου.

Στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται η προσπάθεια που γίνεται για να στηθεί μπλόκο στα Κοίλα Κοζάνης.

Συνεχίζουν με αποκλεισμούς εθνικών οδών οι αγρότες σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία

Με αποκλεισμούς εθνικών οδών συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ οι αγρότες της Ηλείας αποφασίζουν καθημερινά για τις μορφές διαμαρτυρίας.

Ειδικότερα, στην Αχαΐα οι αγρότες της Αιγιάλειας, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης, θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό της νέας εθνικής οδού Πατρών - Κορίνθου, από τις 18:30 έως τις 21:30, στο ύψος του Αιγίου. Ανέφερε, ακόμα, ότι «την Πέμπτη θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ και στην τράπεζα Πειραιώς ενώ οργανώνουμε και τη συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 14 Φεβρουαρίου».

Επίσης οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας θα κλείσουν σήμερα, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γραμματέας του αγροτικού συλλόγου Δημήτρης Φλίγγος, την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, από 19:00 έως 22:00, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας. Επίσης, κάθε βράδυ θα γίνεται συνέλευση και θα λαμβάνονται αποφάσεις, είτε για κάθοδο στην Πάτρα με αγροτικά μηχανήματα, είτε κάποια άλλη μορφή κινητοποιήσεων. Τέλος, σημείωσε ότι και αγρότες της δυτικής Αχαΐας θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η συντονιστική επιτροπή αποφάσισε τον συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου, σήμερα και αύριο, από τις 19:00 έως τις 21:00. Ακόμη θα συμμετάσχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Στην Ηλεία, οι αγρότες αποφασίζουν σε καθημερινή βάση στο μπλόκο του Λατιφίου ποιες μορφές κινητοποιήσεων θα ακολουθήσουν, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη αγρότες της βόρειας Ηλείας δεν αποκλείεται να παρατάξουν τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Βάρδας. Επίσης και αγρότες της Ηλείας αναμένεται να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Την Τρίτη το Agronews έγραφε: 

Ρότα για Αθήνα οι Μακεδόνες τετ α τετ θέλει ο Μπούτας

Με προσανατολισμό τη διαβούλευση κινούνται τα τελευταία 24ωρα οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις αγρότες, με την πλευρά Μπούτα από τη Νίκαια να αιτείται συνάντηση για την ερχόμενη Παρασκευή και τους νεώτερους αγροτοσυνδικαλιστές στο Λευκώνα να συζητούν τις λεπτομέρειες της μετάβασής τους στην Αθήνα εντός της εβδομάδος.

Ο χρόνος θα δείξει αν οι δύο τάσεις βρουν στην πορεία κοινό τόπο και ενδεχομένως πεδίο για ενιαία συνάντηση, ωστόσο, οι μέχρι στιγμής ζυμώσεις προδίδουν ξεχωριστή ατζέντα και διαφορετικό πλαίσιο αιτημάτων.

Ειδικότερα, τελεσίγραφο που λήγει το μεσημέρι της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου, σε σχέση με την απάντηση από το Μαξίμου για το πότε και το πού θα γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό ή την επιτροπή των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Ενέργειας, έστειλαν οι αγρότες από τα 12 μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, που συναντήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στον κόμβο του Λευκώνα Σερρών. Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από τους μετέχοντες στη συνάντηση και συνοδεύεται με την προειδοποίηση πως σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε σκλήρυνση της στάσης τους, με αποκλεισμούς πέραν του τελωνείου των Ευζώνων και των μεθοριακών σταθμών στη Δοϊράνη και τον Προμαχώνα, όπως επίσης και του αεροδρομίου «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.

Συλλαλητήριο την Τρίτη στην Αθήνα

Συλλαλητήριο στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, ραντεβού με 4 υπουργούς και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αλλά και διαδηλώσεις σε κάθε νομό έξω από υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ, αποφάσισαν οι αγρότες στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που έγινε στη Νίκαια το μεσημέρι της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου.

Στη σύσκεψη που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας και συμμετείχαν εκπρόσωποι 35 μπλόκων και αγροτικών φορέων, αποφασίστηκε να ζητηθεί το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή ραντεβού με τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, με στόχο να συζητηθεί μία ευρεία γκάμα αιτημάτων των αγροτών. Όπως υποστηρίζουν, το αίτημα για διυπουργική συνάντηση τίθεται γιατί πολλές φορές έχουν συναντηθεί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού πολλά από τα αιτήματά τους εμπίπτουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων.

Στην κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος της Ενωτικής ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Β. Αποστόλου πως λένε ψέματα, όταν αναφέρουν ότι οι αγρότες ζουν καλύτερα από τους άλλους, και τόνισε ότι «ελάχιστοι αγρότες πήραν ζεστό χρήμα, ενώ όσοι χρωστούσαν στην εφορία, λόγω της έλλειψης του ακατάσχετου τελικά δεν μπήκαν χρήματα στο βιβλιάριο».

Ο κ. Μπούτας επεσήμαινε πως ότι κέρδισαν τα τελευταία χρόνια οι αγρότες το πέτυχαν με αγώνες, ενώ αναφερόμενος σε όσους αμφισβητούν τους αγώνες, είπε πως όλους αυτούς «τους πονάει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα το οποίο εκφράζεται μέσα από την Πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων».

Σε σχέση με τα αιτήματα τους από τους ομιλητές, έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων, στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού που ζητούν οι αγρότες, στο ζήτημα του φορολογικού και το αίτημα τους για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, αλλά και το αίτημα για κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Το ψήφισμα της σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 7 Φλεβάρη, στη Νίκαια της Λάρισας η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 35 μπλόκα από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, από 11 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, καθώς και από δεκάδες Αγροτικούς Συλλόγους κι Επιτροπές Αγώνα από 45 νομούς της χώρας.

Στη σύσκεψη αναπτύχθηκε ανοιχτή, διεξοδική, γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για την παραπέρα πορεία της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 17 μέρες και συντονίζεται από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Α. Υπογραμμίστηκε ότι τα φετινά μπλόκα ήρθαν ως συνέχεια των περσινών, όπου, με τον σκληρό κι ανυποχώρητο αγώνα τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, όπως η θέσπιση αφορολόγητου ορίου, η μη φορολόγηση μέρους των επιδοτήσεων, η αναβολή για 5 χρόνια του τέλους επιτηδεύματος, η νομοθετική ρύθμιση για τα «αγροτοδικεία», η σταδιακή και όχι άμεση αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ. Το συμπέρασμα που βγαίνει κι έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς βρισκόμαστε ξανά στα μπλόκα του αγώνα, είναι ότι μόνο με την ισχυρή αγωνιστική πίεση μπορούμε κάτι να κερδίσουμε.

Βεβαίως, πρόκειται για μικρές, κουτσουρεμένες κυβερνητικές παραχωρήσεις που έγιναν κάτω από την ισχυρή πίεση των μπλόκων και όχι για «ικανοποίηση της πλειονότητας των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών, μετά από διάλογο και συμφωνία των εκπροσώπων των μπλόκων με την κυβέρνηση», όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες, προκειμένου να παραπλανήσουν την «κοινή γνώμη» και δίνοντας τροφή στην φασιστική Χρυσή Αυγή και σε διάφορους «καλοθελητές» να συκοφαντήσουν την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και, γενικότερα, το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, εκτοξεύοντας βρωμιές περί «προδοσίας του αγώνα».

Και στη διάρκεια των 40ήμερων μπλόκων και στη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με τον πρωθυπουργό, δεν μπήκαμε, ποτέ, στη λογική να κάνουμε «διάλογο» για το τι και πως δέχονται να χάσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως μας ζητούσε η κυβέρνηση, αλλά θέσαμε τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, όπως είχαν καθοριστεί και ιεραρχηθεί στις πανελλαδικές συσκέψεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ζητώντας την άμεση ικανοποίησή τους.

Και δεν φύγαμε από τα μπλόκα επειδή συμφωνήσαμε με την κυβέρνηση, αλλά, όπως ανέφερε και η ανακοίνωση, τότε, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, για να συνεχίσουμε τον αγώνα με άλλες μορφές πάλης, αφού η κυβέρνηση τρέναρε συνεχώς την ψήφιση του φορολογικού - ασφαλιστικού και υπήρχε άμεση ανάγκη ν' αρχίσουμε τις δουλειές στα χωράφια, γιατί αλλιώς κινδυνεύαμε να μην προλάβουμε να ξεκινήσουμε την νέα καλλιεργητική περίοδο και να μείνουμε χωρίς το παραμικρό ετήσιο εισόδημα.

Β. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι κάποιοι που εμφανίζονται, τώρα, να διαχωρίζουν την θέση τους από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ενώ είχαν πάρει μέρος στις προηγούμενες πανελλαδικές συσκέψεις της και είχαν συμφωνήσει με το πλαίσιο των αιτημάτων και την οργάνωση του αγώνα, θα πρέπει να εξηγήσουν τι και γιατί τους οδήγησε σ' αυτή την αλλαγή στάσης και πορείας. Διότι, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο διαχωρισμός για τον οποίο κάνουν λόγο οφείλεται στα «διαφορετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε διαφορετικές περιοχές της χώρας», όπως «ξαφνικά» ανακάλυψαν και προβάλλουν σαν «δικαιολογία.» Διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στους αγρότες, όμως δεν αφορούν σε προβλήματα, αλλά σε συμφέροντα. Αλλα συμφέροντα έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες που χτυπιούνται άγρια από όλες τις μεριές και παλεύουν, κυριολεκτικά, για την επιβίωσή τους κι άλλα οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που επωφελούνται από την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και πιέζουν για ακόμα περισσότερα οφέλη.

Κι είναι γνωστό, εδώ και χρόνια, ότι μέσα στο αγροτικό κίνημα υπάρχουν, δρουν και συγκρούονται δυο «γραμμές πάλης». Η μία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, όπως εκφράζεται μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που αγωνίζεται για τα συμφέροντα και προβάλλει τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Και η άλλη, της εξυπηρέτησης των συμφερόντων μιας χούφτας μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών που εκπροσωπείται από διάφορα «σχήματα», σε περιφερειακό, ή πανελλαδικό επίπεδο, τα οποία εμφανίζονται σαν «διάττοντες αστέρες» κάθε φορά που στήνονται μπλόκα, παίζοντας το ρόλο του υπονομευτή του περιεχόμενου, της δυναμικής και της προοπτικής του αγώνα της αγροτιάς και του «πρόθυμου» συνομιλητή της εκάστοτε κυβέρνησης. Αν και αυτά τα «σχήματα» δεν έχουν παρουσιάσει συγκεκριμένο συνολικό πλαίσιο αιτημάτων - αναφέρονται γενικά κι αφηρημένα σε αιτήματα που αφορούν στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό και στο κόστος παραγωγής - είναι φανερό ότι διεκδικούν από την κυβέρνηση ακόμα μεγαλύτερα οφέλη για τους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κι άλλα προγράμματα, φορολογικές και άλλες ελαφρύνσεις, πατώντας και πάνω στο νόμο για τον διαχωρισμό των αγροτών σε «κάτ' επάγγελμα ή μη», που ψήφισε η κυβέρνηση, ικανοποιώντας το δικό τους βασικό αίτημα στη διάρκεια των περσινών μπλόκων.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που συγκροτήθηκε μέσα στο καμίνι του αγώνα, δέχεται τελευταίες μέρες πολλές συκοφαντικές επιθέσεις γιατί αποτελεί «αγκάθι στο μάτι» όλων όσοι δεν θέλουν μαζικούς και δυναμικούς αγώνες για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, δεν θέλουν να υπάρχει ένα οργανωμένο, μαζικό, αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, το οποίο, σε συμμαχία με το ταξικό εργατικό κίνημα και το αγωνιστικό κίνημα των άλλων λαϊκών στρωμάτων, θα αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Γ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέχρι στιγμής, εμφανίζεται αδιάλλακτη έναντι των δίκαιων αιτημάτων της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από την εφαρμογή όλων των μέτρων των μνημονίων και της νέας ΚΑΠ που εξοντώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες. Στην ίδια πλευρά με την κυβέρνηση κι απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες στέκονται οι πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν τα μνημόνια και στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ, οι εμποροβιομήχανοι και οι μονοπωλιακοί όμιλοι που εκμεταλλεύονται το μόχθο της εργαζόμενης αγροτιάς, οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που παραμονεύουν, σαν τις ύαινες, να αρπάξουν τη γη και το βιός των ξεκληρισμένων μικρομεσαίων αγροτών.

Η κυβέρνηση ίσως και να ελπίζει ότι οι αγρότες θα κουραστούμε να αγωνιζόμαστε, θα απογοητευτούμε και θα τα παρατήσουμε. Μάταια το ελπίζει και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την προειδοποιεί ότι, όχι μόνο δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία του αγώνα, αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί για ν' αυξήσει την αγωνιστική πίεση, αναγκάζοντάς την να ικανοποιήσει τα αιτήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών.

Σ' αυτή την κατεύθυνση η πανελλαδική σύσκεψη αποφασίζει:

1ον: Να πάρει μέτρα για την παραπέρα ενίσχυση των μπλόκων που μάχονται για τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και για την κλιμάκωση της κινητοποίησης με πιο προχωρημένες μορφές πάλης.

2ον: Να καλέσει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν περισσότερο την ενεργή εργατική - λαϊκή στήριξη στα δίκαια αιτήματα και στον αγώνα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών.

3ον: Να ζητήσει συνάντηση με την κυβέρνηση για την ερχόμενη Παρασκευή 10 Φλεβάρη, όπου θα θέσει το πλαίσιο των αιτημάτων - διεκδικήσεων των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, απαιτώντας την ικανοποίησή τους.

4ον: Να οργανώσει μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14 Φλεβάρη, καλώντας όλους τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας να πάρουν μέρος και τους εργαζόμενους και το λαό της πρωτεύουσας να συμμετάσχει μαζικά για να συμπαρασταθεί στην αγωνιζόμενη αγροτιά.

ΤΡΙΤΗ 7 ΦΛΕΒΑΡΗ 2017 - ΝΙΚΑΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πλημμύρισαν με γάλα την πλατεία Νομαρχίας οι Λαρισαίοι κτηνοτρόφοι

Την οργή και την αγανάκτησή τους για την δεινή θέση στην οποία περιήλθε ο κλάδος τους εξέφραζαν με  δυναμικό συλλαλητήριο έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δεκάδες κτηνοτρόφοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Oμοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.  

Έχυσαν γάλα στο κέντρο της πλατείας Νομαρχίας, μοίρασαν γάλατα στους διερχόμενους και έκτισαν με μπάλες από άχυρο την πόρτα της Περιφέρειας στήνοντας «οχυρό», εμποδίζοντας την είσοδο και έξοδο από το κτήριο

Στην συνέχεια επέδωσαν ψήφισμα με τα πάγια αιτήματά τους στον αντιπεριφεριάρχη Χρήστο Καλομπάτσο παρουσία των αντιπεριφεριαρχών Μαρία Μαμάρα και Λαδόπουλου.

Την υπόσχεση ότι εάν δεν δοθεί λύση στα δίκαια αιτήματά τους θα κατεβούν στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου με τα κοπάδια τους, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας τονίζοντας παράλληλα το αίτημά τους για άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Πριν 25 χρόνια ήμασταν εδώ με τα ίδια αιτήματα. 25 χρόνια μιζέριας, φτώχειας και δυστυχώς όσοι πέρασαν όλα τα χρόνια και οι σημερινοί, ασελγούν πάνω στον Έλληνα κτηνοτρόφο» δήλωσε από την πλευρά του ο γραμματέας της Κτηνοτροφικής Ομοσπονδίας Γιάννης Μπαρδανίκας.

Το ψήφισμα

Οι κτηνοτρόφοι επέδωσαν ψήφισμα στους εκπροσώπους του Περιφερειάρχη (ο οποίος απουσίαζε στις Βρυξέλλες), τους κ.κ. Χρ. Καλομπάτσιο, Γ. Λαδόπουλο, το οποίο αναφέρει τα εξής:

«Ο κλάδος της κτηνοτροφίας από την Θεσσαλία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτό και αναγκαστήκαμε να αφήσουμε τα κοπάδια μας και να έρθουμε να διαμαρτυρηθούμε έντονα. Μια διαμαρτυρία που έχει σκοπό να συνεχίσουμε να ασκούμε το επάγγελμα του κτηνοτρόφου για να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να μην μας στείλουν στην ανεργία και στην αβεβαιότητα.  Οι βασικοί λόγοι που μας οδήγησαν στην έντονη διαμαρτυρία είναι τα παρακάτω θέματα :

1) Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας με ολικό παγετό και με έντονες χιονοπτώσεις στο σύνολο της χώρας έχουν δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα στους κτηνοτρόφους. Ως αποτέλεσμα αυτής της θεομηνίας είναι να πεθάνουν αρκετά ζώα από το κρύο, να υπάρχει μεγάλη πτώση στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος και αυξημένο κοστολόγιο σε ζωοτροφές καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα της εξωτερικής βοσκής. Απ’ όλα τα παραπάνω κρίνεται επιτακτική η αποζημίωση των κτηνοτρόφων μέσω προγραμμάτων για έντονα καιρικά φαινόμενα όπως είχαν δοθεί και στο παρελθόν (de minimis) καθώς επίσης και την άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων που πέθαναν τα ζώα τους από την θεομηνία μέσω του ΕΛΓΑ.

2) Υπάρχουν αρκετά προβλήματα σε πληρωμές κτηνοτρόφων τόσο με την συνδεδεμένη (δεν έστειλαν έγκαιρα στοιχεία τα τυροκομεία με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν πολλοί κτηνοτρόφοι) όσο και με την εξισωτική αποζημίωση. Πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία που έγινε φέτος με την εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων η οποία έχει χάσει τον χαρακτήρα της. Η μείωση της εξισωτικής κατά τουλάχιστον 50% πλην λίγων περιπτώσεων δημιουργεί προβλήματα στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών όπου οι συγκεκριμένοι λόγω αυτών των εδαφικών και κλιματικών συνθηκών δεν παράγουν όσο αυτοί που βρίσκονται σε πεδινές εκτάσεις. Τέλος έχουν περάσει τρία χρόνια από την εμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα και οι κτηνοτρόφοι του Νομού Λάρισας δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση. 

3)  Οι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές χτυπούν αλύπητα τους κτηνοτρόφους με αποτέλεσμα να μας καθιστούν μη ανταγωνίσιμους με τους κτηνοτρόφους των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών. Επειδή στην φυσική υπάρχει ο απαράβατος κανόνας σε κάθε δράση να υπάρχει και μία αντίδραση στην συγκεκριμένη περίπτωση οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι πωλούν όλα τα προϊόντα τους με τιμολόγιο και εμφανίζουν εικονικά κέρδη καθώς έχουν αλλοδαπούς εργάτες και μέλη της οικογένειάς τους, τους οποίους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ως έξοδο η αντίδραση θα έρθει με μείωση της παραγωγής με άμεσο αποτέλεσμα την μικρότερη παραγωγή φέτας. Η φέτα μας κρατάει σε αυτό το επάγγελμα και πολύ φοβόμαστε ότι θα την χάσουμε από εσωτερικούς λόγους και όχι από εξωτερικούς. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καθαρά μορφή φορολογίας, την κατάργηση της επιστροφής του φόρου του πετρελαίου και της αύξησης της τιμής του ρεύματος οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.

4) Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα με τον ΕΛΓΑ και τις αποζημιώσεις προς τους κτηνοτρόφους. Από τα 15 εκ. Ευρώ εισφορών των κτηνοτρόφων όλης της χώρας βάση δήλωσης του προέδρου του ΕΛΓΑ στην Βουλή τον Νοέμβριο του 2015 μόνο τα 7 εκ. Ευρώ επιστρέφουν στους κτηνοτρόφους. Ζητάμε για ακόμα μια φορά τον διαχωρισμό του ΕΛΓΑ σε αγροτικό και κτηνοτροφικό και την άμεση αλλαγή του κανονισμού του προς όφελος των κτηνοτρόφων.

5) Ζητάμε επίσης τον διαχωρισμό του ΟΓΑ και την πλήρη αυτονόμησή του. Ο ΟΓΑ όλα τα χρόνια μπορεί να μην είχε μεγάλες συντάξεις όπως τα άλλα ταμεία είχε όμως αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη για τους κτηνοτρόφους και πολύ φοβόμαστε ότι με την ενσωμάτωσή τους στον ΕΦΚΑ δεν θα έχουμε τίποτα.

Η λύση των παραπάνω προβλημάτων περνάει από το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον οποίο καλούμε σε άμεση συνάντηση. Ταυτόχρονα μας ενδιαφέρουν και οι θέσεις των υπόλοιπων κομμάτων όπου πρέπει να συναντήσουμε τους αρχηγούς τους για να τους θέσουμε τα παραπάνω προβλήματα και να μας θέσουν τις απόψεις τους. Πρέπει όλοι οι πολιτικοί να καταλάβουν ότι δεν φωνάζουμε για κάτι παραπάνω αλλά για την επιβίωσή μας».

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Κομβικές αποφάσεις την Τρίτη σε Νίκαια και Λευκώνα

Δύο μεγάλες συσκέψεις, η μία στη Νίκαια και η άλλη στον Λευκώνα, πραγματοποιούνται την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, προκειμένου οι αγρότες που θα συμμετάσχουν να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του αγώνα.

Το πρώτο ραντεβού δίνεται στις 12 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας, μετά από σχετικό κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σύμφωνα με το οποίο «η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί όλα τα μπλόκα που παλεύουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών να πάρουν μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη που συγκαλεί την Τρίτη, 7 Φλεβάρη 2017, στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια της Λάρισας.  Στη σύσκεψη θα γίνει συζήτηση για την πορεία της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης και θα ληφθούν αποφάσεις με στόχο το δυνάμωμα της αγωνιστικής πίεσης για την ικανοποίηση από την κυβέρνηση των δίκαιων αιτημάτων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αιτημάτων – διεκδικήσεων, το οποίο καθορίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, τον Δεκέμβρη του 2016».  

Στο τραπέζι αναμένεται να πέσει πρόταση για σχηματισμό επιτροπής-όπως πέρυσι- που θα ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Το ίδιο όμως ζητούν και οι αγρότες της Μακεδονίας που παρέδωσαν τη Δευτέρα το σχετικό αίτημα στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, ενώ να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα ζητά και η Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας, η οποία είχε αποκλειστεί πέρυσι από τις συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, οι αγρότες από το Συντονιστικό Αγώνα συγκεντρώνονται στη μία το μεσημέρι στον Λευκώνα Σερρών, προκειμένου να προσδιορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Εκεί θα βρεθούν και οι αγρότες από το μπλόκο του Πλατυκάμπου, το οποίο εντάχθηκε στο μέτωπο της Μακεδονίας και εκπρόσωποί τους (οι κ. Τρ. Τσινούλης, Παν. Καλογιάννης) παρευρέθηκαν στο συλλαλητήριο της Δευτέρας που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Πύργο. Οι αγρότες επανέλαβαν το αίτημά τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη.

Συλλαλητήριο Θεσσαλών κτηνοτρόφων την Τρίτη

Δυναμικό συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 το πρωί προγραμματίζει η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Την ίδια μέρα ανάλογα συλλαλητήρια θα γίνουν σε έδρες άλλων περιφερειών της χώρας, ενώ η βάση των αιτημάτων είναι κοινή.

Υπενθυμίζεται ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και σε περίπτωση που αυτή δεν γίνει θα ξεκινήσουν προετοιμασίες για την κάθοδο των κτηνοτρόφων στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα. Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων απευθύνει κάλεσμα στους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από τα δεκάδες οχήματα που θα αποκλείσουν την οδό Παπαναστασίου και κατά συνέπεια το κέντρο της πόλης, στην είσοδο της Περιφέρειας θα καούν τόνοι άχυρα.

Παγκρήτιο συλλαλητήριο και απόβαση στην Αθήνα σχεδιάζουν οι Κρητικοί  

Παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο και ενδεχομένως νέα «απόβαση» στην Αθήνα ετοιμάζουν οι αγρότες της Κρήτης, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου.

Πρώτο μέλημα είναι η διασφάλιση της εκπροσώπησης όλων των νομών της Κρήτης στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων και στο πλαίσιο αυτό από τη  σύσκεψη προέκυψε η σύσταση πολυμελούς επιτροπής, άνω των 10 ατόμων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φαιστού, Γιώργο Ντισπυράκη, η επιτροπή αυτή, θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να οργανωθούν τα επόμενα βήματα του αγροτικού κόσμου.

Στην πρώτη σύσκεψη κυριάρχησε η πρόταση για τη διοργάνωση μεγάλου παγκρήτιου παναγροτικού συλλαλητηρίου ενώ ακούστηκαν και προτάσεις ακόμα και για νέα μετάβαση των αγροτών του νησιού στην Αθήνα. 

Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων, στην Αγιά Χανίων.

Τη Δευτέρα το Agronews έγραφε 

Στην Αθήνα εντός της εβδομάδας αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας

Το συντομότερο δυνατό, πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να γίνει η συνάντηση που ζητούν οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας με τον πρωθυπουργό, και μάλλον στην Αθήνα, όπως είχε προαναγγείλει η Agrenda. Αυτό ανέφεραν στο Agronews, λίγο μετά τη μία και μισή, αγρότες, που βρέθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου και παρέδωσαν το επίσημο αίτημα για έναρξη διαλόγου με τον πρωθυπουργό.

Το ραντεβού, όπως έγραψε ήδη η εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί στα περίπτερα, θα γίνει μάλλον στην Αθήνα, με επιτροπή που θα απαρτίζεται από τα συναρμόδια υπουργεία, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, όπου θα συζητηθούν τα καυτά ζητήματα για φορολογικό, ασφαλιστικό και κόστος παραγωγής.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στο ΥΜΑ-Θ, Κατερίνα Νοτοπούλου, στην οποία υπέβαλαν οι αγρότες την πρόσκληση έναρξης διαλόγου, δεσμεύτηκε ότι «θα δουλέψουμε ώστε να κλειστεί άμεσα το ραντεβού σε Θεσσαλονίκη ή Αθήνα».

Αμέσως μετά, οι αγρότες από το Συντονιστικό Αγώνα (διευρυμένο με αγρότες από τον Πλατύκαμπο) προχωρούν σε περιφερειακή σύσκεψη, προκειμένου να καταγράψουν τα θέματα τα οποία θα μεταφέρουν στη συνάντηση.

Σημειωτέον ότι καλούν στη μία το μεσημέρι της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου, συνάντηση στον Λευκώνα Σερρών, προκειμένου όλοι οι αγρότες να προσδιορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Ραντεβού την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στη Νίκαια για συντονισμό

Η Συντονιστική επιτροπή των Μπλόκων συνεδριάζει την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στη Νίκαια

Το κάλεσμα αναφέρει τα εξής:

«Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί όλα τα μπλόκα που παλεύουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών να πάρουν μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη που συγκαλεί την Τρίτη, 7 Φλεβάρη 2017, στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια της Λάρισας.

 Στη σύσκεψη θα γίνει συζήτηση για την πορεία της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης και θα ληφθούν αποφάσεις με στόχο το δυνάμωμα της αγωνιστικής πίεσης για την ικανοποίηση από την κυβέρνηση των δίκαιων αιτημάτων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αιτημάτων – διεκδικήσεων, το οποίο καθορίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, τον Δεκέμβρη του 2016».  

Συλλαλητήριο Θεσσαλών κτηνοτρόφων την Τρίτη

Σε συλλαλητήριο προχωρά η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, στις 11 το πρωί της Τρίτης, στο κτίριο της Περιφέρειας, με στόχο οι κτηνοτρόφοι να προβάλλουν τα αιτήματα τους.

Υπενθυμίζεται πως οι ίδιοι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα αιτήματά τους, ενώ σε περίπτωση που δεν πάρουν κάποια απάντηση, όπως λένε, τότε θα υπάρξει προετοιμασία για συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Το συλλαλητήριο στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναμένεται αρκετά δυναμικό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας, ο οποίος τόνισε, πως στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι κτηνοτρόφοι θα παραδώσουν τα αιτήματά τους στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Ανάλογα συλλαλητήρια θα γίνουν σε έδρες άλλων περιφερειών της χώρας.

Επίσης, η βάση των αιτημάτων είναι κοινή και αφορούν, εκτός από το φορολογικό και το ασφαλιστικό τους και άλλα ιδιαίτερα ζητήματα, όπως και τις ζημιές που έχουν υποστεί λόγω της κακοκαιρίας.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης το αίτημα συνάντησης με Τσίπρα από τους αγρότες Μακεδονίας

Στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης έφτασαν λίγο πριν τις 12 αγρότες με περίπου 30 τρακτέρ της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καταθέσουν αίτημα να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Στη Θεσσαλονίκη κατέφθασε και αντιπροσωπία από τον Πλατύκαμπο με επικεφαλής τον Καλογιάννη, να συνταχθούν με τους συναδέρφους τους.

Οι αγρότες αυτή την ώρα συναντούν την υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στο ΥΜΑ-Θ, Κατερίνα Νοτοπούλου, στην οποία υπέβαλαν πρόσκληση έναρξης διαλόγου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Να σημειωθεί ότι οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να περιμένουν την απάντηση του Μαξίμου μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να μεταβεί στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, όπως πράττει κάθε δεκαπενθήμερο.

Σύμφωνα με την απόφαση, που ελήφθη στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Κεντρικής Μακεδονίας, το προηγούμενο Σάββατο στη Νέα Ραιδεστό, μια συμβολική δύναμη από περίπου 25-30 τρακτέρ, συν κάποια αγροτικά αυτοκίνητα και συντεταγμένα, σε σχηματισμό κονβόι, ξεκίνησαν από τα Πράσινα Φανάρια λίγο μετά τις 11 το πρωί.

«Υποβάλλουμε επίσημο αίτημα να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό στην επόμενη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες για τα θέματα της συζήτησης. Την ατζέντα τη γνωρίζει και από πέρσι. Είναι ζητήματα που σχετίζονται με το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής και θέλουμε να έρθει με βελτιωμένες προτάσεις», τόνισε στο Agronews o Δημήτρης Παπαδάκης, μέλος της συντονιστικής από τη Χαλκιδική.

«Αν δεν μπορέσει να έρθει ο ίδιος γιατί ίσως να έχει βεβαρημένο πρόγραμμα, να ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μας συναντήσουν. Σε άλλη περίπτωση θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, αποκλείοντας το αεροδρόμιο. Μπορούμε να το κάνουμε όποτε θέλουμε», είπε, με προειδοποιητικό τόνο, ο κ. Παπαδάκης.

Ως προς το ενδεχόμενο συμμετοχής του συντονιστικού Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο από την προηγούμενη Πέμπτη έχουν προσχωρήσει και οι Σερραίοι από τον κόμβο του Λευκώνα, στη συνάντηση της Νίκαιας, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, που αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων σε συνεδρίαση στα Μάλγαρα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, παρουσία και του Βαγγέλη Μπούτα, αυτό μοιάζει μάλλον απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο.

«Τους είχαμε προσκαλέσει να έρθουν στη Νέα Ραιδεστό, αλλά εκείνοι όχι μόνο δεν δέχθηκαν, αλλά το ίδιο βράδυ έκαναν άλλη συνάντηση στα Μάλγαρα», λένε από το Συντονιστική Κεντρικής Μακεδονίας, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει χάσμα ανάμεσα στους δύο πόλους έκφρασης των αγροτών στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα.

Είχαν προηγηθεί διαρροές, δύο ημέρες πριν, από το συντονιστικό της Κεντρικής Μακεδονίας, εξαιτίας μιας επεισοδιακής συνέλευσης στο μπλόκο των Μαλγάρων που οδήγησε σε αποχώρηση, αρχικά, των τρακτέρ από τη Χαλάστρα και τη Σίνδο και μια ημέρα μετά κι εκείνων των Κυμίνων. Κάποια εξ αυτών μάλιστα κινήθηκαν προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα για να ενισχύσουν τις δυνάμεις στο μπλόκο των Ευζώνων, το οποίο αποτελεί τον ισχυρότερο μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση.

Η κίνηση αυτή εξώθησε όσους έμειναν στα Μάλγαρα να «ρίξουν γέφυρες» προς τον Βαγγέλη Μπούτα και τους ακολούθησαν και οι αγρότες τόσο από το Δερβένι, που μέχρι τότε συντονιζόταν με το συντονιστικό της Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και από τη Δυτική Μακεδονία (Καστοριά και Αμύνταιο) και τον Έβρο, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην κλειστή συνάντηση στα Μάλγαρα το βράδυ του Σαββάτου.

Μάλιστα, αμέσως μετά το πέρας της, ο εκπρόσωπος των παραγωγών της Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μόσχος έσπευσε να απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους αγρότες να προσέλθουν στη σύσκεψη της Νίκαιας «για να πετύχουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», αλλά αυτό φαίνεται πλέον δύσκολο να γίνει αφού όπως τόνισε ο Γιώργος Κωστούδης, από το συντονιστικό του μπλόκου των Μαλγάρων «ενώ όλοι υποστηρίζουν ότι δρουν για το καλό του κλάδου, δεν φαίνεται κανένας να βάζει νερό στο κρασί του και αυτό λειτουργεί εις βάρος μας εδώ και πολλά χρόνια». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε κι ο εκπρόσωπος του μπλόκου Δερβενίου, Θεόδωρος Χατζητομάρης, σημειώνοντας πως «πρέπει επιτέλους όλες οι δυνάμεις του πρωτογενή τομέα να κάνουν ένα βήμα πίσω και να υπερβούν τα προσωπικά τους για το καλό του πρωτογενούς τομέα».

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Την Τρίτη στη Νίκαια για κοινό μέτωπο του αγώνα

Βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν υποχωρούν από τα αιτήματά τους έστειλαν, λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι της Κυριακής οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας. Με δεκάδες τρακτέρ και με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα μπήκαν στην κοιλάδα των Τεμπών και απέκλεισαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας για περίπου δύο ώρες.

Οι αγρότες διεμήνυσαν προς την κυβέρνηση πως από την Κυριακή με το μπλόκο στα Τέμπη ξεκινά και η κλιμάκωση του αγώνα τους για τη δικαίωση των αιτημάτων τους.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας δήλωσε ότι «οι αγρότες από σήμερα κλιμακώνουν τον αγώνα με συμβολικό κλείσιμο στα Τέμπη, ως ένα ακόμα πίεσης προς την κυβέρνηση, αλλά και ανάδειξης των προβλημάτων μας, που είναι προβλήματα επιβίωσης».

(Φωτογραφία: Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου)

Ο κ. Μαρούδας όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενη συνάντηση με το υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως κάτι τέτοιο θα το αποφασίσει η Συντονιστική επιτροπή των Μπλόκων που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη στο Μπλόκο της Νίκαιας.

Το μέλος της Συντονιστικής Κώστας Τζέλας υποστήριξε ότι » Σήμερα θέλουμε να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι δεν θέλουμε να κάνουμε πίσω. Κλιμακώνουμε τον αγώνας για τα δίκαια αιτήματά μας που θέλουμε να τα λύσουμε. Ζητάμε λύσεις πραγματικές στους αγρότες οι οποίοι έχουν θέμα επιβίωσης.».

 

Πανελλαδική σύσκεψη των Μπλόκων

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στη Νίκαια συνέρχονται τα μπλόκα για τον περαιτέρω συντονισμό των κινητοποιήσεων.

«Η σημερινή διευρυμένη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων που έγινε στα Μάλγαρα με μεγάλη συμμετοχή αγροτών, αποφάσισε να συγκαλέσει πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στην Νίκαια που θα αποφασίσει τον πανελλαδικό συντονισμό και τα επόμενα βήματα του αγώνα μας. Καλούμε ΟΛΑ τα μπλόκα της χώρας να συμμετέχουν. Και για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, καλούμε όλα τα μπλόκα που βρίσκονται σε κάθε σημείο της Ελλάδας να συμμετέχουν ανεξάρτητα αν αυτή την στιγμή συμπορεύονται ή όχι με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

Στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης τη Δευτέρα οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας

Νέα κάθοδο με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφετηρία τα «Πράσινα Φανάρια» και τελικό προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, σχεδιάζουν, τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση λήφθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Κεντρικής Μακεδονίας, το προηγούμενο Σάββατο στη Νέα Ραιδεστό και αποσκοπεί σε συνάντηση με την υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στο ΥΜΑ-Θ, κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, για να της υποβληθεί πρόσκληση έναρξης διαλόγου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πρόθεση των εμπνευστών της κίνησης είναι να ξεκινήσουν από το μπλόκο των «Πράσινων Φαναριών» λίγο μετά τις 11 το πρωί, με μια συμβολική δύναμη από περίπου 25-30 τρακτέρ, συν κάποια αγροτικά αυτοκίνητα και συντεταγμένα, σε σχηματισμό κονβόι, να περάσουν μέσα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ώστε γύρω στις 12 το μεσημέρι να έχουν φτάσει στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

«Θα υποβάλλουμε επίσημο αίτημα να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό στην επόμενη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες για τα θέματα της συζήτησης. Την ατζέντα τη γνωρίζει και από πέρσι. Είναι ζητήματα που σχετίζονται με το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής και θέλουμε να έρθει με βελτιωμένες προτάσεις», τόνισε στο Agronews o Δημήτρης Παπαδάκης, μέλος της συντονιστικής από τη Χαλκιδική.

Το Συντονιστικό της Κεντρικής Μακεδονίας είναι διατεθειμένο να περιμένει την απάντηση του Μαξίμου μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε κι αναμένεται να μεταβεί στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, όπως πράττει κάθε δεκαπενθήμερο, από τη στιγμή που ανέλαβε τη σχετική δέσμευση.

«Αν δεν μπορέσει να έρθει ο ίδιος γιατί ίσως να έχει βεβαρημένο πρόγραμμα, να ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μας συναντήσουν. Σε άλλη περίπτωση θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, αποκλείοντας το αεροδρόμιο. Μπορούμε να το κάνουμε όποτε θέλουμε», είπε, με προειδοποιητικό τόνο, ο κ. Παπαδάκης.

Ως προς το ενδεχόμενο συμμετοχής του συντονιστικού Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο από την προηγούμενη Πέμπτη έχουν προσχωρήσει και οι Σερραίοι από τον κόμβο του Λευκώνα, στη συνάντηση της Νίκαιας, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, που αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων σε συνεδρίαση στα Μάλγαρα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, παρουσία και του Βαγγέλη Μπούτα, αυτό μοιάζει μάλλον απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο.

«Τους είχαμε προσκαλέσει να έρθουν στη Νέα Ραιδεστό, αλλά εκείνοι όχι μόνο δεν δέχθηκαν, αλλά το ίδιο βράδυ έκαναν άλλη συνάντηση στα Μάλγαρα», λένε από το Συντονιστική Κεντρικής Μακεδονίας, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει χάσμα ανάμεσα στους δύο πόλους έκφρασης των αγροτών στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα.

Είχαν προηγηθεί διαρροές, δύο ημέρες πριν, από το συντονιστικό της Κεντρικής Μακεδονίας, εξαιτίας μιας επεισοδιακής συνέλευσης στο μπλόκο των Μαλγάρων που οδήγησε σε αποχώρηση, αρχικά, των τρακτέρ από τη Χαλάστρα και τη Σίνδο και μια ημέρα μετά κι εκείνων των Κυμίνων. Κάποια εξ αυτών μάλιστα κινήθηκαν προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα για να ενισχύσουν τις δυνάμεις στο μπλόκο των Ευζώνων, το οποίο αποτελεί τον ισχυρότερο μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση.

Η κίνηση αυτή εξώθησε όσους έμειναν στα Μάλγαρα να «ρίξουν γέφυρες» προς τον Βαγγέλη Μπούτα και τους ακολούθησαν και οι αγρότες τόσο από το Δερβένι, που μέχρι τότε συντονιζόταν με το συντονιστικό της Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και από τη Δυτική Μακεδονία (Καστοριά και Αμύνταιο) και τον Έβρο, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην κλειστή συνάντηση στα Μάλγαρα το βράδυ του Σαββάτου.

Μάλιστα, αμέσως μετά το πέρας της, ο εκπρόσωπος των παραγωγών της Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μόσχος έσπευσε να απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους αγρότες να προσέλθουν στη σύσκεψη της Νίκαιας «για να πετύχουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», αλλά αυτό φαίνεται πλέον δύσκολο να γίνει αφού όπως τόνισε ο Γιώργος Κωστούδης, από το συντονιστικό του μπλόκου των Μαλγάρων «ενώ όλοι υποστηρίζουν ότι δρουν για το καλό του κλάδου, δεν φαίνεται κανένας να βάζει νερό στο κρασί του και αυτό λειτουργεί εις βάρος μας εδώ και πολλά χρόνια». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε κι ο εκπρόσωπος του μπλόκου Δερβενίου, Θεόδωρος Χατζητομάρης, σημειώνοντας πως «πρέπει επιτέλους όλες οι δυνάμεις του πρωτογενή τομέα να κάνουν ένα βήμα πίσω και να υπερβούν τα προσωπικά τους για το καλό του πρωτογενούς τομέα».

Από εκεί και πέρα, κλειστή παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Ευζώνων, σε απόσταση αναπνοής από το μεθοριακό σταθμό με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου- Ευζώνων αλλά και από την επαρχιακή Αξιούπολης- Ειδομένης, ενώ η πρόσβαση στην πΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης. Επίσης συνεχίζουν οι αγρότες στον κόμβο του Λευκώνα, να έχουν τα τρακτέρ τους παραταγμένα στο πλάι του οδοστρώματος και κάθε μέρα κλείνουν για ένα δίωρο και τα δύο ρεύματα στην εθνικό οδό Θεσσαλονίκης –Σερρών, ενώ συνεχίζεται και ο αποκλεισμός της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία). Μάλιστα, το βράδυ της Παρασκευής, αγρότες από το σημείο κινήθηκαν προς το αεροδρόμιο αλλά τους έφραξαν το δρόμο οι αστυνομικές δυνάμεις.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, εξάλλου, οι αγρότες των Μαλγάρων με μια δύναμη 35 τρακτέρ έφτασαν στην πλατεία του Λευκού Πύργου και παρέμειναν εκεί για περίπου δύο ώρες, προκαλώντας αναστάτωση στην κυκλοφορία των οχημάτων από τα ανατολικά προς τα δυτικά της πόλης και αντίστροφα.

«Κάθε μέρα ακούμε καινούρια μέτρα. Αυτοί υπόσχονται ότι δεν θα πάρουν καινούρια μέτρα και μετά υπογράφουν. Ρίχνουν ο ένας στον άλλο το φταίξιμο. Θέλουμε την επιβίωσή μας», δήλωσε ο Κώστας Ανεστίδης, εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής αγροτών, οι οποίοι στις ομιλίες τους στον Λευκό Πύργο, ζήτησαν τη συμπαράσταση όλων των κοινωνικών ομάδων, αλλά και συγγνώμη από τους Θεσσαλονικείς για την ταλαιπωρία που τους υπέβαλλαν. «Είναι τιμή μας σήμερα που είναι εδώ σωματεία και μας στηρίζουν. Μακάρι να ήταν κι άλλοι. Ζητάμε συγνώμη στους συμπολίτες της Θεσσαλονίκης για το μπλόκο που κάνουμε εδώ στο Λευκό Πύργο, αλλά είπαμε ότι θα είναι μόνο για 2 ώρες στο πλαίσιο της έκθεσης», τόνισε ο κ. Ανεστίδης, ενώ κατανόηση ζήτησε και ο εκπρόσωπος των αγροτών του Αδένδρου, Ευθύμιος Φωτεινός. Να σημειωθεί ότι στο Λευκό Πύργο ανέμεναν τους αγρότες και τα μέλη του ΠΑΜΕ όπου νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση και πορεία σε ένδειξη συμπαράστασης.

Λίγο πριν τις 15.00 οι αγρότες αποχώρησαν από τον Λευκό Πύργο. Κινήθηκαν στην οδό Μ. Αλεξάνδρου, στην Γ΄ Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια μέσω της οδού Τσιμισκή πήραν τον δρόμο της επιστροφής για τα μπλόκα τους.

Εξαιτίας της κατάστασης με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, πάντως, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης παρατηρείται το αδιαχώρητο στους χώρους υποδοχής των χύδην φορτίων, από μεταλλεύματα με προορισμό την πΓΔΜ και το πρόβλημα σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΘ ΑΕ, Κώστα Μέλιο, θα επιδεινωθεί από τη Δευτέρα, διότι θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη δύο νέα καράβια με φορτία. Ανακοίνωση, όμως, εξέδωσε κι ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ζητώντας τόσο από τους αγρότες, όσο και από την κυβέρνηση να πρυτανεύσει η λογική.

 

Έκλεισαν το δρόμο στη Μελούνα οι κτηνοτρόφοι

Σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου προχώρησαν οι κτηνοτρόφοι της Λάρισας  ρίχνοντας γάλα και άναμμα φωτιάς στον κόμβο Αργυροπουλίου του επαρχιακού δρόμου Λάρισας Κοζάνης.

Τα βασικά αιτήματα των κτηνοτρόφων

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν μεταξύ άλλων την άμεση καταβολή de minimis αποζημίωσης για την απώλεια γαλακτοπαραγωγής και θάνατο αμνοεριφίων και αιγοπροβάτων, καθώς και την αύξηση των ζωοτροφών σε ποσότητα, έπειτα από τον καταστροφικό χιονιά – παγετό του Ιανουαρίου 2017.

(Φωτογραφία: Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου)

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν αποζημίωση 20 ευρώ ανά ζώο για τον παγετό, για την απώλεια γαλακτοπαραγωγής .

Από τον ΕΛΓΑ ζητείται η αύξηση των αιτιών ζημιών καταστροφών. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν την αποζημίωση για την παρμάρα και την απώλεια των αρνιών.

Σε ό,τι αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ζητείται άμεσα ενίσχυση του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού στα τελωνεία για την αποφυγή παράνομων εισόδων ζώντων ζώων και γάλακτος προς ελληνοποίηση και στη συνέχεια σφαγής ως ελληνικά. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των τιμών των πραγματικά ελληνικών αμνοεριφίων που είναι σε εξευτελιστικές τιμές τελευταία, 3,60 ευρώ το κιλό τα αρνιά και 3 ευρώ το κιλό τα κατσίκια.

Αναφορικά με τις εξισωτικές ζητείται από το αρμόδιο υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ η άμεση καταβολή των εκκρεμών υποθέσεων που αφαιρούν τα έτη 2013 και 2014.

(Φωτογραφία: Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου)

Για το ζήτημα που προέκυψε με τα βοσκοτόπια την ευθύνη δεν την έχουν οι κτηνοτρόφοι αλλά οι υπηρεσιακοί παράγοντες οι οποίοι θα πρέπει να λύσουν και το πρόβλημα.

Η άμεση στελέχωση των κτηνιατρείων σε όλη τη χώρα τα οποία υπολειτουργούν και δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα και καθυστερήσεις στους κτηνοτρόφους.

Οι κτηνοτρόφοι συντάσσονται επίσης με τα αιτήματα των αγροτών που αφορούν το φορολογικό και ασφαλιστικό , όπου οι θέσεις της κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμες στην πράξη, αλλά και το αφορολόγητο να φτάσει στα 12.000 ευρώ ετησίως.

Την περασμένη εβδομάδα το Agronews έγραφε: 

Ανατροπές με νόημα στα φετινά μπλόκα εισιτήριο για Αθήνα κόβουν οι Μακεδόνες

Πολλές ανατροπές καταγράφονται φέτος στην υπόθεση των αγροτικών µπλόκων, η οποία, σε κάθε περίπτωση, παρουσιάζει ζωηρά σηµάδια παρακµής.   Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση έχασε από νωρίς φέτος την επαφή µε το στρατόπεδο του Βαγγέλη Μπούτα και υποχρεώθηκε να συγχρονίσει τα βήµατά της µε τους λεγόµενους... µεγαλοαγρότες της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Σ’ αυτή την περίπτωση όµως, ακόµα κι αν οι «άγουρες» διαβουλεύσεις της Αθήνας αποδώσουν, πολιτικά η κυβερνώσα παράταξη θα έχει χάσει πόντους στην επαφή της µε τη... µικροµεσαία αγροτιά.

Την ίδια ώρα, με διαπραγµάτευση από το… παράθυρο επιχειρείται να κλείσουν  για µια ακόµη φορά τα µέτωπα των αγροτικών κινητοποιήσεων, όπως αυτά εκφράζονται χρόνια τώρα µέσα από τη διαδικασία των µπλόκων. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας να βρίσκονται σε ανοικτή γραµµή µε το κυβερνητικό επιτελείο για την προετοιµασία συνάντησης που θα δροµολογεί κάποιες λύσεις σε επιµέρους ζητήµατα και θα δίνει στα τρακτέρ το απαραίτητο άλλοθι να πάρουν το δρόµο της επιστροφής στο χωράφι.

Οι µέχρι στιγµής διαβουλεύσεις αναδεικνύουν πάντως, παράλληλα µε το τεράστιο έλλειµµα οργανωτικών δοµών στον αγροτικό χώρο, και µια ουσιαστική διαφοροποίηση µεταξύ των (αυτόκλητων κατά βάση) εκφραστών κατόχων κάπως αξιόλογων αγροτικών εκµεταλλεύσεων και αφετέρου των εκπροσώπων της λεγόµενης «µικροµεσαίας αγροτιάς».

Όπως όλα δείχνουν, το «ρήγµα» µεταξύ των αγροτών που δεν κατάφερε να κλείσει, παρά τις πρώιµες προσπάθειές της φέτος, η «απολογούµενη» για την χρεοκοπία της ΕΑΣ Λάρισας, παλιά φουρνιά συνεταιριστών της Θεσσαλίας, του Χρήστου Σιδερόπουλου προεξάρχοντος, φαίνεται να το επιτυγχάνει η νεόφερτη γενιά στελεχών της Κεντρικής Μακεδονίας, κάποιων από το παλιό µπλοκ (βλέπε Παύλος Αραµπατζής της ΕΑΣ Βισαλτίας) συνεπικουρούµενων.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Ενιαία μπλόκα ζητά η Νίκαια, αποχωρούν από τη Γυρτώνη
Κάλεσμα για συγκέντρωση των δυνάμεων και ενιαία μπλόκα απευθύνει από τη Νίκαια ο στρατηγός Μπούτας, την ίδια ώρα που οι διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων από τον Πλατύκαμπο και τη Γυρτώνη για μετάβαση των τρακτέρ στα Τέμπη φαίνεται ότι κυριάρχησαν έναντι της αναγκαιότητας ενότητας του αγώνα, με αποτέλεσμα κάθε πλευρά να ακολουθήσει το δρόμο της


Αποχωρούν από το μπλόκο της Γυρτώνης οι αγρότες από το βράδυ της Πέμπτης, μετά από αντεγκλήσεις και διαφωνίες για τον τρόπο συνέχισης του αγώνα με τα άλλα δύο σημεία συγκέντρωσης των τρακτέρ σε Ραχούλα και Πλατύκαμπο. Αγρότες από το μπλόκο της Γυρτώνης, κυρίως από τον Αμπελώνα,  είναι πιθανόν να πλαισιώσουν το μπλόκο της Μελούνας.

Σε ότι αφορά τον κόμβο του Πλατυκάμπου, οι αγρότες έχουν προσκληθεί σήμερα για να κάνουν συμβολική κατάληψη της Εθνικής οδού, στις 11.00 το πρωί, ωστόσο κι εκεί υπάρχει δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς και την αδυναμία συνεννόησης.

Σε μαζική συμμετοχή και γερά μπλόκα καλεί η Επιτροπή των μπλόκων

«Οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν παραπέρα την κινητοποίηση και την αγωνιστική πίεση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και το μπλόκο της Νίκαιας προτείνει την ερχόμενη βδομάδα να πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, όπου θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για την παραπέρα πορεία του αγώνα».

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας έδωσε το μήνυμα «να αυξηθούν οι δράσεις των αγροτών την άλλη εβδομάδα», στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο χώρο του μπλόκου της Νίκαιας, εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας.

Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, αλλά και στους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να πάρουν μαζικά μέρος στο αγροτικό συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή και τρακτέρ, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 6 μ.μ. στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Όπως τόνισε ο Βαγγέλης Μπούτας «το Μπλόκο της Νίκαιας θεωρεί πως χρειάζεται ακόμα πιο μαζική συμμετοχή στον αγώνα και συγκέντρωση των δυνάμεων για γερά και ενιαία μπλόκα, ώστε να δυναμώσει η αγωνιστική πίεση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών».

Διάσπαση στο μέτωπο τρων Τεμπών

Tην ίδια ώρα, άκαρπη απέβη η συνάντηση το πρωί της Τετάρτης στον Πλατύκαμπο, αλλά και η αντίστοιχη μεταξύ εκπροσώπων των μπλόκων από Πλατύκαμπο, Γυρτώνη και Ραχούλα. Ούτε η τρίτη απόπειρα να βρεθεί κοινό σημείο επαφής με νέα σύσκεψη το πρωί της Πέμπτης φαίνεται πως απέδωσε, με αποτέλεσμα οι αγρότες από τα χωριά Μάνδρα-Τερψιθέα, Ραχούλα να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Λάρισας -Τρικάλων για μιάμιση ώρα περίπου, ενώ οι αγρότες του Πλατυκάμπου αποφάσισαν να ανεβάσουν τα τρακτέρ τους στις 11 το πρωί της Παρασκευής στην ΠΑΘΕ, χωρίς να διευκρινίζουν αν θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό ή σε επ’ αόριστον της εθνικής οδού.

Από την πλευρά τους οι αγρότες της Γυρτώνης δεν θα προχωρήσουν σε κάποια δράση, αλλά δηλώνουν «ριγμένοι από τους συναδέλφους τους, του Πλατυκάμπου, διότι το αρχικό ραντεβού ήταν στη Γυρτώνη και από κει εφόσον υπήρχε μαζική προσέλευση να ξεκινούσαν όλοι μαζί για τα Τέμπη».

Αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής

Σε 24ωρο αποκλεισμό του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, αποφάσισαν να προχωρήσουν εντός των επόμενων ημερών αγρότες και κτηνοτρόφοι των Πρεσπών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σημειωτέον ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί παναγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Καστοριάς. Υπενθυμίζεται ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού έστησαν από τις 30 Ιανουαρίου μπλόκο στο 'Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής. Επίσης, στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα.

Στο Καλονέρι Βοείου στήθηκε το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση πήραν και αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσας.

Στο μεταξύ, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι των Πύργων Πτολεμαϊδας στο μπλόκο που στήθηκε στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας - Έδεσσας, πραγματοποίησαν την Πέμπτη πορεία διαμαρτυρίας με τα τρακτέρ τους και κινήθηκαν ως την Φλώρινα, έφτασαν στο τελωνείο της Νίκης, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, χωρίς να προβαίνουν σε αποκλεισμό.


Μεγάλο συλλαλητήριο στις 10 Φεβρουαρίου στο Άργος

Μεγάλο συλλαλητήριο διοργανώνεται την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στις 6μμ, στο Άργος, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ενώ θα προηγηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή σωματείων και φορέων, την Τρίτη 7 Φλεβάρη στο Εργατικό Κέντρο Αργολίδας, στο Άργος.

Πιο αναλυτικά, με ανακοίνωσή τους, οι αγρότες του μπλόκου Άργους, ευχαριστούν τα σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, που παρευρέθηκαν στην σύσκεψη που διοργανώσαμε την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου στο Εργατικό Κέντρο Αργολίδας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι διοικήσεων 5 εργατικών σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το Εργατικό Κέντρο Αργολίδας, 2 σωματεία αυτοαπασχολουμένων και 2 επιτροπές αγώνα εργαζομένων.

Στη συζήτηση υπήρξε γόνιμος διάλογος και μεταφορά εμπειρίας για την κατάσταση του κάθε κλάδου, ότι τα προβλήματα είναι κοινά και ότι χρειάζεται αγώνας με συμμαχία και αλληλεγγύη των μικρομεσαίων αγροτών, των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, την νεολαία.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των κομμάτων που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, αγώνας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ-ΔΝΤ, του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών και των βιομήχανων. Μόνο με την συμμαχία αγροτών, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας και γυναικών, μπορούμε να βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικώντας την ανάκτηση των απωλειών μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε ομόφωνα από τους εκπροσώπους, το προσχέδιο του ψηφίσματος των φορέων και δεσμεύτηκαν να συγκληθούν άμεσα τα ΔΣ τους για υιοθέτηση του πλαισίου.

Καλούμε και τα υπόλοιπα σωματεία εργαζομένων και τα αυτοαπασχολούμενων του νομού, να υιοθετήσουν το πλαίσιο των φορέων.

Να συμμετέχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στις 6μμ, στο Άργος, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση του συλλαλητηρίου, θα γίνει νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή σωματείων και φορέων, την Τρίτη 7 Φλεβάρη στο Εργατικό Κέντρο Αργολίδας, στο Άργος.

Το πρόγραμμα του Μπλόκο

Την Κυριακή 5 Φλεβάρη, θα γίνει δίωρος αποκλεισμός από τις 12-2μμ, της Εθνικής Οδού Κορίνθου  - Άργους, στο ύψος του Ινάχου ποταμού.

Τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη, στις 6 μμ, θα καλωσορίσουμε στο χώρο του μπλόκου, τους εκπροσώπους των μπλόκων και των Αγροτικών Συλλόγων, ύστερα από το κάλεσμα  της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ), για παμπελοποννησιακή σύσκεψη των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η Συντονιστική Επιτροπή, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες του Νομού, να συμμετέχουν στο μπλόκο με τα τρακτέρ, τα αγροτικά τους οχήματα, με την παρουσίας τους.

Την Πέμπτη το Agronews έγραφε

Έτοιμοι για μετάβαση στην Αθήνα οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας

Συμπόρευση των δυνάμεων αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας και διαβίβαση αιτήματος για συναντήσεις με τα τρία υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας) υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, έφερε η τρίωρη σύσκεψη εκπροσώπων από τα μπλόκα Ευζώνων και Προμαχώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του AgroNews, οι Μακεδόνες, οι οποίοι απ΄ ότι φαίνεται αυτονομούνται σε σχέση με τις υπόλοιπες κινήσεις και κυρίως από το δίκτυο Μπούτα, έχουν ήδη ανοίξει κάποιο δίαυλο επικοινωνίας με την Αθήνα, όπου αναμένεται να μεταβούν εντός της εβδομάδος για συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Το σύμπλεγμα της Κεντρικής Μακεδονίας με κύρια σημεία αναφοράς τους Ευζώνους, τον Προμαχώνα και τα Πράσινα Φανάρια, εκφράζοντας κατά βάση κάπως μεγαλύτερες και σύγχρονες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αφήνουν πίσω τα αιτήματα της «μικρομεσαίας αγροτιάς» και θα επιδιώξουν να επιλύσουν όχι τόσο οικονομικά ζητήματα όσο θεσμικά θέματα που έχουν σχέση με το ασφαλιστικό και την απασχόληση ξένων εργατών γης, τις αποσβέσεις παγίων (αγορά μηχανημάτων), τις δανειοδοτήσεις των αγροτικών επιχειρήσεων και τις… μη ανακτήσεις από το πακέτο Χατζηγάκη.

Εκπρόσωποι των εν λόγω συμπορευόμενων δυνάμεων θα συναντηθούν εκ νέου το Σάββατο (12 το μεσημέρι) στη Θέρμη Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαμορφώσουν το πλαίσιο αιτημάτων προς της κυβέρνηση και να συντάξουν τη γραμμή πλεύσης, προκειμένου να αποφευχθούν διχογνωμίες και απρόοπτα της τελευταίας στιγμής.

Η αλήθεια είναι ότι οι εξελίξεις τρέχουν υπό την πίεση του χρόνου, της αδύναμης συμμετοχής στα μπλόκα των εργασιών που ανοίγουν λόγω εποχής και της ανυπομονησίας που χαρακτηρίζει συχνά, κυρίως τους νεότερους εξ αυτών.

Αποχώρησαν από την Θεσσαλονίκη τα 30 τρακτέρ των αγροτών, μικρή ένταση έξω από τη ΔΕΘ
Με 30 τρακτέρ συμμετείχαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο Δερβενίου στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επ' αφορμή των εγκαινίων της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Ζootechnia».

Οι αγρότες έφθασαν νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι την πλατεία της ΧΑΝΘ, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα -μέχρι τις 15.30- η κυκλοφορία σε τμήματα το κέντρου της πόλης διεκόπη.

Αργότερα, τα τρακτέρ παρατάχθηκαν δεξιά τους οδοστρώματος, ελευθερώνοντας δύο λωρίδες, με την κυκλοφορία των οχημάτων να αποκαθίσταται.

Μικρής έκτασης επεισόδια στη νότια πύλη της ΔΕΘ

Λίγα λεπτά μετά τις 16.30 οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο -το οποίο διοργάνωσε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων- έκοψαν μια κορδέλα (το παιδί ενός εκ των παριστάμενων αγροτών) στη νότια πύλη της ΔΕΘ, «εγκαινιάζοντας» συμβολικά οι ίδιοι την 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Zootechnia».

Στο σημείο ακολούθησαν μικρής έκτασης επεισόδια, όταν αγροτοκτηνοτρόφοι επιχείρησαν να εισέλθουν στους χώρους της κλαδικής έκθεσης, ανεβάζοντας το ρολό της εισόδου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους εμποδίζουν.

Τελικώς οι διαδηλωτές κατάφεραν να εισέλθουν στον εκθεσιακό χώρο, ενώ λίγο από τις 6 το απόγευμα αναχώρησαν με τα τρακτέρ τους από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με προορισμό τον κόμβο Δερβενίου.

Σημειώνεται ότι η 10η έκθεση «Zootechnia» εγκαινιάζεται το βράδυ της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Ζυμώσεις για συνάντηση στο Μαξίμου φέρνει η διαβούλευση του Προμαχώνα

Σε ξενοδοχείο της ευρύτερης περιοχής των Ευζώνων συναντιούνται αυτή την ώρα εκπρόσωποι αγροτών από τα μπλόκα των Ευζώνων και του Λευκώνα, με τις δύο πλευρές να προσεγγίζουν θετικά το ενδεχόμενο για συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους ή και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην Αθήνα.

(Σε συνάντηση με τον… θεό, δείχνουν να αναζητούν διέξοδο οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι προσδοκίες λίγες, οι δυνάμεις μετρημένες και η υπομονή εξαντλείται.)

Προς το παρόν δεν είναι βέβαιο αν η εν λόγω πρωτοβουλία διαβούλευσης, κατ’ αρχήν μεταξύ των ίδιων των αγροτών και στη συνέχεια με την κυβέρνηση, έχει τη σύμφωνη γνώμη του Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος μέχρι σήμερα διατηρεί κάποια επαφή τουλάχιστον με τις δυνάμεις του Λευκώνα.

Την ίδια στιγμή, μουδιασμένα δείχνουν τα πράγματα για τους συνδαιτυμόνες των Τεμπών, όπου, απ’ ότι φαίνεται δεν προκύπτει τελικά κοινή γραμμή (Γυρτώνης, Πλατυκάμπου και Τερψιθέας) για μετάβαση στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Την ίδια ώρα μια αυτόνομη ομάδα αγροτών με λίγα τρακτέρ επιδιώκει να κάνει τη δική της εντύπωση με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Λευκό Πύργο,  όπου ως γνωστόν έχουν προγραμματισθεί για το απόγευμα και τα εγκαίνια της Zootechnia από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τρακτέρ οι αγρότες

Εικόνες βγαλμένες από το χειμώνα του 2016, με τα τρακτέρ μέσα στο κέντρο της πόλης ετοιμάζονται να ζήσουν την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου οι Θεσσαλονικείς, την ίδια ώρα που η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, που απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης στους αγρότες, ζητώντας συγκέντρωση δυνάμεων στους ήδη υπάρχοντες κόμβους και όχι σκόρπια μπλόκα σε σημεία που δεν «ενοχλούν» την κυβέρνηση.

Κτηνοτρόφοι και αγρότες από τα χωριά της επαρχίας Λαγκαδά που έχουν στήσει μπλόκο στον κόμβο Δερβενίου, σχεδιάζουν κάθοδο μέσα στο πυρίκαυστο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχοντας εξασφαλίσει όπως δηλώνουν μέλη του συντονιστικού τους, την άδεια της αστυνομίας να φτάσουν στην πλατεία ΧΑΝΘ με 30 τρακτέρ.

Το κονβόι των γεωργικών ελκυστήρων αναμένεται να αφιχθεί στη ΧΑΝΘ γύρω στις 2 το μεσημέρι, την ώρα δηλαδή που στο σημείο θα είναι ήδη σε εξέλιξη το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνει το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Αγροτών Κτηνοτρόφων, Αλιέων και Ανθοκόμων, με αφορμή τα εγκαίνια της 10ης έκθεσης Zootechnia, που θα τελεστούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην κινητοποίηση αυτή, ωστόσο, δεν πρόκειται να συμμετάσχουν οι αγρότες κι οι κτηνοτρόφοι που συντάσσονται με τη συντονιστική Κεντρικής Μακεδονίας, με απόφαση που έλαβε το βράδυ της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου σε συνεδρίασε στο μπλόκο της Ειδομένης, μια ανάσα από το Τελωνείο Ευζώνων.

Στο συγκεκριμένο σημείο, όπου η χθεσινή σύσκεψη αποφάσισε να παραμείνει κλειστή η εθνική οδός προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και στα δύο της ρεύματα μέχρι και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, έχει στηθεί το ισχυρότερο μακράν από τα μπλόκα που έχουν αναπτυχθεί σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, με δύναμη που μετρά πάνω από 350 τρακτέρ.

Σε ένδειξη καλής θέλησης, πάντως, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να επιτρέψουν τη διέλευση των 57 φορτηγών που έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο, και με αίτημά τους στις αστυνομικές δυνάμεις, ζήτησαν για όσους επιχειρούν προς το τελωνείο των Ευζώνων, να οδηγούνται στο εξής σε παρακαμπτήριους δρόμους και προς το τελωνείο της Δοϊράνης.

Από εκεί και πέρα στα Πράσινα Φανάρια παραμένει επ αόριστον αποκλεισμένη η λεωφόρος Γεωργικής Σχολής, στο ύψος της διασταύρωσης προς τη Θέρμη, ενώ στα Μάλγαρα το τοπικό συντονιστικό αναμένεται να καθορίσει το πρόγραμμα της ημέρας, που πιθανώς θα περιλαμβάνει έναν δίωρο αποκλεισμό των διοδίων τις μεσημεριανές ώρες

Χωρίς προσκόμματα γίνεται αυτή την ώρα η κυκλοφορία στην εθνική οδό Σερρών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του κόμβου του Λευκώνα με τους Σερραίου αγρότες να αποφασίζουν αργότερα το πώς θα εκφραστεί η κινητοποίησή τους σήμερα και το ίδιο αναμένεται να γίνει και στον κόμβο της Κουλούρας, όπου επίσης για την ώρα τα οχήματα διέρχονται ανεμπόδιστα την Εγνατία οδό.

Το απόγευμα της Τετάρτης, τέλος, αντιπροσωπεία αγροτών της Πιερίας είχαν συνάντηση για 10 λεπτά με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και τον συνομιλητής τους να δηλώνει πως κατανοεί τις ανησυχίες και τον προβληματισμό τους και πως θα κάνει ότι μπορεί να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Δίωρος αποκλεισμός στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής

Σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό του τελωνείου, έξω από την πόλη της Καστοριάς, προχωρούν από τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στο μπλόκο που στήθηκε από τις 30 Ιανουαρίου στο 'Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

«Στόχος του αποκλεισμού είναι να αναδείξουμε τη διάσταση των ελληνοποιήσεων, κυρίως φασόλια και μήλα, πρακτική που έχει ρημάξει την αγορά, οδηγώντας σε σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών», επισήμανε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος.

Άλλα μέτωπα στη Δυτική Μακεδονία

Μετά το μεσημέρι πρόκειται να έχει στηθεί το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα.

Στο Καλονέρι Βοείου, στήθηκε το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση πήραν και αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας.

Στο μεταξύ, στήθηκε και το μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας επίσης, από αγρότες και κτηνοτρόφους των Πύργων Πτολεμαϊδας.

Επίσης, την Πέμπτη συνεδριάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στις Πρέσπες, προκειμένου να αποφασίσουν το ακριβές σημείο που θα στήσουν μπλόκο και το Σάββατο ακολουθούν αυτοί των χωριών Βοίου, Νεάπολης και Τσοτυλίου.

Κλειστή η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων ως την Παρασκευή

Κλειστή μέχρι και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου τουλάχιστον, θα παραμείνει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο τελωνείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όπως αποφάσισε σε γενική της συνέλευση η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το τι μέλλει γενέσθαι θα καθοριστεί σε νέα συνάντηση.

Παράλληλα, αποφασίστηκε οι συντασσόμενοι με την συντονιστική Κεντρικής Μακεδονίας να μην συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο σημείο αποφάσισαν να επιτρέψουν τη διέλευση των 57 φορτηγών που έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο, και με αίτημά τους στις αστυνομικές δυνάμεις, ζήτησαν για όσους επιχειρούν προς το τελωνείο των Ευζώνων, να οδηγούνται στο εξής σε παρακαμπτήριους δρόμους και προς το τελωνείο της Δοϊράνης.

Νέο μπλόκο στον κόμβο της Ραχούλας στη Λάρισα

Ακόμα ένα μπλόκο στη περιοχή της Λάρισας ετοιμάζεται να στηθεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου από αγρότες. Τα τρακτέρ βρίσκονται ήδη στο κόμβο της Ραχούλας και ετοιμάζονται να κλείσουν την Πέμπτη την Ε.Ο Λάρισας - Τρικάλων. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες φαίνεται πως οι αγρότες θα διακόψουν την κυκλοφορία της εθνικής οδού από 15:00 μέχρι 17:00.

Τρίωρος αποκλεισμός στη Μελούνα

Κλιμακώνουν από την Πέμπτη τις κινητοποιήσεις τους οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στο μπλόκο της διασταύρωσης Αργυροπουλίου, στη Μελούνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε τρίωρο αποκλεισμό  της κυκλοφορίας – από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ- στην Εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης, αρχής γενομένης από την Πέμπτη.

Ένταση στο μπλόκο στο Λατίφι

Ένταση και αντεγκλήσεις προκλήθηκαν την Τετάρτη το μεσημέρι στο μπλόκο των αγροτών στο Λατίφι, μετά την απόφαση να γίνει αποκλεισμός όχι μόνο στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, αλλά και στον παράδρομο που ενώνει τα Δουνέϊκα με τον Καρδαμά.

Αγρότες λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια με οδηγούς, οι οποίοι με τη σειρά τους διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο του δρόμου και τη δική τους ταλαιπωρία και χρειάστηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ αρκετοί ήταν οι οδηγοί που αναγκάστηκαν να κάνουν αναστροφή για να κινηθούν μέσω της παραλιακής οδού Παλουκίου- Αγίας Μαρίνας Δουνεΐκων, για να μπορέσουν να μετακινηθούν προς Πύργο και Αμαλιάδα.

Συμβολική διαμαρτυρία αγροτών έξω από την Αγροτική Τράπεζα Χανίων

Σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από υποκατάστημα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας στην οδό Τζανακάκη προχώρησαν σήμερα αγρότες μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας με βασικό αίτημα να μη γίνονται κατασχέσεις για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια.

Οι αγρότες τοποθέτησαν πανό στην είσοδο της τράπεζας την οποία απέκλεισαν για δέκα λεπτά. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε ειρηνικά και μετά το τέλος της οι συγκεντρωμένοι επέστρεψαν στο μπλόκο στην εθνική οδό Χανίων Ρεθύμνου στο ύψος του κόμβου «Μεγάλα Χωράφια» τονίζοντας πως συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σε διάλογο καλεί τους αγρότες ο Αποστόλου

Εν τω μεταξύ, σε διάλογο κάλεσε εκ νέου τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου,  επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να εκπληρώσει ορισμένα από τα αιτήματα τους.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 Fm, ο υπουργός τόνισε ότι ήδη από την Τρίτη 31 Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης στους λογαριασμούς των αγροτών των ποσών που αφορούν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «θα υπάρξουν και υπάρχουν παρεμβάσεις» στα ζητήματα της προστασίας των προϊόντων (ελληνοποιήσεις κ.λπ.) και στην άμεση καταβολή των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων για να μπορούν να δουλέψουν οι αγρότες.

Ερωτηθείς για τα μπλόκα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα κατηγορήσει τις κινητοποιήσεις και ζήτησε, εφόσον έγινε και η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το αγροτικό θέμα, να γίνει και η συζήτηση μεταξύ αγροτών – υπουργείου για να λυθούν όσα ζητήματα μπορούν να λυθούν.

Την Τετάρτη το Agronews έγραφε:

Η Νίκαια καλεί σε συσπείρωση, στάση αναμονής στα Τέμπη

Συγκέντρωση δυνάμεων στους ήδη υπάρχοντες κόμβους και όχι σκόρπια μπλόκα σε σημεία που δεν «ενοχλούν» την κυβέρνηση ζητά από τους αγρότες η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, που απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης. Μάλιστα, η ισχυροποίηση του μπλόκου της Νίκαιας, που αποτελεί και τον πιο ισχυρό πόλο των φετινών κινητοποιήσεων, και η ενιαία αγωνιστική δράση των Θεσσαλών και κτηνοτρόφων, θα μπορούσε να δυναμώσει τον αγώνα των αγροτών και να δώσει αγωνιστική ώθηση στα μπλόκα όλης της χώρας.

Κι ενώ ενισχύονται τα κατά τόπους μέτωπα των αγροτών ανά τη χώρα, με περισσότερα τρακτέρ, με τους επικεφαλής των κινητοποιήσεων να προσανατολίζονται και σε νέου είδους δράσεις πέραν του αποκλεισμού των δρόμων, τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στα Τέμπη, όπου αναμένεται η απόφαση των αγροτών από τρεις περιοχές του νομού Λάρισας, που έχουν συγκεντρωθεί με τα αγροτικά τους μηχανήματα στον Πλατύκαμπο, στον κόμβο Γυρτώνης και στην Τερψιθέα για συντονισμό και μετάβαση στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Οι αγρότες των Τεμπών συνεδριάζουν στις 6 το απόγευμα στην ταβέρνα «Σκαραβαίο» για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, σε Πλατύκαμπο και Γυρτώνη. Πάντως, έως και το μεσημέρι της Τετάρτης περί τα 180 τρακτέρ παρέμεναν σε αυτά τα σημεία.

Κάλεσμα μπλόκου Νίκαιας

Το μπλόκο της Νίκαιας χαιρετίζει τους συναδέλφους αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας  κι ήρθαν, με τα τρακτέρ τους, να ενισχύσουν το μπλόκο.

Καλούμε κι όσους παραμένουν, ακόμα, στα χωριά να έλθουν στο μπλόκο για να γίνει ακόμα πιο ισχυρό.

Στο μπλόκο της Νίκαιας είναι η θέση και των τρακτέρ που βρίσκονται συγκεντρωμένα σε διάφορα σημεία, απ’ όπου οι συνάδελφοι δεν μπορούν, αντικειμενικά, να δώσουν τη μάχη όπως χρειάζεται και οι ίδιοι θα ήθελαν. Με μικρά μπλόκα, σκόρπια σε σημεία που δεν «ενοχλούν» ιδιαίτερα την κυβέρνηση, διασπώνται οι δυνάμεις μας που πρέπει να είναι συγκεντρωμένες, ώστε από καλύτερη θέση κι ενιαία να δίνουμε τη μάχη.

Η παραπέρα ισχυροποίηση του μπλόκου της Νίκαιας, η ενιαία αγωνιστική δράση των Θεσσαλών μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, θα δυναμώσει την πάλη μας και, ταυτόχρονα, θα δώσει αγωνιστική ώθηση στα μπλόκα όλης της χώρας, αφού το μπλόκο της Νίκαιας αποτελεί το επίκεντρο και το σημείο αναφοράς του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Όσο πιο ισχυρό είναι το μπλόκο της Νίκαιας, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η αγωνιστική πίεση των μικρομεσαίων αγροτών όλης της Ελλάδας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.  Και δεν είναι τυχαίο ότι το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο προς τα εδώ κι ας το παίζει άτεγκτη κι ανυποχώρητη. Γιατί ξέρει καλά από πού θα δεχτεί την μεγαλύτερη κι αποφασιστικότερη αγωνιστική πίεση.

Αν πέρσι δεν υπήρχε  η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που συγκροτήθηκε στο καμίνι του αγώνα, να συντονίζει την πάλη, αν δεν υπήρχε το μπλόκο της Νίκαιας να δίνει το σήμα του ανυποχώρητου αγώνα, αν δεν υπήρχε η ενεργή στήριξη στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς από το ταξικό εργατικό κίνημα, η κυβέρνηση δεν θα είχε αναγκαστεί ν’ αποδεχτεί το αφορολόγητο όριο – έστω και κουτσουρεμένο – να ψηφίσει στη Βουλή τη ρύθμιση για τα «αγροτοδικεία», ούτε θα ήταν σταδιακή η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και θα είχε δοθεί αναβολή 5 ετών  στο τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες, ούτε θα ήταν αφορολόγητο μέρος των επιδοτήσεων.

Η θέση, λοιπόν, όλων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας είναι στο μπλόκο της Νίκαιας.

Εδώ, όπου το μπλόκο στήθηκε με αποφάσεις που πάρθηκαν συλλογικά, μετά από ανοιχτή και διεξοδική συζήτηση μέσα στο οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στις συνεδριάσεις των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών. Στις μαζικές συσκέψεις που έγιναν σε επαρχιακό, νομαρχιακό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο. Και, φυσικά, αφού πρώτα μιλήσαμε, πρόσωπο με πρόσωπο, με τον αγροτικό κόσμο σε εκατοντάδες συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις που οργανώσαμε στα χωριά.

Εδώ, όπου κάθε αγωνιστής αγρότης και κτηνοτρόφος έχει ουσιαστικό λόγο για την οργάνωση, την πορεία και την προοπτική του αγώνα μας, δεν «άγεται και φέρεται» από κανέναν.

Εδώ, όπου υπάρχουν παλιοί και δοκιμασμένοι αγωνιστές του αγροτικού κινήματος που ήταν πάντα και παντού παρόντες στους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, ποτέ δεν κιότεψαν μπροστά στις δυσκολίες της πάλης, ούτε λάκισαν από τα μπλόκα. Όπως υπάρχουν και πολλοί νέοι αγωνιστές, αποφασισμένοι κι έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα. Δεν υπάρχουν  εδώ αυτοί που, έξω και μακριά από τις διαδικασίες λειτουργίας  του αγροτικού κινήματος,  αυτοχρίζονται «ηγέτες» και «επικεφαλής» κι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα «λουφάζουν», μόλις εμείς βγάζουμε τα τρακτέρ στους δρόμους, εμφανίζονται τραβώντας σε διαφορετική κατεύθυνση από τη δική μας,  για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών που θέλουν ν’ αρπάξουν τη γη και το βιός των ξεκληρισμένων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και παίξουν το ρόλο του «πρόθυμου συνομιλητή» της εκάστοτε κυβέρνησης.

Οι αγωνιστές μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο  μπλόκο της Νίκαιας, όπως και στα άλλα μπλόκα που συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, θα δώσουμε, μέχρι τέλους, τη μάχη με στόχο ν’ αναγκάσουμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας.

Αυτό κάναμε πάντα, αυτό κάνουμε και τώρα, με δύναμη και αποφασιστικότητα.       

1 Φλεβάρη 2017

ΜΠΛΟΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ

Μένουν στα Φάρσαλα με 100 τρακτέρ

Επιμένουν να δώσουν τον αγώνα από τα Φάρσαλα οι αγρότες της επαρχίας που έχουν παρατάξει 100 περίπου τρακτέρ στην είσοδο της πόλης από Λάρισα, στο ύψος του γηπέδου προκειμένου όπως λένε να αναδείξουν τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής.

Όπως τονίζουν, μάλιστα, σε ανακοίνωσή τους δε θα συμμετάσχουν στο μπλόκο των Μικροθηβών φέτος προκειμένου να δώσουν ένα μήνυμα στην πολιτεία ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής έχει εγκαταλειφθεί. «Οι αγρότες από την επαρχία Φαρσάλων στήσαμε ένα μπλόκο στα Φάρσαλα, δεν θα μετακινηθούμε από τα Φάρσαλα και κάθε μέρα το μπλόκο ενισχύεται με νέα τρακτέρ. Είμαστε 100 και πλέον τρακτέρ και θα δώσουμε τον αγώνα μας από την επαρχία μας».

Έκλεισε η ΕΟ Σερρών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του Λευκώνα

Έκλεισε, λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Σερρών στο ύψος του Λευκώνα από αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού που βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου από τις 25 Ιανουαρίου. Σε γενική τους συνέλευση, οι αγρότες των μπλόκων αποφάσισαν, αύριο, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έναρξη της 10ης διεθνούς έκθεσης κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας Zootechnia. Στο μεταξύ, μέλη της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Προμαχώνα σχολιάζουν ότι «δεν βγήκε από το μυαλό μας η μετάβαση με τα τρακτέρ μας στο τελωνείο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή».

Κλειστή η εθνική στο τελωνείο των Ευζώνων

Κλειστή έως και τις 18:00 τουλάχιστον αποφάσισαν να κρατήσουν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο τελωνείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει στον κόμβο της Ειδομένης. Το τι μέλλει γενέσθαι θα αποφασιστεί στη γενική τους συνέλευση, σήμερα αργά το απόγευμα.

Στο σημείο, αναμένονται αγρότες από Σκύδρα, ορεινή Έδεσσα και Μελίσσι, ενώ ήδη στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους, που υπολογίζονται σε πάνω από 350, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας από δήμο Παιονίας, Γιαννιτσά, Χαλκηδόνα, Κιλκίς, Χαλάστρα, Μάλγαρα, Σίνδο, Νησέλι Αλεξάνδρειας και το Αιγίνιο Πιερίας.

Με τα τρακτέρ στα Γιάννενα οι αγρότες της Ηπείρου

Σε συμβολική κατάληψη της Εφορίας προχώρησαν κτηνοτρόφοι και αγρότες που νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στη κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, στο πλαίσιο του πανηπειρωτικού αγροτικού συλλαλητηρίου.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να διαδηλώσουμε, μαζί με όλους τους συναδέλφους από την Ήπειρο, τον αγώνα μας για επιβίωση. Ο αγροτικός κόσμος, δεν θα αντέξει», δήλωσε ο Μπάμπης Μπεσλής, μέλος του συντονιστικού από το μπλόκο Κομποτίου Άρτας.

Η πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας Μυρτώ Λύκα ανέφερε από την πλευρά της οι αγρότες της Ηπείρου είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα.

Το συντονιστικό των αγροτών στην Ήπειρο, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα εάν τις επόμενες ημέρες θα παραταχθούν τρακτέρ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Υπενθυμίζεται πως μπλόκα αγροτών έχουν στηθεί στους κόμβους Κομποτίου και Αγίου Δημητρίου στη Ιόνια Οδό από αγρότες της Άρτας, καθώς και στον Λούρο της Πρέβεζας.

Κλειστή από αγρότες η Πατρών - Πύργου στο Λατίφι

Κλειστή είναι από τις 14.00 η εθνική οδός Πατρών - Πύργου στο ύψος της περιοχής Λατίφι από αγρότες της Ηλείας.

Οι αγρότες, οι οποίοι νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Πύργου, δεν έχουν ανακοινώσει πότε θα ανοίξουν τον δρόμο.

Το πρόγραμμα των αγροτικών κινητοποιήσεων έχει ως εξής:

Αγροτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή στη Λάρισα

Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας να πάρουν μέρος στο αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνει την Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, απευθύνει το μπλόκο της Νίκαιας.

Σε ανακοίνωσή του το μπλόκο της Νίκαιας αναφέρει ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες βγήκαν ξανά φέτος στους δρόμους «γιατί η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα που προβάλλαμε στα περσινά 40ήμερα μπλόκα, αλλά, με την αντιλαϊκή πολιτική της, πρόσθεσε κι άλλα βάρη στις πλάτες μας, που θα μας στείλουν, γρηγορότερα, στον Καιάδα του ξεκληρίσματος και της εξαθλίωσης».

Δηλώνει επίσης ότι «με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουμε κανένα λόγο να έλθουμε σε αντιπαράθεση, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, υποκινώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό».

Ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο

Οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, δεν προτίθενται να προβούν σε αποκλεισμούς δρόμων. Αντίθετα, οργανώνουν συλλαλητήριο στην 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Ζοοtechnia» την Πέμπτη στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής. Τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούν για να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πώς θα κινηθούν στο εξής.

Κλειστή έως τις 18:00 η εθνική Θεσσαλονίκης-Ευζώνων

Τον αποκλεισμό τους στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο τελωνείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, θα συνεχίσουν μέχρι τις 18.00 αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει στον κόμβο της Ειδομένης.

Οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση αργά το απόγευμα προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενά τους βήματα.

Στο σημείο, αναμένονται και σήμερα άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από Σκύδρα, ορεινή Έδεσσα και Μελίσσι, οι οποίοι και θα ξεκινήσουν με τα αγροτικά τους οχήματα στις 10.00-11.00 το πρωί, με κατεύθυνση το τελωνείο των Ευζώνων.

Στην περιοχή έχουν ήδη συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους, που υπολογίζονται σε πάνω από 350, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας από δήμο Παιονίας, τα Γιαννιτσά, τη Χαλκηδόνα, το Κιλκίς, τη Χαλάστρα, τα Μάλγαρα, τη Σίνδο, το Νησέλι Αλεξάνδρειας και το Αιγίνιο Πιερίας.

Όπως δήλωσε πάντως ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης, «όσα φορτηγά ή νταλίκες μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα περνούν και χωρίς καθυστερήσεις μάλιστα».

Υπενθυμίζεται ότι το τελωνείο των Ευζώνων και ειδικότερα τον κόμβο της Ειδομένης, κατέλαβαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας στις 30/1, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι του δήμου Παιονίας συγκεντρώθηκαν στις 28/1 σε σημείο που βρισκόταν 1,5 χιλιόμετρο πριν το τελωνείο των Ευζώνων και 1000 μέτρα προ του κόμβου της Ειδομένης.

Επ' αόριστον αποκλεισμός της θέσης «Πράσινα Φανάρια» στη Θεσσαλονίκη

Αποκλεισμένα παραμένουν τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, στα «Πράσινα Φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), από αγρότες του νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Το σημείο ενισχύθηκε ήδη, ενώ αναμένονται και νέες δυνάμεις.

Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς, μέσω των οποίων είναι εφικτή και η μετάβαση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Νέα προσπάθεια για Προμαχώνα

Σε γενική τους συνέλευση, γύρω στις 11 το πρωί, θα καθορίσουν τις σημερινές τους κινήσεις οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, οι οποίοι δεν καταθέτουν τα όπλα, σε ό,τι αφορά τη μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ σχεδιάζουν και άλλες δράσεις. Ένα σενάριο που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, είναι να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας με τα τρακτέρ τους στο κέντρο των Σερρών.

Τα τρακτέρ των Σερραίων αγροτών και κτηνοτρόφων βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, στο ύψος του Λευκώνα, από τις 25 Ιανουαρίου.

Εναλλακτικές δράσεις από τους αγρότες της δυτικής Μακεδονίας

Περισσότερα από 2.000 φυλλάδια με τα αιτήματά τους θα διανείμουν σήμερα, στη λαϊκή αγορά της Καστοριάς, οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο που στήθηκε από τις 30/1 στο Άργος Ορεστικό, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής.

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου οι ίδιοι προγραμματίζουν συμβολικό αποκλεισμό, από τις 12 το μεσημέρι και για δύο ώρες, στο τελωνείο της περιοχής, όπου γίνεται εκτελωνισμός των προϊόντων.

Για την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου έχει αποφασιστεί η διοργάνωση Παναγροτικού Συλλαλητηρίου στο κέντρο της Καστοριάς.

Στο Καλονέρι Βοείου, στήθηκε το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση πήραν και αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας. Μπλόκο έχει στηθεί και στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας, από αγρότες και κτηνοτρόφους των Πύργων Πτολεμαϊδας.

Συμβολική κίνηση ετοιμάζουν οι αγρότες Κατερίνης

Τη μετάβασή τους στο γενικό νοσοκομείο Κατερίνης, κινούμενοι με δύο-τρία τρακτέρ, προγραμματίζουν σήμερα μετά τις 14.00 αγρότες της περιοχής, που έχουν στήσει από το απόγευμα του Σαββάτου το μπλόκο τους στην αερογέφυρα.

Στόχος τους είναι να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, που αναμένεται στις 13.00 να παρευρεθεί στην τελετή εγκαινίων της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείου της πόλης.

Την Τρίτη το Agronews έγραφε:

Μετά τη Νίκαια και τους Ευζώνους και τα Τέμπη στην υπόθεση μπλόκα

Όλο και πιο ζωηρά δείχνει να εξελίσσεται το τελευταίο 24ωρο η υπόθεση των αγροτικών μπλόκων, καθώς  την «κατάκτηση» του Τελωνείου Ευζώνων στην Κεντρική Μακεδονία, δείχνει να ακολουθεί και η προσέγγιση των Τεμπών από τρεις πυρήνες διαμαρτυρομένων αγροτών του νομού Λάρισας. Περαιτέρω ενίσχυση δυνάμεων παρατηρείται και στη Νίκαια.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους αγρότες από τρεις περιοχές του νομού Λάρισας να έχουν συγκεντρωθεί αντίστοιχα στον Πλατύκαμπο (120 τρακτέρ), στον κόμβο Γυρτώνης (70 τρακτέρ) και στην Τερψιθέα (περί τα 100 τρακτέρ) και να συντονίζονται για συνολική μετάβαση στην Κοιλάδα των Τεμπών.
Μπορεί η δύναμη να μην είναι ανάλογη της περυσινής κινητοποίησης ωστόσο η προσέλευση δείχνει να προέρχεται από τη βάση και μάλιστα σε πείσμα κάποιων φθαρμένων στελεχών που μέχρι χθες έλεγαν «κάτσε να δούμε».
 

Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε

Ενίσχυση δυνάμεων και συλλαλητήριο στη Λάρισα 3 Φλεβάρ

Για πέμπτη ημέρα συνεχίζεται η κινητοποίηση του μεγάλου «πυρήνα» της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στον κόμβο της Νίκαιας, ενώ σιγά σιγά μαζεύονται και οι αγρότες της Λάρισας, με 100 περίπου τρακτέρ στον κόμβο Πλατυκάμπου και άλλα 70 στον κόμβο της Γυρτώνης, από όπου και θα αποφασίσουν πιθανή μετάβασή τους στα Τέμπη.

Σημειωτέον ότι το ενδιαφέρον τις τελευταίες ώρες έχει στραφεί στο τελωνείο του Προμαχώνα, όπου οι κτηνοτρόφοι των Σερρών κατάφεραν, παρά τα εμπόδια των αστυνομικών δυνάμεων, να φτάσουν με τα επιβατικά τους αυτοκίνητα και όχι τα τρακτέρ στη διασταύρωση του Σιδηροκάστρου. Λίγες ώρες αργότερα και μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν 100 μέτρα από το τελωνείο του Προμαχώνα, υπό το άγρυπνο βλέμμα των αστυνομικών δυνάμεων, αποχώρησα, ενώ τα τρακτέρ τους εξακολουθούν να βρίσκονται παραταγμένα στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα.

Με κλείσιμο δρόμου από δύο ώρες έως επ' αόριστον αποκλεισμό της κυκλοφορίας έχουν προχωρήσει αγρότες στη Νίκαια της Λάρισας, στα δύο μπλόκα της Άρτας, στην Κουλούρα της Βέροιας, στο Αίγιο, στα «Πράσινα Φανάρια», καθώς και στο τελωνείο Ευζώνων στο Κιλκίς, ενώ στήθηκε το μπλόκο του Θουρίου στον Βόρειο Έβρο και έρχεται ισχυρό μέτωπο στον κόμβο του Μπράλου στη Φθιώτιδα.

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουν το παρών στο αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Προκαλεί με τις δηλώσεις της για τα μπλόκα η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης

Λάδι στη φωτιά των αγροτικών κινητοποιήσεων ρίχνει η υφυπουργός Μακεδονίας –Θράκης, Μαρία Κόλλια–Τσαρουχά, καθώς τις χαρακτήρισε πολιτικά και κομματικά υποκινούμενες, υποστηρίζοντας, παράλληλα, απαξιωτικά, πως τα μπλόκα που έχουν στηθεί μέχρι στιγμής σε όλη τη χώρα, είναι μικρότερα από προηγούμενες χρονιές.
Μιλώντας στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση ης 10ης Διεθνούς Έκθεσης για την Πτηνοτροφία και την Κτηνοτροφία, η κ. Κόλλια – Τσαρουχά ζήτησε από τους αγρότες, τουλάχιστον στη διάρκεια της έκθεσης, που, όπως είπε, αποτελεί «γιορτή» για τον κτηνοτροφικό κλάδο, να μην αποκλείσουν τις εθνικές οδούς.
Μάλιστα, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε μέτρα για τη στήριξη του κλάδου, όπως τα επενδυτικά προγράμματα, η κάρτα του αγρότη και άλλα, όπως, επίσης, και για το νέο ασφαλιστικό, το οποίο αποτελεί ένα από τα ζέοντα ζητήματα που έχουν φέρει τους αγρότες για μια ακόμη χρονιά στους δρόμους. «Με το ασφαλιστικό που ψηφίσθηκε, διασώθηκε ο ΟΓΑ και εξασφαλίσθηκε και η δυνατότητα χορήγησης συντάξεων στους αγρότες, με τα 384 ευρώ να είναι βασική κι όχι κατώτατη σύνταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κόλλια Τσαρουχά, η οποία δεν απέκλεισε να υπάρξει, κατά τη διάρκεια της Zootechnia και κάποια συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με εκπροσώπους των αγροτών.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚΟΥ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Το μπλόκο της Νίκαιας καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας να πάρουν μέρος στο αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνει την Παρασκευή 3 Φλεβάρη, στις 6 μμ, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Καλούμε, επίσης, τους εργατοϋπαλλήλους, τους άνεργους  και τους συνταξιούχους, τους μαγαζάτορες, τους βιοτέχνες και τους έμπορους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, και τους ανθρώπους της επιστήμης και της λαϊκής διανόησης, τους νέους που σπουδάζουν και τις γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, εκφράζοντας την ενεργή στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα μας, που αφορά την ίδια την επιβίωσή μας.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βγήκαμε, ξανά φέτος, στα μπλόκα, γιατί η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα που προβάλλαμε στα περσινά 40ήμερα μπλόκα, αλλά, με την αντιλαϊκή πολιτική της, πρόσθεσε κι άλλα βάρη στις πλάτες μας, που θα μας στείλουν, γρηγορότερα, στον Καιάδα του ξεκληρίσματος και της εξαθλίωσης.

Με το τρίτο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ήρθε ως συνέχεια των δυο  μνημονίων των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ψηφίστηκε στη βουλή από τους 222 βουλευτές, επιβλήθηκαν στους αγρότες βαριά φορολογία στο εισόδημα και στις ενισχύσεις, τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, αύξηση  του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια από 13% στο 24%,  μεγάλη μείωση και, στη συνέχεια, κατάργηση της επιστροφής του φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, φόρος στο κρασί και στο τσίπουρο, αύξηση στον ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια, ενώ σχεδιάζεται η επιβολή  πρόσθετου «περιβαλλοντικού»  τέλους για το νερό ύδρευσης και άρδευσης, ΚΤΕΟ για τα αγροτικά μηχανήματα κι άλλα χαράτσια.

Ακόμα και αυτές τις μέρες, που οι αγρότες είμαστε στα μπλόκα, η κυβέρνηση παίρνει πρόσθετα μέτρα σε βάρος μας, όπως: Η διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, (ΚΕΑΟ), και των κάτω από 5.000 ευρώ οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ, εκβιάζοντας με κατασχέσεις πάνω από 360.000 μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, Το νέο βαρύ χαράτσι για την υποβολή αντιρρήσεων την οποία καλούνται να υποβάλλουν χιλιάδες αγρότες που, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, τα χωράφια τους φαίνονται ως δασικές εκτάσεις και κτηνοτρόφοι που αμφισβητούνται τα βοσκοτόπια τους. Η πώληση των δυο κερδοφόρων εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης που λειτουργούν στη Σερβία, μετά από το κλείσιμο των εργοστασίων της ΕΒΖ στη χώρα μας και το ξεπούλημα «φιλέτων» από την περιουσία της.   

Όλα αυτά και πολλά άλλα γίνονται όταν το εισόδημά μας συρρικνώνεται λόγω των χαμηλών τιμών για τα προϊόντα μας που καθορίζει η «ελεύθερη» αγορά, του διογκωμένου κόστους παραγωγής για ν’ αυγαταίνουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων, των δραστικών περικοπών στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις  που γίνονται στα πλαίσια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

 Δε ζητάμε από την κυβέρνηση «ιδιαίτερη μεταχείριση» σε σχέση με άλλους που «βράζουμε στο ίδιο καζάνι». Με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουμε κανένα λόγο να έλθουμε σε αντιπαράθεση, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, υποκινώντας τον «κοινωνικό αυτοματισμό». Έχουμε κοινά προβλήματα, καθώς δεχόμαστε την ίδια αντιλαϊκή επίθεση, κοινά συμφέροντα και αιτήματα. Επομένως, κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας μας. Η συμμαχία μας δίνει δύναμη και προοπτική στην πάλη μας. 

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 3 ΦΛΕΒΑΡΗ, ΣΤΙΣ 6μμ, ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ.

Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί.»

ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Ισχυρό το μήνυμα της διαμαρτυρίας, επεισοδιακή η μετάβαση στα μπλόκα
Οι αντιρρήσεις των αρχών για τη μετάβαση των τρακτέρ σε οδικούς κόμβους στρατηγικής σημασίας και οι αψιμαχίες των αγροτών με την αστυνομία κάνουν όλο και πιο ηχηρή τη φετινή διαμαρτυρία των αγροτών, παρά τις όποιες οργανωτικές αδυναμίες και ενδεχομένως τη μικρότερη συμμετοχή των αγροτών στα μπλόκα. Με τις δυνάμεις του Μπούτα από τη Νίκαια να δίνουν τον τόνο για πολυήμερη παρουσία των τρακτέρ στο δρόμο, το τελευταίο 24ωρο την παράσταση κλέβει η «φιλονικία» των αγροτών με τις αστυνομικές δυνάμεις και η προσπάθεια κατάληψης κομβικών σημείων, όπως είναι τα τελωνεία των Ευζώνων και του Προμαχώνα.


Ένταση δημιουργήθηκε τη Δευτέρα και στη Θεσσαλονίκη όταν μικρή σχετικά ομάδα αγροτών  στα «Πράσινα Φανάρια» έκλεισε για κάποιες ώρες την πρόσβαση προς το αεροδρόμιο, ενώ σήμερα Τρίτη 31 Ιανουαρίου το ενδιαφέρον μεταφέρεται και στα Τέμπη όπου γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθούν τρακτέρ από την περιοχή της Λάρισας


Έφτασαν στον Προμαχώνα χωρίς τρακτέρ οι Σερραίοι

Στο τελωνείο του Προμαχώνα έφτασαν λίγο πριν τις 11 το πρωί αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, κάνοντας πράξη έναν στόχο που είχαν από την περασμένη Δευτέρα, αλλά η αστυνομία δεν τους το είχε επιτρέψει να τον υλοποιήσουν, αποκλείοντάς τους στον κόμβο του Λευκώνα.

Μέσα από παρακαμπτήριες οδούς περίπου 70-80 άτομα κατάφεραν τελικώς να προσεγγίσουν στον μεθοριακό σταθμό, χρησιμοποιώντας, όμως, τα επιβατικά τους αυτοκίνητα και όχι τρακτέρ, τα οποία παραμένουν στη διασταύρωση του Σιδηροκάστρου, ώστε να μην προκαλέσουν την προσοχή των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή.

«Φτάσαμε στον Προμαχώνα. Συσκεπτόμαστε και θα δούμε τι θα κάνουμε τώρα», ήταν το λακωνικό σχόλιο του μέλους του τοπικού συντονιστικού, Παύλου Αραμπατζή, που βρίσκεται στο σημείο, όταν τον ρωτήσαμε αν θα επιχειρηθεί ο αποκλεισμός του τελωνείου. Ο ίδιος μας ανέφερε πως μπροστά από τον έλεγχο διαβατηρίων έχουν αναπτυχθεί πολύ ισχυρές δυνάμεις καταστολής και σημείωσε ότι το μήνυμα που έχουν αναρτήσει αυτή τη στιγμή οι συγκεντρωμένοι αγρότες είναι «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Αριστερά». Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αποφάσεις των αγροτών, που πλαισιώνονται και με άλλους συναδέλφους τους όσο περνά η ώρα, αναμένεται να έχουν δρομολογηθεί μέχρι τη μία το μεσημέρι, όπως εκτίμησε ο κ. Αραμπατζής, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρουμε τί θα γίνει. Ο Θεός βοηθός». Τα τρακτέρ των Σερραίων, εν τω μεταξύ, παραμένουν στον κόμβο του Λευκώνα και δεν αποκλείεται –παρότι το θέατρο της επιχείρησης έχει πλέον μεταφερθεί στον Προμαχώνα- μέσα στη μέρα να υπάρξει ένας ολιγόωρος αποκλεισμός της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης, όπως έγινε και τις προηγούμενες ημέρες.

Ενίσχυση δυνάμεων αναμένουν, εξάλλου και οι αγρότες που κρατούν από χθες το απόγευμα κλειστό τον κόμβο της Ειδομένης, περίπου 1.000 μέτρα από το Τελωνείο των Ευζώνων. «Αν οι αστυνομικές δυνάμεις δεν εμποδίσουν τις επιπλέον δυνάμεις που περιμένουμε στο σημείο προς το μεσημέρι από Μάλγαρα, Γιαννιτσά και Νησέλι Ημαθίας, σε ένδειξη καλής θέλησης θα δώσουμε στην κυκλοφορία ένα ρεύμα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων. Διαφορετικά θα παραμείνει κλειστό για όσο πάει. Δεν γίνεται άλλο. Αν χαθεί το παιχνίδι και αυτή τη φορά, δεν θα χαθούμε μόνο εμείς, αλλά και όσοι μας κάνουν κριτική από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις», είπε στο Agronews ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι τα ευπαθή προϊόντα, αλλά και όσοι βρίσκονται σε ανάγκη, διέρχονται κανονικά από το σημείο.

Την έλευση των δυνάμεων από τη Γαλάτιστα στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να ενδυναμώσουν το μπλόκο τους, περιμένουν κι οι αγρότες οι οποίοι από χθες στις 6 το απόγευμα έχουν αποκλείσει επ’ αόριστον και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής στο σημείο «Πράσινα Φανάρια». Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς, ενώ οι συμμετέχοντες στο μπλόκο σκέφτονται να πραγματοποιήσουν πορεία στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», που βρίσκεται πολύ κοντά και να κατευθυνθούν στον επιβατικό σταθμό για συμβολική διαμαρτυρία. Στο σημείο, πάντως, έχουν αναπτυχθεί  ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και είναι μάλλον απίθανο να τους το επιτρέψουν, παρότι όπως αναφέρουν δεν προτίθενται να αποκλείσουν το αεροδρόμιο.

Συμβολικό αποκλεισμό μιας ώρας, από τις 12:30 έως και τις 13:30 το μεσημέρι, προγραμματίζουν οι αγρότες που εγκαταστάθηκαν στα διόδια των Μαλγάρων, ενώ στις προθέσεις τους είναι να στείλουν και μια αντιπροσωπεία με τρακτέρ να πλαισιώσουν το μπλόκο που έχει στηθεί στους Ευζώνους.

Προσπάθεια να συγκεντρώσουν δυνάμεις και να κινηθούν το απόγευμα προς τον κόμβο Δερβενίου έχουν σε εξέλιξη και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της επαρχίας Λαγκαδά, ενώ στην Κουλούρα Ημαθίας γύρω στη μία το μεσημέρι θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός και των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας στην Εγνατία οδό, για περίπου μία ώρα, ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου.

Αποφασίζουν για τα Τέμπη, επεισοδιακά στήθηκε το μπλόκο στο τελωνείο των Ευζώνων

Αποφασισμένοι να αυξήσουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση δηλώνουν οι αγρότες και στο πλαίσιο αυτό προχωρούν στην ενίσχυση των μπλόκων, βγάζοντας τα τρακτέρ τους σε πολλές περιοχές και κομβικά σημεία της χώρας.

Από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας αγρότες απέκλεισαν τελικά το τελωνείο των Ευζώνων, καθώς κατόρθωσαν επεισοδιακά να προσπεράσουν τον αστυνομικό κλοιό. Κατά τη διάρκεια της έντασης, δύο αγρότες τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ φθορές προκλήθηκαν σε αστυνομικά οχήματα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης Ευζώνων. Το μπλόκο έχει ενισχυθεί σημαντικά από αγρότες, από τις περιοχές των Γιαννιτσών, Κιλκίς και Χαλκηδόνας, ενώ στο σημείο αναμένονται και άλλοι από Αίγιο, Νησέλι Αλεξάνδρειας και Χαλάστρα.

Η ένταση σημειώθηκε στις 16:30, όταν πίσω από τρακτέρ βγήκαν, περίπου 100 αγρότες, με ξύλα στα χέρια και επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών, που εκείνη την ώρα άλλαζαν βάρδια.

Ήδη τη Δευτέρα αγρότες απέκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκη-Σερρών στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, από τις 11:00 έως τις 14:30, καθώς ακόμη μια φορά έλαβαν αρνητική απάντηση στο αίτημά τους να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Οι αγρότες της περιοχής αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ έδωσαν ραντεβού για σήμερα το πρωί στις 10:00 στο ίδιο σημείο. Το σημείο όπου έχουν εγκατασταθεί από τις 25 Ιανουαρίου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών έχει ενισχυθεί σημαντικά, σύμφωνα με τους ίδιους, ενώ στόχος τους είναι η εφαρμογή των εναλλακτικών σχεδίων τους ώστε να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα.

Στην ευρύτερη περιοχή είναι αισθητή η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, σε κάθε διασταύρωση του δρόμου Σερρών-Προμαχώνα, αλλά και σε παρακαμπτήριες οδούς, προκειμένου να μην υλοποιηθούν τα σχέδια των συγκεντρωμένων, που επιχειρούν να προσεγγίσουν το τελωνείο.

Σε συμβολικό αποκλεισμό στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας και στα δύο ρεύματα, προχώρησαν για μία ώρα το μεσημέρι της Δευτέρας αγρότες και κτηνοτρόφοι, που έχουν στήσει μπλόκο στην περιοχή από τις 23 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής αποφάσισαν σε σύσκεψή τους, να κατευθυνθούν στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, στα Πράσινα Φανάρια, όπου αναμένονται και αγρότες από τη Γαλάτιστα. Το σημείο είναι αποκλεισμένο και στα δύο ρεύματα από χθες το απόγευμα.

Στο μεταξύ, στην ανάπτυξη αγροτικών μπλόκων στη δυτική Μακεδονία, ξεκίνησαν από τη Δευτέρα και θα συνεχίσουν έως και την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου οι αγρότες της περιοχής, σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης που λήφθηκε στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης των εκπροσώπων των συντονιστικών τους επιτροπών. Πάντως, οι άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσχέρεια μεγάλης μερίδας αγροτών και κτηνοτρόφων, επιβραδύνει τα σχέδια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα στηθούν μπλόκα.

Το μεσημέρι της Δευτέρας στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στο Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Επίσης, οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου, έστησαν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι στήθηκε και το μπλόκο στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας από αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου.

 

Στο μέτωπο των Τεμπών

Νέο μέτωπο αναπτύσσουν οι αγρότες της Λάρισας, οι οποίοι προσανατολίζονται να στήσουν μπλόκο με τρακτέρ στα Τέμπη. Ήδη, από την Κυριακή τρακτέρ του νομού άρχισαν να βγαίνουν στις πλατείες των χωριών. Όμως, το επίσημο ραντεβού έχει δοθεί για την Τρίτη 31 Ιανουαρίου στις 12:00, στον κόμβο του Πλατυκάμπου, από αγρότες του Κιλελέρ, της Μάνδρας και της Αγιάς, ενώ οι αγρότες από τον Τύρναβο θα βρεθούν, την ίδια ώρα, στο κόμβο της Γυρτώνης. Οι αγρότες αναμένουν να δουν τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στα σημεία των συγκεντρώσεων, προκειμένου να εκτιμήσουν εάν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη δημιουργία κεντρικού μπλόκου στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Κλειστή παρέμεινε μέχρι τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας η εθνική οδός Λάρισας - Κοζάνης στο ύψος της διασταύρωσης του Αργυροπουλίου από αγρότες του Τυρνάβου. Οι αγρότες βρίσκονται στο σημείο από την προηγούμενη Δευτέρα συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις με βάση τις αποφάσεις της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων και συντονίζουν τη δράση τους με τους συναδέλφους τους από το μπλόκο της Νίκαιας.

Την ίδια στιγμή οι αγρότες της Νίκαιας απελευθέρωσαν στις 18:00 το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη της εθνικής οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων πραγματοποιείται κανονικά. Κλειστό επ' αόριστον και για όσο διαρκούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, εξακολουθεί να είναι το ρεύμα της Ε.Ο προς Αθήνα και στο μπλόκο της Νίκαιας.


Αγρότες της Αιγιάλειας, έκλεισαν λίγο μετά τις 19:00 τη Δευτέρα, την νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου. Ο αποκλεισμός εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει ξεκινήσει ο αγροτικός σύλλογος Αιγίου. Ο δρόμος έμεινε κλειστός μέχρι τις 21:30.

Στην Αιτωλοακαρνανία οι αγρότες έστησαν δύο μπλόκα, ένα στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου και ένα στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας.

Στο μπλόκο της Σωλυνουργείας πέρασαν τη νύχτα αρκετοί αγρότες από την περιοχή της Κορίνθου. Μετά την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων οι αγρότες αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και προς το παρόν να μείνουν στην Σωλυνουργεία, σημείο αναφοράς αφού και πέρσι οι κινητοποιήσεις τους ξεκίνησαν από το ίδιο μέρος. Σήμερα το πρωί αναμένονται και άλλοι αγρότες από όλα τα σημεία του Νομού και εκεί θα αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων.

Με σύμβολο του αγώνα τους τον Μαρίνο Αντύπα, οι αγρότες που έχουν παρατάξει εδώ και μέρες τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αερινού Μαγνησίας, αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Νίκο Αγγελή, ήδη τη Δευτέρα υπήρξε ενίσχυση του κόμβου με τρακτέρ, ενώ την Τρίτη αναμένονται νέες ενισχύσεις, με επιπλέον αγροτικά μηχανήματα από την γύρω περιοχή, οπότε και αναμένεται να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της νότιας Χαλκιδικής από χθες το απόγευμα απέκλεισαν, επ’ αόριστον, την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα, επί της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, στη διασταύρωση των «Πράσινων Φαναριών». Στο σημείο βρίσκονται από τις 6 το απόγευμα δεκάδες τρακτέρ και δεν επιτρέπουν τη διέλευση των οχημάτων, ενώ σήμερα στο μπλόκο αναμένεται να προσέλθουν νέες  δυνάμεις από τη Γαλάτιστα κι άλλα αγροτικά χωριά τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Χαλκιδικής.

Το αρχικό πλάνο του συντονιστικού Κεντρικής Μακεδονίας προέβλεπε μετάβαση και συγκέντρωση της δύναμης των αγροτών στο δρόμο που οδηγεί προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», με παράλληλη παράταξή τους εκατέρωθεν του οδοστρώματος, αλλά έπειτα από διαβουλεύσεις με τον αστυνομικό διευθυντή της περιοχής, το αίτημά τους απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα να προτιμηθούν τα Πράσινα Φανάρια, λόγω της εγγύτητάς τους στο αεροδρόμιο.

Ένταση, εν τω μεταξύ, δημιουργήθηκε χθες το απόγευμα και στο μπλόκο που έχουν δημιουργήσει οι αγρότες του Κιλκίς, μια «ανάσα» πριν το Τελωνείο των Ευζώνων, στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, όταν μερίδα των αγροτών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κινήθηκε απειλητικά προς τις δυνάμεις της αστυνομίας και προκάλεσε φθορές σε υπηρεσιακά οχήματα, λεωφορεία και βανάκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο, οι αγρότες μετακίνησαν τα αστυνομικά οχήματα με σκοπό να περάσουν με τα τρακτέρ τους και να τα οδηγήσουν προς τη διασταύρωση της Ειδομένης την οποία είχαν κλείσει παρατάσσοντας περίπου 140 τρακτέρ. Κλειστή, την ίδια ώρα, παρέμενε και στα δύο ρεύματα και η παλιά ΠΑΘΕ, στο ύψος των παλιών διοδίων με την παρουσία 20 τρακτέρ, ενώ απροσπέλαστη ήταν και η δίοδος προς το τελωνείο των Ευζώνων.

Τη Δευτέρα το Agronews έγραφε: 

Ο εξής ένας, ο Μπούτας, δίνει τον τόνο στα μπλόκα

Πολλοί συζητούν για κάθοδο στις εθνικές οδούς, ένας όμως είναι ο συντονιστικός φορέας που κρατάει στα χέρια του την φετινή υπόθεση των αγροτικών κινητοποιήσεων και δεν είναι άλλος από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, δηλαδή το δίκτυο που χτίζει μεθοδικά τα τελευταία χρόνια ο Βαγγέλης Μπούτας. H καθυστέρηση που συστηματικά φαίνεται να παίζουν τις τελευταίες μέρες οι υπόλοιπες κινήσεις και ιδιαίτερα οι Θεσσαλοί του κλίματος Κοκκινούλη, μάλλον είναι για να περιορίσουν την εμβέλεια του Μπούτα, παρά για να οργανώσουν κάτι αξιόλογο στην κατεύθυνση της διεκδίκησης λύσεων για τους αγρότες.

Πρώτον, γιατί οι μεταξύ των ηγητόρων έριδες καλά κρατούν, δεύτερον γιατί ο χώρος της Νέας Δημοκρατίας στον οποίο λοξοκοιτούν δεν τους ενθαρρύνει να κινηθούν σ’ αυτή τη φάση και τρίτον, γιατί το στρατηγείο της πλατείας Βάθη τους κρατάει «ομήρους» με τη γνωστή τροπολογία για τις ευθύνες των διοικήσεων των συνεταιρισμών, η οποία πάει κι έρχεται στη Βουλή… μέχρι να ΄ρθει η άνοιξη.

Σ’ αυτό το πνεύμα, παρ’ ότι έχουν γίνει αρκετές συγκεντρώσεις στα κατά τόπους καφενεία του νομού Λάρισας και παρά το γεγονός ότι στην τελευταία συγκέντρωση, την περασμένη Παρασκευή στον Πλατύκαμπο έλεγε «ξεκινάμε για Τέμπη μέχρι την Τετάρτη», ένας γνωστός «σπουργιτάκος» του κάμπου, «σφυρίζει» στα κινητά των κρίσιμων συνδαιτυμόνων, «καθίστε στ’ αυγά σας, δεν ήρθε ακόμα η ώρα».

Κάπως ανεξιχνίαστες μοιάζουν μέχρι στιγμής και οι κινήσεις στην Κεντρική Μακεδονία, όπου, οι περιβόητες συναντήσεις των 11 περιφερειακών συλλόγων αργούν πολύ να δώσουν καρπούς, ενώ, τόσο η συγκέντρωση τρακτέρ στα «Πράσινα Φανάρια», δηλαδή κοντά στο αεροδρόμιο Μακεδονία, όσο και στο τελωνείο των Ευζώνων, μάλλον θολώνουν την κατάσταση παρά δυναμώνουν τον λεγόμενο αγώνα.

Το που θα οδηγηθούν τα πράγματα και πως θα κλείσει φέτος αυτός ο κύκλος αγροτικών κινητοποιήσεων δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί, ωστόσο, αυτό που βλέπει κάθε ψύχραιμος παρατηρητής, είναι ότι στον κόμβο της Νίκαιας, εκτός από τα τρακτέρ που κάθε μέρα γίνονται περισσότερα (έρχονται 30-40 κάθε μέρα), περισσότερα γίνονται και τα αντίσκηνα των «λοχαγών», όπως και οι ξυλόσομπες που είναι αναγκαίες για να κρατήσουν ζεστή τη διαμαρτυρία.
    
  
Ακολουθεί το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για ενίσχυση των κινητοποιήσεων: 

 «Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρετίζει τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που βρίσκονται στα μπλόκα, δίνοντας σκληρή μάχη κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και κατά της ΚΑΠ της ΕΕ που μας εξοντώνει.

Καλούμε τους συναδέλφους που δεν βγήκαν ακόμα στα μπλόκα, να συμμετάσχουν μαζικά. Να αφήσουν πίσω τους κάθε τι που δεν τους αφήνει.  Δε χρειάζεται να περιμένουμε να μαζευτούμε όλοι στο χωριό για να πάμε μαζί στο μπλόκο. Όσοι είναι έτοιμοι ξεκινούν κι οι άλλοι ακολουθούν μετά.  Κι όσοι δεν έχουν τρακτέρ, να πάμε κι αυτοί. Η παρουσία όλων κρίνεται αναγκαία.

 Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή στον αγώνα θ’ απαντήσουμε και στην προσπάθεια της κυβέρνησης, στέλνοντας τα ΜΑΤ, να σταματήσει το στήσιμο νέων μπλόκων.  Καταδικάζουμε την αστυνομοκρατία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης.

ΕΜΠΡΟΣ, ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΘΕΙ,  ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΕΑ.


Κλείνουμε τ’ αυτιά μας σε όσους μας λένε «περιμένετε την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» με τους «Θεσμούς» και τότε κάτι θα πάρετε.» Λένε ψέματα. Τίποτα καλό δεν πρόκειται να φέρει κι αυτή η «αξιολόγηση», όπως οι προηγούμενες. Αντίθετα, θα φέρει κι άλλα μέτρα σε βάρος του λαού και σε βάρος μας, όπως  δείχνουν τα «χαμπέρια» που φτάνουν για «τσεκούρι» στο κουτσουρεμένο αφορολόγητο, που κατακτήσαμε πέρσι παραμένοντας για 40 μερόνυχτα στα μπλόκα, για νέες περικοπές στις συντάξεις κι άλλα πολλά.
Κλείνουμε  τ’ αυτιά μας και σε όσους μας λένε «περιμένετε ν’ αλλάξει η κυβέρνηση και τότε θα λυθούν τα προβλήματά σας». Δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις που τις έχουμε ξανακούσει πολλές φορές. Η πείρα μας δείχνει ότι κάθε φορά που αλλάζουν, με τις εκλογές, κυβερνήσεις, αντί να πάμε στο καλύτερο πάμε στο χειρότερο. Οι επόμενοι, αντί ν’ αποσύρουν τα μέτρα των προηγούμενων, παίρνουν κι άλλα μέτρα σε βάρος μας. Κινούνται στην ιδία αντιλαϊκή ρότα.. Μαζί ψηφίσαν τα μνημόνια.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΛΑΟ.


Δε ζητάμε από την κυβέρνηση «ιδιαίτερη μεταχείριση» σε σχέση με άλλους που «βράζουμε στο ίδιο καζάνι». Να σταματήσει να μας επιβάλλει  βαρείς φόρους, ασήκωτες ασφαλιστικές εισφορές κι άλλα πολλά χαράτσια. Απαιτούμε να  ζούμε από τον κόπο μας, που είναι και λογικό και δίκαιο. 

 Με τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες κι εμπόρους, τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε και κανένα λόγο να έλθουμε σε αντιπαράθεση, όπως  επιδιώκει η κυβέρνηση υποκινώντας τον  «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος της αγροτιάς που αγωνίζεται για την επιβίωση.

Αντίθετα, έχουμε κοινά προβλήματα, καθώς δεχόμαστε την ίδια, σφοδρή, αντιλαϊκή επίθεση και κοινά συμφέροντα. Επομένως, κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας μας. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο την συμπαράσταση κι  αλληλεγγύη, τη λαϊκή στήριξη στα μπλόκα του αγώνα.

ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΛΑΪΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά, ακόμα κι αυτές τις μέρες που βρισκόμαστε στα μπλόκα, προχωράει σε νέα μέτρα εναντίον μας, όπως:
* Η διαβίβαση στο διαβόητο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, (ΚΕΑΟ), και των κάτω από 5.000 ευρώ οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ, εκβιάζοντας με κατασχέσεις πάνω από 360.000 μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση αυτής της κυβερνητικής απόφασης, δεν θα δεχτούμε ούτε μια κατάσχεση για χρέη στον ΟΓΑ.
* Το νέο βαρύ χαράτσι για την υποβολή αντιρρήσεων που καλούνται να υποβάλλουν χιλιάδες αγρότες που τα χωράφια τους φαίνονται ως δασικές εκτάσεις και οι κτηνοτρόφοι που αμφισβητούνται τα βοσκοτόπια τους, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών που υλοποιεί η κυβέρνηση. Διεκδικούμε να είναι δωρεάν οι αντιρρήσεις και όλη η διαδικασία να γίνει από το κράτος. Να εξαιρεθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις από τις αναδασωτέες, χωρίς, βεβαίως, να ευνοούνται κάποιοι μεγαλοκτήμονες που προχωρούν σε καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες χρήσης γης κλπ. Να μην είναι οι δασικοί χάρτες αιτία για παρακράτηση των όποιων ενισχύσεων πήραν τα προηγούμενα χρόνια.
* Η πώληση των δυο κερδοφόρων εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης που λειτουργούν στη Σερβία, μετά από το κλείσιμο των εργοστασίων της ΕΒΖ στη χώρα μας και το ξεπούλημα «φιλέτων» από τη περιουσία της.    
ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.
 Βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει η ΚΑΠ της ΕΕ και η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων. Για να μπορέσουμε να πάρουμε «μια ανάσα ζωής»,  καθώς νοιώθουμε ασφυξία από τα απανωτά μέτρα που παίρνονται εναντίον μας και, γενικότερα, του λαού.
 Ταυτόχρονα, όμως, αγωνιζόμαστε και για να έχουμε μέλλον, αφού  με την πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπάρχει αύριο για τους μικρομεσαίους αγρότες. Η ΚΑΠ της ΕΕ ως εργαλείο για τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια  μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία και στην εξαθλίωση. Η «νέα ανάπτυξη» που οραματίζεται η κυβέρνηση δεν αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών στη χώρα μας που είναι μικρομεσαίοι, αλλά μια χούφτα  μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών. Σ’ αυτούς πάει το 80% των επιδοτήσεων – ενισχύσεων, αυτούς και μόνο αφορούν τα κονδύλια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τα άλλα πολλά δισ. ευρώ που διαλαλεί η κυβέρνηση.
Θέλουμε μια άλλη  ανάπτυξη που δεν θα στοχεύει στην συνεχή αύξηση των κερδών  των  μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού χώρου, των μονοπωλιακών ομίλων, αλλά στην εξασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, καλύτερης ζωής στο χωριό,  επαρκών, φτηνών και ποιοτικών προϊόντων για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού μας.   

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ.


Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί!»


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
30/1/2017

Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε:

Ενίσχυση μπλόκων Μακεδονίας από τους αγρότες

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της ανατολικής Μακεδονίας, με ενίσχυση των δυνάμεων σε νέα και υφιστάμενα μπλόκα.

Συγκεκριμένα, στο «παιχνίδι» μπαίνουν  και αγρότες από την ανατολική Θεσσαλονίκη και τη Νότια Χαλκιδική, οι οποίοι σχεδιάζουν να μετακινηθούν σίγουρα από το απόγευμα της Δευτέρας στα Πράσινα Φανάρια και να προκαλέσουν κυκλοφοριακό «μπλακάουτ» πιθανότατα από το πρωί της Τρίτης 31 Ιανουαρίου στις 10.00, ενώ αγριεύουν τα πράγματα τόσο στους Ευζώνους, όσο και στις Σέρρες.

Αναβλήθηκε εν τω μεταξύ το προγραμματισμένο για τη 1 το μεσημέρι «ραντεβού» του συντονιστικού Μαλγάρων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και η επίσκεψη που είχε προγραμματίσει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θαλάσσιο χώρο ανάπτυξης των μυδοκαλλιεργειών του νομού Θεσσαλονίκης, στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού–Λουδία–Αλιάκμονα, λίγο μετά την παρουσία του στα εγκαίνια μονάδας βιοαερίου στο Κολχικό Λαγκαδά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews οι εκπρόσωποι των παραγωγών επρόκειτο να του εκθέσουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με την αύξηση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής και να του τονίσουν πως με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

 Όπως ανέφεραν οι αγρότες ακόμη ότι αυτή τη στιγμή στο χώρο των διοδίων έχει συγκεντρωθεί μια δύναμη με περισσότερα από 150 τρακτέρ κι ότι η προσέλευση συνεχίζεται, ενώ αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις, επισήμανε ότι το σχέδιο προβλέπει ότι ο δρόμος στο σημείο, τουλάχιστον την Δευτέρα, δεν θα κλείσει και πως ορισμένα από τα μηχανήματα θα κινηθούν προς το Τελωνείο των Ευζώνων.

Στο μεθοριακό σταθμό των ελληνοσκοπιανών συνόρων, πάλι, η ατμόσφαιρα το πρωί της Δευτέρας ήταν ηλεκτρισμένη, καθώς κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι η αστυνομία θα μεταβεί στο σημείο που είναι συγκεντρωμένα περίπου 80 τρακτέρ, σε απόσταση 2,5 χλμ, από το Τελωνείο Ευζώνων, για να συλλάβει, με διαδικασία αυτοφώρου, τρεις αγρότες, ως υποκινητές σε παρακώλυση της κυκλοφορίας, με αφορμή το κλείσιμο της εθνικής οδού για τέσσερις ώρες την Κυριακή.

«Ενημερωθήκαμε ότι έρχονται να συλλάβουν εμένα κι άλλους δύο συναδέλφους να μας πάνε στον Εισαγγελέα, γιατί είμαστε αναρχικοί και παρεμποδίζουμε την κυκλοφορία. Δεν μας πειράζει το αυτόφωρο, ούτε και λίγες ημέρες στη φυλακή», σχολίασε δηκτικά, ο κ. Θωμάς Καρυπίδης, πρόεδρος του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου δήμου Παιονίας, σημειώνοντας πως «αν έρθουν τελικά, ίσως σήμερα οι εξελίξεις να είναι στα δικαστήρια του Κιλκίς και όχι στο Τελωνείο Ευζώνων».

Ως επικεφαλής του τοπικού μπλόκου ο κ. Καρυπίδης ανέφερε, ακόμη, πως εντός της ημέρας αναμένονται κι από άλλες περιοχές νέες ενισχύσεις στο σημείο, όπου τα τρακτέρ προς ώρας βρίσκονται παραταγμένα εκατέρωθεν του οδοστρώματος και ότι η σκέψη είναι ο δρόμος να μείνει ανοικτός για σήμερα και αύριο υπό τον όρο ότι δεν θα προκύψουν αυτόφωρα. «Αν τυχόν έρθουν να μας συλλάβουν δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτε στις αρχές», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι όσο ηλεκτρίζεται η ατμόσφαιρα, τόσο συσπειρώνεται ο αγροτικός κόσμος.
Στο Νησέλι Ημαθίας τα τρακτέρ εντός της ημέρας αναμένεται να κινηθούν προς τον κόμβο κοντά στην Εγνατία οδό, χωρίς όμως να αποκλείσουν την κυκλοφορία των οχημάτων και σταδιακά η δύναμη να μεταφερθεί προς το Τελωνείο Ευζώνων όπως ήταν το αρχικό πλάνο. Ανάλογα δρουν και οι αγρότες στη Χαλκηδόνα και τα Γιαννιτσά.
Στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου βάσει απόφασης που πήρε το συντονιστικό την περασμένη Παρασκευή, πρόκειται να στηθεί το δεύτερο ισχυρό μπλόκο της Κεντρικής Μακεδονίας, πριν λίγη ώρα οι αγρότες αποφάσισαν να κινηθούν με τα τρακτέρ τους το απόγευμα, γύρω στις 5 μμ. προς το αεροδρόμιο. Με δεδομένο, όμως ότι ήδη στη διασταύρωση για το «Μακεδονία» έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις των ΜΑΤ με σκοπό να τους αποτρέψουν, το πιθανότερο είναι ότι θα «στηθούν» τα μηχανήματα στα Πράσινα Φανάρια και ότι ο δρόμος θα κλείσει από τις 10.00 το πρωί της Τρίτης 31 Ιανουαρίου.

Καταμέτρηση δυνάμεων κάνουν, επίσης, οι αγρότες της Επανομής και σε λίγη ώρα αναμένεται να αρχίσει η συγκέντρωση τρακτέρ στον κόμβο της Τρίγλιας στη Χαλκιδική, ενώ οι παραγωγοί από την επαρχία Λαγκαδά σκοπεύουν σήμερα να μπουν μέσα στην Κωμόπολη και να αποκλείσουν το κτήριο της Εφορίας και ίσως κάποιο κατάστημα τράπεζας, χωρίς για την ώρα να υπάρχει σκέψη να κινηθούν προς το Δερβένι.    

                              
Στον κόμβο του Λευκώνα, όπου οι αγρότες βρίσκονται για έκτη συνεχόμενη μέρα στη διασταύρωση προς το Σιδηρόκαστρο, από τις 11 το πρωί ο δρόμος είναι και πάλι κλειστός και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς. Στο σημείο από το πρωί έχουν σπεύσει και άλλα τρακτέρ και όπως έλεγε παραγωγός που βρίσκεται στο μπλόκο, δεν αποκλείεται μέσα στη μέρα να γίνει νέα απόπειρα μετάβασης των τρακτέρ προς το Τελωνείο του Προμαχώνα, κάτι που ενδεχομένως θα σημάνει ανάλογα επεισόδια με αυτά του Σαββάτου. Και εκεί πάντως οι αστυνομικές δυνάμεις είναι πολύ ισχυρές.

Μπλόκα αναμένεται να αρχίσουν να στήνονται από σήμερα και στη δυτική Μακεδονία. Τα ακριβή σημεία δεν έχουν γίνει γνωστά αλλά σίγουρο θεωρείται το μπλόκο που θα στηθεί σήμερα μετά τις 12 το μεσημέρι στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου, επικύρωσαν την απόφασή τους να στηθεί αύριο το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ στην περιοχή Αμυνταίου πιθανόν σήμερα να στηθεί μπλόκο στην παλαιά εθνική οδό Αμυνταίου-Θεσσαλονίκης, στον κόμβο Αντιγόνου.

Νέο μέτωπο αναπτύσσουν οι αγρότες της Λάρισας στα Τέμπη

Ήδη, από την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, τρακτέρ του νομού άρχισαν να βγαίνουν στις πλατείες των χωριών όπου βρίσκονται και τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου. Όμως, το επίσημο ραντεβού έχει δοθεί για την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, στις 12:00, στον κόμβο του Πλατυκάμπου, από αγρότες του Κιλελέρ, της Μάνδρας και της Αγιάς, ενώ οι αγρότες από τον Τύρναβο θα βρεθούν, την ίδια ώρα, στο κόμβο της Γυρτώνης.

Οι αγρότες αναμένουν να δουν τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν την Τρίτη στα σημεία των συγκεντρώσεων, προκειμένου να εκτιμήσουν εάν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη δημιουργία κεντρικού μπλόκου στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Για διάλογο με τους αγρότες πιέζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη
«Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για απατηλές υποσχέσεις και αυταρχικές συμπεριφορές» τονίζεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις, και καλεί την κυβέρνηση να επιδιώξει διάλογο με τους αγρότες
«Η καταιγίδα των μέτρων και των πολιτικών εις βάρος του αγροτικού τομέα από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδηγεί σήμερα τους αγρότες σε νέες κινητοποιήσεις. Καλό θα είναι η κυβέρνηση αντί να παρακολουθεί και πάλι "ως αμέτοχος θεατής" την εξέλιξη των μπλόκων, να επιδιώξει εδώ και τώρα έναν ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες, οι οποίοι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν, και όχι άδικα, στην ελληνική περιφέρεια από την αγροτική τους εκμετάλλευση» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Όπως υπογραμμίζεται, «είναι πλέον ώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει λύσεις ώστε να καταστεί η ελληνική γεωργία και πάλι ανταγωνιστική, και οι αγρότες να μπορούν να ζουν από το αγροτικό τους εισόδημα».

Σε δεύτερο χρόνο οι κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων

Χωριστά από τους αγρότες προχωρούν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών της Ελλάδας τις κινητοποιήσεις τους, θωρώντας πως με αυτό τον τρόπο, τα ειδικά τους αιτήματα θα εκφραστούν καλύτερα.

Στις 7 Φεβρουαρίου, με βάση τις αποφάσεις κτηνοτροφικών συλλόγων και των ομοσπονδιών θα βγουν στους δρόμους και οι κτηνοτρόφοι, παίρνοντας την σκυτάλη από τους αγρότες

Στηρίζει τις κινητοποιήσεις ο ΓΑΣ Ιωαννίνων η Ένωση

Κάλεσμα απευθύνει ο Γ.Α.Σ.Ιωαννίνων “ΕΝΩΣΗ αγροτών”, σε αγρότες και κτηνοτρόφους να στηρίξουν και  πλαισιώσουν με την παρουσία τους το συλλαλητήριο που διοργανώνει η συντονιστική επιτροπή αγώνα την Τετάρτη 1η Φλεβάρη, με προσυγκεντρώσεις μία στον κόμβο Ελεούσας  έξω από την Γαλακτοβιομηχανία “ΔΩΔΩΝΗ” και την άλλη στον κόμβο Ανατολής στο δρόμο Ιωαννίνων – Αθηνών έξω από το Πανηπειρωτικό στάδιο και ώρα 10 το πρωί και  με πορεία με αγροτικά μηχανήματα  στην κεντρική συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης έχει ως εξής:

Ο Γ.Α.Σ.Ιωαννίνων “ΕΝΩΣΗ αγροτών”, στηρίζει τους αγώνες των αγροκτηνοπτηνοτρόφων  και καλεί να στηρίξουν και  πλαισιώσουν με την παρουσία τους το συλλαλητήριο που διοργάνωσε η συντονιστική επιτροπή αγώνα την ΤΕΤΑΡΤΗ 1η. ΦΛΕΒΑΡΗ , με προσυγκεντρώσεις μία στον κόμβο Ελεούσας  έξω από την Γαλακτοβιομηχανία “ΔΩΔΩΝΗ” και την άλλη στον κόμβο Ανατολής στο δρόμο Ιωαννίνων – Αθηνών έξω από το Πανηπειρωτικό στάδιο και ώρα 10 το πρωί και  με πορεία με τα αγροτικά μας μηχανήματα  στην κεντρική συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

Η ελληνική αγροκτηνοτροφική παραγωγή συρρικνώνεται – εγκαταλείπεται.

Οι αγροκτηνοτρόφοι, από τα χρέη που τους ακολουθούν και από τα νέα δυσβάσταχτα φοροεισπραχτικά μέτρα που τους επιβάλλονται   θα μείνουν χωρίς σπίτια και εγκαταστάσεις και θα πάρουν των ομματιών τους.

Τα ξένα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα θα κατακλείσουν τις αγορές της χώρας.

Η ακολουθούμενη επιβαλλόμενη αγροκτηνοτροφική πολιτική αν συνεχισθεί είναι εντεταλμένη.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ.

Και οι περίφημες διαπιστώσεις ότι η πρωτογενής παραγωγή θα φέρει την ανάπτυξη να γίνει πραγματικότητα.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ όταν θέλουμε ΜΠΟΡΟΥΜΕ .

(Φωτογραφίες Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου)

Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε:

Ενισχύεται με νέα τρακτέρ η Νίκαια μπλόκο και στα Πράσινα Φανάρια

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και στήνουν μπλόκα και σε άλλα σημεία του εθνικού δικτύου. Οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας φέρνουν συνεχώς περισσότερα τρακτέρ στο σημείο, ενώ προχωρούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αποκλεισμούς και των δύο ρευμάτων της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα αποφάσισαν και νέες μορφές κινητοποιήσεων και σε συνεργασία με την ΠΟΕΔΗΝ προγραμματίζουν για την Τετάρτη τη συμμετοχή τους με τρακτέρ στο «καραβάνι για τη σωτηρία της υγείας» της ΠΟΕΔΗΝ που θα φτάσει στη Λάρισα.

Η κινητοποίηση αυτή των υγειονομικών θα διανύσει πορεία 9 χιλιομέτρων, περνώντας από Υγειονομικές Μονάδες και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Στις κινητοποιήσεις μπαίνουν και τα μέλη του πρωτογενούς τομέα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί ως το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), όπως επεσήμανε, ο αγρότης Επανομής, Βασίλης Μαυροσκάς.

Στους δρόμους βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι 2,5 χιλιόμετρα πριν το τελωνείο των Ευζώνων και 1000 μέτρα πριν τον κόμβο Ειδομένης.

Την Δευτέρα αναμένονται στο σημείο συνάδελφοί τους από Γιαννιτσά, Αίγιο, Αλεξάνδρεια και Κιλκίς.

Αγρότες από τη Χαλάστρα έφτασαν ήδη στα διόδια των Μαλγάρων, όπου στήθηκε το αγροτικό μπλόκο και την Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται να κατευθυνθούν κοντά στους Ευζώνους, όπου βρίσκονται οι συνάδελφοί τους.

Οι αγρότες της Αιγιαλείας ήδη από την Κυριακή αποκλείουν την εθνική Πατρών - Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου, για τρεις ώρες, από τις 17:00 έως τις 20:00 κάθε απόγευμα.

Στην Αιτωλοακαρνανία οι αγρότες έστησαν δύο μπλόκα, ένα στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου και ένα στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας.

Στο μπλόκο Αιγίου ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Στο μπλόκο του Αγίου βρέθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επιστρέφοντας στην Αθήνα από τα Ιωάννινα.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες απέκλεισαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα την εθνική οδό στο ύψος των βενζινάδικων του Αιγίου.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μαζί τους, εξέφρασε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του κόμματος στα δίκαια, όπως τα χαρακτήρισε, αιτήματά τους και στον αγώνα τους.

Μάλιστα όπως πρόσθεσε «οι αγρότες δεν ζητάνε προνομιακή μεταχείριση, αλλά το δικαίωμά τους στην επιβίωση και να παράγουν στη γη τους».

Επίσης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι «οι υποσχέσεις και οι παροχές της κυβέρνησης προς του αγρότες «δεν είναι αιτήματα που μπορούν να ικανοποιήσουν τη μικρομεσαία αγροτιά», τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι «στα παλιά προβλήματα έχουν προστεθεί και νέα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αιγίου, Γιάννης Μποδιώτης, ενημέρωσε τον Δημήτρη Κουτσούμπα για τα προβλήματα που όπως είπε αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής -κυρίως σταφιδοπαραγωγοί- εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται.

Στο μπλόκο των αγροτών βρέθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης, οι σύλλογοι συνταξιούχων ΙΚΑ από το Αίγιο, την Πάτρα και την δυτική Αχαΐα.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών στα Χανιά

Λαϊκό γλέντι αλληλεγγύης έστησαν το μεσημέρι της Κυριακής κατά το δίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, οι μικρομεσαίοι αγρότες των Χανίων, στο μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών έχοντας στο πλευρό τους Εργατικά Σωματεία, Συλλόγους Γυναικών, αλλά και Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους, τόσο από τα Χανιά, όσο και από το Ρέθυμνο.

Στο πλευρό των αγροτών, βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος αφού συνομίλησε με τους αγρότες εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος, καλώντας σε ενδυνάμωση της αλληλεγγύης στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι αγωνιζόμενοι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Χανίων - Ρεθύμνου στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που τους ξεκληρίζει.

Τη Δευτέρα 30 Γενάρη, στις 7 μ.μ. καλούνται όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να δώσουν δυναμικό «παρών» στο μπλόκο για αποκλεισμό της Εθνικής Οδού.

«Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι διαμηνύουμε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας», αναφέρουν σε δελτίο Τύπου η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος και οι Αγροτικοί Σύλλογοι: Πρώην Δήμου Αρμενών, Αμυγδαλοκεφαλιού, Βάμου, Ελους, Καινας, Κολυμβαρίου, Κρυονερίδας, Μεσκλών, πρώην δήμου Μυθήμνας και Παλαιών Ρουμάτων.

Κάλεσμα Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Ιωαννίνων για συλλαλητήριο την 1η Φεβρουαρίου

Η επιτροπή αγώνα  Ιωαννίνων συνεδρίασε στις 27 Ιανουαρίου 2017 και αποφάσισε την συμμετοχή στις πανελλαδικές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Κάνουμε κάλεσμα σε όλο τον αγροτικό κόσμο να συμμετέχει στο συλλαλητήριο της 1ης Φεβρουαρίου 2017. Θα πραγματοποιηθούν δύο (2) προ-συγκεντρώσεις, η μία έξω από το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και η άλλη στο Πανηπειρωτικό στάδιο στις 10 π.μ και στη συνέχεια μαζί με τα αγροτικά μηχανήματα και τα τρακτέρ θα κατευθυνθούμε προς την Περιφέρεια Ηπείρου στο κέντρο της πόλης.

Καλούμε όλους τους φορείς να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας γιατί αν σβήσει η αγροτική παραγωγή θα σβήσει μαζί και η ΧΩΡΑ μας!

Το να καθόμαστε στη στάνη και να περιμένουμε το τέλος μας είναι μάταιο.

Όλοι μαζί για να κρατήσουμε την παραγωγή ΖΩΝΤΑΝΗ!

Επεισόδιο σε ομιλία Πετρόπουλου στη Ροδόπη

Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Παρασκευής έξω από το Επιμελητήριο Ροδόπης, με αγρότες να βρίσκονται έξω από το κτίριο, στο οποίο πραγματοποιούνταν εκδήλωση με ομιλητή τον Τάσο Πετρόπουλο.

Οι αγρότες, από τις 6 το απόγευμα με κόρνες και καπνογόνα εισήλθαν στην πόλη της Κομοτηνής με την συνοδεία δέκα τρακτέρ και πολλών αγροτικών αυτοκινήτων και αφού έκαναν το γύρο των κεντρικών οδικών αρτηριών της πόλης πάρκαραν τα τρακτέρ στην κεντρική πλατεία.

Στην συνέχεια, κινήθηκαν πεζή αλλά και με αγροτικά οχήματα προς το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Ροδόπης, κάτω από την έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που απέκλεισαν τη είσοδο του επιμελητήριου προκειμένου να μην προκληθούν επεισόδια. Οι αγρότες για περίπου δύο ώρες φώναζαν συνθήματα εναντίον της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για έναν αγώνα που είναι αποφασισμένοι να φτάσει μέχρι την δικαίωσή του.

Οι εξαγριωμένοι αγρότες ζητούσαν να μιλήσουν με τον υφυπουργό, ώστε να του θέσουν τα αιτήματά τους. 

Αντιπροσωπεία των αγροτών ανέβηκε τελικά στην αίθουσα όπου βρισκόταν ο κύριος Πετρόπουλος στον οποίο και εξέθεσαν τα αιτήματά τους, τονίζοντας πως θα δώσουν ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην έκθεση Zootecnia, το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα κάποιοι αγρότες έφεραν και... τούρτα με δύο κεράκια, καθώς η εκδήλωση, γίνονταν για τα δύο χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου το Agronews μετέδιδε:

Σε συνέχεια της κινητοποίησης Μπούτα ζυμώσεις και για δεύτερο κύμα μπλόκων

Δύο νέα ισχυρά μέτωπα διαμαρτυρίας των αγροτών σε Τέμπη και Κεντρική Μακεδονία δείχνουν να ακολουθούν την πρώτη κάθοδο που ξεκίνησαν την Πέμπτη προς τις εθνικές οδούς οι δυνάμεις του Μπούτα (Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων).

Οι τελευταίες πληροφορίες του AgroNews θέλουν την «άλλη πλευρά» των Θεσσαλών, την λεγόμενη «δεξιά πτέρυγα» να βρίσκει τελικά πεδίο συνεννόησης και να προετοιμάζει πυρετωδώς πλέον την μετάβαση των τρακτέρ στα Τέμπη, πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου.

Οι σχετικές αποφάσεις λήφθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στον Πλατύκαμπο της Λάρισας, όπου, μια δύναμη περίπου 150 αγροτών, υποχρέωσε τους «ηγήτορες» να βάλλουν στην άκρη τις όποιες μεταξύ τους διαφωνίες και να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη ενός ισχυρού μετώπου διαμαρτυρίας με σημείο αναφοράς τα Τέμπη. 

Την ίδια στιγμή, σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι συζητήσεις των Μακεδόνων, με τους εκπροσώπους από 11 αγροτικές περιοχές να έχουν διαμορφώσει μια κοινή γραμμή, έτσι να περάσει το μήνυμα της ενότητας και της διεκδίκησης, την ώρα που η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει συνέλθει ακόμα από το «χαστούκι» του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε 

Περί τα  400 τρακτέρ μετράει η Νίκαια, μαζική η κάθοδος παρά τον χιονιά

Τουλάχιστον 400 τρακτέρ μετράει μέχρι στιγμής το μπλόκο του Βαγγέλη Μπούτα στον κόμβο της Νίκαιας, ενώ ικανοποίηση εκφράζεται από την πλευρά των οργανωτών που περιμένουν ενίσχυση των δυνάμεων τις επόμενες μέρες. Μέσα σε ψιλό χιόνι άρχισαν να φθάνουν μετά τις 2 το μεσημέρι τα πρώτα τρακτέρ από Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα στον κόμβο της Νίκαιας, παίρνοντας θέση στις άκρες του δρόμου, χωρίς καμιά διάθεση να αποκλείσουν την συγκοινωνία. Ωστόσο, μέχρι να τακτοποιηθούν τα οχήματα των διαμαρτυρομένων η αστυνομία φρόντισε να διακόψει για λίγη ώρα τη διέλευση των αυτοκινήτων στο σημείο, κίνηση που αποκαταστάθηκε μετά από λίγη ώρα. 

«Όλα θα εξαρτηθούν από τη διάθεση και διαλλακτικότητα της κυβέρνησης», δήλωσε στη συντάκτρια του AgroNews Βασιλική Πασχάλη ο Βαγγέλης Μπούτας, δείχνοντας να μη βιάζεται για διαβουλεύσεις πριν εκτιμηθεί συνολικότερα η κατάσταση και πριν φανούν οι βαθύτερες διαθέσεις των αγροτών όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.  

Δείτε εδώ σχετικό βίντεο


Παρουσία Μπούτα η συνεδρίαση των αγροτών στο Αμύνταιο  την Παρασκευή

Ο Αγροτικός Σύλλογος Περιοχής Αμυνταίου καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Δυτικής Μακεδονίας να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017 & ώρα 18:00, στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου.

Το θέμα της συνεδρίασης είναι: «η συνέχιση του αγώνα και οι μορφές κινητοποιήσεων των παραγωγών».

Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.

Εκ μέρους του προσωρινού ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Περιοχής Αμυνταίου,

η πρόεδρος Κρητικού Διαμαντούλα


Ακολουθεί ο χάρτης των κινητοποιήσεων:

ΝΙΚΑΙΑ: Κλειστή είναι η ΕΟ Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο ρεύμα προς Αθήνα από αγρότες  Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας με επικεφαλής τον Μπούτα.

ΛΕΥΚΩΝΑΣ: Ολιγόωροι κάθε μέρα αποκλεισμοί από Σερραίους αγρότες στην ΕΟ Θεσσαλονίκης – Σερρών.

ΑΡΤΑ: Επ' αόριστον παραμένει κλειστός ο κόμβος Αγίου Δημητρίου της Ιονίας Οδού στην Άρτα, από τα τρακτέρ των αγροτών.

ΚΟΜΠΟΤΙ: Δίωροι αποκλεισμοί, καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, στην εθνική οδό Ιωαννίνων -Αντίρριου.

ΛΟΥΡΟΣ: Ενισχυμένο το μπλόκο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας.

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Καθημερινός αποκλεισμός της ΝΕΟ Πατρών – Κορίνθου, ενώ δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μπλόκο οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Μπλόκα στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου της ΕΟ Αντιρρίου - Ιωαννίνων και στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας.

ΑΜΑΛΙΑΔΑ: Καθημερινός δίωρος αποκλεισμός της ΕΟ Πατρών - Πύργου στο Λατίφι της Αμαλιάδας.

ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΗΜΑΘΙΑΣ:  Παράταξη τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας χωρίς να εμποδίζεται η διέλευση των οχημάτων.

- Σε ετοιμότητα για νέα μπλόκα μετά από σειρά συνελεύσεων βρίσκονται και οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Χαλκιδικής, της Πιερίας, της Πέλλας, της Ημαθίας, της Χαλκηδόνας, του Κιλκίς. Αγρότες των Σερρών βρίσκονται 25χλμ από τον Προμαχώνα και σχεδιάζουν την κίνηση τους για αποκλεισμό του τελωνείου των Ευζώνων.Θα πάμε με ή χωρίς συναίνεση στον Προμαχώνα λένε οι Σερραίοι

«Τελεσίγραφο» προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ότι αν δεν γίνει δεκτό ούτε κι αύριο το αίτημά τους να κινηθούν ανεμπόδιστα προς το Τελωνείο του Προμαχώνα, θα βρουν τρόπο να το κάνουν χωρίς τη συναίνεση των αστυνομικών αρχών έδωσαν οι επικεφαλής του συντονιστικού των αγροτών που είναι συγκεντρωμένοι στο Λευκώνα του νομού Σερρών.

«Θέλουμε να πάμε πολιτισμένα και στο πλαίσιο της νομιμότητας. Όμως το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Μην μας αναγκάσουν…», είπε με νόημα στο Agronews το μέλος της συντονιστικής, Γιάννης Τουρτούρας, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι αγρότες έχουν τον τρόπο να προσεγγίσουν στο συνοριακό σταθμό και να εκθέσουν τις πολυάριθμες δυνάμεις των αστυνομικών που έχουν σπεύσει στην περιοχή, παρά τις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης, την περασμένη εβδομάδα, ότι δεν θα παρακωλυθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον έμπειρο αγροτοσυνδικαλιστή στον κόμβο του Λευκώνα μέχρι και τα νέα διόδια, στο δρόμο για τα ελληνουβουλγαρικά σύνορα, βρίσκονται τουλάχιστον έξι διμοιρίες ΜΑΤ, με ισάριθμες κλούβες, ενώ στην περιοχή, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, είχε σταθμεύσει και πυροσβεστικό όχημα.

«Ούτε τρομοκράτες να ήμασταν», ανέφερε δηκτικά ο κ. Τουρτούρας και αφού υπογράμμισε πως «δεν βγαίνουμε στους δρόμους γιατί δεν έχουμε τι να κάνουμε, αλλά επειδή δεν αντέχουμε πλέον άλλο», σημείωσε ότι «πρόθεσή μας είναι να πάμε στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, για να αναδείξουμε το μεγάλο έγκλημα που συντελείται εκεί σε βάρος των ελληνικών προϊόντων, καθώς καθημερινά περνούν στο ελληνικό έδαφος σιτηρά και γαλακτοκομικά αμφιβόλου ποιότητας από τρίτες χώρες, τα οποία βαφτίζονται στη Βουλγαρία ευρωπαϊκά και τα δικά μας μένουν απούλητα. Τα έχουμε καταγγείλει όλα αυτά στις αρχές παραδίδοντας και σχετικά στοιχεία, τα είπαμε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά δεν έχει γίνει τίποτε».

Ακόμη, πάντως και αν οι αστυνομικές δυνάμεις καταφέρουν να κρατήσουν μακριά από το Τελωνείο του Προμαχώνα τους αγρότες, ο κ. Τουρτούρας είπε πως υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια, με σημεία κομβικού ενδιαφέροντος στο νομό Σερρών, τα οποία θα αποκλείσουν οι παραγωγοί και «αυτά θα πονέσουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση».

Η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης - Σερρών, μετά τις άκαρπες διαβουλεύσεις μεταξύ των αγροτών και των επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, αποκαταστάθηκε γύρω στις 2 το μεσημέρι. Αυτή τη στιγμή στο σημείο είναι παραταγμένα στις δύο πλευρές του δρόμου περί τα 200 τρακτέρ και η προσέλευση συνεχίζεται. «Πηγαίνουν στο λογιστή, ζαλίζονται με αυτά που ακούνε για τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές και έρχονται στο μπλόκο»,  μας είπε ο κ. Τουρτούρας και προέβλεψε περαιτέρω ενδυνάμωση της δύναμης των τρακτέρ.

Στο δεύτερο σημείο, σε επίπεδο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο οι αγρότες έχουν στήσει μπλόκο, χωρίς όμως να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων, είναι η Κουλούρα Ημαθίας. Στο χώρο μετέβη το απόγευμα της Πέμπτης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος άκουσε τα προβλήματα των παραγωγών, τα χαρακτήρισε δίκαια, αλλά τους ζήτησε να μην κλείσουν το δρόμο.

Από εκεί και πέρα πολλά θα κριθούν για την έκβαση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Κεντρική Μακεδονία στη σύσκεψη του συντονιστικού των 11 μπλόκων, που έχει προγραμματιστεί για τις 5 μμ. της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου στο Πολύκαστρο του Κιλκίς. Η πρόταση που κερδίζει έδαφος είναι να στηθούν δύο ισχυρά μπλόκα, ένα στο Τελωνείο Ευζώνων, με τρακτέρ από την Πιερία, την Ημαθία, την Πέλλα, το Κιλκίς και τη δυτική Θεσσαλονίκη (Χαλκηδόνα, Χαλάστρα, Μάλγαρα κλπ), τα οποία έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται σε πλατείες χωριών και συνεταιρισμούς και ένα κάπου κοντά στο αεροδρόμιο, με δυνάμεις της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Μέχρι στιγμής πάντως, λόγω και του χιονιά, η συμμετοχή αγροτών γίνεται με δυσκολία. Κατά συνέπεια είναι πιθανό ο αρχικός σχεδιασμός να πάει μια – δυο μέρες πιο πίσω για να συγκεντρωθούν και άλλα τρακτέρ. Αυτό σημαίνει πως ίσως το Σαββατοκύριακο να μην στηθούν τα μπλόκα, με εξαίρεση ίσως στα Μάλγαρα, όπου οι δυνάμεις που ελέγχει ο αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Ανεστίδης (που φαίνεται να ανεξαρτητοποιείται από το συντονιστικό Κεντρικής Μακεδονίας) αναμένεται να κινηθούν στο χώρο των διοδίων μέχρι το Σάββατο.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο

ΜΑΤ εμποδίζουν τους αγρότες του Προμαχώνα να φτάσουν στο τελωνείο

Από την Τετάρτη οι αγρότες των Σερρών έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους, που συνεχώς πολλαπλασιάζονται, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Προμαχώνα, στο ύψος του Σιδηροκάστρου. Εκεί όμως βρίσκονται ήδη και κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ, που κρατούν κλειστή την πρόσβαση των τρακτέρ στην εθνική. Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος καταγγέλλει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις «απείλησαν με ξυλοδαρμό» και προσθέτει πως σήμερα οι δυνάμεις τους θα ενισχυθούν και θα επιχειρήσουν εκ νέου να φτάσουν στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, πάντως, μέχρι τις 2 έκλεισε η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Λευκώνα.

Στο σημείο βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής των Σερρών με περισσότερα από 100 τρακτέρ ενώ ισχυρή είναι και η παρουσία των αστυνομικών.

 

Κλειστός ο κόμβος Αγίου Δημητρίου στην Άρτα

Παραμένει κλειστός επ' αόριστον ο κόμβος Αγίου Δημητρίου της Ιονίας Οδού στην Άρτα, από τα τρακτέρ των αγροτών.

Επίσης, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι, ξεκίνησαν την Τετάρτη και θα συνεχίζουν τους δίωρους αποκλεισμούς, καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, σε παράδρομο όπου η τροχαία κάνει εκτροπή της κυκλοφορίας, λόγω του μπλόκου του Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα για δύο ώρες να διακόπτεται η συγκοινωνία στην εθνική οδό Ιωαννίνων -Αντίρριου.

Το μπλόκο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας στο Λούρο έχει ενισχυθεί και σύμφωνα με τον πρόεδρος Σπύρο Κλινάκη βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία, με το πανελλαδικό συντονιστικό. Οι αγρότες του νομού Ιωαννίνων, έπειτα από σύσκεψη των συλλόγων τους για την οργάνωση και τον σχεδιασμό των κινητοποιήσεών τους, αποφάσισαν τον συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα καθοριστεί η μορφή συνέχισης του αγώνα τους. Παράλληλα, συγκρότησαν κλιμάκια για καθημερινές περιοδείες, συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά, ώστε να υπάρξει άμεση επαφή με τους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους, προκειμένου να ενημερωθούν «για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα του αγώνα». Στη σχετική ανακοίνωση, καλούνται οι αγρότες του νομού να μπουν αποφασιστικά στη μάχη. Απ' αυτόν τον αγώνα επιβίωσης δεν πρέπει να λείψει κανείς».

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Οξύνει τα μπλόκα η αναγκαστική είσπραξη εισφορών

«Λάδι στη φωτιά» των μπλόκων βάζει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για αναγκαστική είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών και υποχρεώσεων των αγροτών προς τον ΟΓΑ, μέσω του διαβόητου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ). Τη μεθόδευση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (Μπούτας), τονίζοντας ότι μετά τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα η κυβέρνηση δρομολογεί την είσπραξή τους με αναγκαστικά μέτρα.

Εν τω μεταξύ έχει ήδη ξεκινήσει η μετάβαση των τρακτέρ στις εθνικές οδούς, με τις δυνάμεις της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων να παρατάσσονται σε κομβικά σημεία, αποδίδοντας ωστόσο ιδιαίτερη σημασία στο «στρατηγείο» της Νίκαιας και στην «ταξιαρχία» του Προμαχώνα.

Την ίδια στιγμή, όπως έγραφε από την Τρίτη το AgroNews, δυνάμεις αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας από 11 περιοχές, έχουν βάλει στόχο τη μετάβασή τους στο Τελωνείο των Ευζώνων.

Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής

«Αφού πρώτα επέβαλλε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει, μέσω του διαβόητου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ),  μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των αγροτικών χρεών προς τον ΟΓΑ.  Μάλιστα, για να μην της ξεφύγει κανείς από όσους έχουν χρέη , έσπευσε, με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να  καταβάλουν τις εισφορές στον  ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του. Και παρά τη  «διαβεβαίωση» της κυβέρνησης ότι η διαβίβαση των οφειλών κάτω από 5000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων, είναι σίγουρο ότι αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για εκβιασμούς και απειλές κατασχέσεων, αλλά και άλλων αναγκαστικών μέτρων που μπορεί να σκαρφιστούν οι κυβερνώντες.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απαιτεί:

 *Άμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών τα ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ.

* Καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

* Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια  των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής τους μια – δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.

 * Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

 * Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 * Συντάξεις αξιοπρέπειας. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρισκόμαστε, ξανά φέτος,  στα μπλόκα του αγώνα, επειδή η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα των περσινών μπλόκων και  ψευδώς ισχυρίστηκε το αντίθετο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με την πολιτική της   ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΣΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΟΥΜΕ προσθέτει και  νέα προβλήματα ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΩΡΙΜΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΜΑΣ :

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης για τα χρέη στον ΟΓΑ.

Συνεχίζουμε τη μάχη επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, με στήσιμο νέων μπλόκων και ενίσχυση αυτών που υπάρχουν, παίρνοντας δύναμη από το δίκιο μας και από την μαζική και δυναμική στήριξη στον αγώνα μας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί.»  

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ               

 25 Γενάρη


Οι ώρες των προσυγκεντρώσεων

Με ανάρτηση στο Facebook η πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ανακοίνωσε τις ώρες των προσυγκεντρώσεων των τρακτέρ ανά νομό, ώστε να προχωρήσουν όλα τα οχήματα μαζί για τον κόμβο της Νίκαιας έξω από τη Λάρισα:

«Όλοι στα μπλόκα - Αγροτικός ξεσηκωμός!

Επειδή έχουμε προβλήματα και μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις και να αποτρέψουμε χειρότερα μέτρα.

Επειδή δεν είμαστε σε αγωνιστική «αγρανάπαυση» και δεν «μας τραβάνε τα αυτιά».

Προσυγκεντρώσεις τρακτέρ Θεσσαλίας για κόμβο Νίκαιας:

Καρδίτσα: 10.30 το πρωί, Ιτέα

Φάρσαλα: 11 π.μ. διασταύρωση Βασιλί και 12 το μεσημέρι Χαλκιάδες

Τρίκαλα: 11 π.μ. Μεγαλοχώρι και 11.30 π.μ. Φαρκαδόνα

Λάρισα: 12 το μεσημέρι διασταύρωση Γαλήνης

Λάρισα: 12 το μεσημέρι Άγιοι Ανάργυροι

Καλό αγώνα συνάδελφοι - Να μη λείψει κανείς»

Το Σάββατο το μπλόκο στα Μάλγαρα

«Το μπλόκο επρόκειτο να στηθεί αύριο, αλλά λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων αποφασίσαμε στη γενική μας συνέλευση να στήσουμε τα τρακτέρ μας στα διόδια Μαλγάρων το Σάββατο, με τη συμμετοχή αγροτών από Μάλγαρα, Κύμινα, Χαλάστρα, Σίνδος, Άδενδρο, Βαλμάδα και Βραχιά»  αναφέρει ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας.

Αποκλεισμός μικρής διάρκειας στα Μεγάλα Χωριά Χανίων

Στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου οι αγρότες των Χανίων ανακοίνωσαν ότι θα αποκλείσουν συμβολικά την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου, στο ύψος του κόμβου «Μεγάλα Χωράφια».

Ο αποκλεισμός θα είναι μικρής διάρκειας ενώ, σε ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων αναφέρει ότι την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Χανίων.


Tην Τετάρτη το Agronews έγραφε:

Μετά τη Νίκαια, συντονισμός κινήσεων για συμπαγές μέτωπο στους Ευζώνους

Με ένα συμπαγές μπλόκο στην περιοχή των Ευζώνων οι αγρότες της Μακεδονίας επιχειρούν να κάνουν τη διαφορά στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ την ίδια ώρα οι δυνάμεις Μπούτα παίρνουν κατεύθυνση προς τον κόμβο της Νίκαιας. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους βασικούς πυρήνες αγροτών από 11 περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας να έχουν αποφασίσει τη μαζική μετακίνηση των τρακτέρ προς την περιοχή των Ευζώνων, σε μια προσπάθεια να ενώσουν δυνάμεις, να αποφύγουν την πολυγλωσσία και να διαμορφώσουν ένα δεύτερο ισχυρό μέτωπο, το οποίο, αυτόνομα ή σε συνεργασία με τις δυνάμεις της Νίκαιας, θα καταφέρουν να καταστήσουν σαφή την παρουσία τους στα αγροτικά δρώμενα.

Όπως αναφέρει από νωρίς σήμερα το πρωί στο ρεπορτάζ του ο ανταποκριτής του AgroNews στη Θεσσαλονίκη Λεωνίδας Λιάμης, το συντονιστικό της Κεντρικής Μακεδονίας αποτελείται από αγρότες της Χαλάστρας, των Μαλγάρων, της Αλεξάνδρειας, της Χαλκηδόνας, του Αιγινίου, της Πέλλας (Γιαννιτσά και Σκύδρα), του Κιλκίς, των Κερδυλλίων, της Επαρχίας Λαγκαδά, του Τριλόφου, της Θέρμης και της Χαλκιδικής.

Στη Θεσσαλία πάντως, τον τόνο των εξελίξεων δίνουν αποκλειστικά οι συντονισμένοι με το δίκτυο Μπούτα αγρότες. Αντίθετα, οι «απόγονοι» του Κοκκινούλη και ενταγμένοι για χρόνια στο δίκτυο των Ενώσεων συνδικαλιστές και αγρότες δυσκολεύονται να βρουν κοινό τόπο και τρόπο έκφρασης των όποιων ανησυχιών τους για τα τεκταινόμενα στον αγροτικό χώρο. Οι όποιος συζητήσεις οργανώθηκαν, απ’ αυτή την πλευρά, στα κεφαλοχώρια του κάμπου δεν έφεραν καρπούς, αντίθετα, σε κάποιες περιπτώσεις, όξυναν τα παλιά πάθη και δυσκόλεψαν τις αποφάσεις για τη συνέχεια. Μια τέτοια συνάντηση αναμένεται να γίνει και την ερχόμενη Παρασκευή στον Πλατύκαμπο, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση με βάση την κινητικότητα στα άλλα μέτωπα και να ληφθούν κάποιες τελικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα μπορούν αν όχι να μετρηθούν οι δυνάμεις, τουλάχιστον να εκτιμηθούν οι φετινές διαθέσεις του αγροτικού κόσμου για τη συνέχεια. Το βέβαιο είναι ότι στον κόμβο της Νίκαιας, από τη στιγμή που οι δυνάμεις παραταχθούν δεν θα αφήσουν εύκολα τον εθνικό δρόμο. Το πόσο μακριά θα πάει αυτή η διαμαρτυρία θα εξαρτηθεί τόσο από τα κουράγια των ίδιων των αγροτών όσο και από τις κινήσεις καλής ή κακής θέλησης που θα γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης.  

 

Κινητικότητα στη Μακεδονία

 Προσυγκεντρώσεις τρακτέρ στις πλατείες χωριών την Τετάρτη και την Πέμπτη και μια ημέρα μετά, το απόγευμα της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου οργάνωση γενικής συνέλευσης στο Πολύκαστρο του Κιλκίς, με σκοπό να οριστικοποιηθεί η μορφή κι ο χρόνος εκδήλωσης των κινητοποιήσεών τους, αποφάσισε το συντονιστικό των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας, αποκλείοντας, πάντως, το κλείσιμο δρόμων.

Το νεοσύστατο αντιπροσωπευτικό όργανο των παραγωγών συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης 24 Ιανουαρίου στο κτίριο της περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη και μετά από μια σχεδόν τρίωρη συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και συχνά με λεκτικές αντεγκλήσεις (μάλιστα μία εξ’ αυτών οδήγησε τον αγροτοσυνδικαλιστή Κώστα Ανεστίδη, να αποχωρήσει εκνευρισμένος), έδωσε τελικώς το πράσινο φως να στηθούν μόνο δύο μπλόκα στην Κεντρική Μακεδονία, αντί των 11 που κατά παράδοση αναπτύσσονται, τοπικά, σε περιόδους αγροτικών κινητοποιήσεων.

Το βασικό επιχείρημα που οδήγησε στο να υιοθετήσει αυτή η στρατηγική ήταν η διαπίστωση, από την πλειονότητα των μελών του συντονιστικού, ότι η συνταγή των μικρών και διάσπαρτων αγροτικών μπλόκων, που ακολουθήθηκε σε όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις του κλάδου, εκ του αποτελέσματος, απέτυχε και δεν έχει νόημα να συνεχιστεί η εφαρμογή της.

Στην ίδια λογική αποφασίστηκε επίσης να υπάρξουν στοχευμένες κινήσεις για την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση για ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αντί του κλασσικού κλεισίματος δρόμων, ώστε να αποφευχθούν προστριβές με άλλες κοινωνικές ομάδες και κατά το δυνατόν να κερδηθεί και η μάχη τόσο των εντυπώσεων, όσο και για την εύνοια της κοινής γνώμης στον αγώνα τους.

«Δεν πρόκειται να κλείσουμε δρόμους. Θα σκληρύνουμε τη στάση μας με άλλες μορφές δράσης, επικεντρώνοντας κυρίως σε τελωνεία, λιμάνια, αεροδρόμια και άλλα κτήρια και δομές δημόσιου συμφέροντος, μηδέ εξαιρουμένου του ΥΜΑΘ», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, σε δηλώσεις του για την ανακοίνωση των αποφάσεων της συνεδρίασης.

Ο ίδιος απέφυγε να προσδιορίσει που θα στηθούν τα δύο σχεδιαζόμενα μπλόκα, αλλά από τις διευκρινίσεις του συνάγεται το συμπέρασμα –κάτι που ενισχύει και η επιλογή της περιοχής του Πολυκάστρου για τη διοργάνωση της συνέλευσης της Παρασκευής- ότι το ένα πιθανότατα θα αναπτυχθεί στο Τελωνείο των Ευζώνων, με δυνάμεις τρακτέρ που θα προέλθουν από την Πιερία, την Ημαθία, την Πέλλα, τη δυτική Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς.

Όσο για το δεύτερο μπλόκο, που θα πλαισιωθεί από τρακτέρ της Χαλκιδικής και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, εικάζεται ότι θα είναι μια επιλογή κάπου κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», καθώς είναι η μοναδική υποδομή στην περιοχή αυτή, με ισχυρό συμβολισμό, που μπορεί να «στριμώξει» την κυβέρνηση, εάν προκύψουν παρενέργειες στη λειτουργία της.

Όλα αυτά βέβαια θα κριθούν από το βαθμό στον οποίο θα ανταποκριθεί η βάση του αγροτικού κόσμου, διότι όπως παραδέχθηκε και ο κ. Δημαρχόπουλος, «είναι αλήθεια ότι οι αγρότες είναι κουρασμένοι. Δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση, αλλά θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να έρθουν κοντά μας». Ίσως η κόπωση να είναι κι ο λόγος για τον οποίο τα μέλη του συντονιστικού θα κάνουν ότι μπορούν να μη συρθεί και φέτος η κινητοποίηση σε μακρύ χρονικό διάστημα.

Το βασικό διεκδικητικό πλαίσιο του συντονιστικού Κεντρικής Μακεδονίας, που θα συνεχίσει να είναι σε ανοικτή επικοινωνία και με τις άλλες συλλογικότητες του αγροτικού κινήματος (αν και το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων των Γκόντια – Παναγή, όπως αναφέρεται, προσκλήθηκε δύο φορές να συμμετάσχει, αλλά δεν προσήλθε), με στόχο τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου, εστιάζει σε διορθώσεις στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και στο υψηλό κόστος παραγωγής, που δεν έχουν δημοσιονομικό βάρος, πλην όμως μπορούν να φέρουν άμεσο αποτέλεσμα στους παραγωγούς.

Δηλώνουν, μάλιστα, πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε διάλογο, σε περίπτωση που δεχθούν πρόσκληση από τον πρωθυπουργό, καθώς θεωρούν πως είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, εν αντιθέσει με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τον οποίο λένε πως οι δυνατότητες παρέμβασής του, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις που είχαν μαζί του, είναι μηδαμινές και ως εκ τούτου δεν έχει νόημα να τον συναντήσουν.

Να σημειωθεί πως το συντονιστικό της Κεντρικής Μακεδονίας αποτελείται από αγρότες της Χαλάστρας, των Μαλγάρων, της Αλεξάνδρειας, της Χαλκηδόνας, του Αιγινίου, της Πέλλας (Γιαννιτσά και Σκύδρα), του Κιλκίς, των Κερδυλλίων, της Επαρχίας Λαγκαδά, του Τριλόφου, της Θέρμης και της Χαλκιδικής, ενώ στο πλευρό τους έχει συνταχθεί και η Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών της περιοχής.

Σημειωτέον ότι το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 19.30 το βράδυ, θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συναποφασιστεί και οργανωθεί το πλάνο των κινητοποιήσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον ο πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρη Μόσχο στη σημερινή συνέλευση, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της Καστοριάς, αποφάσισαν να στήσουν το μπλόκο τους, την ερχόμενη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε ότι η συντονιστική επιτροπή του προαναφερόμενου μπλόκου διευρύνθηκε σε 11 μέλη από εννέα πέρυσι.

Στο μεταξύ, επεσήμανε ότι αύριο στις 19.30 στη γενική τους συνέλευση οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο Καλονέρι Βοϊου, πρόκειται να επικυρώσουν την απόφασή τους να στηθεί τη Δευτέρα 30/1 το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.


Απόσυρση της απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών τα ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ ζητά η Πανελλαδική Επιτροπή

Με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης αναφέρει τα εξής:

«Αφού πρώτα επέβαλλε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει, μέσω του διαβόητου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ),  μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των αγροτικών χρεών προς τον ΟΓΑ.  Μάλιστα, για να μην της ξεφύγει κανείς από όσους έχουν χρέη , έσπευσε, με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να  καταβάλουν τις εισφορές στον  ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του. Και παρά τη  «διαβεβαίωση» της κυβέρνησης ότι η διαβίβαση των οφειλών κάτω από 5000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων, είναι σίγουρο ότι αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για εκβιασμούς και απειλές κατασχέσεων, αλλά και άλλων αναγκαστικών μέτρων που μπορεί να σκαρφιστούν οι κυβερνώντες.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απαιτεί:

 * Αμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών τα ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ.

* Καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

* Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια  των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής τους μια – δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.

 * Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

 * Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 * Συντάξεις αξιοπρέπειας. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρισκόμαστε, ξανά φέτος,  στα μπλόκα του αγώνα, επειδή η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα των περσινών μπλόκων και  ψευδώς ισχυρίστηκε το αντίθετο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με την πολιτική της   ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΣΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΟΥΜΕ προσθέτει και  νέα προβλήματα ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΩΡΙΜΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΜΑΣ :

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης για τα χρέη στον ΟΓΑ.

 Συνεχίζουμε τη μάχη επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, με στήσιμο νέων μπλόκων και ενίσχυση αυτών που υπάρχουν, παίρνοντας δύναμη από το δίκιο μας και από την μαζική και δυναμική στήριξη στον αγώνα μας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Ολοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί.»   

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Στη γραμμή για Νίκαια, μαζεύονται στη Μακεδονία

Ξεσηκωμός επικρατεί στους αγρότες όλης της χώρας, με τους Θεσσαλούς που πρόσκεινται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, να προετοιμάζουν πυρετωδώς το μεγάλο μπλόκο της Νίκαιας που θα στήσουν την Πέμπτη 26 Γενάρη. Τους αγρότες να δώσουν δυναμικό παρόν στο σχηματισμό του μπλόκου της Νίκαιας κάλεσε την Τετάρτη με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.

«Όλοι μαζί είμαστε οι αγρότες. Αυτή την στιγμή τα μόνα μπλόκα που έχουν σχηματιστεί είναι τα μπλόκα που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Καλούμε και όλους τους άλλους συναδέλφους, να δώσουμε τον αγώνα σε ένα ισχυρό μπλόκο όπως αυτό της Νίκαιας. Η θέση τους είναι εκεί», κατέληξε.

Σημειώνεται πως στον κόμβο Αργυροπουλίου, στη Μελούνα, το μπλόκο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα είναι ιδιαίτερα μαζικό, ενώ τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί και στην Αγιά της Λάρισας.

Οι αγρότες που πρόσκεινται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων με περιοδείες, συσκέψεις και εξορμήσεις σε χωριά της περιοχής να επικοινωνήσουν το μήνυμα μαζικής συμμετοχής στο μπλόκο της Νίκαιας.

Παράλληλα, έχουν καθορίσει τα σημεία προσυγκέντρωσης των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων από τους νομούς της Θεσσαλίας από όπου συντεταγμένα θα καταφθάσουν μετά τη 1 το μεσημέρι στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας προκειμένου να στήσουν το μεγάλο μπλόκο.

Τα σημεία των προσυγκεντρώσεων είναι τα εξής:

 • Στις 10.30 π.μ. από την Ιτέα Καρδίτσας
 • Στις 11 π.μ. από το Βασιλί Φαρσάλων
 • Στις 11 π.μ. από το Μεγαλοχώρι και στις 11.30 π.μ. από τη Φαρκαδόνα Τρικάλων
 • Στις 12 μ. από τη διασταύρωση Γαλήνης και επίσης στις 12 μ. στους Αγίους Αναργύρους Λάρισας.

Στην Σερρών-Θεσσαλονίκης οι αγρότες

Κλειστή στο ύψος του Λευκώνα είναι, από λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, η εθνική οδός Σερρών- Θεσσαλονίκης, από αγρότες της περιοχής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στο μπλόκο που, όπως επισημαίνουν, τούς έστησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, εμποδίζοντάς τους να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στον Προμαχώνα, επεσήμανε «δεν ξέρω για πόσο θα κρατηθεί κλειστός ο δρόμος. Εμείς δεν επιθυμούμε να κλείσουμε την εθνική οδό. Σκοπός μας είναι να πάμε με τα τρακτέρ μας στον Προμαχώνα και να παραταχθούμε».

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί αγρότες συγκεντρώνονταν στην διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα Σερρών.

Κλειστή για τρίτη ημέρα η Ιόνια Οδός στην Άρτα
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κλειστή παραμένει και σήμερα η Ιόνια οδός στο ύψος του Αγίου Δημητρίου Πέτα, από τους αγρότες της Άρτας

Οι κινητοποιημένοι αγρότες δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση

Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού Μενιδίου – Ιωαννίνων.


Την Τρίτηη από τις επτά μέχρι τις εννέα το βράδυ σχηματίστηκε και νέο μπλόκο από κτηνοτρόφους στο ύψος του Κομποτίου αποκλείοντας συμβολικά και την παλαιά Εθνική Οδό.

Παρατεταγμένα στο Λούρο βρίσκονται τα τρακτέρ των αγροτών της Πρέβεζας, ενώ συμβολική κατάληψη της εφορίας των Ιωαννίνων αποφάσισαν για την 1η Φεβρουαρίου οι αγρότες που συναντήθηκαν στο Ροδοτό.

Ενισχύεται το μπλόκο της Ηλείας

Στο μπλόκο στο Λατίφι Αμαλιάδας, παραμένουν οι αγρότες- μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, ενώ καθημερινά ενισχύεται με περαιτέρω δυνάμεις.

Την Πέμπτη στις 11.00 το πρωί, οι αγρότες, θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, όπως αποφάσισαν την Τρίτη σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν, ενώ επί τάπητος είναι ο σχεδιασμός των επόμενων κινήσεών των αντιδράσεων τους.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές οι κατάσταση για τους αγρότες της Ηλείας, έχει φτάσει στα άκρα, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το φορολογικό ασφαλιστικό τα συνεχιζόμενα χτυπήματα του καιρού και τους δασικούς χάρτες.

Ζυμώσεις στην Καστοριά

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρη Μόσχο, σήμερα το βράδυ έχουν τη γενική τους συνέλευση οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην Καστοριά και την προσεχή Παρασκευή, στις 16:30, θα γίνει στο Αμύνταιο συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπου θα παρευρίσκονται αγροτοσυνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Μπούτας.

Το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017, στις 19:30, θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συναποφασιστεί και να οργανωθεί το πλάνο των κινητοποιήσεων, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

«Ν’ αγωνιστούμε μαζί και ας διαφωνούμε» απαντά στον Παλάσκα ο Μπούτας

«Δικαίως διαμαρτύρονται οι κτηνοτρόφοι της Ομοσπονδίας ότι αποκλείστηκαν από τις διαπραγματεύσεις πέρυσι με τον Πρωθυπουργό, όμως άλλοι τους έριξαν όχι εμείς», δήλωσε ο Βαγγέλης Μπούτας στην ΕΡΤ Λάρισας, απαντώντας στην επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

«Εμείς στο Μαξίμου είχαμε μαζί μας εκπρόσωπο των κτηνοτρόφων. Αυτοί που διαμαρτύρονται σήμερα, δεν εμφανίστηκαν καθόλου στο μπλόκο της Νίκαιας πέρυσι. Εμείς απευθύναμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους. Εκείνοι δεν εμφανίστηκαν και με αυτή την έννοια χαρακτήρισα την Ομοσπονδία ως «φάντασμα», ήταν άφαντοι» συμπλήρωσε ο κ. Μπούτας.

Ενόψει της καθόδου των τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας, σε υλοποίηση της απόφασης της πανελλαδικής Επιτροπής μπλόκων, ο Βαγγέλης Μπούτας κάλεσε τους κτηνοτρόφους να δώσουν το παρών φέτος, να αγωνιστούν όσο το επιτρέπει η σκληρή 24ωρη εργασία τους και ας διαφωνούν σε αρκετά σημεία των αιτημάτων.

«Με τη συζήτηση θα διαφωνήσουμε αλλά σίγουρα και κάτι θετικό θα βγει. Ας έρθουν μαζί μας, εμείς δεν αποκλείουμε κανένα. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους, γνωρίζω πολύ καλά πόσο σκληρά εργαζόνται και πόσο έχουν αδικηθεί από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων. Κάλεσμα απευθύνουμε και σε όλη την κοινωνία, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους. Μόνο μέσα από έναν αγώνα κοινό μπορούμε να ανατρέψουμε τις πολιτικές που όλους μας πλήττουν βάναυσα», δήλωσε ο Βάγγελης Μπούτας.

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Σε Νίκαια και Προμαχώνα την Πέμπτη οι αγρότες

Στις δυνάμεις που ελέγχει ο Βαγγέλης Μπούτας πέφτει, κατά κύριο λόγο, το βάρος των φετινών κινητοποιήσεων, με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, να εντείνει την προεργασία για κάθοδο των τρακτέρ στον κόμβο Νίκαιας την Πέμπτη 26 Iανουαρίου, ημέρα που αποφασίζουν να κλείσουν τον Προμαχώνα και οι αγρότες των Σερρών, ενώ δύο ισχυρά μπλόκα ετοιμάζει η Κεντρική Μακεδονία.

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο θεσσαλικό κάμπο και ιδιαίτερα στις περιοχές της Καρδίτσας και των Φαρσάλων, από όπου αναμένεται και ο κύριος όγκος των τρακτέρ που θα κατευθυνθούν στον κόμβο της Νίκαιας, αποτελούν παράγοντα, τον οποίο οι Ενωτικές Ομοσπονδίες θεωρούν ότι θα τον υπερβούν, αφού φέτος όπως τονίζουν κρίνεται η επιβίωση των αγροτών.

Αναχωρούν για Νίκαια οι αγρότες της Καρδίτσας

«Ραντεβού» στον κόμβο της Ιτέας δίνουν την Πέμπτη στις 10.30 το πρωί οι αγρότες της Καρδίτσας με τα αγροτικά τους μηχανήματα. Το κομβόι των τρακτέρ θα αναχωρήσει στη συνέχεια για τον κόμβο της Νίκαιας. Μάλιστα, ο αγροτικός σύλλογος Παλαμά με ανακοίνωσή του απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα τονίζοντας πως «έφθασε η ώρα του αγώνα».

Εσωστρέφεια στο μπλόκο των Τεμπών

Στις τάξεις των αγροτών που συμμετείχαν πέρυσι στο μπλόκο των Τεμπών, εξακολουθεί να υπάρχει εσωστρέφεια, που επιχειρήθηκε να ξεπεραστεί το απόγευμα της Τρίτης στη σύσκεψη της Φαλάνης, ενώ ενδεικτική των διαλυτικών τάσεων στις τάξεις τους είναι η απόφαση χωριών πάνω στον άξονα Λάρισας - Τρικάλων να στήσουν δικό τους μπλόκο, παρότι πέρυσι συμμετείχαν σε αυτό των Τεμπών. Συγκεκριμένα, οι αγρότες που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο δημοτικό σχολείο της Ραχούλας αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα «ισχυρό» μπλόκο πάνω στην εθνική οδό Λάρισας – Τρικάλων.

Να σημειωθεί ότι οι περίπου 30 αυτοί αγρότες, που βρέθηκαν στη σύσκεψη της Τρίτης, εκπροσωπούσαν τα χωριά που βρίσκονται στα δυτικά του νομού Λάρισας, στον άξονα της εθνικής οδού Λάρισας – Τρικάλων.

Η απόφαση που πάρθηκε είναι την Πέμπτη να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ώστε να μετρηθούν οι δυνάμεις και εν συνεχεία να αποφασιστεί η μετάβασή τους σε σημείο του δρόμου προς Τρίκαλα για τη δημιουργία νέου μπλόκου στη διασταύρωση με Ραχούλα – Αμυγδαλέα.

Παρόλα αυτά στη σύσκεψη στη Φαλάνη, έστω και εν μέσω διαφωνιών λήφθηκε απόφαση να βγουν με τα τρακτέρ στους δρόμους με πιο πιθανό σημείο, που αναμένεται να στήσουν μπλόκο να αποτελεί ο κόμβος του Πλατυκάμπου πάνω στην Εθνική Οδό

Βγαίνουν την Πέμπτη στον Προμαχώνα οι Σερραίοι

Από την Τετάρτη στις 12:00 το μεσημέρι τα τρακτέρ των αγροτών από τις Σέρρες θα συγκεντρώνονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα.

 

Με δύο ισχυρά μπλόκα «κατεβαίνει» η Κεντρική Μακεδονία

Προσυγκεντρώσεις τρακτέρ στις πλατείες χωριών την Τετάρτη και την Πέμπτη και μια ημέρα μετά, το απόγευμα της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου οργάνωση γενικής συνέλευσης στο Πολύκαστρο του Κιλκίς, με σκοπό να οριστικοποιηθεί η μορφή κι ο χρόνος εκδήλωσης των κινητοποιήσεών τους, αποφάσισε το συντονιστικό των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας, αποκλείοντας, πάντως, το κλείσιμο δρόμων.

Το νεοσύστατο αντιπροσωπευτικό όργανο των παραγωγών συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης 24 Ιανουαρίου στο κτίριο της περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη και μετά από μια σχεδόν τρίωρη συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και συχνά με λεκτικές αντεγκλήσεις (μάλιστα μία εξ’ αυτών οδήγησε τον αγροτοσυνδικαλιστή Κώστα Ανεστίδη, να αποχωρήσει εκνευρισμένος), έδωσε τελικώς το πράσινο φως να στηθούν μόνο δύο μπλόκα στην Κεντρική Μακεδονία, αντί των 11 που κατά παράδοση αναπτύσσονται, τοπικά, σε περιόδους αγροτικών κινητοποιήσεων.

Το βασικό επιχείρημα που οδήγησε στο να υιοθετήσει αυτή η στρατηγική ήταν η διαπίστωση, από την πλειονότητα των μελών του συντονιστικού, ότι η συνταγή των μικρών και διάσπαρτων αγροτικών μπλόκων, που ακολουθήθηκε σε όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις του κλάδου, εκ του αποτελέσματος, απέτυχε και δεν έχει νόημα να συνεχιστεί η εφαρμογή της.

Στην ίδια λογική αποφασίστηκε επίσης να υπάρξουν στοχευμένες κινήσεις για την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση για ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αντί του κλασσικού κλεισίματος δρόμων, ώστε να αποφευχθούν προστριβές με άλλες κοινωνικές ομάδες και κατά το δυνατόν να κερδηθεί και η μάχη τόσο των εντυπώσεων, όσο και για την εύνοια της κοινής γνώμης στον αγώνα τους.

«Δεν πρόκειται να κλείσουμε δρόμους. Θα σκληρύνουμε τη στάση μας με άλλες μορφές δράσης, επικεντρώνοντας κυρίως σε τελωνεία, λιμάνια, αεροδρόμια και άλλα κτήρια και δομές δημόσιου συμφέροντος, μηδέ εξαιρουμένου του ΥΜΑΘ», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, σε δηλώσεις του για την ανακοίνωση των αποφάσεων της συνεδρίασης.

Ο ίδιος απέφυγε να προσδιορίσει που θα στηθούν τα δύο σχεδιαζόμενα μπλόκα, αλλά από τις διευκρινίσεις του συνάγεται το συμπέρασμα –κάτι που ενισχύει και η επιλογή της περιοχής του Πολυκάστρου για τη διοργάνωση της συνέλευσης της Παρασκευής- ότι το ένα πιθανότατα θα αναπτυχθεί στο Τελωνείο των Ευζώνων, με δυνάμεις τρακτέρ που θα προέλθουν από την Πιερία, την Ημαθία, την Πέλλα, τη δυτική Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς.

Όσο για το δεύτερο μπλόκο, που θα πλαισιωθεί από τρακτέρ της Χαλκιδικής και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, εικάζεται ότι θα είναι μια επιλογή κάπου κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», καθώς είναι η μοναδική υποδομή στην περιοχή αυτή, με ισχυρό συμβολισμό, που μπορεί να «στριμώξει» την κυβέρνηση, εάν προκύψουν παρενέργειες στη λειτουργία της.

Όλα αυτά βέβαια θα κριθούν από το βαθμό στον οποίο θα ανταποκριθεί η βάση του αγροτικού κόσμου, διότι όπως παραδέχθηκε και ο κ. Δημαρχόπουλος, «είναι αλήθεια ότι οι αγρότες είναι κουρασμένοι. Δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση, αλλά θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να έρθουν κοντά μας». Ίσως η κόπωση να είναι κι ο λόγος για τον οποίο τα μέλη του συντονιστικού θα κάνουν ότι μπορούν να μη συρθεί και φέτος η κινητοποίηση σε μακρύ χρονικό διάστημα.

Το βασικό διεκδικητικό πλαίσιο του συντονιστικού Κεντρικής Μακεδονίας, που θα συνεχίσει να είναι σε ανοικτή επικοινωνία και με τις άλλες συλλογικότητες του αγροτικού κινήματος (αν και το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων των Γκόντια – Παναγή, όπως αναφέρεται, προσκλήθηκε δύο φορές να συμμετάσχει, αλλά δεν προσήλθε), με στόχο τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου, εστιάζει σε διορθώσεις στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και στο υψηλό κόστος παραγωγής, που δεν έχουν δημοσιονομικό βάρος, πλην όμως μπορούν να φέρουν άμεσο αποτέλεσμα στους παραγωγούς.

Δηλώνουν, μάλιστα, πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε διάλογο, σε περίπτωση που δεχθούν πρόσκληση από τον πρωθυπουργό, καθώς θεωρούν πως είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, εν αντιθέσει με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τον οποίο λένε πως οι δυνατότητες παρέμβασής του, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις που είχαν μαζί του, είναι μηδαμινές και ως εκ τούτου δεν έχει νόημα να τον συναντήσουν.

Να σημειωθεί πως το συντονιστικό της Κεντρικής Μακεδονίας αποτελείται από αγρότες της Χαλάστρας, των Μαλγάρων, της Αλεξάνδρειας, της Χαλκηδόνας, του Αιγινίου, της Πέλλας (Γιαννιτσά και Σκύδρα), του Κιλκίς, των Κερδυλλίων, της Επαρχίας Λαγκαδά, του Τριλόφου, της Θέρμης και της Χαλκιδικής, ενώ στο πλευρό τους έχει συνταχθεί και η Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών της περιοχής.

Τα μέχρι στιγμής μπλόκα

Μέχρι στιγμής έχουν στηθεί περί τα δέκα μπλόκα, σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Πρέβεζα, Ιόνια Οδό, επαρχιακή οδό Λάρισας-Κοζάνης, Κουλούρα Ημαθίας και Νάουσα. Το μήνυμα από αρκετές συνελεύσεις αγροτών που πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές κινείται στην κατεύθυνση να μη στηθούν πολλά μεμονωμένα μπλόκα, αλλά λιγότερα αριθμητικά και περισσότερο ισχυρά σε κομβικά σημεία. Επίσης εκτιμήσεις αγροτοσυνδικαλιστών αναφέρουν ότι, όταν δημιουργηθούν όλα τα μπλόκα, θα αποφασιστεί αν πρόκειται να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ή αν θα κάνουν κάποια δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα.

Αναλυτικότερα, σε καθημερινό δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου, 5 με 7 το απόγευμα, στο ύψος του Αιγίου, προχωρούν οι αγρότες της Αιγιαλείας. Ωστόσο, ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας αποφάσισε να μη συμμετέχει στις αγροτικές κινητοποιήσεις της περιοχής.

Αντίστοιχα, οι αγρότες του Τυρνάβου προχωρούν σε καθημερινό αποκλεισμό της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης, στον κόμβο του Αργυροπουλίου, από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα.

Τον κόμβο της Ιονίας Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στη θέση Άγιος Δημήτριος, έχουν κλείσει αγρότες και κτηνοτρόφοι της Άρτας. Στο μπλόκο έχουν παρατάξει τα τρακτέρ και αγρότες από το Κομπότι, που συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας.

Στο μπλόκο του Λούρου στην Πρέβεζα, ενισχύθηκαν τα τρακτέρ από γύρω αγροτικές περιοχές, ενώ σήμερα αναμένεται το συντονιστικό να καθορίσει την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεων. «Οι αγρότες της Πρέβεζας οργανώνονται για να μείνουν» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρέβεζας Σπύρος Κλινάκης.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας αγρότες της περιοχής, οι οποίοι ωστόσο δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων. «Δουλεύουμε ώστε μέχρι την Πέμπτη να έχουμε στήσει ένα αρκετά δυνατό μπλόκο» επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Θ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «ο καιρός είναι ένα θέμα, αλλά η αγανάκτηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα καταγράφεται μεγάλη και στο πλαίσιο αυτό προσβλέπουμε σε μεγάλη προσέλευση».

Περί τα 80 τρακτέρ «μετράει» το μπλόκο των Πραιτωρίων στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ οι Αγροτικοί Σύλλογοι Καζαντζάκη, Αρχανών και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου αποφάσισαν περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά των περιφερειών τους. Ο Αγροτικός Σύλλογος Οροπεδίου Λασιθίου αποφάσισε να προχωρήσουν από την Τετάρτη οι αγρότες σε κινητοποιήσεις στην είσοδο του Οροπεδίου.

Μπλόκο Μελούνας: Ο αγώνας των αγροτών πρέπει να γίνει όλης της κοινωνίας

Οι αγρότες του μπλόκου Μελούνας θέλουμε να ζητήσουμε την κατανόηση των συνανθρώπων μας που μπορεί να ταλαιπωρούνται αυτές τις ημέρες που ήμαστε στον δρόμο, αλλά θα θέλαμε να ξέρουν πως υπεύθυνη γι’ αυτή την κατάσταση είναι η κυβέρνηση που με της πολιτικές της μας οδηγεί στη φτωχοποίηση και το ξεκλήρισμα όπως άλλωστε και πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες.

Γι’ αυτό ζητάμε από τους συμπολίτες μας να ενισχύσουν και αυτοί με την φωνή τους τον αγώνα των αγροτών και να γίνει αγώνας όλης της κοινωνίας ενάντια στις πολιτικές που μας οδηγούν στη φτώχεια!!!

ΤΡΑΒΗΞΤΕ ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ ΚΑΙ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ!!!!

Την Τρίτη το Agronews έγραφε

Προεργασία για Νίκαια η Φαλάνη κρίνει τα Τέμπη

Τη σκυτάλη των τοπικών συλλαλητηρίων πήρε την Τρίτη η επαρχία Αγιάς, βγάζοντας τα αγροτικά της μηχανήματα στο Γερακάρι, ενώ βολιδοσκόπηση των αγωνιστικών προθέσεων των αγροτών θα γίνει την Τετάρτη στα Φάρσαλα, όπου το ραντεβού έχει δοθεί στην είσοδο της πόλης.

Στα Φάρσαλα σημειωτέον δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση από τα στελέχη της ΕΟΑΣΝΛ το τελευταίο 48ωρο, τα οποία πραγματοποίησαν συνεχείς επισκέψεις στα χωριά της επαρχίας.

Από την Τετάρτη στις 12:00 το μεσημέρι τα τρακτέρ των αγροτών από τις Σέρρες θα συκεντρώνονται στην διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα.

Παράλληλα, στα Τέμπη, δείχνουν πλέον να το σκέφτονται σοβαρά να βγουν στο δρόμο, με τις τελικές αποφάσεις ωστόσο να λαμβάνονται σε σύσκεψη που θα γίνει στις 7 το απόγευμα τη Τρίτης, στην Φαλάνη.

Βγήκαν στο δρόμο οι Αιγιώτες

Αγρότες, μέλη του αγροτικού συλλόγου Αιγίου έστησαν μπλόκο λίγο μετά τις 17:45 στη νέα εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου.

Η κίνηση των οχημάτων γίνεται από την παλαιά εθνική οδό, ενώ σύμφωνα με τον αγροτικό σύλλογο, οι κινητοποιήσεις
θα επαναληφθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη, οπότε θα ληφθούν νέες αποφάσεις.

Ενισχύεται το μπλόκο στα Πραιτώρια Ηρακλείου

Από τη Δευτέρα 23 Γενάρη και στο Ηράκλειο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις οι αγρότες με προμετωπίδα το μπλόκο των Πραιτωρίων όπου έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 80 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Τη Δευτέρα το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνέλευση του Μπλόκου και συγκροτήθηκε Επιτροπή Μπλόκου, με πυρήνα το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων. 

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα οργάνωσης του μπλόκου και ανοίγματος στη γύρω περιοχή, με κινητοποιήσεις σε χωριά του πρώην Δήμου Αστερουσίων (Τεφέλι, Χάρακας, Πύργος κ.ά.).

Παράλληλα, το μπλόκο ενισχύεται αφού από την Τρίτη καταφθάνουν τρακτέρ από γύρω χωριά. Επίσης στο μπλόκο πηγαίνουν μαζικοί φορείς και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών για επιβίωση.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ηρακλείου πραγματοποιεί εξορμήσεις σε γεωπόνους και καλλιεργητές - εμπόρους στη λαϊκή αγορά των Μεσαμπελιών στις νότιες συνοικίες του Ηρακλείου. 

Επίσης, προγραμματίζει συσκέψεις σε χωριά στα νότια του Δήμου Ηρακλείου ενώ οι Αγροτικοί Σύλλογοι Καζαντζάκη, Αρχανών και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου αποφάσισαν περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά των περιφερειών τους.

Τέλος, o Αγροτικός Σύλλογος Οροπεδίου Λασιθίου αποφάσισε να προχωρήσουν οι αγρότες, την Τετάρτη, σε κινητοποιήσεις στη είσοδο του Οροπεδίου.

Παραμένουν οι αγρότες στον Άγιο Δημήτριο Άρτας

Τον κόμβο της Ιονίας Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στη θέση Άγιος Δημήτριος, έχουν κλείσει από το μεσημέρι της Δευτέρας 23/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της Άρτας.

Στο μπλόκο έχουν παρατάξει τα τρακτέρ και αγρότες από το Κομπότι, που συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας.

Η τροχαία εξακολουθεί να κάνει εκτροπή της κυκλοφορίας οχημάτων από παρακαμπτήριους δρόμους. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, το απόγευμα αναμένεται ενίσχυση του μπλόκου με κτηνοτρόφους και αγρότες.

Στο μπλόκο του Λούρου στην Πρέβεζα, ενισχύθηκαν τα τρακτέρ από τις γύρω αγροτικές περιοχές, ενώ αναμένεται την Τετάρτη 25/1 το συντονιστικό να καθορίσει την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεων. 

Συνέχεια ζυμώσεων σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας
Οι συμμετέχοντες στη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας συναντώνται στις 18.00 της Τρίτης, προκειμένου να θέσουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις τους, τόσο σε επίπεδο ημερομηνιών, όσο και για το πού θα στηθούν μπλόκα.

Χαλάστρα, Μάλγαρα, Αλεξάνδρεια, Πέλλα, Χαλκιδική, Χαλκηδόνα και Κιλκίς είναι οι βασικοί πυρήνες της προσπάθειας που επιχειρείται, ενώ όπως επαναλαμβάνουν πως «στόχος μας είναι να έρθουμε σε συνεννόηση με όλους τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής, όπου και αν ανήκουν κομματικά, όπου και εντάσσονταν στις περσινές κινητοποιήσεις».

Στα αιτήματά της, η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, προτάσσει τα ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής.

Γενική συνέλευση, στις 19.00 το απόγευμα της Τρίτης στην Επανομή, έχουν προγραμματίσει οι αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης με στόχο να καθορίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχουν πρόθεση να έρθουν σε σύγκρουση με άλλους επαγγελματίες ή πολίτες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Βασίλης Μαυροσκάς, επισήμανε ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της Επανομής αποφάσισαν σε προηγούμενη συνάντηση τους να κινηθούν αυτόνομα, στήνοντας το μπλόκο τους πιθανόν στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»).

Βέβαια, όπως διευκρίνισε, η γενική συνέλευση είναι αυτή που τελικά θα καθορίσει το πως ακριβώς θα κινηθούν οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Παρατεταγμένα τα τρακτέρ στην Κουλούρα
Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

«Δουλεύουμε ώστε μέχρι την προσεχή Πέμπτη να έχουμε στήσει ένα αρκετά δυνατό μπλόκο», επεσήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρας Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «ο καιρός είναι ένα θέμα, αλλά η αγανάκτηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα καταγράφεται μεγάλη και στο πλαίσιο αυτό προσβλέπουμε σε μεγάλη προσέλευση».Τονίζεται ότι στις Σέρρες από τη Δευτέρα οι αγρότες κατεβάζουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών τους, ενώ επισημαίνεται ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Κατερίνης, που έγινε ύστερα από πρόσκληση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, αναμένεται να μαζευτούν ξανά πιθανόν το τρέχον Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τα αποτελέσματα των γενικών συνελεύσεων που κάνουν ή θα κάνουν την τρέχουσα εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πως θα κινηθούν.

Ζυμώσεις και στην Καστοριά
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρη Μόσχο, την προσεχή Παρασκευή, στις 16.30, θα γίνει στο Αμύνταιο συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπου θα παρευρίσκονται αγροτοσυνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Μπούτας.

Το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017, στις 19.30 το βράδυ, θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συναποφασιστεί και οργανωθεί το πλάνο των κινητοποιήσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα

Σε χορό κινητοποιήσεων και η Σάμος

Με μια σειρά συγκεντρώσεων που θα γίνουν τις επόμενες μέρες ο Αγροτικός Σύλλογος Σάμου συμμετέχει στο συντονισμένο αγώνα των αγροτών και στηρίζει τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 25 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Υδρούσα, την Πέμπτη 26 Γενάρη στα Κοντακαίικα και την Κυριακή 29 Γενάρη στο Καρλόβασι.

Σε σχετική ανακοίνωση ο Αγροτικός Σύλλογος θέτει και το πλαίσιο διεκδικήσεων των μικρομεσαίων αγροτών της Σάμου. Ειδικότερα διεκδικεί:

- Κατάργηση του αντιαγροτικού νόμου 4384 ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που διέλυσε την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που κατάργησε την αποκλειστικότητα  του Συνεταιρισμού στο σαμιώτικο κρασί.

- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Καμιά αλλαγή στη νομοθεσία για το τσίπουρο και τη σούμα.

- Αλλαγή του ΠΔ, για την αύξηση των ορίων στρεμματικής απόδοσης στο αμπέλι.

- Άμεση λειτουργία σφαγείου στη Σάμο με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Στην ανακοίνωση του ο Αγροτικός Σύλλογος αναφέρει επίσης:

«Η πολιτική ξεκληρίσματος της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ανελέητη και καταστροφική. 

- Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, σταδιακά, μέχρι το 2022.

- Ο διπλασιασμός, σχεδόν, του συντελεστή φορολόγησης (από 13% το 2016 ανεβαίνει στο 22% το 2017 κι έπεται συνέχεια στα επόμενα χρόνια), ενώ με τα τεκμήρια διαβίωσης φορολογούνται όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι εισόδημα και πόσο.

- Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24% και η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου που μαζί με αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και τα άλλα πολλά αγροτικά χαράτσια, που μας επιβάλουν, εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής.

- Η επιβολή πρόσθετου τέλους -το ονομάζουν "περιβαλλοντικό"- στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

- Η επιπλέον φορολόγηση στο κρασί και το τσίπουρο.

- Η κατάργηση του ΟΓΑ και η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να καλλιεργούν.

- Η ασυδοσία των μονοπωλίων και οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα αγροτικά εφόδια που εκτινάσσουν το κόστος παραγωγής και εξανεμίζουν το πενιχρό εισόδημά μας.

Και, βεβαίως, οι αγρότες θα υποστούμε και όλα τα άλλα δυσβάστακτα μέτρα που περιέχει το τρίτο μνημόνιο -μεγάλες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους κλπ.- που πλήττουν άγρια το ήδη πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο του λαού.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ 2015-2020, που εφαρμόζει με συνέπεια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Με τη νέα ΚΑΠ επιβάλλονται μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, που, μέχρι το τέλος του 2019, θα φτάσουν στο 60% -ήδη περικόπηκαν κατά 30% και πλέον- ενώ, με εργαλείο “σφαγής” το νόμο για το διαχωρισμό των αγροτών σε “κατά κύριο επάγγελμα ή μη” που ψήφισε η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στο αίτημα κάποιων δυνάμεων στα μπλόκα που υπηρετούν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών, αποκλείονται από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις κοντά στις 250.000 μικροί αγρότες. Επιβάλλονται, επίσης, νέοι περιορισμοί στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Όλα αυτά μας οδηγούν στο μόνο δρόμο που έχουμε: Στον αγώνα με τον Αγροτικό μας Σύλλογο στη Σάμο, με το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Μπλόκων σε όλη τη χώρα.

Δίνουμε τη μάχη της επιβίωσης και διεκδικούμε:

 • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες, με συντελεστή έως 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
 • Ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και "κούρεμα" του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων. Να  σταματήσει  η  αφαίμαξη   των  λογαριασμών  στην  Πειραιώς  για  την  εξόφληση  του  ΕΛΓΑ,  χωρίς  τη  συγκατάθεση  των  ιδιοκτητών  τους.
 • Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ. Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή ή το ζωικό κεφάλαιο.
 • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τις καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο, καθώς και από το εμπάργκο στη Ρωσία. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις».

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Δίωρα μπλόκα ως την Πέμπτη σε Αίγιο, Αργυροπούλι

Σε καθημερινό δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου, προχωρούν οι αγρότες της Αιγιαλείας από την Τρίτη, βγάζοντας τα τρακτέρ στους δρόμους και ξεκινώντας δυναμικά τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις τους. Ανάλογη απόφαση πήραν και οι αγρότες του Τυρνάβου, που προχωρούν σε αποκλεισμό της εθνικής Λάρισας-Κοζάνης, στον κόμβο του Αργυροπουλίου, από τις 18:00 έως τις 20:00.

Ειδικότερα από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη τα μέλη του αγροτικού συλλόγου Αιγίου θα αποκλείουν την εθνική οδό από τις 17:00 έως και τις 19:00, ενώ στην συνέχεια θα ληφθούν νέες αποφάσεις.

Όπως διαμηνύουν οι αγρότες της Αιγιαλείας από την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου βγαίνουν όλοι οι αγρότες της Αχαΐας μαζί με συμβολικούς αποκλεισμούς της νέας εθνικής οδού στην Πατρών – Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας.

Εν τω μεταξύ από το πρωί της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου, τα τρακτέρ έχουν βγει στους δρόμους δίνοντας το έναυσμα για τις δυναμικές κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

Όπως σημειώνει o εκπρόσωπος της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων Κώστας Τζέλλας: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στα δέκα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Δύο μπλόκα στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στην Πρέβεζα, στην Ιόνια οδό, στην επαρχιακή οδό Λάρισας-Κοζάνης, στην Κουλούρα Ημαθίας και στη Νάουσα. Το κάθε μπλόκο αποφασίζει μόνο του τι θα κάνει». 

Ο ίδιος τονίζει ακόμη: «Εμείς θα βγούμε την Πέμπτη και θα δημιουργηθεί το μπλόκο της Νίκαιας. Τα αιτήματά μας είναι τα ίδια με πέρυσι. Έχουν προστεθεί ωστόσο και κάποια νέα. Ζητάμε ακατάσχετο λογαριασμό στα 12.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα αιτήματα αφορούν το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το κόστος παραγωγής, τα κόκκινα δάνεια, τα ίδια με πέρυσι ουσιαστικά».

Την ίδια ώρα σε συνεχείς συζητήσεις βρίσκονται οι αγρότες και άλλων περιοχών της Ελλάδας οι οποίοι συντονίζουν μέχρι στιγμής τις κινητοποιήσεις τους. Όταν δημιουργηθούν όλα τα μπλόκα θα αποφασιστεί αν πρόκειται να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ή αν θα κάνουν κάποια δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα ανάλογη της περσινής. 

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, έχει στηθεί το πρώτο μπλόκο στη Θεσσαλία, στον κόμβο του Αργυροπουλίου, από αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, ενώ την Πέμπτη αναμένεται η έξοδος των τρακτέρ από Καρδίτσα, Τρίκαλα, Φάρσαλα και Λάρισα στον κόμβο της Νίκαιας, υπό την αιγίδα των Ενωτικών Ομοσπονδιών των αγροτικών Συλλόγων, Καρδίτσας, Τρικάλων "η Άνοιξη" και Λάρισας. Μέχρι τότε τα τρακτέρ θα συγκεντρωθούν στις πλατείες των χωριών στο πλαίσιο της καταμέτρησης των δυνάμεων.

Όσον αφορά τους αγρότες της Λάρισας, έχει προγραμματιστεί για σήμερα συγκέντρωση στη Φαλάνη προκειμένου να στηθεί μπλόκο στον Πλατύκαμπο. Αν η συγκέντρωση είναι μεγάλη τότε ίσως το μπλόκο να στηθεί όπως και πέρυσι στην περιοχή των Τεμπών. 

Παράλληλα μία δύναμη αγροτών των Φαρσάλων προγραμματίζουν συγκέντρωση την Τετάρτη με τα τρακτέρ στο γήπεδο της πόλης και από εκεί πιθανόν να κινηθούν προς το Δρούγο για να αποκλείσουν την Ε.Ο. Λαμίας- Καρδίτσας.

Την ίδια ώρα τρακτέρ έχουν παραταχθεί στις πλατείες των χωριών από τους αγρότες που θα ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους τις επόμενες ημέρες. Όπως αναφέρει στο o Βαγγέλης Μπούτας: «Την Τετάρτη αναμένεται να στηθεί μπλόκο στον Προμαχώνα και στις Σέρρες ενώ την Πέμπτη δημιουργείται νέο μπλόκο στη Θεσσαλία. Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα μπλόκα αλλιώς όλοι σήμερα θα ήμασταν έξω. Μέχρι τέλος της εβδομάδας πιστεύω πως θα έχει ολοκληρωθεί το στήσιμο των μπλόκων».  

Τέλος, στάση αναμονής αποφάσισαν να τηρήσουν οι περισσότεροι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και χωρίς ακόμη να προγραμματίζουν κάποιου είδους κινητοποίηση, ζητούν να «καθαρίσει ο κλάδος από αυτούς που υποτίθεται ότι τους εκπροσωπούν και βάζουν πρώτα και πάνω από όλα τις επιδιώξεις τους, είτε προσωπικές, είτε κομματικές». 

Υπογραμμίζοντας ότι παρατηρούν με ιδιαίτερη προσοχή τις δηλώσεις και τις κινήσεις των συναδέλφων τους που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι «δικαίως για τα επώδυνα μέτρα», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ότι «μπορεί αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς να μπήκαν πρώτοι από όλους στο στόχαστρο των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, αλλά κινητοποιήσεις και αγώνες πρέπει να δώσει όλη η κοινωνία μαζί».

Χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρετίζει τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, απ’ όλη τη χώρα, που πήραν μέρος στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 23 Γενάρη, «στα πλαίσια της απόφασης που πήραμε στην μαζική πανελλαδική σύσκεψη, στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, στη Λάρισα».

Συγκεκριμένα τονίζονται τα εξής: «Η μάχη που αρχίσαμε με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί με νέα, πιο ισχυρά, μπλόκα που θα στηθούν και με ενίσχυση αυτών που υπάρχουν.

Στο στόχαστρο του αγώνα μας βρίσκεται η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που, με τα μέτρα των μνημονίων και της νέας ΚΑΠ, επιχειρεί να συγκεντρώσει, ακόμα πιο γρήγορα, τη γη και την παραγωγή στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών, πετώντας στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης κι άλλες πολλές χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Αυτή η πολιτική, με τους βαρείς φόρους και τα φαρμακερά ασφάλιστρα στον ΟΓΑ, με την μεγάλη ακρίβεια στα αγροτοκτηνοτροφικά μέσα και εφόδια, με τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια, ληστεύει το λιγοστό εισόδημά μας που εξασφαλίζουμε με πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες . Κι είναι λιγοστό το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, επειδή οι τιμές παραγωγού που διαμορφώνει η «ελεύθερη» αγορά στο σύνολο, σχεδόν, των προϊόντων είναι πολύ χαμηλές, το κόστος παραγωγής πολύ υψηλό, οι επιδοτήσεις – ενισχύσεις περικόπτονται δραστικά, ενώ  οι ζημιές από την κακοκαιρία στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στο κεφάλαιο δεν αποζημιώνονται στο σύνολό τους από τον ΕΛΓΑ, τον οποίο χρυσοπληρώνουμε.

 Αντίθετα, αυτή η πολιτική, όχι μόνο δεν αγγίζει, αλλά ωφελεί πολύ τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας. Τους εμποροβιομηχάνους και τα μονοπώλια που αγοράζουν κοψοχρονιά τα προϊόντα μας και τα πουλούν πανάκριβα, κερδοσκοπώντας σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών. Τις τράπεζες που μας «στραγγαλίζουν» με τα επιτόκια και τα πανωτόκια. Τους μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα που αδημονούν να φύγουν από τη μέση οι μικρομεσαίοι αγρότες, για να ορμήσουν, σαν τις ύαινες, στη γη και στο βιός τους.

 Οι φτωχοί αγρότες στα χωριά έχουμε τα ίδια προβλήματα, ζούμε τα ίδια βάσανα με τους φτωχούς των αστικών κέντρων. Τους άνεργους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Τους εργατοϋπάλληλους με τα φτηνά μεροκάματα και τους χαμηλούς μισθούς που, μάλιστα, πολλές φορές, δεν πληρώνονται από τους εργοδότες. Τους μικρούς μαγαζάτορες, επαγγελματίες, βιοτέχνες κι εμπόρους που είναι καταχρεωμένοι στην εφορία, στην τράπεζα, στα ασφαλιστικά  ταμεία και ζουν με την αγωνία του λουκέτου και των πλειστηριασμών. Κι εμείς, όπως όλοι αυτοί, δεχόμαστε άγρια επίθεση από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μαζί τους και ενωνόμαστε στον κοινό αγώνα ενάντια στον κοινό αντίπαλο.

Στα μπλόκα  βγαίνουμε διεκδικώντας την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας. Αυτά τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα, η κυβέρνηση, όχι μόνο αρνείται να τα ικανοποιήσει, αλλά λέει αισχρά ψέματα πως, τάχα, δεν έχουμε  προβλήματα και αιτήματα, επιχειρεί να συκοφαντήσει τον αγώνα μας και να υποκινήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος μας.

 Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα στα χωριά και στις πόλεις να γυρίσουν την πλάτη στην κυβερνητική συκοφαντική προπαγάνδα και να στηρίξουν, με όλους τους τρόπους και κάθε μέσο, τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η λαϊκή αλληλεγγύη και συμπαράσταση, η συμμαχία των μικρομεσαίων αγροτών με τους εργαζόμενους, τους αυτοπασχολούμενους, τη νεολαία, μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα, ακόμα πιο αποφασιστικά.

Η μάχη συνεχίζεται. Ολοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί.»

Ολιγόλεπτη κινητοποίηση στην Μεσσήνη

Το γύρο της πλατείας της Μεσσήνης και ολιγόλεπτη κατάληψη του δρόμου έκαναν την Δευτέρα αγρότες της περιοχής, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ και στο Χανδρινού τρακτέρ και αγροτικά μηχανηματα βγήκαν στον κεντρικό δρόμο του χωριού. 

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις πρόκειται μάλιστα να κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες με μπλοκο σε κάποιο σημείο του οδικού δικτύου του νομού.

Πάντως οι αγρότες την Δευτέρα άφησαν για λίγη ώρα τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης και αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε τη δασική υπηρεσία της Μεσσήνης, προκειμένου να παραδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη «μεθόδευση δήμευσης των κτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, μέσω της κατάρτισης του Δασολογίου.

Βγήκαν τρακτέρ στο Γερακάρι

Στο Γερακάρι της Λάρισας παρατάχθηκαν το μεσημέρι αγροτικά μηχανήματα από αγρότες της περιοχής της Αγιάς, ενώ αναμένουν ενίσχυση και από άλλους συναδέλφους τους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Τα τρακτέρ στήθηκαν στην άκρη του δρόμου, όπου και παραμένουν, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους, οι συγκεκριμένοι αγρότες δεν πρόκειται να μεταβούν στο κόμβο της Νίκαιας την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, αλλά θα παραμείνουν στο σημείο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα προχωρούν σε αποκλεισμό του δρόμου.

Αγροτικός Σύλλογος Θηβών: Είμαστε σε κινητοποιήσεις, αλλά όχι με πολυήμερο αποκλεισμό

«Φέτος ο αγώνας μας θα έχει άλλη μορφή», δήλωσε στο STAR Λαμίας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θηβών, Ηλίας Χατζηδούρος, αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν τα μέλη του.

«Είμαστε σε κινητοποιήσεις. Η μορφή θα είναι τελείως διαφορετική από αυτή που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Το τρακτέρ είναι κάτι που πάντα θα υπάρχει και φαίνεται σα δύναμη, γιατί ξεχωρίζει τον αγρότη από τα άλλα επαγγέλματα, αλλά δε θα είναι πολυήμερος αποκλεισμός και εγκαταλελειμένα στο δρόμο. Θα έχουμε τελείως διαφορετικό παλμό και τόνο και εκπλήξεις», κατέληξε.

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Προθέρμανση με μπλόκο στη Μελούνα τρακτέρ σε πλατείες

Με μπλόκα προειδοποιητικού χαρακτήρα (Μελούνα) και ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων (Αίγιο, Κρήτη, Λούρο, Ηλεία), συνάμα με έξοδο τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων στις πλατείες των χωριών σε Καρδίτσα και Τρίκαλα ξεδιπλώνουν το σχεδιασμό τους για κάθοδο στη Νίκαια οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Βαγγέλη Μπούτα.

Πιο συγκεκριμένα, τo παρθενικό μπλόκο πανελλαδικά με τα τρακτέρ τους έστησαν οι αγρότες του Τυρνάβου, του Αργυροπουλίου και του Δαμασίου σέρνοντας τον χορό των κινητοποιήσεων, όπως είχαν προαναγγέλλει, με την Θεσσαλία να μοιάζει με καζάνι που βράζει κάτω από το βάρος των διαβουλεύσεων και των πολιτικών εξελίξεων.

Οι αγρότες οι οποίοι αντιδρούν στα μέτρα του τρίτου μνημονίου που τα χαρακτηρίζουν ληστρικά και εξοντωτικά για τον κλάδο τους και απαιτούν μεταξύ άλλων να αποσυρθεί το μέτρο φορολόγησης για το κρασί, συγκεντρώθηκαν αρχικά στην περιοχή της Τούμπας στον Τύρναβο και στις πλατείες του Αργυροπουλίου και Δαμασίου και εν συνεχεία σχηματίζοντας κομβόι κατευθύνθηκαν στην εθνική οδό Λάρισας- Κοζάνης στην Μελούνα στο ύψος του Αργυροπουλίου.

Εκεί παρέταξαν δεξιά και αριστερά στο οδόστρωμα τα τρακτέρ τους, χωρίς να κλείσουν την οδό και να διακόψουν την κυκλοφορία των διερχόμενων οχημάτων και αναμένουν εξελίξεις και αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων που θα παρθούν αρχής γενομένης της σύσκεψης της Δευτέρας στα Βρυσιά Φαρσάλων στις 7 το απόγευμα.

Παράλληλα καλούν σε μαζική συμμετοχή τους αγρότες της επαρχίας, ώστε μαζί με τους συναδέλφους τους από τους υπόλοιπους Νομούς Λάρισας, Καρδίτσας και Τρίκαλων, να στήσουν την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 ένα πανίσχυρο μπλόκο στην Νίκαια, καθώς την καίρια αυτή στιγμή, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν περισσεύει κανείς.

Στηρίζοντας έμπρακτα την πρώτη κινητοποίηση των αγροτών στην Μελούνα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας με εκπρόσωπό της τον Ρίζο Μαρούδα έδωσε δυναμικό παρόν.


Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Τα τρακτέρ στη Μελούνα παρέταξαν οι αγρότες

Σε δίωρο μπλόκο το μεσημέρι της Δευτέρας προχώρησαν οι Αιγιώτες, στη νέα εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου.Λίγα λεπτά μετά τις 15:30 αγρότες απέκλεισαν ένα κομμάτι της Ιόνιας Οδού, στη θέση Άγιος Δημήτριος.

Πιο αναλυτικά, στις στροφές του Αργυροπουλίου, στην Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης οι αγρότες του Τυρνάβου που πρόσκεινται στην ΠΑΣΥ δημιούργησαν το πρώτο επαρχιακό μπλόκο, παρατάσσοντας τα τρακτέρ.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν αγρότες από την περιοχή της Ελασσόνας, ενώ πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση στο περσινό μπλόκο των Τεμπών, που συνεδριάζει την Τρίτη στην Φαλάνη.

Μέχρι ώρας πάντως όσοι βγήκαν στο δρόμο με τα τρακτέρ συντάσσονται με τον Βαγγέλη Μπούτα.

Ας δούμε όμως πώς διαμορφώνονται οι πόλοι των φετινών κινητοποιήσεων ανά περιοχή:

-Πρώτα ενημέρωση στα χωριά, την Πέμπτη Νίκαια πάει ο Μπούτας

Κλίμα για κινητοποιήσεις με τελικό προορισμό τον κόμβο Νίκαιας την ερχόμενη Πέμπτη φτιάχνουν στο κάμπο αρχής γενομένης από την Δευτέρα οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι που ανήκουν στις δυνάμεις του Βαγγέλη Μπούτα.

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει ενημερώσεις ανά χωριό και έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες, όπως άλλωστε αποφασίστηκε το Σάββατο, έπειτα από συνεργασία των Ομοσπονδιών Καρδίτσας και Λάρισας.

 «Υπάρχουν οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων. Από Δευτέρα θα υπάρξουν και τρακτέρ στους δρόμους»: με αυτά τα λόγια ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, αναφέρθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ Πρακτορείο FM 104, στις κινητοποιήσεις των αγροτών, που προγραμματίζονται από σήμερα Δευτέρα 23.

Διευκρίνισε επίσης ότι ο προγραμματισμός «αναπροσαρμόζεται ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες σε διάφορες περιοχές».

Πέρα από το στήσιμο μπλόκων, αγρότες θα προβούν και σε διαμαρτυρίες «σε υποκαταστήματα ΕΛΓΑ, ΟΓΑ» όπως και σε τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Μπούτα, ενώ τρακτέρ θα μετακινηθούν σε πλατείες χωριών.

Στην ατζέντα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον κ.Μπούτα, «το φορολογικό, το ασφαλιστικό, ο ΕΛΓΑ (…) η Κοινή Αγροτική Πολιτική» αλλά και αιτήματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια, το κόστος παραγωγής, το κόστος του πετρελαίου και την επιστροφή του φόρου των καυσίμων όπως και το κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος «που αυξήθηκε κατά 50% (…) και τον ΦΠΑ που πήγε στο 24%» σημείωσε ο κ.Μπούτας.

Σημαντικό αίτημα τόνισε πως είναι και η θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού, καθώς και αφορολογήτου στο ύψος των «12.000 ευρώ ανά άτομο με 2.000 ανά παιδί, δηλαδή σε μια οικογένεια με δύο παιδιά να είναι 30.000 ευρώ».

Οι κινητοποιήσεις αφορούν, τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μπούτα και τον κλάδο της κτηνοτροφίας τόσο για «τα προβλήματα που υπάρχουν από παλαιότερα, όσο και για πρόσφατα με την κακοκαιρία», ενώ συμπεριλαμβάνονται και αιτήματα που άπτονται της παραγωγής κρασιού και της φορολόγησης του: «όταν ένα κιλό σταφύλι κάνει 30 λεπτά και ένα κιλό κρασί έχει φόρο 30 ακόμη λεπτά, είναι δώρον άδωρον να καλλιεργήσεις» καταλήγει ο κ. Μπούτας και απευθύνει κάλεσμα και στους πολίτες και ειδικότερα «τα λαϊκά στρώματα» να «είναι συμπαραστάτες» στον αγώνα των αγροτών.

Σύσκεψη αγροτών στον Παλαμά

Στις 18.30 στο κέντρο πολλαπλών χρήσεων του Παλαμά Καρδίτσας συσκέπτονται οι αγρότες που συντάσσονται με τον Βαγγέλη Μπόυτα.

Βγάζουμε τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και ετοιμαζόμαστε για το μπλόκο της Νίκαιας την Πέμπτη 26 Γενάρη!
ή στον καναπέ και στο καφενείο περιμένοντας το ξεκλήρισμα, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι αγρότες.

Στο μπλόκο της Νίκαιας την Πέμπτη και οι Τρικαλινοί

Στις 26 Ιανουαρίου οι αγρότες των Τρικάλων ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους συναδέλφους τους από τη Λάρισα και την Καρδίτσα στο μπλόκο της Νίκαιας.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «ΑΝΟΙΞΗ» ενημέρωσαν την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου για την απόφασή τους να συμμετάσχουν στο μπλόκο της Νίκαιας, με κάθοδο των τρακτέρ την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου

Με βασικά προβλήματα των αγροτών το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής τα μέλη των αγροτικών συλλόγων και της Τρικαλινής Ομοσπονδίας αναφέρθηκαν και στα ιδιαίτερα προβλήματα των αγροτών στα Τρίκαλα. Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι δεν αποζημιώθηκαν ακόμη οι αγρότες για τις ζημιές από τις πλημμύρες του περασμένου Οκτωβρίου και μίλησαν για την πρόσφατη κακοκαιρία που ολοκλήρωσε την καταστροφή.

Στο μεταξύ, κάλεσαν όλους τους αγρότες των Τρικάλων να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και να στηρίξουν το μπλόκο της Νίκαιας. Για αυτό το σκοπό το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν σχετικές συσκέψεις.

Με δύο προσυγκεντρώσεις θα μεταβούν την Πέμπτη στο μπλόκο της Νίκαιας. Η πρώτη προσυγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη στις 11 το πρωί στην πλατεία Μεγαλοχωρίου και η δεύτερη στις 11:30 το πρωί στη Φαρκαδόνα.

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών των Τρικάλων.

Δυτική Ελλάδα
Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις βρίσκονται αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Στην Αχαΐα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης, «πραγματοποιούμε συναντήσεις με συναδέλφους σε διάφορες περιοχές και τους ενημερώνουμε για τα βασικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις, όπως είναι για παράδειγμα το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής κ.ά.»

Σχετικά με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, ο Γιώργος Βεσκούκης είπε ότι «αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουμε».

Στην Ηλεία, η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων έχει απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση το πρωί της Δευτέρας στις 10:00 στη θέση Λατίφι Αμαλιάδας, που βρίσκεται στη διασταύρωση με την εθνική οδό Πατρών - Πύργου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η Παναιτωλοακαρνανική συντονιστική επιτροπή αγώνα αγροτών «Μπλόκο Κεφαλόβρυσου» έχει αποφασίσει για το πρωί της Δευτέρας στις 11:00 παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο και σε υποκατάστημα τράπεζας στη Βόνιτσας.

Ακόμη, έχει αποφασισθεί η παράταξη γεωργικών μηχανημάτων σε κεντρικά σημεία σε όλες τις αγροτικές περιοχές. Η αρχή αναμένεται να γίνει στις τοπικές κοινότητες Κατοχή και το Ευηνοχώρι, που βρίσκονται κοντά στο Μεσολόγγι

Εν τω μεταξύ στην είσοδο του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο, στο τέλος της οδού Καλλέργη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας διαμαρτυρία αγροτών στο πλαίσιο των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί αυτή την περίοδο.

Στην ολιγομελή συγκέντρωση παραβρέθηκαν μέλη του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και Σωματείων που υποστηρίζουν το ΠΑΜΕ.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό έκανε η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, ενώ μίλησε ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Στην σύντομη ομιλία του ο κ. Κοτοπούλης αναφέρθηκε στα τρέχοντα θέματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες , όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η βαριά φορολογία, η αύξηση των τιμών των εφοδίων, χαμηλές τιμές των προϊόντων και ειδικότερα των κτηνοτροφικών κλπ.

Μέσα στις επόμενες μέρες  πρόκειται να γίνει σύσκεψη αγροτών στην έδρα της Π.Ε. Αιτωλ/νίας στο Μεσολόγγι, για να παρθούν αποφάσεις για παραπέρα κλιμάκωση.

Μαγνησία
Σε διαδικασία προετοιμασίας, αλλά και λήψης οριστικών αποφάσεων για έναν νέο γύρο κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες της περιοχής του Βελεστίνου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ρήγα Φερραίου στην Μαγνησία

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές πρόθεσή τους είναι να «βγάλουν» τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αερινού προς το τέλος της εβδομάδας στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που ετοιμάζει ο αγροτικός κόσμος και μέχρι τοτε θα είναι παρατεταγμένα στις πλατείες των χωριών, ως προειδοποίηση για περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Αγγελής, από την περιοχή του Αερινού υπολογίζει έξοδο μέχρι 40 τρακτέρ στον οδικό κόμβο σε πρώτη φάση, χωρίς να έχει ακόμη αποφασισθεί η ημέρα της κινητοποίησης, που θα συνδυαστεί με την κάθοδο των τρακτέρ στη Νίκαια υπό τον Βαγγέλη Μπούτα.

Από την άλλη, οι αγρότες από την περιοχή του Αλμυρού, που παραδοσιακά δημιουργούν το μεγάλο και ισχυρό μπλόκο των Μικροθηβών, βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και προβληματισμού, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Χρήστο Πάντσιο, αφού δεν υπάρχει έντονη διάθεση για κινητοποίηση και δημιουργία μπλόκου στον κόμβο των Μικροθηβών.

Όπως ανέφερε, «θα εκτιμηθεί η κατάσταση και θα πράξουμε αναλόγως στο πλευρό των συναδέλφων μας». Ανάλογη στάση και διάθεση εκφράζουν και οι αγρότες από τις περιοχές του Πηλίου, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου Γιώργο Διανελλάκη να τονίζει ότι δεν διαφαίνεται κάποια διάθεση για κινητοποίηση και ότι θα εκτιμηθεί η κατάσταση στο επόμενο διάστημα

Κρήτη

Από το μεσημέρι της Δευτέρας ξεκίνησε η κινητοποίηση που διοργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών συλλόγων Νομού Χανίων και ο Κτηνοτροφικός σύλλογος Χανίων με το στήσιμο μπλόκου στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνης στο ύψος της διασταύρωσης με τα Μεγάλα Χωράφια.

Όπως και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις οι αγρότες αναμένεται να προχωρούν σε ολιγόλεπτους συμβολικούς αποκλεισμούς της οδικής κυκλοφορίας, δύο φορές την ημέρα.

Αρχικά οι αγρότες είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

Ο πρόεδρος των Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων, Μανούσος Σταυριανουδάκης, σε λόγο που εκφώνησε στην αγορά μεταξύ άλλων ανέφερε.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το δρόμο του αγώνα. Ότι κατακτήσαμε εμείς τα προηγούμενα χρόνια τα κερδίσαμε με την αξία μας και τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Τα μπλόκα της αγροτιάς είναι η δύναμη μας, έτσι θα αυξήσουμε την αγωνιστική μας πίεση προς την κυβέρνηση και την αναγκάζουμε να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας και όλοι μαζί μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε».

-Ξεχωριστό μέτωπο χτίζει η Κεντρική Μακεδονία
Ζυμώσεις γίνονται σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, αφού σε συνάντηση που έγινε το Σάββατο οι περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες από διάφορες περιοχές συγκρότησαν και επίσημα πλέον 18 μελή συντονιστική επιτροπή, η οποία και έχει την ευθύνη ενόψει κινητοποιήσεων

Η Συντονιστική Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε να ενημερώσει τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα στο πεδίο δράσης της για τη μορφή και τον τρόπο διαμαρτυρίας που εξετάζεται να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μάλιστα, όπως μας ανέφεραν, στόχος της Συντονιστικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας είναι να κάνει «άνοιγμα» και στις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί για την εκπροσώπηση του κλάδου, με σκοπό να βρουν κοινά σημεία επαφής και να ενώσουν ακόμη περισσότερο τις δράσεις τους.

Στη συνάντηση του Σαββάτου στον Τρίλοφο, συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών από, μεταξύ άλλων: Μάλγαρα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία, Πέλλα, Χαλκιδική, Χαλκηδόνα και Κιλκίς.

Στα αιτήματά της, η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, προτάσσει τα ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής. Την Δευτέρα στις 11 το πρωί, συνεδριάζει το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια, τοποθεσία που βρίσκεται στη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Στις Σέρρες, αγρότες πρόκειται να κατεβάσουν τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των χωριών και προς το τέλος του τρέχοντος μηνός, αναμένεται να κάνουν την άφιξή τους στον Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Επίσης, για τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια.

Τη συγκεκριμένη κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Βέροιας, που κήρυξε 24ωρη απεργία για την ημέρα αυτή.

Εξάλλου, στη Δυτική Μακεδονία, εκπρόσωποι των μπλόκων που είχαν στηθεί πέρυσι θα έχουν συνάντηση την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου προκειμένου να καθορίσουν τις κινήσεις τους σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, έντονα δυσαρεστημένοι από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων και φορέων που συμμετείχαν στις συσκέψεις στα Αμπελάκια Λάρισας και Σκύδρας Πέλλας.

Σχετικά δε με τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το αγροτικό ζήτημα, αναφέρουν ότι «μόνο για το αγροτικό ζήτημα δεν μίλησαν στη Βουλή», αλλά ακόμη και από αυτά τα λίγα που ειπώθηκαν, φάνηκε «ξεκάθαρα ότι κανείς τους δεν έχει ένα σαφές σχέδιο για την επιβίωση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, αν και όλοι συμφωνούν ότι αποτελεί το κλειδί για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση»

-Στήνουν μπλόκο στην Κουλούρα οι περσινοί της Πρωτοβουλίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημαρχείου, στο κέντρο της Βέροιας, πραγματοποιούν από τις 10.30 από τον κόμβο της Κουλούρας και κατευθύνονται με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα προς την πόλη.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα διαρκέσει έως και τις 14.00, οπότε και μεγάλη μερίδα των συμμετεχόντων -αγρότες και κτηνοτρόφοι- θα επιστρέψουν στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία, ξεκινώντας το στήσιμο του μπλόκου τους.

«Η Βέροια σήμερα κατεβάζει ρολά και όλοι μαζί οι φορείς και άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα διαμαρτυρόμαστε απέναντι στα μέτρα και την πολιτική της κυβέρνησης» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου.

Το μπλόκο της Κουλούρας πέρσι είχε συνταχθεί με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας.


Σε εγρήγορση οι Ζακυνθινοί

Από την περιοχή της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου, άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες του νησιού, οι οποίοι με ζεστές τις μηχανές των οχημάτων τους, περιμένουν τις αποφάσεις του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των αγροτών ώστε να κλιμακώσουν τις δράσεις τους.

Λίγο μετά τις δέκα το πρωί της Δευτέρας τα πρώτα τρακτέρ έκαναν την εμφάνισή τους στο κόμβο της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μίλησε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Ζακύνθου, Τιμόθεος Φαραός, ο οποίος επεσήμανε ότι «μετά από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, αποφασίσαμε μια πρώτη συγκέντρωση ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να κλιμακωθεί και με μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου».

«Για τους αγρότες, τους φτωχούς ανθρώπους το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί ακόμα πιο πολύ αυτή η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, από την κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο κ. Φαραός, ο οποίος τέλος δήλωσε ότι «σήμερα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, ο κόσμος πρέπει να παλέψει για τα δικαιώματά του, να παλέψει για την ασφάλιση και για να έχει καλή τιμή πώλησης το αγροτικό προϊόν για να μπορέσει να επιβιώσει».

Ήπειρος

Από το ιστορικό γεφύρι της 'Αρτας, ξεκίνησαν στις 11 το πρωί τις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι με 50 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο γεφύρι, στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και αυτή την ώρα στήνουν μπλόκο στην Ιόνια οδό στην έξοδο για την πόλη της 'Αρτας.

Λίγο νωρίτερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι, με τρακτέρ έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα την Ιόνια οδό στην έξοδο για την κωμόπολη και στην συνέχεια συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας.

Ο Σπύρος Κλινάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως το μπλόκο που στήθηκε στο Λούρο θα παραμείνει και ότι βρίσκεται σε συντονισμό με το Πανελλαδικό των 68 μπλόκων που συστάθηκε πέρυσι. Ο κ. Κλινάκης υπογράμμισε πως οι αγρότες ζητούν «να παραμείνουν στην δουλειά και τα χωράφια τους με αξιοπρέπεια».

Κάλεσμα Γκόντια στους παραγωγούς της Δράμας

Ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους απευθύνει ο Αδέσμευτος Αγροτικός Σύλλογος Νομού Δράμας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε σύσκεψη την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου και ώρα 6 το απόγευμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημαρχείο Δράμας.

«Δικαιολογίες δεν Υπάρχουν! Η παρουσία όλων μας είναι επιβεβλημένη!», σημειώνει στο λογαριασμό του στο facebook o Χρήστος Γκόντιας, εκ μέρους των παλιών νεολαίων, που το Σάββατο οργάνωσαν σύσκεψη στην παραλία Κατερίνης.

Η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΓΕΔΥ, στηρίζουν τους αγώνες των αγροτών

Την στήριξή της στους αγώνες των αγροτών εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), με ανακοίνωσή της.

ΑΔΕΔΥ και ΠΟΓΕΔΥ καταδικάζουν μεταξύ άλλων την «αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24%, την κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου, μαζί με την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, το σχεδιαζόμενο πρόσθετο τέλος («περιβαλλοντικό») στο νερό άρδευσης και την αύξηση της φορολόγησης στο κρασί και το τσίπουρο, που εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ έχει ως εξής:

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και η ΠΟΓΕΔΥ, εκφράζουν την αμέριστη αλληλεγγύη της στους φτωχομεσαίους αγρότες, που ξαναβγήκαν σήμερα στους δρόμους και τα μπλόκα του αγώνα για να αντισταθούν στην αντιαγροτική πολιτική της Κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης – μνημονίων – κεφαλαίου.

Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. έχει εξαπολύσει έναν πραγματικό «κοινωνικό πόλεμο» σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς, όλων των εργαζομένων του χωριού και της πόλης.

Φέτος, εφαρμόζονται τα φορομπηχτικά μέτρα που ψήφισε πέρυσι η Κυβέρνηση, στα πλαίσια του 3ου μνημονίου, με εξοντωτικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες, ενώ το νέο ασφαλιστικό τερατούργημα Κατρούγκαλου, στην πλήρη ανάπτυξή του, λειτουργεί ως ένα ακόμη βάρβαρο φορολογικό σύστημα αφαίρεσης πολύτιμων πόρων από την αγροτική οικογένεια.

Η οικονομική κατάσταση και η παραγωγική δυνατότητα των αγροτών βάλλεται με πολλούς τρόπους: τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ (που καταργείται και συγχωνεύεται στον ΕΦΚΑ, με περικοπή συντάξεων κατά 60%) μέχρι το 2022, διπλασιασμός σχεδόν του συντελεστή φορολόγησης (από 13% το 2016, ανεβαίνει στο 22% το 2017 κι έπεται συνέχεια τα επόμενα χρόνια), φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων, ενώ με τεκμήρια διαβίωσης φορολογούνται όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι εισόδημα και πόσο.

Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24% και η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου, μαζί με την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, το σχεδιαζόμενο πρόσθετο τέλος («περιβαλλοντικό») στο νερό άρδευσης και η αύξηση της φορολόγησης στο κρασί και το τσίπουρο εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής.

Με το «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων», που ψηφίστηκε πέρυσι τον Μάιο (άρθρο 65 του πολυνομοσχεδίου του 3ου Μνημονίου), ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» αποκλείει από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις περίπου 450.000 μικρούς αγρότες, ενώ με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ (2015-2020) επιβάλλονται μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, που, μέχρι το τέλος του 2019, θα φτάσουν στο 60% – ήδη περικόπηκαν κατά 30% και πλέον. Έρχονται, επίσης, νέοι περιορισμοί στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Οι τράπεζες, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα αρπακτικά του αγροτικού εισοδήματος, αφού με τα ληστρικά επιτόκια και τα πανωτόκια διογκώνουν τα χρέη των αγροτών, με κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια και τα χωράφια τους, ενώ με την «πιστωτική» κάρτα, κρατάνε σε ομηρία τους αγρότες σε ότι αφορά τις υπάρχουσες και μελλοντικές ενισχύσεις.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά αλλαγή στο ασφαλιστικό, φορολογικό κλπ, λόγω μνημονίου, αλλά έχει… καλές προθέσεις. Όμως οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. δεν  μπορούν να γίνουν ξανά φέτος πιστευτές.

Ισχυρό όπλο όλης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αποτελεί η συμμαχία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με το αγωνιστικό κίνημα των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν από μνημόνια και λιτότητα, την ώρα που καρτέλ, τραπεζίτες και αγροβιομήχανοι θησαυρίζουν από την εργασία και την εκμετάλλευση μικρομεσαίων αγροτών και εργαζομένων.

Η ΠΟΓΕΔΥ καλεί τα Πρωτοβάθμια Σωματεία της να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις συμπαράστασης στη φτωχομεσαία αγροτιά, που πραγματοποιούνται στα μπλόκα του αγώνα, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής – αντιλαϊκής  πολιτικής της Κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ.

Επίσης η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Νομαρχιακά της Τμήματα και τα σωματεία να πάρουν πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα των αγροτών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire