BACK TO
TOP
Νέα της Timac Agro | ΛΥΔΑ

Στα χέρια και του Έλληνα αγρότη οι βιοδιεγέρτες νέας γενιάς με τη σειρά «DNA»

Στον κύκλο των ευρωπαϊκών χωρών µε πρόσβαση σε βιοδιεγέρτες νέας τεχνολογικής γενιάς, που εξασφαλίζουν στο φυτό αποτελεσµατική αντιµετώπιση των αβιοτικών καταπονήσεων, καλύτερη θρέψη, αλλά και βελτιστοποίηση του γενετικού του δυναµικού, ώστε να µεγιστοποιείται η ποσότητα και η ποιότητα παραγωγής, πήρε θέση πλέον και η Ελλάδα.

dna-lyda

Λεωνίδας Λιάμης

402
1

Η πολλά υποσχόµενη σειρά βιοδιεγερτών DNA, που συγκροτείται από τα προϊόντα «IRYS», «GENAKTIS», «KAORIS» και «ASTELIS», µε τις οµώνυµες τεχνολογίες που ενσωµατώνουν, αποκλειστικότητα του γαλλικού Οµίλου Roullier, παγκόσµιου κολοσσού της εξειδικευµένης θρέψης, είναι διαθέσιµη και στην ελληνική αγορά από τον Μάρτιο του 2024 ανοίγοντας µια νέα εποχή στην καλύτερη διαχείριση των καλλιεργειών.

Τεχνολογικά εξελιγµένα εργαλεία, εµπνευσµένα από ενεργά µόρια που προέρχονται από φυσικούς µηχανισµούς, µπαίνουν στη «φαρέτρα» των παραγωγών που δεν συµβιβάζονται µε φθηνές συµβατικές λύσεις, αλλά «βλέπουν» τη θρέψη των καλλιεργειών τους ως επένδυση, που θα τους επιστραφεί πολλαπλάσια, στο τέλος της χρονιάς µε τη συγκοµιδή.

Το επίσηµο λανσάρισµα στην ελληνική αγορά των 4 νέων βιοδιεγερτών, αποτέλεσµα πολυετούς έρευνας, µέσα από τα εργαστήρια του «CMI», του µεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου της Ευρώπης, στον τοµέα της state of the art θρέψης, πραγµατοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί προϊόν µιας νέας στρατηγικής συνεργασίας µεταξύ της Timac Agro | ΛΥ∆Α, η οποία τα εισάγει στην Ελλάδα και της Novagreen, που αναλαµβάνει την αποκλειστική διανοµή για την Βόρεια Ελλάδα.

Σε µια εντυπωσιακή εκδήλωση, που από άποψη οργάνωσης παρέπεµπε σε παρουσίαση αθλητών πριν από µεγάλο αγώνα, τα προϊόντα «IRYS», «GENAKTIS», «ASTELIS» και «KAORIS», µε σήµα τον δροµέα, «συστήθηκαν», µε λεπτοµέρειες για τις δυνατότητες δράσης τους, για πρώτη φορά σε εκπροσώπους πάνω από 120 καταστηµάτων εµπορίας αγροεφοδίων από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, στους οποίους αναλύθηκαν και οι τάσεις στην εγχώρια και διεθνή αγορά του κλάδου.

Αποκλειστική διανοµή στη Βόρεια Ελλάδα από τη Novagreen

Η νέα συνεργασία προβλέπει τη χορήγηση, από την Timac Agro | ΛΥ∆Α, στη Nova-green, αποκλειστικού δικαιώµατος διανοµής της καινούριας σειράς βιοδιεγερτών «DNA», στην αγορά της Βορείου Ελλάδος και είναι το επιστέγασµα της επιτυχηµένης 25ετούς πορείας συµπόρευσης των δύο εταίρων σε πολλά πεδία, που έχει αναζωπυρωθεί τα τελευταία 4-5 έτη.


Έφη Πισκόπου operational marketing και product manager της εταιρείας Timac Agro | ΛΥ∆Α.

«Επιλέξαµε τη Novagreen γιατί έχουµε µια δοκιµασµένη συνεργασία πολλών ετών, για την οποία είµαστε ιδιαίτερα περήφανοι και θέλαµε να σηµατοδοτήσουµε µαζί της τη νέα εποχή για την Ελλάδα στον τοµέα των βιοδιεγερτών», ανέφερε ο Μπρούνο Καχρίλας, γενικός διευθυντής της Timac Agro | ΛΥ∆Α και εκθείασε τη δοµή, την οργάνωση, αλλά και τον τρόπο ανάπτυξης της Novagreen, λέγοντας πως «αναγνωρίζουµε την εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και την τεχνική υποστήριξη που έχει, τη δύναµη του δικτύου της, καθώς και την αξιοπιστία της ως εταιρία κι ως συνεργάτη».

Για «διπλή ηµέρας χαράς και µεγάλη τιµή, εκ µέρους της Timac Agro | ΛΥ∆Α, µια εταιρεία µε υψηλή τεχνογωσία και µε προϊόντα κορυφαίας τεχνολογίας», µίλησε ο ∆ηµήτρης Μοναστηρίδης, γενικός διευθυντής της Novagreen, τονίζοντας πως «µας εµπιστεύτηκαν να εισάγουµε τα νέα προϊόντα της σειράς DNA στην αγορά της Βορείου Ελλάδος, µέσα από το εκτεταµένο δίκτυο συνεργατών που διαθέτουµε και η επιλογή αυτή συµπίπτει µε τα 30 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας µας».


Ο γενικός διευθυντής της Timac Agro | ΛΥ∆Α, Μπρούνο Καχρίλας (αριστερά) µαζί µε τον εµπορικό διευθυντή της Novagreen, Αναστάσιο Γκιργκινούδη.

Όσο για τους στόχους που έχουν τεθεί, κατά τον κ. Μοναστηρίδη ήδη έχει γίνει προεργασία κι η αγορά είναι περίεργη να δοκιµάσει αυτή τη νέα γενιά βιοδιεγερτών. «Νοµίζω ότι και µε τη νέα ΚΑΠ έχουν ωριµάσει οι συνθήκες για να εισαχθούν τέτοια προϊόντα πιο εύκολα στην αγορά µας. Και πλέον επειδή ξέρουµε όλοι ότι οι παραγωγοί γίνονται και πιο επαγγελµατίες, αυτό που θέλουµε να τους µεταφέρουµε είναι ότι σηµασία έχει όταν επενδύεις στη θρέψη να παίρνεις το αποτέλεσµα της επένδυσης σου σε πολλαπλάσιο. Αυτά τα προϊόντα πιστεύουµε ότι θα αποδείξουν όσα υπόσχονται και είµαστε πολύ αισιόδοξοι», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «υπό αυτό το πρίσµα, στο ερώτηµα που µπορεί να φτάσει αυτή η συνεργασία, η απάντηση είναι sky is the limit».

«Εργαλεία που σε βγάζουν ασπροπρόσωπο στο χωράφι»

Την πολυδυναµικότητα των προϊόντων της οικογένειας «DNA» ανέδειξε κι ο εµπορικός διευθυντής της Timac Agro | ΛΥ∆Α, ∆ηµήτρης Ρέππας. «∆εν είναι απλοί βιοδιεγέρτες, καθώς παρέχουν αντιστρές δράση, θρέψη και φέρνουν την καλλιέργεια κοντά στη βέλτιστη απόδοση, µε βάση το γενετικό δυναµικό της, ενώ δρουν επικουρικά και µε τα άλλα προϊόντα που έχει σε κυκλοφορία η εταιρεία, τη σειρά SEACTIV και έτσι µεγιστοποιούν την απόδοση και την ποιότητα παραγωγής», ανέφερε. Πρόσθεσε δε, πως «τα συγκεκριµένα προϊόντα δεν έχουν όµοιά τους στην αγορά, είναι πατενταρισµένα, δεν αντιγράφονται, αποτελώντας τεχνολογικό state of the art, µε ήπιο περιβαλλοντικό αποτύπωµα επιφέροντας αύξηση της απόδοσης έως και 30% σε σχέση µε τα άλλα συµβατικά του εµπορίου. Με λίγα λόγια, είναι προϊόντα που θα βγάλουν πραγµατικά ασπροπρόσωπους τόσο τους γεωπόνους όσο και τους παραγωγούς, καθώς αποτελούν καινοτόµα εργαλεία, που αξίζει να επενδύσουν πάνω τους, για να αποκτήσει προστιθέµενη αξία η παραγωγή τους.»


Παναγιώτα Μαντάκου business development manager της Timac Agro | ΛΥ∆Α

Περαιτέρω ο κ. Ρέππας εξήγησε πως η νέα αυτή γκάµα προϊόντων στον τοµέα της βιοδιέγερσης, έχει έρθει στην Ελλάδα έπειτα από πάνω από 450 ερευνητικές δοκιµές, τόσο στο CMI, όσο και µε τα πιο δηµοφιλή και αξιόπιστα ινστιτούτα στον κόσµο, ενώ έχουν γίνει και περισσότερες από 250 εφαρµογές σε διαφορετικές καλλιέργειες και χώρες, προκειµένου να πιστοποιηθεί η αποτελεσµατικότητα τους στο πεδίο σε διαφορετικές εδαφοκλιµατικές συνθήκες. Ο γαλλικός Όµιλος, κατά τον ίδιο, επένδυσε 3,7 εκατ. ευρώ, για να στήσει µια νέα µονάδα παραγωγής, στοχευµένη στη νέα γκάµα προϊόντων της σειράς DNA, που έχει δυναµική της τάξης των 4 εκατ. λίτρων.

Αύξηση άνω του 12% ετησίως στην αγορά βιοδιεγερτών 

Περιγράφοντας τη δυναµική της χρήσης βιοδιεγερτών στον πρωτογενή τοµέα, ο γενικός διευθυντής της Timac Agro | ΛΥ∆Α, Μπρούνο Καχρίλας υποστήριξε ότι η αγορά, εντός και εκτός συνόρων, ωριµάζει και οι παραγωγοί αντιλαµβάνονται τη χρησιµότητα αυτών των εργαλείων για τη βιωσιµότητα των εκµεταλλεύσεών τους.


Ιάκωβος Γιακουµεττής, Key Account Manager & Technical Demonstrator της Timac Agro | ΛΥ∆Α

«Το 2020 η παγκόσµια αγορά βιοδιεγερτών υπολογίστηκε πάνω από 2 δισ. δολάρια και µέχρι το 2023, ανέβηκε κοντά στα 3,2 δισ. δολάρια και προβλέπεται πως θα συνεχίσει να αναπτύσσεται µε 12% ετησίως έως το 2027. Η Ευρώπη που είναι η ωριµότερη αγορά, αποτελεί το 25% της παγκόσµιας πίτας βιοδιεγερτών, ενώ το 27% της ανάπτυξης διεθνώς θα προέλθει τα επόµενα χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ηγέτης είναι η Timac Agro | ΛΥ∆Α»,
ανέφερε ο κ. Καχρίλας. Αντίστοιχα, για την ελληνική αγορά αν και παρατήρησε ότι παραµένει κατακερµατισµένη, σηµείωσε πως οι παραγωγοί αρχίζουν και αντιλαµβάνονται ότι το µέλλον οδηγεί στη χρήση βιοδιεγερτών.

Μεγάλα µερίδια της αγοράς καταλαµβάνουν πλέον οι βιοδιεγέρτες

«Το βλέπουµε τα τελευταία χρόνια ότι όλο και περισσότεροι παραγωγοί εµπιστεύονται τέτοια σκευάσµατα, ώστε να αντιµετωπίσουν µε βιώσιµο τρόπο στο χωράφι, τις τρέχουσες προκλήσεις» σηµείωσε ο κ. Καχρίλας και τόνισε ότι «από κάποιες τοπικές καταµέτρησης που έχουν ξεκινήσει και γίνονται τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι ο ρυθµός ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς βιοδιεγερτών είναι µεγαλύτερος από το 12% το χρόνο που υπολογίζεται για τη διεθνή αγορά και σε αυτή την ανάπτυξη εµείς, ως Timac Agro | ΛΥ∆Α, θέλουµε να έχουµε ηγετικό ρόλο».

Στις προοπτικές του κλάδου στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο εµπορικός διευθυντής της Novagreen, Αναστάσιος Γκιργκινούδης. Όπως υπογράµµισε µε υπολογισµούς του 2020, ο όγκος των προϊόντων της κατηγορίας των βιοδιεγερτών ήταν στους περίπου 4.000 τόνους, ενώ τα µείγµατα των βιοδιεγερτών, µε τα προϊόντα θρέψης ή µε ιχνοστοιχεία πλησιάζουν τους 9.000 τόνους. «Οι βιοδιεγέρτες είναι πλέον ένα πολύ µεγάλο τµήµα της αγοράς στον τοµέα της λίπανσης και µετά το Green Deal παίζουν και ένα σηµαντικό ρόλο στον τοµέα της φυτοπροστασίας. Οπότε, ανοίγεται ένα πεδίο µπροστά µας για να µπορέσουµε να καλύψουµε όλες αυτές τις ανάγκες του παραγωγού» επισήµανε και τόνισε πως «δοκιµάσαµε τις δυνάµεις µας τα προηγούµενα χρόνια µε επιτυχία µε την Timac Agro | ΛΥ∆Α και πλέον πάµε χέρι - χέρι και στη νέα εποχή των βιοδιεγερτών».

Εστιάζοντας στη σειρά «DNA», ο εµπορικός διευθυντής της Novagreen υποστήριξε ότι «πρόκειται για 4 καινοτόµα και πολυδύναµα προϊόντα, που κάνουν από 3 - 4 δουλειές το καθένα και πραγµατικά θα ταράξουν τα λιµνάζοντα ύδατα της εγχώριας αγοράς βιοδιεγερτών από το 2024 και µετά».

Από 14% έως 25% η µέση βελτίωση αποδόσεων σειρά βιοδιεγερτών DNA

Τους άρτι αφιχθέντες από τη Γαλλία, τέσσερις … δροµείς νέας γενιάς, παρουσίασαν αναλυτικά στο παριστάµενο κοινό, διευθυντικά στελέχη της Timac Agro | ΛΥ∆Α, υπογραµµίζοντας, µεταξύ άλλων, πως η χρήση τους επιφέρει µέση βελτίωση των αποδόσεων των καλλιεργειών που ξεκινά από περίπου 14%-15% και υπερβαίνει ακόµη και το 25%.

Ξεκινώντας από το προϊόν «IRYS», ο Ιάκωβος Γιακουµεττής, Key Account Manager & Technical Demonstrator της Timac Agro | ΛΥ∆Α είπε ότι η δράση του επικεντρώνεται σε 3 σηµεία. Το πρώτο είναι να παρέχει στο φυτό πολυεπίπεδη θρέψη, ανεξαρτήτως σταδίου. Το δεύτερο ότι µπορεί να τροφοδοτήσει και να αποθηκεύσει ενέργεια στο φυτό µε εύκολο τρόπο και το τρίτο να του προσφέρει κάποια χηµικά µόρια, που το προστατεύουν από αβιοτικές καταπονήσεις και δηµιουργούν και ένα πλέγµα προστασίας, δίδοντας περισσότερη υγεία στην καλλιέργεια. Το προϊόν, όπως εξήγησε µπορεί να λειτουργήσει εξίσου αποτελεσµατικά είτε µε διαφυλλική εφαρµογή, είτε ριζοποτιστά.


Ο εµπορικός διευθυντής της Novagreen, ∆ηµήτρης Μοναστηρίδης (αριστερά) µαζί µε τον ∆ηµήτρη Ρέππα, εµπορικό διευθυντή της Timac Agro | ΛΥ∆Α.

Η ενίσχυση και η αναδιαµόρφωση του κυτταρικού τοιχώµατος στο φυτό αποτελεί, αντίστοιχα, την κύρια αποστολή του «KAORIS». «Πρακτικά και το Kaoris έχει πολυεπίπεδη δράση. Το πρώτο που επιτυγχάνει είναι να βελτιώνει πάρα πολύ την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών είτε µέσω φυλλώµατος, είτε µέσω της ρίζας. Επίσης επεµβαίνει στην κατανοµή των θρεπτικών εντός του φυτού, προκειµένου να υπάρχει µια καλή ισορροπία µεταξύ φυλλώµατος και καρπών ή µεταξύ των φύλλων και των ανθέων. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να µπορεί να αναδοµεί το κυτταρικό τοίχωµα στα κύτταρα των φυτών και να τους δίνει δυνατότητες και ιδιότητες τέτοιες που να είναι πιο σφριγηλά, πιο ελαστικά και µε πολύ µεγαλύτερη ανθεκτικότητα και αντοχή σε οποιονδήποτε εχθρό και καταπόνηση», επισήµανε ο κ. Γιακουµεττής.

∆υνατό σηµείο του «GENAKTIS», όπως τόνισε η Παναγιώτα Μαντάκου business development manager της Timac Agro | ΛΥ∆Α, είναι η µέγιστη έκφραση του γενετικού δυναµικού της καλλιέργειας. «Το πρώτο σηµείο που επηρεάζουµε, µε τη χρήση του Genaktis, είναι τη µεταφορά του πυριτίου µέσα στο φυτό, το οποίο δεν αφοµοιώνεται εύκολα, παρότι υπάρχει σε υπερεπάρκεια στο έδαφος. Το δεύτερο είναι η φωτοσύνθεση και η παραγωγή βιοµάζας, µέσω της διέγερσης των γονιδίων που σχετίζονται µε τη φωτοσύνθεση. Και το τρίτο είναι το ότι επηρεάζουµε τα γονίδια που µεταφέρουν τα θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος στο φυτό και έτσι διεγείρουµε τη θρέψη», είπε η κ. Μαντάκου. Υπογράµµισε δε, πως «µιλάµε για έναν βιοδιεγέρτη, οπότε προφανώς και είναι κατάλληλο και για οποιαδήποτε αβιοτική καταπόνηση που µπορεί να αντιµετωπίσει η καλλιέργεια, είτε πρόκειται για κηπευτικά, είτε, για εκτατικά, είτε για δενδρώδη. Καλύπτει όλο το εύρος και αν θέλαµε να το περιγράψουµε µε µια λέξη, είναι το προϊόν εκείνο που πάει και εστιάζει στο φυτό και του δίνει την ώθηση ώστε να εκφράσει στο µέγιστο το γενετικό του δυναµικό».


Μπρούνο Καχρίλας γενικός διευθυντής της Timac Agro | ΛΥ∆Α.

Τη σειρά «DNA» συµπληρώνει το προϊόν «ASTELIS», το οποίο είναι ένα στοχευµένο προϊόν για εφαρµογές σε σιτάρι, κριθάρι, καλαµπόκι, ρύζι και άλλες παρόµοιες καλλιέργειες. Εστιάζει στην ταυτόχρονη και οµαλή επαγωγή, τόσο της ριζικής ανάπτυξης, όσο και του αδελφώµατος, της φυλλικής ανάπτυξης και µπορεί να δώσει και καλύτερη αντοχή στις αβιοτικές καταπονήσεις, καθώς κατά το ήµισυ το προϊόν, η τεχνολογία του, είναι εστιασµένη στο να παράγει αντιοξειδωτικές ουσίες και να ρυθµίσει την ωσµωτική πίεση στα κύτταρα των φυτών. «Όσο καλύτερο αδέλφωµα έχουµε στα σιτηρά, τόσο µεγαλύτερη παραγωγή θα πάρουµε, που είναι το ζητούµενο για το εισόδηµα του παραγωγού», τόνισε το στέλεχος της Timac Agro | ΛΥ∆Α, προσθέτοντας πως «αν θέλαµε να δώσουµε ένα σλόγκαν στο Astelis, θα ήταν η θρέψη υψηλής απόδοσης στην καλλιέργεια των σιτηρών και του καλαµποκιού.».

Την εντυπωσιακή εκδήλωση, για το επίσηµο λανσάρισµα στην ελληνική αγορά της νέας γενιάς βιοδιεγερτών της σειράς DNA, συντόνισε η Έφη Πισκόπου operational marketing και product manager της εταιρείας Timac Agro | ΛΥ∆Α.

Ολόκληρο το αφιέρωμα διαθέσιμο εδώ.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

09-04-2024 13:01τελειωμενος αγροτης

Τωρα με την ξηρασια , που θα πεσει το γελιο της αρκουδας , αν χρησιμοποιησω βιοδιεργετες θα καταφερω απο τα 150 κγ το στρ να παω στα 160 ; Θα ειναι καλη επενδυση μερους των υπερογκων χρηματων που εβγαλα περυσι ; Θα ηθελα μια εταιρεια να εγγυηθει οτι θα πιασω τα 600 κγ το στρ στο βαμβακι διαφορετικα θα μου επιστρεψει τα χρηματα . Διαφορετικα ολα ειναι φυκια για μεταξωτες κορδέλες. Α και το παραμυθι οτι στη δηλωση ΟΣΔΕ περνανε και θα παρω τα χρηματα πισω , δηλαδη η επιδοτηση να παει εμμεσα σε αυτους . Πλακα εχουν.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία