BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Αξιώσεις στη διεθνή αγορά από θρέψη για 15 τόνους το στρέμμα σε ντομάτα και αγγούρι

Με 30 χρόνια εµπειρίας στα θερµοκήπια µε καλλιέργειες ντοµάτας και αγγουριού, ο Νίκος Χαραλαµπάκης, µοιάζει να έχει βρει τη συνταγή για να πρωταγωνιστεί στις διεθνείς αγορές µε εµπορεύσιµη σοδειά άριστης ποιότητας η οποία δεν επηρεάζεται ούτε από αβιοτικούς παράγοντες, όπως η πρόσφατη µακρά περίοδος ξηρασίας που έπληξε την Κρήτη.

42-43_01_5

Καλλιόπη Τσαρνά

334
1

Καλλιεργεί επιτραπέζιες ντοµάτες τσαµπί και ντοµατίνια τύπου βελανίδι, σε 32 στρέµµατα θερµοκηπιακών εγκαταστάσεων, µε απόδοση µέχρι και 15 τόνους ανά στρέµµα.  Όπως λέει φέτος λόγω καιρικών συνθηκών «τα φυτά τρέχουν και δεν τα προλαβαίνουµε» συµπληρώνοντας πως «ένα φυτό που χρειάζεται 1,5 µήνα για να φτάσει στο σύρµα του θερµοκηπίου, σε 20 µέρες έχει φτάσει».  Για υψηλές αποδόσεις και ποιότητα παραγωγής, η σειρά των κρυσταλλικών λιπασµάτων KSC της  Timac Agro | ΛΥ∆Α είναι σύµµαχοι του Νίκου και των καλλιεργειών. Από την οµάδα της Timac Agro | ΛΥ∆Α η  Έφη Πισκόπου, Operational Marketing & Product Manager, η Ελένη Μάντζιου, Τεχνικός Πωλήσεων και Σύµβουλος Θρέψης του νοµού Λασιθίου και ο Μπάµπης Παπαδοπούλης, Περιφερειακός ∆ιευθυντής Πωλήσεων για την Κρήτη και τη Ρόδο, επισκέπτονται τακτικά τα θερµοκήπια του παραγωγού για να τον συµβουλέψουν και να τον καθοδηγήσουν ως προς την χρήση των εξειδικευµένων προϊόντων θρέψης της εταιρείας.

 Άµεσα ορατά αποτελέσµατα

«Το ρίχνω σήµερα και βλέπω την διαφορά αύριο» λέει ενθουσιασµένος ο παραγωγός. Τα λιπάσµατα είναι άµεσα αφοµοιώσιµα από τα φυτά. Ενισχύουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπού κάνοντας πιο έντονο το χρώµα και αυξάνοντας το µέγεθος του. Με τη χρήση των λιπασµάτων παρατήρησε αύξηση της βλάστησης, της ανθοφορίας και της καρπόδεσης. Η σειρά κρυσταλλικών λιπασµάτων KSC κάνει πολλαπλή δουλειά στις καλλιέργειες κηπευτικών, καθώς αυξάνει το µέγεθος του καρπού, βελτιώνει το χρώµα του, ενισχύει τη φωτοσυνθετική δραστηριότητα και την άµυνα του φυτού ενάντια σε αβιοτικούς παράγοντες, όπως η πρόσφατη µακρά περίοδος ξηρασίας που έπληξε την Κρήτη. Συνολικά βελτιώνεται η απόδοση των φυτών και καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες θρέψης τους. Τα λιπάσµατα της σειράς KSC έχουν ισχυρή βιοδιεγερτική δράση στη µεταβολική δραστηριότητα της καλλιέργειας και εξασφαλίζουν τη ρύθµιση του pH και της αγωγιµότητας του θρεπτικού διαλύµατος για αποτελεσµατικότερη θρέψη.

Σωστή θρέψη στο θερµοκήπιο

«Όλα ξεκινούν από τη σωστή θρέψη γιατί αλλιώς χάνουµε τον καρπό» τονίζει ο παραγωγός. Ο ίδιος χρησιµοποιεί τα λιπάσµατα της σειράς KSC µε τεχνολογία PHYTACTYL της Timac Agro | ΛΥ∆Α, µετά από αναλύσεις εδάφους, για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της καλλιέργειάς του. Το προϊόν KSC VII - Perla έχει υψηλά επίπεδα ασβεστίου ενισχύοντας παράλληλα την απορρόφηση, µεταφορά και αφοµοίωση θρεπτικών στοιχείων από τις ρίζες στο φυτό και το χρησιµοποιεί ο παραγωγός µε στόχο την αύξηση της αντοχής, της ποιότητας και της διάρκειας συντήρησης των καρπών. Ο καλλιεργητής εφαρµόζει το προϊόν KSC III το οποίο δίνει µια διαρκή, σταθερή και πλούσια ανθοφορία. Το προϊόν KSC V είναι πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο ενώ το KSC VI  είναι ένα κρυσταλλικό λίπασµα κατάλληλο για όλα τα στάδια ανάπτυξης. Και τα δυο είναι εµπλουτισµένα µε ιχνοστοιχεία και χορηγούνται στις καλλιέργειες για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες θρέψεις τους, βοηθώντας την συνεχή άνθιση, οµοιόµορφη καρπόδεση, διόγκωση και ωρίµανση των καρπών.

Με αξιώσεις στη διεθνή αγορά

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της σοδειάς επιτρέπουν την εξαγωγή των προϊόντων του σε διεθνείς αγορές και σε πολύ υψηλές τιµές. «Η επένδυση που κάνω στα προϊόντα λίπανσης, µέσα σε λίγους µήνες, µου έχει κάνει απόσβεση» λέει χαρακτηριστικά ο έµπειρος παραγωγός από την Κρήτη. Η εξασφάλιση της σωστής θρέψης σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας είναι το βασικότερο µέτρο που µπορεί να εφαρµόσει ο παραγωγός για να εξασφαλίσει τη µέγιστη απόδοση των καλλιεργειών του. Μετά τη γνωριµία του µε τα λιπάσµατα και το προσωπικό της Timac Agro | ΛΥ∆Α, ο καλλιεργητής θερµοκηπιακής ντοµάτας, δεν θα άλλαζε απολύτως τίποτα καθώς βρήκε το κλειδί της επιτυχίας για τη µεγιστοποίηση της ποιότητας και της ποσότητας παραγωγής.

Σύγχρονα όπλα οι βιοδιεγέρτες για τους αγρότες της Ιεράπετρας

Τα θερµοκήπια του παραγωγού επισκέπτεται η γεωπόνος, Αντωνού Σεβαστή, η οποία διατηρεί κατάστηµα γεωργικών εφοδίων στην περιοχή της Ιεράπετρας εδώ και δύο δεκαετίες. Εκτός από έµπορος, η Σεβαστή επιβλέπει τις καλλιέργειες και προσφέρει τις γνώσεις της σε θέµατα θρέψης και φυτοπροστασίας. Η ίδια σπούδασε Γεωπονία στο ΤΕΙ Ηρακλείου και ανέλαβε το µαγαζί των γονιών της εφοδιάζοντάς το µε φυτοφάρµακα και λιπάσµατα, που µέχρι τότε δεν είχαν. Το πρωτοποριακό βήµα, έκανε πριν από πεντέµισι χρόνια, όταν γνώρισε την οµάδα της Timac Agro | ΛΥ∆Α και ενσωµάτωσε τα εξειδικευµένα προϊόντα θρέψης της στη γκάµα προϊόντων του καταστήµατός της. 

Τα προϊόντα της Timac Agro | ΛΥ∆Α κάνουν το αδύνατο δυνατό

Σε θερµοκήπιο πιπεριάς τα φυτά ηταν ιδιαίτερα καταπονηµένα απο έντονο stress. Όταν η Σεβαστή και η Ελένη χορήγησαν το λίπασµα VITALFIT ριζοποτιστά και διαφυλλικά και το φυτό µετά από µια εβδοµάδα αναγεννήθηκε. Αυτό το πειραµατικό έπεισε την γεωπόνο ως προς την ικανότητα των λιπασµάτων και τις ευεργετικές τους ιδιότητες στα φυτά. Στην συνέχεια γνώρισε το SULFACID LCN, ένα προϊόν κατάλληλο για υδρολίπανση πλούσιο σε Θείο, το οποίο µπορεί να διασπάσει τα δεσµευµένα θρεπτικά συστατικά  που υπάρχουν στο έδαφος µε την µορφή αλάτων, εµποδίζοντας την πρόσληψή τους από τα φυτά. Η ίδια δηλώνει ότι η οµάδα της Timac Agro | ΛΥ∆Α της έµαθε πολλά στον τοµέα της θρέψης των φυτών. Όταν η Σεβαστή είδε στα θερµοκήπια εύρωστα φυτά µε µεστωµένους καρπούς και όλο και περισσότερους παραγωγούς να της ζητάνε τα συγκεκριµένα προϊόντα θρέψης  της εταιρείας Timac Agro | ΛΥ∆Α δεν µπορούσε παρά να τα εµπιστευτεί. «Ο παραγωγός ξέρει, πολύ καλύτερα από εµάς, έχει εµπειρία, βλέπει αν κάνει δουλεία ένα προϊόν ή όχι. Αν µείνει ευχαριστηµένος θα το πει και σε άλλους παραγωγούς» εξηγεί η γεωπόνος. Στις δύσκολες περιπτώσεις, όταν το φυτό είναι πολύ φορτωµένο αλλά δεν µπορεί να αφοµοιώσει ή δεν έχει στην διάθεση του ασβέστιο για να αυξήσει το µέγεθος του καρπού η Σεβαστή προτείνει τη χρήση είτε του KSC VII Perla είτε του ADUR. «Το Perla είναι το καλύτερο ασβεστούχο κρυσταλλικό λίπασµα που υπάρχει τώρα διαθέσιµο στην αγορά» δηλώνει η Σεβαστή η οποία δίνει τα προϊόντα στους παραγωγούς πριν ακόµα δει τα συµπτώµατα στο θερµοκήπιο. Η σειρά KSC της Timac Agro | ΛΥ∆Α ενσωµατώνει το κατοχυρωµένο µε δίπλωµα ευρεσιτεχνίας, σύµπλεγµα Phyt-Actyl®, που περιέχει πρόδροµες ουσίες ορµονών, κυρίως αυξινών και κυτοκινών, και χρησιµοποιείται όταν τα φυτά στρεσάρονται, όπως όταν εκτεθούν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, µέσω του συµπλέγµατος, εξασφαλίζεται η ρύθµιση του pH και της ηλεκτρικής αγωγιµότητας του θρεπτικού διαλύµατος. «Τα οργανικά σύµπλοκα που περιέχονται, όταν χορηγηθούν µέσω υδρολίπανσης στα φυτά, κινητοποιούν τα θρεπτικά συστατικά και τα καθιστούν άµεσα αφοµοιώσιµα από το φυτό µας. Τα ιχνοστοιχεία είναι σε µορφή χηλικών ενώσεων µε αποτέλεσµα να µην δεσµεύονται από το έδαφος αλλά να είναι πλήρως αφοµοιώσιµα από το φυτό.» εξηγεί η Έφη. Οι περισσότεροι παραγωγοί στην περιοχή της Ιεράπετρας είναι προοδευτικοί και δουλεύουν µε σύγχρονες µεθόδους. Η Σεβαστή παρακολουθεί τις εξελίξεις στα προϊόντα και στις επιλογές των παραγωγών µέσα στα χρόνια που δραστηριοποιείται στον αγροτικό τοµέα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι βιοδιεγέρτες είναι µία λύση που οφείλει να εξετάζει κάθε επαγγελµατίας αγρότης καθώς είναι τα σύγχρονα όπλα για τη θρέψη των φυτών.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία