BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Με άλλη όρεξη για τα ξινά πετυχαίνοντας αύξηση αποδόσεων έως και 30%

Ασυµβίβαστος και δραστήριος, ο τέταρτης γενιάς παραγωγός Σταύρος Κλαουδάτος, δείχνει να έχει διαγνώσει νωρίς τις προοπτικές ανάπτυξης της δενδροκαλλιέργειας στο νοµό Αιτωλοακαρνανίας. Σήµερα οι επενδύσεις του µετρούν 280 στρέµµατα εσπεριδοειδή και 100 στρέµµατα ελιές Καλαµών στο Νεοχώρι Μεσολογγίου, διεκδικώντας µάλιστα συνεχώς το κάτι παραπάνω από τις εκτάσεις του.

42-43

Γιάννης Ρούπας

612
0

Εδώ και µια πενταετία είναι σταθερός συνεργάτης της Timac Agro | ΛΥ∆Α, ενώ φέτος πήρε την απόφαση να χρησιµοποιήσει αποκλειστικά τα προϊόντα θρέψης της εταιρίας σε όλα τα κτήµατα εσπεριδοειδών, όπως και στις ελιές Καλαµών. Ο ίδιος δηλώνει ικανοποιηµένος µε το αποτέλεσµα, τόσο ως προς την ποιότητα των προϊόντων του όσο και για ποσοτικά στοιχεία που συναρτώνται µε την καρποφορία. Σ’ αυτό το πλαίσιο, επιλέγει να ακολουθεί πιστά τα συνιστώµενα ολοκληρωµένα προγράµµατα θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α.

«Η µέχρι στιγµής πορεία της καλλιέργειας µιλά από µόνης της» αναφέρει στην Agrenda ο Σταύρος Κλαουδάτος, υπογραµµίζοντας την αποτελεσµατικότητα των προϊόντων της Timac Agro | ΛΥ∆Α και εξηγώντας ότι σε βάθος λίγων ετών παρατηρείται αύξηση παραγωγής της τάξεως του 30-35% χάρη στη θρέψη µε τα εξειδικευµένα προιόντα τεχνολογίας της εταιρίας.

Πιο συγκεκριµένα, στις εκτάσεις µε µανταρίνια της «δεσποινίδας» Κληµεντίνης από τους 4 µε 4,5 τόνους ανά στρέµµα οι αποδόσεις άγγίζουν χρόνο µε το χρόνο τους 6 µε 6,5 τόνους. Αντίστοιχα στα πορτοκάλια Λάνε Λέιτ, οι αποδόσεις από τους 2,5 τόνους στο στρέµµα πλησιάζουν τους 4, παίρνοντας παράλληλα ένα προϊόν σε µεγαλύτερο σε µέγεθος για το οποίο η αγορά θα πληρώσει το κάτι παραπάνω. Την τριπλέτα στα ξινά κλείνουν οι Ναβαλίνες, όπου τα παραγωγικά δέντρα από 3 έως 3,5 τόνους καρπού το στρέµµα προ τριετίας, σήµερα κινούνται σε στρεµµατικές αποδόσεις που ξεπερνούν τους 5 τόνους µε σταθερή µάλιστα εικόνα αποδόσεων ανά έτος. Όπως σχολιάζει ο παραγωγός, «µε εφαρµογή των προϊόντων της Timac Agro | ΛΥ∆Α πήρα περισσότερο καρπό, πιο εµφανίσιµο και µε µεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ράφι».

Πρωιµότητα και υψηλά σάκχαρα στη Ναβαλίνα δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία 

Η εικόνα του τελικού προϊόντος αποτελεί τον καθρέπτη της ποιότητας των φροντίδων, µε τις Ναβαλίνες στο κτήµα του Σταύρου Κλαουδάτου να εµφανίζουν νωρίτερα χρώµα, δίνοντας την πολυπόθητη πρωιµότητα και αυξηµένο ειδικό βάρος, στοιχεία που τραβάνε το µάτι τόσο των εµπόρων όσο και των καταναλωτών.

Η πρωιµότητα επιτρέπει επίσης στο δέντρο να ξεκουραστεί πιο γρήγορα, ώστε να είναι σε θέση να αποδώσει τα αναµενόµενα και την επόµενη χρονιά, σταθεροποιώντας το ύψος της παραγωγής και αποτρέποντας τα απρόβλεπτα σκαµπανεβάσµατα στην παραγωγή που κοστίζουν.

Καθιστά ικανή την παραγωγή ακόµα και σε αλκαλικά εδάφη το KSC Sulfacid

«Μαγικό» χαρακτήρισε ο Σταύρος Κλαουδάτος το υδατοδιαλυτό KSC Sulfacid, ένα προϊόν αζωτούχας υδρολίπανσης πλούσιο σε Θείο (15-0-0 +41% SO3) που αξιοποιεί την συνεργιστική δράση µεταξύ αυτών των δύο στοιχείων, δρώντας και ως οξινιστής. Ο παραγωγός σηµειώνει πως αγόρασε το κτήµα που επισκέφτηκε η Agrenda από κάποιον συγχωριανό ο οποίος είχε αποφασίσει να ξηλώσει τα δέντρα λόγω των εδαφολογικών προβληµάτων (υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου και υψηλό pH) που φαίνονταν άλυτα στα µάτια του. Ωστόσο, χρησιµοποιώντας τα σκευάσµατα της Timac Agro | ΛΥ∆Α, κατάφερε να αναγεννήσει το κτήµα και να το κάνει «εργοστάσιο», χαρίζοντάς του όρεξη και ενδιαφέρον για περαιτέρω ενασχόληση µε τα δενδρώδη.

Όπως συµπληρώνει η τοπική σύµβουλος θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α, Άντα Καραχασάνη, το KSC Sulfacid εξουδετερώνει τα εδαφικά άλατα και διορθώνει τα ακατάλληλα αλκαλικά εδάφη της περιοχής, µειώνοντας το αβιοτικό στρες στα δέντρα. Παράλληλα, η περιεκτικότητα του σε άζωτο επιτρέπει την ενίσχυση της επιφανειακής λίπανσης, αποτελώντας µία λύση που δένει αρµονικά στα προγράµµατα ολοκληρωµένης θρέψης.

Ζωντανεύει αμέσως το δέντρο με εφαρμογή Fertileader Rame

Η ευρεία γκάµα των κοκκωδών λιπασµάτων της Timac Agro | ΛΥ∆Α, που ήρθαν και «κούµπωσαν» στα θέλω της περιοχής του Νεοχωρίου ήταν ο λόγος που εδραιώθηκε η συνεργασία µεταξύ του Ηλία Μαυράκη, ιδιοκτήτη καταστήµατος µε γεωργικά εφόδια και της Timac Agro | ΛΥ∆Α εδώ και µία διετία.

Όπως εξηγεί ο Ηλίας Μαυράκης στην Agrenda, βρισκόταν σε επαφή µε ανθρώπους της εταιρίας εδώ και αρκετά χρόνια, µε τον καταλύτη για την εδραίωση της µεταξύ τους συνεργασίας να αποτελεί η ευρεία γκάµα των προϊόντων της εταιρίας, τα οποία «κούµπωσαν» στα θέλω των τοπικών παραγωγών και βοήθησαν στην επίλυση των µακροχρόνιων προβληµάτων υψηλού pH (8+ σε πολλές περιπτώσεις) στα εδάφη της περιοχής. Λόγω αυτών των αποτελεσµάτων, το κατάστηµα ξεκίνησε πιο εκτεταµένη συνεργασία µε την Timac Agro | ΛΥ∆Α, η οποία χρόνο µε το χρόνο δείχνει να ενισχύεται όλο και περισσότερο.

Παράλληλα, είναι και ο ίδιος παραγωγός εσπεριδοειδών και ήταν αυτός που πρώτος αποφάσισε να χρησιµοποιήσει πρόγραµµα ολοκληρωµένης λίπανσης βασισµένο αποκλειστικά στα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α. Με τα πρώτα αποτελέσµατα να τον έχουν ενθουσιάσει, πλέον τα συνιστά χωρίς δισταγµό σε όλους τους παραγωγούς του.

Λίπασµα πολυεργαλείο το Duofertil

Τα λιπάσµατα της Timac Agro | ΛΥ∆Α µε τεχνολογία Duofertil βρήκαν την απόλυτη εφαρµογή στην περιοχή του Νεοχωρίου όπως επισηµαίνει ο Ηλίας Μαυράκης και γι’ αυτό βρήκαν την θέση τους στο κατάστηµά του. Όπως εξηγεί η Άντα Καραχασάνη, τοπική σύµβουλος θρέψης της Timac Agro | ΛΥ∆Α , το προϊόν ενσωµατώνει την τεχνολογία MPPA DUO και παρέχει λιπαντικές µονάδες στα φυτά καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο σύµφωνα µε την πραγµατική τους ανάγκη, χωρίς να επιτρέπει την απώλεια θρεπτικών στοιχείων. Παράλληλα, εξασφαλίζει γρήγορη εκκίνηση, βέλτιστη ριζοβολία και µακρά τροφοδοσία.

 «Σαν να µη πέρασε παγετός το Μάρτη απ’ τα δέντρα»

Με την ιδιότητα του παραγωγού, ο Ηλίας Μαυράκης εξηγεί στην Agrenda πως τόσο συνεργαζόµενοι αγρότες όσο και ο ίδιος εφάρµοσαν πρόγραµµα διαφυλλικής θρέψης µε τους βιοδιεγέρτες της Timac Agro | ΛΥ∆Α ώστε τα δέντρα να έχουν το ελάχιστο δυνατό σοκ από τα όψιµα κρύα του Φλεβάρη – Μάρτη, µε τα δέντρα να ανταποκρίνονται πολύ θετικά και να είναι και φέτος εξίσου παραγωγικά παρά τις δυσµενείς συνθήκες. Σηµειώνεται πως η θρέψη µε προϊόντα της εταιρίας αποσκοπεί µεταξύ άλλων και στην επίτευξη αειφορίας, ώστε το παραγωγικό δυναµικό των εσπεριδοειδών να ξεδιπλώνεται κάθε χρόνο, δίχως κακές χρονιές.

Άµεσα διαφορά είδαν συνεργαζόµενοι παραγωγοί όπως εξηγεί ο Ηλίας Μαυράκης, κάνοντας χρήση του Fertileader Rame µε τεχνολογία SEACTIV, µε πιο πράσινο φύλλωµα στα δέντρα και µεγαλύτερη ζωντάνια. Το Fertileader Rame αποτελεί ένα σκεύασµα διπλής δράσης, τόσο ως λίπασµα αλλά και ως βιοδιεγέρτης, κατάλληλο για διαφυλλικές εφαρµογές και ειδικά σχεδιασµένο για καλλιέργειες που εµφανίζουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χαλκό.

Όπως συµπληρώνει o Ιάκωβος Γιακουµεττής, Key Account Manager & Technical Demonstrator  της Timac Agro | ΛΥ∆Α, το Fertileader Rame περιέχει σε ποσοστό 11,9% νιτρικό χαλκό, ενώ χάρη στην τεχνολογία SEACTIV εξασφαλίζει µεγάλη προσκολλητικότητα στα φύλλα και διασυστηµατικότητα στο φυτό. Επιπροσθέτως, αυξάνει την αντοχή στο αβιοτικό στρες των φυτών ενώ ενισχύει τις φυσιολογικές διεργασίες τους, εξοικονοµώντας ενέργεια από τις µεταβολικές διεργασίες των δένδρων η οποία µπορεί να διοχετευτεί τελικά στη µεγιστοποίηση του παραγωγικού δυναµικού.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία