Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Πρόγραμμα επιτήρησης λύσσας στην Πιερία

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας ανακοινώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί το φθινοπωρινό πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας για το 2018 με ρίψεις από αέρος εμβολιακών δολωμάτων σε 24 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

aepithrhshlussasalepoudes

0
0

Με βάση πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ενεργητική επιτήρηση για την ΠΕ Πιερίας ξεκίνησε στις 03 Δεκεμβρίου 2018, θα διαρκέσει για δύο μήνες και ο αριθμός των αλεπούδων που πρέπει να συλλεγεί είναι πενηνταέξι.

Η συλλογή θανατωμένων αλεπούδων είναι εξαιρετικής σημασίας για «να αποκτήσει εκ νέου η χώρα καθεστώς ελεύθερο λύσσας». Αυτή πραγματοποιείται από τα «συνεργεία δίωξης» που έχουν συγκροτηθεί στις δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας, κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

Κατά τη διάρκεια αποκλειστικά της κυνηγετικής περιόδου, παράλληλα με τις εξόδους των συνεργείων δίωξης και προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός δειγμάτων, μπορούν και οι κυνηγοί ή οι φύλακες θήρας, με άδεια θήρας σε ισχύ, να συλλέγουν δείγματα θανατωμένων αλεπούδων (μόνο από υγιή πληθυσμό ζώων), διενεργώντας εξόδους χωρίς τη συνοδεία των λοιπών μελών των συνεργείων δίωξης, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Κατόπιν συνεννόησης με τους κυνηγητικούς συλλόγους ή τις ομοσπονδίες, οι οποίες θα ενημερώνονται τηλεφωνικά σε εβδομαδιαία βάση από τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες για τον συλλεγόμενο αριθμό ζώων, έτσι ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση αυτού σε κάθε ΠΕ εφαρμογής του προγράμματος.

- Τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας (γάντια, φόρμες, κατάλληλη συσκευασία για τη μεταφορά των δειγμάτων κτλ). Υπενθυμίζεται ότι οι φύλακες θήρας και οι κυνηγοί δικαιούνται αποζημίωση για την προσκόμιση των αλεπούδων στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες: «50 ευρώ» για κάθε αλεπού που θανατώνουν στο πλαίσιο της ενεργητικής επιτήρησης της.

Για την αποτελεσματικότερη αξιολόγηση του προγράμματος εμβολιασμών γίνεται παράκληση να δοθεί έμφαση στη συλλογή και προσκόμιση ενήλικων αλεπούδων στις κτηνιατρικές υπηρεσίες καθώς η εξέταση νεαρών ζώων δεν αντανακλά στις περισσότερες περιπτώσεις  την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.

Tο δισέλιδο φυλλάδιο - ενημερωτικό τρίπτυχο σχετικά με τη συλλογή δειγμάτων αλεπούδων για το πρόγραμμα της λύσσας και τον τρόπο συλλογής και συσκευασίας νεκρών ζώων και θανατωμένων αλεπούδων, καθώς και άλλες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στην κεντρική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr  > Ενδιαφέρουν τον πολίτη > Ενημέρωση για τη Λύσσα) ή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου είναι αναρτημένη η σχετική νομοθεσία www.minagric.gr > Πολίτης  > Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο > Λύσσα)

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 23513 54105 (Κακάνης Μιχαήλ) και 23513 54115 (Βουλτσίδης Αναστάσιος).

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία